Redacție June 11, 2020

 

Mai mulți actori, artiști plastici și organizatori de evenimente din sectorul cultural independent au organizat miercuri un protest prin care au acuzat Asociația Timișoara 2021 că a organizat evenimente fără impact și că nu oferă șanse egale pentru finanțare.

 

Artiștii au spus că banii destinați până acum organizării evenimentelor sub marca Timișoara Capitală Culturală Europeană nu s-au dat pe criterii transparente și evenimentele mari finanțate nu au avut efect.

 

 

Deși miercuri au fost în piațeta Bastionului Theresia doar 12 artiști din mediul cultural independent, protestul lor nu a rămas fără efect, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, anunțânt pe pagina sa de Facebook măsuri radicale privind Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021:

 

„Astăzi, 10.06.2020, a avut loc ședința Consiliului Director al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Subsemnatul, ca Primar al orașului capitală culturală, ordonator de credite al de departe principalului finanțator și ca Președinte de onoare al asociației, am început prin a sublinia că asociația a ajuns la o imagine foarte negativă, la o lipsă de încredere majoră în comunitate și că este obligatoriu să luăm măsuri ferme pentru ca lucrurile să fie corectate. De asemenea, am enunțat că asociația trebuie să fie mai deschisă spre actanții culturali ai orașului, în toată diversitatea lor, capacitându-i în proiectele sale culturale, cu respectarea, evident, a dosarului de candidatură. Am mai menționat că dacă și după aplicarea deciziilor de astăzi lucrurile vor merge tot ca până acum, atunci vom trece la măsuri radicale, inspirându-ne, dacă vom considera că ni se potrivește și din experiența altor orașe care au trecut prin ce trecem noi.
Principalele concluzii au fost următoarele:
1. Asociația va trebui să-și crească transparența, postând pe site-ul propriu, din proprie inițiativă, dar și la cerere, toate informațiile de interes public, calificate ca atare chiar într-un sens lărgit în raport cu cel dat de lege
2. Asociația va trebui să fie deschisă spre primirea de noi membri, desigur, în condițiile stabilite prin statut
3. Asociația va trebui să rezolve urgent, procedând, desigur, în limitele legii, problema retribuirii angajaților și colaboratorilor asumați
4. Asociația va trebui să se restructureze radical, prin modificări ale statutului care să separe clar prerogativele și responsabilitățile Consiliului Director, inclusiv ale Președintelui, de prerogativele și responsabilitățile componentei executive, inclusiv ale Directorului Executiv
5. Se agreează, în contextul pandemiei COVID -19, amânarea exercitării titlului de capitală culturală europeană fie pentru 2022, fie pentru 2023, la decizia Comisiei Europene, care are de rezolvat problema celor două capitale culturale 2020 care n-au putut până în prezent să-și implementeze programele culturale din cauza pandemiei
6. S-a avizat pozitiv primirea în asociație a doi noi membri: instituția Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și persoana fizică Enrico Cannata, urmând să se supună la vot primirea efectivă în proxima ședință AGA.
7. S-a stabilit o nouă ședință a Consiliului Director pentru data de 17.06.2020, având ca obiectiv principal aprobarea propunerii de nou statut ce va fi elaborată de specialiști și o ședință AGA pentru validarea noului statut aprobat de Consiliul Director”, a scris Nicolae Robu.
Citește și:  Ucraina va participa la Eurovision 2022 și va fi reprezentată de Orchestra Kalush, cu piesa Stefania

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*