Probabil cerul va fi mai mult sau mai puțin noros. Temperatura maximă va ajunge la 2°C. Vânt ușor și variabil.
Calitatea aerului este puțin mai bună decât zilele trecute dar rămâne mediocră.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.8922/Euro, 4.4928/USD, 4.8793/CHF și 5.5612/GBP.
E-Distribuție anunță că astăzi, între orele 11-19, se va întrerupe funizarea energiei electrice pe străzile Vladeasa, Martir Ianos Paris, Maresal Al Averescu (p), Drubeta (p), Salcamilor (p), Dr. Ioan Muresan (p).
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Ce s-a întâmplat în 30 ianuarie
1905: Albert Einstein publică lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare”, cunoscută astăzi ca teoria relativității.
1908: Are loc fenomenul Tunguska în Siberia.
1936: Se publică romanul „Pe aripile vântului” al scriitoarei americane, Margaret Mitchell.
1997: Hong Kong revine sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, la miezul nopții, după 156 de ani de administrație britanică.
TIMISOARA. Primarul Dominic Fritz se declara furios, dupa ce o masina a lovit mortal un baiat de 10 ani la Timisoara, sambata seara, si cere intrarea in legalitate a radarelor fixe. Fritz mai vrea sa
O știre foarte interesantă. Le recomand celor din presa locală să urmărească acest subiect cu mare atenție pentru că va fi o pâine bună de mâncat din el.
Păi eu aș zice să începem de astăzi. Și să o luăm cu începutul.
Poate domnul Fritz, dacă tot îi va convoca pe șefii de la polițiile existente în Timișoara îi va întreba cum de și-au permis ca de atâția ani să încalce legile țării neluând nici o măsură împotriva celor care parchează pe trotuare, obligând astfel de multe ori pietonii să ocolească pe carosabil. Pentru că așa fac milițienii ăștia, cu toate că avem și legi care nu că permit ci obligă la interzicerea parcării în locuri nesemnalizate și special amenajate, cu toate că avem și parcări, cei care ar trebui să aplice legile țării le încalcă cu nonșalanță nefăcând nimic în această privință.
În al doilea rând, poate domnul primar își va respecta promisiunea pe care a făcut-o în campanie și va încuraja transportul în comun.
Că încurajarea acestuia nu înseamnă numai achiziția de noi vehicule. Poți să cumperi autobuze propulsate cu energie atomică dacă acestea nu au pe unde să circule așa cum ar trebui.
El, transportul, nu primarul, merge săracul cum merge și cu troleibuzele și autobuzele astea care sunt. Dar nu prea poate să meargă bine dacă troleibuzul parcurge dimineața 500 de metri în 10 minute pentru că în fața sa stau mii de mașini, fiecare cu un singur ocupant. Salvarea face la fel, cu toate sirenele ei.
Am văzut acest lucru zilele trecute, când cu Unirea. Să vedeți ce minunat circulau troleibuzele, ziceai că sunt niște căței eliberați din lesă.
Și atunci soluția logică este crearea de benzi rezervate pentru transportul în comun, benzi pe care pot circula și salvările, și pompierii, și poliția, și taximetriștii, că și ăia sunt transport în comun, chiar și cei cu biciclete și trotinete. Dacă măsura asta ar fi însoțită și de interzicerea parcării pe marginea străzilor foarte circulate, toată lumea ar fi fericită. Lucrul ăsta ar trebui făcut pe toate străzile pe care circulă autobuze sau troleibuze.
După aceea, pomenește domnul primar despre radarele fixe.
De fapt radarele alea fac parte dintr-un sistem mult mai complex, tot felul de senzori care ar trebui să regleze circulația în timp real prin sistemul de semaforizare inteligentă, nenumărate camere de supraveghere a traficului și multe alte lucruri minunate pe care noi, cu toții, le-am plătit. Dar ele nu au funcționat niciodată, nu radarele, nu a funcționat nimic în acel sistem.
Mă uit de exemplu la intersecția Martirilor cu Rebreanu. Dintotdeauna acolo timpul la semafor a fost la fel, complet dereglat, cu toate că intensitatea fluxurilor de circulație pe cele două străzi diferă foarte mult de la o oră la alta. Deci, concluzia mea de cetățean care am stat de câteva ori și am cronometrat semafoarele alea este că nu avem nici o inteligență acolo, sunt niște simple semafoare cu un temporizator, la fel cum erau și cele din anii ‘50, doar că mult mai scumpe.
Sau la Continental spre BNR, vin sau nu vin mașini, sunt sau nu sunt pietoni, roșul rămâne roșu tot atât timp și mașinile stau și stau și pietonii. Dacă ar exista un sistem inteligent acolo le-ar permite pietonilor să treacă dacă tot nu vine nici o mașină, sau ar permite mașinilor să treacă dacă nu e nici un pieton pe zebră. Vis-a-vis, la trecerea de pietoni de la Palatul Ciobanu spre Facultatea de Stomatologie, după ce oamenii așteaptă o veșnicie, când se face verde vin mașinile dinspre Continental sau cele care fac dreapta acolo, și dau peste ei. Păi hai să punem în funcție lucrurile alea inteligente, dacă tot am dat o căruță de bani pe ele.
Și bineînțeles trebuie să aflăm și de ce acestea nu au funcționat din prima zi când sistemul a fost pus în funcțiune, că noi banii i-am dat de mult. Poate că e cineva în comisia aia de circulație sau pe undeva care nu și-a făcut treaba cum trebuie.
Și ăsta nu ar fi decât începutul a ceea ce ar trebui făcut pentru ca orașul să devină un oraș în care oamenii să trăiască în liniște, sănătos și în siguranță.
Germania ar putea trimite avioane de luptă Ucrainei. Ce spune lidera partidului cancelarului Scholz
În urma deciziei Germaniei de a livra tancuri Ucrainei, lidera Partidului Social-Democrat german (SPD), aflat la guvernare, nu a exclus în mod explicit susţinerea Ucrainei cu avioane de luptă, scrie duminică dpa.
Cancelarul Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei
Cancelarul Olaf Scholz a declarat duminică că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă, transmite…
Pentru că povestea aceea cu capra vecinului este în codul nostru genetic, cele două știri de mai sus ar trebui să ne bucure: Și nemții ăia sunt conduși fie de către niște cretini care habar nu au ce fac, fie că sunt hoți și corupți. La fel cum suntem și noi.
Dosarul Revoluției, tărăgănat de peste două decenii, ar putea fi mutat de la Curtea Supremă la Curtea de Apel București pe motiv că nu are competență în judecarea lui Ion Iliescu, principalul inculpat în dosar.
Imaginați-vă următorul scenariu:
Afară se trage cu pușca. Oamenii sunt într-o stare foarte apropiată de isterie. Cineva, niște cunoscuți sau necunoscuți, vă ia, vă duce în fața unor camere de luat vederi și vă spune că începând din acest moment trebuie să conduceți țara. Vă vine să faceți pipi, dar nu știți nici măcar unde e WC-ul.
OK, spuneți, hai să încercăm să conducem țara. Pentru asta, este cineva competent aici care să îmi dea niște date, să știu și eu de unde pornim?
Sigur că da, se reped niște indivizi, unii îmbrăcați în uniforme verzi, alții în uniforme de culoarea prunelor. Și încep ăștia să vă înșire niște chestii care se contrazic între ele. Că la Timișoara apa e otrăvită, că nu știu unde trag teroriștii…
Iar dumneavoastră, pentru că nu ați fost la Timișoara să gustați apa și nici la aeroport să vedeți dacă vin elicoptere negre, trebuie să-i credeți. Pentru că vă imaginați că nu au ajuns ei generali și ce au ajuns dacă ar fi fost niște proști sau niște ticăloși.
Din păcate oamenii ăia au fost unii proști, alții ticăloși, și de 30 de ani tot ei încearcă să scape de vină băgându-l pe Iliescu în față. Și îi mai ajută și ăia pe care Iliescu și i-a făcut dușmani în anii ‘90 spunând despre unii dintre ei că sunt niște legionari care vor să reînvie trecutul punând mâna pe țară. Nu că nu ar fi avut dreptate, doar că noi pe atunci nu știam aceste lucruri.
v
Performanţă istorică pentru Novak Djokovic, care a câştigat a 10-a oară la Australian Open
Novak Djokovic scrie istorie la Australian Open, câştigând al 10-lea titlu de Grand Slam la Melbourne. El a egalat duminică performanţa lui Rafael Nadal, de 22 de titluri în turnee majore, după ce l-a învins în…
Spuneau unii că l-au văzut ieri pe CTP-ul care a spus că nici nu se uită la meciul ăsta. Stătea în fața unui magazin care avea televizor în vitrină și scârțâia din măsele.
Rămasă singură pe lume, bătrâna de 83 de ani a sunat la numărul de urgență 112 pentru a cere ajutorul. Cazul ei a fost prezentat de un polițist local care a ajuns la casa femeii.
Deși costurile lunare generate de întreținerea unui bătrân într-un azil se situează între 3.600 și 7.000 lei, contribuția care revine persoanei asistate sau susținătorilor legali ai acesteia este diferită. Suma s-a…
TIMISOARA. Publicarea articolului “Prietenii Centrului de Proiecte al Primariei Timisoara isi umplu conturile: bani din consultanta, din proiecte, din indemnizatii si achizitii directe” n-a starnit comentarii…
Pe Alex Cioroianu l-am remarcat, unde altundeva, pe Facebook. Că eu nu prea particip la ședințele de partid, ale niciunui partid. M-am și contrat parcă odată cu el, nu mai știu din ce motiv. Dar am observat că în general era un tip OK, căuta să ajute, se putea discuta cu el.
Despre cele două doamne pomenite în articol nu știu nimic.
Dar mă întreb, cât de proastă poate să fie o femeie pentru ca să spună că 13000 de euro sunt un fleac? Asta într-o țară în care bătrânii sună la 112 pentru că le este frig, iar o mare majoritate a bătrânilor sunt practic condamnați la moarte pentru că nu își pot plăti întreținerea într-un azil de bătrâni, nu de alta dar ei au muncit în viață și primesc o pensie de vreo 2000-2500 de lei, nu au fost cu toții militari, milițieni, sau consilieri locali sau județeni sau consultanți în diferite domenii.
Domnule Fritz, să știți că pe dumneavoastră nu o să vă voteze femeile astea despre care scrie în articol. O să vă voteze doamna Adăscăliței, femeia aia din Zona Soarelui, ați vorbit cu ea în urmă cu vreo doi-trei ani când v-a dus Alex Cioroianu acolo într-o seară de decembrie, să vă faceți campanie.
Dar, chiar am schimbat câteva vorbe cu ea, spunea că nu vă mai votează nici moartă. Pentru că cineva a tăiat lumina în Pădurice și acum își rupe gâtul când vine dimineața cu copilul la grădiniță și îi mai este și frică să treacă pe acolo pe întunericul ăla. Și are dreptate, puneți-vă domnule primar mâine dimineață, pe la 7, fundul într-o mașină și mergeți la Păduricea aia, să vedeți ce beznă e acolo. Ea nu știe că ați făcut câte ceva pe Bogdăneștilor sau pe Cetății, de fapt ea nici nu știe unde sunt străzile alea. Dar știe că nu prea ați făcut mare lucru aici, unde locuiește ea. Și nici Capitala Europeană nu o interesează, poate o să meargă odată în centru să-și cumpere un suc, ceva, dar atât. Și la fel vor face încă o sută de mii de oameni, că ceilalți oricum nu au buletin de Timișoara așa că nu au drept de vot aici.
Eu cred că dacă asta e echipa pe care acum vă bazați să administrați orașul și în viitor să vă faceți campanie, oameni care consideră că niște zeci de mii de euro sau zeci de mii de lei din banii comunității sunt niște mărunțiș, sau tot felul de filozofi care nu au fost în stare să-și administreze SRL-ul în care ei erau și șefi și angajați, dar au dat de bine când au avut acces la niște mărunțiș din ăsta din banii comunității, se știu ei, ar trebui să nici nu mai candidați. Barem economisiți timp și niște bănuți care vor fi buni după ce nu veți mai avea leafă de primar.
Iar dacă totuși doriți să fiți primar și după 2024, ar trebui să vă cam faceți curățenie în ogradă, și asta ar trebui să faceți repede și să spuneți public ce ați făcut, pentru că timpul trece și mâine-poimânie sunt alegerile.
Aquatim deschide Capitala Culturală cu ”Branșament Cultural la Uzina de Apă”
Un proiect realizat de Fundația Aquatim va fi parte din programul pregătit pentru deschiderea Capitalei Europene a Culturii din Timișoara. De asemenea, fostele uzine de apă ale orașului vor fi deschise pentru public. Societatea Aquatim anunță că este în programul de deschidere al capitalei culturale europene, secțiunea „Comunitate”. Astfel, sâmbătă, 18 februarie, uzinele vechi de…
Faimoasa actriță și model Isabella Rosselini, pe scena Teatrului Național din Timișoara
Actrița Isabella Rosselini va prezenta, pe scena Teatrului Național din Timișoara, spectacolul Darwin’s Smile (Zâmbetul lui Darwin), un one-woman show adus în cadrul programului Timișoara – Capitală