Articol de Sorin Ianoș
Ladies’ Circle International (LCI), fondată în 1936 în Anglia de soțiile membrilor Round Table, are misiunea „Friendship and Service”. Din 1959, când Anglia, Suedia și Danemarca au format structura internațională în Leiden, Olanda, LCI a evoluat într-o rețea independentă, din 1994, reunind peste 13.000 de membre din peste 40 de țări. Organizația susține prietenia și acțiunile caritabile, oferind sprijin femeilor între 18 și 45 de ani. În perioada 2023-2025, LCI colaborează cu fundația suedeză Kvinna till Kvinna pentru a sprijini drepturile femeilor în zone de conflict, promovând egalitatea și stabilitatea socială.
Ladies’ Circle România
Ladies’ Circle România, parte a organizației internaționale Ladies’ Circle, promovează prietenia și implicarea comunitară prin proiecte caritabile. Fondat în România în anii ’90, la inițiativa unor membre din Brașov și cu sprijinul unui club olandez, clubul s-a extins treptat în mai multe orașe. Ladies’ Circle România face parte din Ladies’ Circle International, organizație creată în 1930 în Anglia, care acum reunește 13.000 de femei în 40 de țări. Printre cele mai importante inițiative se numără proiectul național destinat dotării secțiilor de maternitate din spitale cu incubatoare și echipamente vitale pentru nou-născuți.
„Luna aprilie a anului 2016 a adus bucuria nașterii gemenilor noștri. Emoțiile au fost mari, iar grijile și mai mari. Gemenii s-au născut prematur, în săptămâna 31 de sarcină, ceea ce a presupus nevoia imperioasă a unui suport tehnologic, pentru a ajunge la o dezvoltare optimă și completă a celor mici. Incubatoarele au marele avantaj de a crea, pe cât posibil, mediul cald și protector din burtica mamei, astfel încât micuții luptători să poată avea o trecere cât mai confortabilă și sigură spre viața extrauterină. Cu fiecare vizită la secția ATI, văzându-i zi de zi cum evoluează pozitiv și lucrurile intră pe făgașul normalității, mulțumeam în gând providenței pentru că am putut beneficia de toate mijloacele medicale care să le facă această tranziție mult mai ușoară și mai sigură. Mi-am pus, cu teamă și strângere de inimă, întrebarea: ce se întâmplă în cazul micuților născuți prematur în lipsa aparatelor medicale atât de necesare și dătătoare de viață și speranță? A fost momentul în care, stând pe holul maternității din capitală, am creionat proiectul “O șansă la viață”, cu speranța că numărul prematurilor salvați să fie din ce în ce mai mare. Proiectul este și astăzi în desfășurare, iar Asociația Ladies’ Circle România a adus în maternitățile din țară mai multe incubatoare și aparate de suport pentru micii luptători. Astăzi, gemenii mei sunt mari, curând vor împlini 9 ani, și nu pot să nu mă gândesc câte suflete mici și nevinovate au astăzi șansa să se bucure de viață, alături de familiile lor”, ne-a spus Irina Jercan, fosta președintă Ladies’ Circle România
Ladies’ Circle 19 Timișoara
Ladies’ Circle 19 Timișoara (LC19), cel mai nou club din cadrul organizației Ladies’ Circle România, înființat în 2020, se implică activ în sprijinirea comunității locale printr-o serie de proiecte caritabile și de impact. De la sprijin pentru familiile vulnerabile, până la echiparea celor două maternități din Timișoara cu câte un incubator și un pătuț încălzit, pentru nou născuți, cu ajutorul membrilor Round Table și Ladies’ Circle din Germania. LC19 își propune să răspundă nevoilor comunității din Timișoara și împrejurimi.
LC19 se implică activ în sprijinul comunităților locale vulnerabile prin diverse proiecte. De exemplu, prin inițiativa „Ghiozdănel pentru prichindel”, clubul a echipat 15 copii din medii defavorizate cu ghiozdane și rechizite școlare, facilitând astfel accesul acestora la educație. În plus, clubul a donat echipamente medicale pentru unități sanitare din Timișoara, contribuind la îmbunătățirea îngrijirii pacienților vulnerabili. Totodată, prin inițiativa anuală „Pinktober”, clubul organizează seminare gratuite de prevenire a cancerului la sân și oferă ecografii gratuite pentru femei, într-o campanie de conștientizare și prevenție.Prin aceste acțiuni umanitare și proiecte, Ladies’ Circle 19 Timișoara continuă să își consolideze reputația de organizație dedicată schimbării și sprijinului comunitar, dovedind că prin unitate și empatie, se pot produce transformări pozitive în viețile celor aflați în nevoie.
La Ladies’ Circle, prietenia este un element important al activităților sale. Proiectul „Date a Circle” conectează, prin randomizare, membre ale asociației, oferindu-le șansa de a se cunoaște și de a petrece timp împreună. Clubul de carte reprezintă un spațiu pentru discuții și schimb de idei pentru cele care iubesc lectura, iar tradiția „Secret Santa” adaugă un moment de socializare în perioada sărbătorilor. În plus, un grup de recunoștință le încurajează pe acestea să noteze zilnic pentru ce sunt recunoscătoare, promovând o atmosferă de apreciere. Aceste activități, împreună cu proiectele caritabile, sprijină coeziunea comunității Ladies’ Circle.
Crăciunul cu Ladies’ Circle
Un proiect esențial desfășurat de LC19 este „Convoiul de Crăciun”, care alături de parteneri din Germania, clubul aduce cadouri copiilor defavorizați din Timișoara și satele din județ. În ultimii ani, aproximativ 5000 de copii din comunități izolate au beneficiat de aceste pachete, acțiunea având ca scop promovarea solidarității.
„Prima colaborare cu „Convoiul de Crăciun” a fost acum 10 ani, prin Round Table 2 Drobeta-Turnu Severin, unde am activat ca voluntar chiar înainte de înființarea clubului LC19 Timișoara. În anul 2019 am luat legătura cu cei de la „Convoiul de Crăciun” cu speranța că o să reușim să-i aducem și în orașul nostru, Timișoara. În primul an am început timid, cu 800 de cadouri pe care le-am dus în oraș si în împrejurimi, urmând ca în anul 2023 să ajungem să împărțim peste 5000 de cadouri. Anul acesta avem un proiect local organizat în totalitate de LC19 Timișoara. Acest proiect mi-a dat șansa să o revăd pe Andreea, o fetiță de 14 ani din localitatea Folea, unde în urma cu cinci ani am ajuns pentru a împărți cadouri. Aceasta s-a atașat foarte mult de ursulețul găsit în cutia cu cadouri și l-a păstrat până astăzi. Andreea m-a întrebat dacă mai țin minte ursulețul și mi-a povestit cum doarme în fiecare noapte cu el, deși acesta și-a pierdut strălucirea pe care o avea la început. Pentru mine a fost un moment în care mi-am dat seama ca eforturile noastre nu sunt în zadar. Anul acesta, Andreea își dorește o pereche de ghete care să o protejeze de frig dar și o trusă de machiaj asemănătoare cu cele văzute la colegele de clasă”, a declarat, pentru InfoTimisoara.ro, Ile Tiana, membră LC19 Timișoara.
Anul acesta fetele din LC19 Timișoara au organizat un proiect personal care se numește „Călătoria cadourilor cu Pingu Crăciun”. Acest proiect are ca obiectiv strângerea de cadouri pentru 7 copii de la „Centrul Rezidențial Sfântul Nicolae” din Peciu Nou dar și pentru încă 22 de copii din familii defavorizate din satul Folea. Fiecare copil este îndemnat să scrie o scrisoare lui Moș Crăciun. Aceasta este postată pe paginile de Facebook și Instagram ale asociației, Ladies’ Circle 19 Timișoara, iar urmăritorii sunt îndemnați să își aleagă o scrisoare sau mai multe, pentru a le îndeplini celor mici dorințele. Pentru a urmări evoluția proiectului, dar și pentru alte surprize, accesați pagina lor de Facebook si Instagram.
Nota Redacției:
Sorin Ianoș este student în anul II la Jurnalism (UVT) și își desfășoară stagiul de practică la Info Timișoara. Muzician versatil cu peste 13 ani de experiență, este specializat în interpretarea muzicii clasice și jazz, colaborând cu diverse instituții culturale și orchestre. Deține un background solid în muzica militară și este pasionat de jazz și cultura americană, elemente care îi definesc abordarea artistică.