Anton Kovacs June 10, 2020

 

La fel ca în fiecare dimineață și astăzi, în drum spre serviciu, am vorbit la telefon cu mama:

 

– Ai auzit, îi spun, iar au făcut ăștia în parlament o lege ca să mărească salariul minim.

– Sunt nebuni, zice mama, o să-i dea pe toți oamenii afară pentru că nu o să aibă de unde să le dea așa salarii. Să le dea Orban și parlamentu’ salarii la oameni, dacă dau așa legi. Ei cred că ăia de la UE o să le dea miliarde de Euro ca să mărească ei pensii și salarii aiurea.
O să tot mărească salariile până când o să ajungem ca în anii ’90 când cu o sută de mii îți cumpărai o carte. Și o mulțime de oameni nu aveau unde să lucreze.
Vor salarii ca în Germania dar nimeni nu se uită cât e locuința în Germania.
Ăștia sunt mai proști decât mine, ei calculează cât câștigă un neamț și câte poate să-și cumpere aici la noi, dar nu se gândesc că neamțul nu cumpără aici la noi nici carne, nici chiria nu e ca la noi, nici curentul, nimic nu e ca la noi.
Nu se gândesc ăștia tineri care vor salarii ca în străinătate că dacă am compara cât câștigă un medic în Germania și ce poate să cumpere de banii ăia, acolo la el, cu salariul unui medic din România și ce poate să cumpere aici la noi cu banii pe care-i ia, ăsta de aici iese poate mai bine decât ăla din Germania.
Eu m-am certat încă de acum câteva luni cu Orban, am țipat la el când a spus la televizor că mărește pensiile cu 40%, continuă ea. De unde o să ai atâția bani să mărești atâtea pensii, boule, i-am spus.
Dar nu e el de vină, bandiții ăia de la (aici a trecut un tramvai pe lângă mine și nu am auzit bine) tot vor să se mărească toate. Și pensii, și alocații la copii.
Comuniștii îmi dădeau câțiva lei alocație pentru tine, ăștia spun că sunt capitaliști și le tot măresc. Capitaliști care nu se gândesc că dacă le-au trebuit copii, ar trebui să și-i crească singuri, nu pe banii altora.

 

Mama are acum 82 de ani.

Toată viața, începând cu vârsta de 15 ani a muncit în aceeași fabrică.

La început a făcut pantofi, mai târziu îi verifica pe alții care făceau pantofi.

 

Începutul anilor 50. Grup de tinere ucenice de la Fabrica Stefan Plavăț, ulterior Modern, mai târziu “Filty”.
Mama este cea de-a doua din stânga, pe rândul de sus.

 

Are o pensie de vreo 2.000 de lei și e supărată pe cei care vor pensii, salarii sau alocații mai mari pentru că e convinsă că în felul ăsta vom ajunge cu toții mai săraci decât suntem acum.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*