Redacție August 13, 2021

 

 

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranta alimentelor din cadrul DSVSA Timiș desfașoară o serie de controale oficiale la unităţile de alimentație publică din Timișoara și în localitățile din județ, pentru a se asigura ca operatorii din industria alimentară respectă normele și cerințele de igiena alimentară și pentru ca toți cetățenii să consume alimente sigure.

Medici veterinari oficiali și ingineri specialiști din DSVSA Timiș au desfășurat acțiuni de control și în perioada 9-12. 08.2021 la 19 unități de alimentație publică.

Concret, au fost controlate: 8 restaurante, 2 unităţi de tip fast – food, 4 supermarketuri, 3 pizzerii, 1 unitate catering si 1 piață.

Neregulile, constatate în urma acestor controale, au fost sancționate prin aplicarea de amenzi contravenționale în valoare de 97500 de lei pentru deficiențe cu privire la:

manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;

depozitarea neconformă a produselor alimentare;

condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;

– produse neconforme.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate restaurantelor (3 în valoare totală de 30.000 de lei dar și suspendarea activității pentru două dintre acestea), urmate de supermarketuri (în valoarea de 30.000 de lei, aici au fost confiscate și dirijate spre neutralizare 500 sticle cu apă îmbuteliată care erau depozitate necorespunzător, mai precis afară în soare), unități de tip fast-food (1 în valoare totală de 10.000 de lei), pizzerii (1 în valoare totală de 10.000 de lei), unitate de tip catering (1 în valoare totală de 10.000 de lei) .

Citește și:  3.855 cazuri noi de COVID-19 la nivel național și 19.292 teste, în ultimele 24 de ore, dintre care 160 în Timiș

In piața piața agro alimentară au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale ,cu valoare totala de 7500 de lei, celor care expuneau și păstrau în vederea comercializării produsele lactate puternic mirositoare, care erau fără ambalaj, produse de origine animală, carne si produse din carne de porc păstrate în condiții insalubre, (vitrine frigorifice neigienizate, deteriorate, ruginite, etc).

Pentru toate produsele neconforme, care nu erau certificate sanitar veterinar, și alterate s-au impus măsurile privind reținerea oficială, denaturarea și distrugerea produselor în cauză (au fost confiscate, sigilate și dirijate spre neutralizare) iar activitatea în piața respectivă (hala unde se comercializează produse de origine animală) a fost suspendată pentru o perioada de 15 zile și/sau până la remedierea deficiențelor și igienizării riguroase.

Medicii veterinari oficiali au verificat și transporturile de animale unde au fost constatate neconformități privind mișcarea animalelor fără documente sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar împuternicit și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 9600 lei.

Inspectorii sanitari veterinari în continuare, sunt în teritoriu și verifică respectarea cu strictețe a legislației sanitare veterinare atât în domeniul siguranței alimentare cât și a sănătății și bunăstării animalelor.

 

Comunicat de presă

DIRECȚIA SANITARĂ VETERINARĂ

ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

TIMIȘ

Director Executiv: Dr. Alin Flavius NICOARĂ

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*