Redacție August 5, 2020

 

Un număr de 9 asistente și infirmiere de la Spitalul Județean Timișoara, dar și 10 pacienți au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2. Anunțul a fost făcut marți, 4 august, de Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean din Timișoara.

 

Focarul a fost descoperit  în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară, în urma testărilor de rutină.

 

„Am reușit în aceste aproape 6 luni de pandemie, în ciuda numărului enorm de angajați (peste 4300) și de pacienți tratați în unitatea noastră (peste 10.000), cu muncă enormă în echipă, disciplină și asumare a tuturor angajaților, alături de colegii de la Spitalul “Victor Babeș” Timișoara, să fim una dintre puținele unități sanitare din țară care nu a avut un număr semnificativ de cazuri în rândul angajaților.

Dar, cu toate măsurile profesioniste de prevenție (testări repetate, triajul zilnic al întregului personal, monitorizarea purtării adecvate a echipamentului de protecție, circuitele speciale etc.), date ca exemplu la nivel național și internațional, având în vedere răspândirea comunitară extinsă, inevitabilul s-a produs.

În timpul unor testări de rutină, cum facem sute pe zi în cadrul unității noastre tot în scopul prevenției, atât personalului cât și pacienților, am descoperit în după-amiaza aceasta un număr de cazuri pozitive în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară. Este vorba de 9 asistente/infirmiere și 10 pacienți, toți asimptomatici. Am testat toți pacienții și aproape tot personalul.

Am întrunit Comandamentul și am luat imediat o serie adițională de măsuri de control împreună cu această echipă extinsă:

1. Carantinarea Clinicii de Chirurgie Vasculară pentru o perioadă de 14 zile. Acest lucru înseamnă externarea pacienților negativi daca situația medicală o permite (dacă sunt pregătiți sau pot fi externați fără a le fi afectată starea de sănătate, cu repetarea testării), transferul pacienților asimptomatici în spitalele suport sau externarea lor cu consult infecționist, după caz, cu urmărire pentru retestare.

2. Pacienții rămași internați în secție vor fi monitorizați și îngrijiți de personalul medico-sanitar care a efectuat testul Covid și care a primit două rezultate negative la interval de 72 de ore.

3. Până la expirarea perioadei de carantină, internările noi, de urgență, se fac pe secțiile clinice de Chirurgie 1, 2 și 3.

4. Managementul medical al pacienților și intervențiile chirurgicale vor fi efectuate de chirurgii vasculari (cu repetarea testelor SARS-CoV2 pentru a asigura menținerea statusului de negativi).

5. Secțiile de chirurgie generală vor asigura personalul mediu și auxiliar pentru monitorizarea și îngrijirea permanentă a pacienților, astfel încât calitatea actului medical să nu aibă de suferit.

6. A fost începută și se finalizează acum dezinfecția terminală în Clinica de Chirurgie Vasculară. Aceasta va fi efectuată continuu, în condiții de siguranță, până la externarea tuturor pacienților și stingerea tuturor cazurilor pozitive.

Avem încrederea că aceste măsuri luate rapid se vor dovedi eficiente, vom munci în echipă ca și până acum, vom fi mereu onești și nu vom ezita să ne asumăm decizii dificile atunci când situația o impune. Suntem solidari unii cu ceilalți pentru că, în final, urmărim salvarea de vieți.”, a scris Raul Pătrașcu pe pagina sa de Facebook.

 

Citește și:  Alarmă falsă de incendiu în Piața Victoriei

 

2 thoughts on “Inevitabilul s-a produs, focar de COVID-19 la Spitalul Județean Timișoara

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*