S-a încheiat de curând un important proiect transfrontalier care a oferit fonduri pentru infrastructură cât și pentru cursuri și screeninguri medicale. Manager de proiect a fost conf. dr. Alexandru Blidișel, care ne-a și oferit datele legate de amploarea proiectului, ne-a prezentat beneficiarii și am și realizat un tur al zonei care s-a construit recent pentru a se suplimenta spațiul Centrului de Training și Chirurgie Experimentală Pius Brînzeu.
Proiectul „Infrastructură Medicală pentru Dezvoltarea de Servicii Chirurgicale de Excelență în Zona Transfrontalieră” a fost finanțat prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.
În legătură cu proiectul respectiv ni s-au oferit detaliile următoare: în luna iulie 2019, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a demarat, în parteneriat cu Spitalul „Sf. Luka” din Smederevo, Serbia, implementarea unui proiect transfrontalier de dezvoltare a infrastructurii de instruire chirurgicală, disponibilă medicilor rezidenți, specialiști, cât și studenților la medicină, prin intermediul Centrului de Training și Chirurgie Experimentală Pius Brînzeu.
Proiectul, cu un buget total de 1.173.194,62 Euro, a beneficiat de sprijin financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene în valoare de 997.215,42 Euro, prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

Fondurile disponibile prin proiect pentru partenerul român au fost utilizate pentru extinderea cu un nivel a clădirii Centrului de Training și Chirurgie Experimentală Pius Brînzeu, ce reprezintă un centru de excelență al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara în pregătirea chirurgicală la nivel european a medicilor din zona trasfrontalieră și nu numai. Au fost organizate cursuri de pregătire pe specialități pentru un număr de peste 200 de medici și 40 de asistente. Extinderea spațiului în cadrul clădirii va duce la creșterea numărului de medici specialiști care se vor pregăti în continuare pentru a oferi servicii medicale de înaltă calitate.
Proiectul a oferit investigații gratuite de screening pentru cancerul de prostată, cancerul de col uterin și diabet zaharat unui număr de peste 6.000 de pacienți din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, cu preponderență pacienților din mediul rural și pacienților dezavantajați (pacienți cu salariu sub cel minim pe economie sau cei care nu au acces la sistemul sanitar – peste 4.000 de pacienți). S-a efectuat un screening online pentru cancerul gastric și cancerul de colon la un număr de peste 5.000 de pacienți din cele 3 județe mai sus amintite, dar și în districtele de graniță din Serbia.
Au fost organizate peste 10 cursuri de informare și formare a populației generale cu privire la acordarea primului ajutor, despre diabetul zaharat, patologia cardiovasculară, cancerul de prostată, cancerul de col uterin, cancerul gastric, patologia abdominală-abdomenul acut. Au participat în format fizic și online peste 6.000 de cursanți.
Infrastructura medicală creată în Spitalul „Sf. Luka” din Smederevo, Serbia, a deservit pacienții din regiunea transfrontalieră, prin servicii de diagnostic și intervenții chirurgicale laparoscopice și artroscopice (peste 140 de artroscopii), realizate cu echipamente ultramoderne și personal calificat după cele mai înalte standarde în domeniu.
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, prof. dr. Octavian Crețu, a declarat:
„Beneficiile sunt mari, pentru că spațiul pe care îl aveam era suficient pentru derularea anumitor activități de chirurgie experimentată, microchirurgie, chirurgie laparoscopică, dar nu aveam un centru de training bine pus la punct, și de simulare. Centrul de training și simulare va fi tocmai la acest etaj, unde, din eforturi proprii, vom achiziționa respectivele fantome – aici fantomele sunt simulatoare care pot să aibă fie forme umane, fie pot să fie niște dispozitive în sine, în care atât studenții cât și rezidenții și medicii vor putea să își dezvolte dexteritatea și manualitatea medicală în diverse domenii și specialități.
Chiar am văzut cât de important este să ai așa ceva, în perioada pandemiei, în care nu s-a putut intra în spitale, în care un manechin pe care să înveți studenții să pună o perfuzie, să facă o injecție intravenoasă, intramusculară sau să facă suturi pe manechin sau incizii sau alte manevre, sondaje sau așa mai departe ar fi fost extrem de util. Ei, acum îl vom avea. Sperăm să nu mai vină iar pandemia, îl vom folosi și fără, și ne vom bucura, bineînțeles, de el”.
Prorectorul UMF responsabil cu cercetarea, prof. dr. Cristian Oancea a vorbit și el despre proiectul transfrontalier încheiat:
„De remarcat că în acest proiect au intrat 6.000 de pacienți, dintre care peste 4.000 de pacienți au fost din categoriile defavorizate, sub salariul minim pe economie, și din regiunile limitrofe județului nostru. Deci practic proiectul a adus un beneficiu plus valoare, medical, comunității noastre. În acest moment vor continua prin cursurile de training pe care le desfășoară medicii – atât rezidenți cât și tinerii specialiști, din România și din Serbia, și sperăm ca pentru următorul pas să mai găsim finanțare tot pe o regiune transfrontalieră pentru a continua programele de screening în această direcție”.
Și conf. dr. Alexandru Blidișel a împărtășit câteva dintre gândurile de la finele acestui proiect:
„Un alt obiectiv a fost de informare a populației pe patologiile respective. Au fost făcute peste 10 cursuri, cel mai mare succes l-a avut, să zicem, cursul de prim ajutor, am avut peste 2500 de participanți în acest tip de curs. Au fost și pentru patologia cardiovasculară, de diabet, cancerul de prostată, cancerul de col uterin, patologia abdominală și cancerul gastric”.
În ceea ce privește istoricul Centrului, pentru o perioadă mare de timp, activitatea de cercetare științifică s-a dezvoltat eterogen, în mici colective în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara. În 1963, în timp ce prof. Pius Brînzeu era responsabil cu cluburile de știință ale studenților, a fost deschis un laborator principal, care deservea atât activitatea de cercetare, cât și activitatea didactică, primind și studenții și personalul. A reprezentat o primă încercare de centralizare a cercetării cu un accent deosebit pe cea fundamentală. După ce prof. Brînzeu a ajuns în funcția de rector, în 1964, a inițiat o vastă acțiune de restructurare și stimulare a cercetării. În 1965, Ministerul Educației a aprobat finanțarea actualului centru. Doi ani mai târziu, în 1967, începuse deja activitatea de cercetare în noua clădire, deși era încă în proces de finisare.
Deschiderea oficială a avut loc în anul 1970. Noua clădire, dotată cu două săli de operație și anexele necesare, un laborator de anatomie patologică, o secție de biochimie, un laborator de imunologie și o cameră de radiologie, a reprezentat un nou început pentru activitatea de cercetare, acum concentrată pe teme mai mari și mai complete. Deoarece nu mai era nevoie să se echipeze fiecare disciplină în parte, centrul a fost dotat cu aparate moderne. Mai mult, au fost amenajate un studio foto și un studio cinematografic făcând astfel posibilă studierea unor teme de cercetare ample în paralel și a unor acțiuni complementare în același timp. Animalele au fost furnizate de Animal House, lucrându-se la parametri satisfăcători. Activitatea de cercetare fundamentală s-a desfășurat pe o perioadă de peste șapte ani, concretizată în 21 de contribuții și 16 articole, dintre care 8 au fost publicate în diferite reviste străine cunoscute. Mai mult, au existat mai multe contribuții și filme prezentate la conferințe sau congrese științifice din Franța, Germania și Iugoslavia.
Dintre rezultatele deosebite se poate menționa descoperirea inversării circulației terminale post-mortem în stările de șoc cu vasoconstricție intensă, fenomen necunoscut anterior datei publicării rezultatelor (Presse Médicale, nr. 28, 1971) Cercetarea a fost o parte a activității acestui institut de zi cu zi, aducând rezultate neașteptate și minunate.
În 1986, din cauza unor dificultăți, printre care lipsa fondurilor și a animalelor, în special a câinilor, centrul a fost închis. Actuala Conducere a Universității de Medicină și Farmacie a resuscitat vechiul centru de cercetare, dotându-l cu echipamente moderne.
La o populație unde prevenția, pe linie medicală, încă are de suferit major, unde există zone pentru care îngrijirea medicală primară nu se poate realiza decât dificil, un program de screening prin care să se poată depista, online, posibile probleme care fac parte din principalele motive de deces a fost un lucru binevenit. De asemenea, cursurile de prim ajutor, care ar trebui să devină materie obligatorie în școli, sunt mai mult decât binevenite, acompaniind realizări materiale precum ridicarea etajului nou pentru clădirea din imediata apropiere a corpului central al Universității de medicină și Farmacie Timișoara, Centrul de Training și Chirurgie Experimentală Pius Brînzeu.
Ramona Băluțescu