Nicoleta C. May 18, 2020

 

Datele de la Finanţe arată că, în luna martie a acestui an, aparatul de stat număra 1,25 milioane de bugetari care au primit ca salarii 42% din veniturile bugetului consolidat. În 10 insituţii ale statului, printre care Parlamentul şi mai multe ministere, salariul mediu net este de 7.300 de lei pe lună, adică 1.500 de euro.

 

În criza trecută, FMI a obligat România să-şi reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor de la 10% din PIB la 7% din PIB. Cu vremea, aceste cheltuieli s-au întors la 10% din PIB, azi situaţia fiind următoarea: guvernul nu are de gând să-şi pună în cap armata de votanţi, chiar de s-ar duce totul pe apa sâmbetei. Toată lumea fuge la stat, pentru că se știe că salariile sunt la un nivel ce nu poate fi visat în piaţa concurenţială, iar stresul păstrării jobului nu există.

 

Pe când 1,2 milioane de oameni tremură pentru joburile lor, angajaţii statului nu au niciun stres – nici măcar pe acela că ar putea merge pe rând în şomaj tehnic, aşa cum a spus, iniţial, premierul liberal Ludovic Orban, cel care în urmă cu câţiva ani, pe când era în opoziţie, cocheta cu tăierea salariului minim, majorat de PSD, pe motiv că el este liberal şi susţine piaţa şi nu statul.

sursa Ziarul financiar

Citește și:  Modificare, sâmbătă, în circulaţia tramvaielor de pe liniile 4, 8 şi 9

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*