Ministrii de externe ai Uniunii Europene sprijină intenția anunțată de viitorul cancelar german, Friedrich Merz, de a livra rachete de croazieră Taurus Ucrainei. Declarațiile vin la scurt timp după un atac aerian rusesc în Sumî, soldat cu zeci de morți și sute de răniți.
Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a declarat duminică, 13 aprilie, că susține în continuare trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, în contextul războiului cu Rusia, scrie Deutsche Presse-Agentur (DPA).
„Nu ca să intervenim noi în acest război, ci ca să echipăm armata ucraineană cu astfel de arme”, a spus Merz la postul public ARD, precizând că o asemenea decizie ar lua-o doar împreună cu partenerii europeni.
Poziția lui Merz, diferită de cea a cancelarului în funcție Olaf Scholz, a fost bine primită de liderii europeni reuniți luni la Luxemburg, la întâlnirea miniștrilor de externe ai UE.
Kaja Kallas, șefa diplomației europene, a declarat: „Desigur că fiecare stat membru oferă ce poate oferi. Dar cred că mesajul e foarte clar: trebuie să facem mai mult ca Ucraina să se poată apăra și ca civilii să nu mai moară.”
Olanda și Polonia și-au exprimat susținerea clară față de inițiativa lui Merz. Ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, a spus: „Cred că ar fi un semnal foarte important despre unde se poziționează Europa în această situație.” Iar omologul său polonez, Radosław Sikorski, a numit propunerea lui Merz „foarte bună”.
Discuțiile de la Luxemburg s-au concentrat și pe sprijinul militar mai larg pentru Ucraina. Germania va furniza 500.000 de obuze din cele 2 milioane de calibrul mare ce urmează să fie livrate Kievului.
„Vom putea proteja pacea în Europa doar prin forță comună”, a spus ministra de externe germană, Annalena Baerbock.
Aceasta a condamnat și atacul rusesc de duminică dimineața asupra orașului Sumî, în urma căruia peste 30 de persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața, iar peste 100 au fost rănite.
„Să ataci intenționat civilii în Duminica Floriilor arată clar că vor să distrugă, nu să aducă pacea”, a afirmat Baerbock.
Ucraina luptă împotriva invaziei rusești de proporții din februarie 2022, iar liderii europeni încearcă să găsească soluții comune pentru a continua sprijinul militar.
foto (c) Andrea Bienert/Bundeswehr/dpa