Comunitatea Evreiască din Timișoara a marcat duminică, 16 martie 2025, sărbătoarea Purim, la Casa Adam Müller-Guttenbrunn. Evenimentul a reunit zeci de participanți, printre care și primarul Dominic Fritz, consulul Germaniei, subprefectul județului Timiș și reprezentanți ai mai multor confesiuni religioase. Cei prezenți s-au bucurat de spectacole, un târg cu produse realizate de copii și vârstnici, dar și de preparate tradiționale.
Sărbătoarea Purim comemorează salvarea evreilor din Persia antică, datorită intervenției reginei Estera, și este considerată una dintre cele mai vesele festivități din calendarul iudaic.
Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești din Timișoara, a explicat semnificația evenimentului: „Purim marchează un moment important din istoria evreilor, când aceștia au fost salvați de la pieire prin curajul reginei Estera. Tradițiile acestei sărbători includ costume, cântece și bucurie, reflectând victoria binelui asupra răului.”
Purimul marchează momentul în care evreii din Persia antică au fost salvați de la un complot de exterminare, grație curajului reginei Estera și înțelepciunii lui Mordechai. Sărbătoarea este un prilej de bucurie și solidaritate, în care tradițiile includ oferirea de daruri alimentare celor dragi și sprijinirea celor aflați în nevoie.
Atmosferă festivă, muzică și preparate tradiționale
Evenimentul a inclus spectacole susținute de copii și tineri din comunitate. Pe scenă au evoluat balerinele cele mai tinere din comunitate, corul evreiesc și un grup de dans format din adolescente. De asemenea, mezzosoprana Antonela Barnat a interpretat piese muzicale, acompaniată la pian de Angela Balici.
În holul Casei Adam Müller-Guttenbrunn, copiii și vârstnicii au organizat un mic târg cu măști, cești pictate și alte obiecte artizanale, iar participanții au avut ocazia să participe la o tombolă.
Un moment important al sărbătorii a fost degustarea prăjiturilor tradiționale humentaschen, umplute cu jeleu, semințe de mac, miere și nuci.
Credit foto: Constantin Duma
Casa Adam Müller-Guttenbrunn, un centru cultural cu istorie
Evenimentul s-a desfășurat în Casa Adam Müller-Guttenbrunn, o clădire cu o semnificație aparte pentru comunitatea germană din Banat. Aici au loc frecvent evenimente culturale, iar mansarda clădirii adăpostește un muzeu dedicat istoriei și tradițiilor șvabilor bănățeni.