Accesul la numerar în Germania ar putea deveni mai greu în viitor, având în vedere numărul tot mai mic de bancomate și de sucursale bancare, arată un raport publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank). Deși sistemul rămâne funcțional, distanțele până la punctele de retragere a numerarului au crescut considerabil în multe zone.
Conform analizei efectuate de Bundesbank, 95,7% din populația Germaniei, adică aproximativ 80,7 milioane de oameni, trăiesc în localități cu cel puțin un bancomat sau un ghișeu bancar. Totuși, 3,6 milioane de persoane trebuie să călătorească în alte localități pentru a obține numerar. Distanțele pentru consumatori s-au mărit considerabil, având în vedere că numărul de bancomate a scăzut în ultimii ani, parțial din cauza atacurilor infracționale, în care bancomatele sunt distruse sau sparte, scrie dpa.
„Accesibilitatea bună a numerarului în Germania nu va mai fi o certitudine în viitor”, a declarat Bundesbank în raportul său lunar.
În ciuda faptului că distanțele medii nu sunt extreme, oamenii întâmpină din ce în ce mai multe dificultăți în a obține numerar. Datele centralizate arată că oamenii trăiesc, în medie, la 1,4 kilometri distanță de cel mai apropiat bancomat sau ghișeu bancar, iar în zonele urbane, distanța medie este de 1,1 km, comparativ cu 1,9 km în zonele rurale.
„Proporția celor care consideră că este destul de greu sau foarte greu să ajungă la un bancomat sau ghișeu bancar s-a dublat de la 6% în 2021 la 15% în 2023”, se arată în raportul Bundesbank.
Pentru mulți dintre germani, o alternativă o reprezintă retragerea de numerar la casă, în momentul plății la cumpărături. Aceasta este disponibilă în 31.289 de locații, iar consumatorii trebuie să călătorească, în medie, 1,7 km pentru a ajunge la un magazin care oferă această opțiune.
Cu toate acestea, Bundesbank subliniază că această metodă de retragere a numerarului la casă nu trebuie să înlocuiască bancomatele sau ghișeele bancare, având în vedere că bancnotele distribuite prin acest sistem nu sunt verificate pentru calitate sau autenticitate.
„În schimb, băncile au obligația de a verifica fiabilitatea calității și autenticității numerarului”, adaugă Banca Centrală a Germaniei.
Credit foto: Elisa Schu/dpa