Anton Kovacs July 26, 2021

 

 

La un moment, în urmă cu mai mulți ani, ziarele locale din Timișoara au publicat o știre cu două babe din Calea Aradului care au fost atacate de o haită de câini, au fost maltratate și medicii de la unul din spitalele timișorene cu greu au reușit să le salveze.
Pentru că aveam timp m-am dus în locul în care se spunea că sălășluiește imensa haită de câini, să văd dacă mă mușcă și pe mine.
Și ce să vezi, nu era nici un câine acolo.Am întrebat niște oameni, habar nu aveau despre ce vorbesc.
S-au dus și hingherii, după ce fusesem eu. Nici ei nu au găsit câini acolo.
De fapt nu erau nici babele, e adevărat, una fusese transportată la spital, dar nu pentru că o mușcase câinele, ci pentru că își scrântise piciorul când i s-a rupt tocul. Și nu era babă, ci era o mireasă. Și nu s-a întâmplat în Calea Aradului, ci pe treptele Catedralei.
Pur și simplu fusese o știre inventată, un fel de găină care face pui vii.

***

Era o adevărată campanie de presă în acea vreme în legătură cu câinii, zilnic presa vorbea despre haite de câini care bântuie prin oraș. Primăria spunea că avem cel puțin 10000 de maidanezi pe stradă. Cetățenii orașului protestau că nu mai pot respira din cauza mirosului de căcat de câine.

Pentru că aveam o mașină sub cur și un șofer pe care îl plăteam să o conducă, într-o zi am făcut un mic experiment: am luat o hartă și am marcat pe ea cam o zecime din străzile orașului, erau străzi din Iosefin, Elisabetin, Freidorf, Circumvalațiunii…
Și pur și simplu ne-am plimbat pe străzile alea , cât a fost ziua de lungă, numărând câinii fără stăpân de pe stradă. Seara am făcut calculele necesare și am ajuns la concluzia că în toată Timișoara nu puteau fi pe străzi mai mult de 400 de câini.

Am mai făcut odată un experiment, am luat tabelele care cuprindeau datele câinilor capturați într-o anumită perioadă de către hingheri și le-am suprapus peste o distribuție Benford (click pe imagine pentru a afla despre ce este vorba). Rezultatul obținut dovedea fără nici o urmă de îndoială că acele tabele erau false.

benford

Poate țineți minte, a urmat după aceea povestea mai mult decât suspectă cu copilul Ionuț, care ulterior a fost devoalată chiar printr-o decizia a tribunalului care spunea că nu a fost implicat în acea poveste nici un maidanez, zeci de mii de mămici isterice defilau pe stradă ca posedate cerând uciderea câinilor, comunitarii smulgeau cățeii din brațele bătrânelor, milioane de câini au fost uciși și, ce să vezi, niște oameni despre care se vorbea mult în acea perioadă s-au îmbogățit.
Ziariștii au mâncat și ei căcatul cuvenit publicând comentarii în care spuneau că nu e nici o problemă dacă toți câinii sunt uciși că oricum câinii nu fac nimic în afară de a mânca și a se căca, alții se interesau în presă de unde se pot procura otrăvuri pentru câini. Probabil au făcut și ei un ban, că nu cred că erau chiar atât de tâmpiți să scrie pe gratis ce au scris.

Un amănunt a trecut neobservat, faptul că protestele pentru Roșia Montană au încetat, cui îi mai ardea de proteste când pe străzi câinii mâncau copii. Dar nu o să scrie nimeni așa ceva, pentru că dacă o face poate să-și ia adio subvenții mascate sub formă de publicitate și alte avantaje.

Citește și:  Sunt tristă pentru cei care nu pot plânge un necunoscut

De atfel, dacă citiți cu atenție știrile despre câini, în majoritatea cazurilor cei mușcați sunt persoane care au pătruns într-o proprietate păzită de câini, dar acest lucru este trecut sub tăcere sau tratat de către autorii articolelor ca fiind neimportant. Nu prea îți câștigi cititori dacă spui că un bou a intrat fără drept într-o curte și l-a mușcat câinele stăpânului, e mai spectaculos să prezinți câinii ca fiind ni9ște fiare care atacă oamenii.

Cu urșii ăștia se repetă povestea cu câinii, sau povestea cu ungurii de la Tg. Mureș care doreau să alipească acea localitate la Ungaria, și dacă tot s-au bătut oamenii ăia din care unii fuseseră transportați acolo cu autobuze ale armatei, securiștii au scos din nou capul din scorburile unde stătuseră ascunși și s-au oficializat prin aparență la câteva societăți culturale devenite apoi partide și prin înființarea SRI-ului.

Sau povestea cu yoghinii lui Bivolaru, noi ne uitam la curul ălora și până ne-am dezmeticit am rămas fără petrol și cu multe altele.

inchide

Ce mă sperie este că nu îmi dau seama ce e în spatele perdelei de fum.

Interese ar fi, că unii spun că străinii sunt de vină, vin și ne omoară urșii și fac capital electoral din asta. Alții sunt interesați să nu mai ascultăm chiar tot ce ne spune UE să facem, că dacă ei fac tot ce pot să iasă, noi de ce să mai rămânem. Alții pur si simplu nu vor să fim atenți la bonul de casă când ieșim cu cumpărăturile din supermarket. Iar alții pur și simplu sunt niște ticăloși care și-ar împușca și mama dacă ar ieși bani din asta.

⁠Din păcate nimeni nu verifică știrile astea, cineva le lansează în spațiul public după care presa le preia folosind citarea circulară, ziarul X spune că a spus ziarul Y, deci e adevărat, iar ziarul Y spune că trebuie să fie adevărat din moment ce le-a publicat și ziarul X.

Poate ar trebui ca cineva, niște jurnaliști adevărați, să facă o anchetă de presă chiar în privința presei care preia niște știri gata scrise în cine știe ce laboratoare. Sau dezinformează prin nepublicarea unor știri care nu convin cuiva. Unele cu ruși, altele cu viruși, altele de genul celor care sunt lansate zilnic cu urșii. Si aceste știri ne sunt revândute fără să fie verificate, din mai multe surse independente una de cealaltă.
Ar fi nevoie de o organizație cu resurse, să mergi în celălalt capăt al țării, să vezi dacă o poveste oarecare e adevărată, verifici dacă ursul chiar a fost la cofetărie și a mâncat niște ciobani, dacă ciobanii ăia chiar există, dacă chiar i-a mâncat ursul, că poate poliția o să spună că s-au omorât între ei, sau poate o să confirme știrea, nu știm atât timp cât nimeni nu verifică. cum nimeni, niciodată, nu a verificat nici testele alea pentru covizi care astăzi arătau că o întreagă maternitate e bolnavă și mâine arătau că nimeni nu mai e bolnav, cum nimeni nu a verificat vreodată nici testele alea pentru gripă porcină în urma cărora aproape toată carnea de porc consumată în țară provine din import.
Că dacă s-ar face lucrurile astea probabil am avea niște surprize cel puțin interesante, atunci am avea niște știri și o presă adevărată.

***


Publicația infotimisoara.ro este în slujba cetățenilor.

🔸SUSȚINE și tu jurnalismul independent –> https://www.patreon.com/infotimisoara​

 

 

 

1 thought on “Fake News

  1. +++ este o foarte mare primejdie pt. societate +++ daca in loc de adevar se inventeaza povesti, atunci am ajuns acolo unde am fost deja odata … la „Scanteia” si „Prawda”, dar nu este deloc un fenomen legat exclusiv de comunism! … din contra +++ libertatea presei nu inseamna ca oricine poate sa scrie orice povesti, numai ca sa manipuleze adevarul sau ca sa aibe tiraj mai mare +++ libertatea presei inseamna in primul rand etica si raspundere +++ dar sunt unii care confunda democratia cu anarhia si sezonul cu fasonul +++

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*