Anul 2024 a fost unul de succes pentru echipa de rugby a SCM Timișoara, care a adus orașului de pe Bega un nou titlu de campioană în sportul cu balonul oval, al șaptelea din istorie. Timișoara se poate mândri, din nou, că e campioană la un sport. Și nu unul ușor. Managerul general al echipei, Dănuț Borzaș, a făcut prima mutare inteligentă în acest sezon o dată cu instalarea pe banca tehnică a lui Mugur Preda, școlit în Franța. Apoi, s-a pornit campania de transferuri în care Borzaș, Preda, secundul Popîrlan și veteranul Căpățână au decis să „plombeze” lotul cu jucători care, mai târziu, aveau să-și pună fiecare amprenata pe trofeul câștigat la București. La început de toamnă, pe 8 septembrie, roadele au fost culese în acea finală dramatică de la București, în care SCM Timișoara s-a impus în fața CSM Științei Baia Mare, scor 22-21.
Mesajele de felicitare au început să curgă și, timp de o lună, campionii României au fost „cărați” precum sfinetele moaște pe la toate evenimentele posibile. Invitațiile au curs de mai peste tot. Inclusiv primarul Dominic Fritz a dorit să le mulțumească în cadrul unei întrevederi în sala de ședințe a Consiliului Local. Acolo, dar și cu prilejul unei conferințe de presă, Dominic Fritz a promis jucătorilor prime pe măsură. Iar totul a fost lăsat în mâinile directorului interimar al SCM Timișoara, dna Alina Botezatu. Și rău a făcut.
Premieri pentru Cupa României în loc de campionat
Așa cum spuneam, doamna Alina Botezatu este directorul interimar al SCM Timișoara, funcție pe care o ocupă de patru ani, după ce vechea echipă managerială și-a încetat activitatea, o dată cu pierderea alegerilor de către primarul-golgeter Nicolae Robu. Anii petrecuți de dna Botezatu la conducerea SCM Timișoara au fost la fel de șterși ca și rezultatele clubului. Când, în sfârșit, rugbyul și-a pus medaliile la gât, pe 8 septembrie, a doua zi, dna Botezatu a solicitat să vadă trofeul, deși echipa călătorise toată noaptea pe autocar, căci conducerea nu a fost în stare să asigure transportul cu avionul pentru un meci de o asemenea importanță. Oficiile le-a făcut managerul general, Dănuț Borzaș, care i-a prezentat trofeul dnei director. Evident, a vrut o poză.
Și s-au virat banii pentru campioni. Câțiva jucători s-au trezit în cont cu 218 lei. Restul au primit sume cuprinse între 2200 și 2500 de lei. Evident, șocul a fost mare pentru mai toți. Și asta pentru că documentele oficiale care se regăsesc în Monitorul Oficial prevăd sume de 6000 lei pentru un titlu de campioană. Totul s-a petrecut într-o vineri, când era programat antrenamentul. Jucătorii erau extrem de supărați și, evident, au înroșit telefoanele. Dănuț Borzaș le-a spus că așa i s-a comunicat din partea „doamnei director”, că premierile se fac în baza HG 1447/2007.
Staff-ul tehnic a luat decizia înțeleaptă de a anula antrenamentul, asta pentru a nu dinamita atmosfera din cadrul lotului, plus că jucătorilor nu le mai ardea de nimic.
Prezent la mai toate antrenamentele, am aflat de nemulțumirile jucătorilor. Nu s-au plâns în mod direct, dar am auzit conversațiile dintre ei. Într-adevăr, HG 1447/2007, publicată în Monitorul oficial nr. 823 din 3 decembrie 2007, prevede la art. 25, „Premii pentru sportivi”, litera m) Campionate naționale, suma de 2800 lei, pentru seniori, sporturi de echipă și suma de 2100 lei, pentru câștigarea Cupei României. Doar că, pe portalul legislativ apar și toate modificările respectivei hotărâri de guvern. Astfel, sumele prevăzute pentru premierea campionilor naționali au fost modificate de trei ori din anul 2007 încoace. Prima modificare a fost făcută de Guvernul condus de „dottore” Victor Ponta, prin adoptarea HG 888/14.11.2013, publicată în Monitorul oficial 722/25.11.2013. Conform actului normativ, titlul de campion național la jocuri pe echipe era recompensat cu suma de 3700 lei, iar pentru câștigarea Cupei României cu 2800 lei.
Peste patru ani, Guvernul lui Mihai Tudose emitea HG 737/05.10.2017, publicat în MO 797/09.10.2017, în care sumele creșteau la 4000 lei pentru titlul național la sporturi pe echipe și 3000 lei, pentru Cupa României.
„Eroul” de la Nasyrah, generalul Nicolae Ciucă, a crescut și el cuantumul sumelor cu care erau răsplătiți campionii României, prin HG 1097/01.09.2022, publicată în MO 868.02.09.2022. Așa s-a ajuns la situația în care campionii erau recompensați cu 6000 lei, iar câștigătorii Cupei României, cu suma de 4500 lei.
Evident, situația impunea o discuție cu dna Alina Botezatu, așa că a urmat o vizită la sediul SCM, de la Sala „Constantin Jude”. Doamna nu era acolo, dar, la ieșire, am dat nas în nas cu dumneai. Încă de pe hol, am rugat-o să îmi precizeze baza legală în care a fost efectuată premierea. „HG 1447 din 2007”, a fost răspunsul doamnei Botezatu. După ce i-am spus că există o hotărâre de guvern care o contrazice, dna Botezatu ne-a invitat în birou. Acolo, a căutat prin biblioraft și mi-a arătat documentul. Doar că, surpriză… Pe varianta printată de pe portalul legislativ de unde mă documentasem, era subliniat „Cupa României”, și apărea, într-adevăr, suma de 2800 lei. După care a rezultat dialogul următor:
InfoTimișoara: Cu tot respectul doamnă, dar băieții au câștigat campionatul național, nu Cupa României. (Zâmbetul doamnei dispare brusc. Îmi ia hârtiile din mână, se uită încă o dată și… se înseninează din nou).
Alina Botezatu: Uitați, scrie 2800, la campionat național. (Îmi arată cu degetul. Doar că domnia sa îmi indica premierea pentru campionate naționale, dar destinate categoriei tineret și juniori 1).
InfoTimișoara: Asta este pentru tineret și juniori, uitați, la seniori, suma este de 3700 lei. În plus, este o versiune veche, întrucât ultima modificare prevede suma de 6000 lei pentru jocuri sportive. Am consultat documentele înainte să vin la dvs.
Alina Botezatu: Vă rog să ne trimiteți acest document, noi doar după HG 1447 lucrăm. O să îl arătăm și juristului nostru, să vedem.
Sunt plasat la doamna Adelina Ciucur, care îmi indică adresa de email la care să trimit documentul.
După câteva ore, sunt contactat de dna Ciucur care îmi spune că documentul menționat de mine intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Așa se face că a trebuit să reiau verificările în Monitorul Oficial. Până la urmă, jurnaliștii sunt și ei oameni și pot greși. Mai ales că era ciudat ca un act emis în 2022 să fie aplicabil începând cu 2025. Doar că doamna Ciucur se referea, într-adevăr la modificarea HG 1447/2007, însă era un document emis de premierul Ciolacu și nu avea impact asupra premierilor pentru titlul de campioni naționali. După câteva convorbiri, doamna Ciucur, vădit depășită de situație aceasta pune capăt discuției: „HG 1447/2007 este documentul după care noi lucrăm”. Bizar este faptul că, deși a susținut în permanență faptul că aplică prevederile HG 1447/2007, dnele Alina Botezatu Adelina Ciucur aveau pe birou varianta din 2013, unde apărea suma de 3700 lei pentru titlul de campioană.
În aceste condiții, am luat legătură cu oficialii Primăriei Municipiului Timișoara, care au precizat că nu doresc să le fie dezvăluită identitatea, pentru a lămuri problema. La scurt timp, a venit confirmarea că „doamna director a greșit, vom remedia situația”, a fost promisiunea. După aproape o lună, am discutat cu mai mulți jucători și situația nu se rezolvase, așa că am apelat din nou la cei din Primăria Municipiului Timișoara. Răspunsul a fost, pentru mine, șocant: „Este o situație neplăcută. Cu toate că greșeala este evidentă, doamna director refuză să semneze, motivând că nu își asumă modificările și că dânsa lucrează doar după HG 1447/2007”.
„Old Papa” a rezolvat problema
Managerul general al echipei, Dănuț Borzaș, era obligat nu doar de funcția ocupată să rezolve această problemă. A stat de vorbă cu jucătorii pe parcursul mai multor zile în care le-a promis că va rezolva situația, dar are nevoie de timp. „Ne-a promis că o să rezolve problema și că vom fi recompensați cum trebuie, dar are nevoie de câteva săptămâni”, ni s-a confesat unul dintre jucători.
În cele din urmă, problema s-a rezolvat în cursul lunii decembrie, când a venit prima oferită de Universitatea Științele Vieții „Regele Mihai I”, unul dintre partenerii echipei, care a virat suma de 50.000 lei în conturile echipei. Din acești bani au fost aduși „la zi” cei cu prime de 218 lei, după care, în funcție de minutele jucate de fiecare, jucătorii au primit ceea ce meritau. La cei 50.000 lei, au mai fost adăugați alți 55.000 lei, obținuți de Dănuț Borzaș de la Fireshow, Barierra și Ambra, alți sponsori care sprijină secția de rugby.
Chetă refuzată
Una dintre soluții a venit din partea antrenoriilor, dar și a câtorva jucători, care au propus să pună fiecare bani ca și cei cu „prime” de 218 lei să ajungă la același nivel cu ei. „Vă mulțumim pentru gest, apreciem, dar e munca voastră, voi nu a veți nicio vină pentru ce ni se întâmplă”, a venit răspunsul ferm din partea celor dezavantajați.
Acuzată că a sabotat bugetele de la baschet și handbal
De „profesionalismul” sau „buna-credință” a dnei Botezatu s-au „bucurat” și celelalte două secții ale clubului. La finele lunii octombrie, echipa de baschet a clubului SCM era pur și simplu umilită de Corona Brașov, în meciul din etapa a VI-a a Ligii Naționale de Baschet masculin, încheiat cu scorul de 99-62 (31-16, 23-13, 26-14, 19-19). A fost momentul decisiv în care cei din Primăria Municipiului Timișoara și-au dat seama că Alina Botezatu nu a lucrat pentru binele SCM, ci împotriva intereselor clubului.
„După acea înfrângere, am discutat cu cei de la Corona Brașov și i-am întrebat cum au reușit să aducă jucători atât de buni pe salarii așa mici. Ni s-a răspuns că aproape 8000 de euro nu e un salariu chiar atât de mic. I-am întrebat cum 8000, că limita e de aproape 4000 euro, iar răspunsul a fost că nu e adevărat”, ne-a precizat unul dintre membrii Consiliul de Administrație.
Discuțiile a fost purtate cu președintele clubului Coroan Brașov, Alexandru Dedu, iar acesta le-a arătat oficialilor clubului timișorean că plafonul salarial este dublul salariului președintelui Consiliului Județean, care se ridică la 21.000 de lei. După aceste discuții, Alina Botezatu a fost luată la rost nu doar de cei din Consiliul de Administrație, ci și de unii oficiali ai secțiilor de handbal și baschet, persoane conștiente că și-au consitutit bugetele și campania de transferuri pe sume greșite și, deci, întreaga strategie a fost complet greșită. Răspunsul dnei Alina Botezatu i-a lăsat fără replică pe cei care au avut „curajul” să o înfrunte: „eu așa știam”.
Considerată „omul” lui Țoancă
După toate aceste întâmplări, rămâne întrebarea cum este posibil ca niște sportivi să fie batjocoriți de un funcționar, mai ales când acestuia i se demonstrează, cu acte, că a greșit? Surse din cadrul Primăriei Muncipiului Timișoara au precizat pentru InfoTimișoara că episodul premierilor sportivilor de la secția de rugby, coroborat cu un alt eveniment nefericit, petrecut la secțiile de baschet și handbal, a risipit orice urmă de îndoială asupra corectitudinii dnei Alina Botezatu: „Ceea ce s-a întâmplat cu premierea sportivilor ne-a convins că la mijloc nu e vorba doar de lipsa calităților manageriale, ci și o rea-voință din partea dânsei. Nu poți să o ții morțiș că ai dreptate, când documentele spun negru pe alb că nu. Dânsa a asigurat interimatul din poziția de director financiar al clubului, deci nu o putem acuza de incompetență pe un capitol care are directă legătură cu profesia de bază. Este vorba în mod clar, de o rea-voință, iar faptul că a fost recomandată de fostul director al clubului (n.r. – Radu Țoancă, de la PSD) ne face să credem că nimic nu e întâmplător”.
Au urmat încercări de a lua legătura cu doamna Alina Botezatu, pentru a lămuri problema legată de premierea campionilor României, sortite eșecului, inclusiv prin intermediul „mânii drepte” Adelina Ciucur…
Dată afară de la CSC Dumbrăvița
Presupusa legătură între pesedistul Radu Țoancă și fostul director interimar al clubului a fost amplificată și de faptul că dna Alina Botezatu a ținut contabilitatea la Clubul Sportiv Comunal Dumbrăvița. A ținut pentru că, de săptămâna trecută, CSC Dumbrăvița a renunțat la serviciile dnei Alina Botezatu. De asemenea, pe aceeași filieră, se pare, Alina Botezatu se ocupă și de contabilitatea Clubului Sportiv Giarmata.
Interimat încheiat
Aventura Alinei Botezatu la cârma SCM Timișoara a luat sfârșit, după ce Cătălin Costinaș a câștigat concursul organizat de Primăria Municipiului Timișoara pentru postul de director. Costinaș a obținut nota finală de 7,64, după ce a fost obținut 8,25 la proiectul de managemEnt, nota 7,07, la proba scrisă și 7,60, la susținerea proiectului de management. Cătălin Costinaș, 53 de ani, a rămas singur în cursa pentru postul de director chiar după prima probă, ceilalți doi candidați, Delia Nagy și Ovidiu Cuc nereușind să obțină nota minimă, 7,00. Cătălin Costinaș este al doilea director al SCM Timișoara care ocupă funcția prin concurs, după Radu Țoancă. SCM Timișoara intră într-o nouă eră în care, măcar va dispărea amatorismul.
Cu siguranță, că apar întrebări din partea unora dintre urmăritorii noști „De ce abia acum” aceste dezvăluiri? Ei bine, explicația este că ne-a fost teamă ca textul să nu fie folosit de dna Alina Botezatu ca motiv de răzbunare la alocarea bugetului. Dorința unei exclusivități nu trebuie să primeze în dauna unor oameni care muncesc un an întreg pentru a își atinge obiectivele.
***
Această investigație nu ar fi fost posibilă fără sprijinul cititorilor InfoTimisoara.
Cu ajutorul vostru, putem continua să oferim materiale jurnalistice verificate și relevante pentru Timișoara, contribuind la o comunitate mai bine informată.
Cum puteți contribui:
Prin Patreon:
–
Prin PayPal sau card bancar:
–
Prin transfer bancar:
IBAN: RO11INGB0000999900438183
Banca: INGB CENTRALA
Moneda: RON
SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB
Vă mulțumim!