A fost nevoie de un titlu național și o imagine pătată a orașului pentru ca la Timișoara să se miște lucrurile. De ieri, au început primele lucrări de amploare la gazonul stadionului „Gheorghe Rășcanu”, după o pauză de cinci ani.
Specialiștii de la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai” din Timișoara și cei ai firmei Barriera, unul dintre sponsorii echipei, au început aplicarea de îngrășământ pe suprafața de joc, operațiune ce va fi urmată de însămânțarea gazonului, dar și de înlocuirea aspersoarelor. Ultima acțiune va consta într-o acțiune de dezinsecție a întregii suprafețe de joc pentru a scăpa jucătorii de un alt chin pe care îl veți regăsi în rândurile de mai jos.
Toate acestea vin însă și cu inconveniente: jucătorii nu vor putea intra pe gazon aproximativ o lună de la momentul însămânțării, iar managerul secției, Dănuț Borzaș, caută soluții pentru găsirea unui teren de antrenament.
Băncile de rezerve de la „Dan Păltinișanu” ar putea ajunge pe „Gheorghe Rășcanu”
Conducerea secției de rugby a SCM Timișoara a făcut o solicitare scrisă către Consiliul Județean Timiș în care solicită ca băncile de rezerve de la stadionul „Dan Păltinișanu” să fie încredințate SCM, pentru a putea fi montate la stadionul „Gheorghe Rășcanu”. Verbal, lucrurile fuseseră puse la punct de pe vremea fostului președinte, Alin Nica, dar, între timp, alegerile au fost câștigate de Alfred Simonis care s-a insalat la șefia Consiliului Județean. Acesta nu s-a opus ideii, dar a solicitat ca, înainte de transfer, să fie rezolvată și problema birocratică.
2017, anul ultimelor investiții
Anul 2017 a fost ultimul în care municipalitatea a decis să aloce bani pentru investiții. A fost vorba despre aproximativ 180.000 de euro care au acoperit lucrări de igienizare a vestiarelor, a grupurilor sanitare pentru public și refacerea suprafeței de joc. De atunci lucrurile au stagnat. Și s-au degradat.
Condiții de lumea a treia
Performanțele obținute de SCM UVT Timișoara la rugby sunt într-o totală contradicție cu infrastructura de la arena „Gheorghe Rășcanu”. Rugbystii au ajuns să se antreneze pe o suprafață care cu greu o poți numi gazon. Este ceva între un maidan, „orezărie” și prerie. Cauzele? Din 2020 încoace, suprafața de joc se află într-o continuă degradare, pentru că Primăria Timișoara nu a mai încheiat contract de mentenanță cu o firmă specializată pentru mentenanța gazonui. De fapt, a fost o tentativă de contract căci erau prevăzute doar lucrări de tundere a gazonului. În fiecare an s-au găsit tot felul de scuze pentru a acoperi amatorismul și incompetența celor care s-au ocupat de infrastructura sportivă. Dacă adăugăm că nici măcar lumina la vestiare nu a funcționat o lungă perioadă de timp, „meniul” e complet.
Timișoara are jucători de națională, care au ieșit nu doar în lume, ci merg în deplasări la Baia Mare, la București, la Cluj-Napoca, unde văd diferența uriașă de infrastructură. Acolo au văzut condițiile pe care le au partenerele de întrecere. Modești și conștienți că nu vor apuca asemenea condiții la Timișoara, ei cer doar gazon bun. Condiții mai bune de refacere după efort ar fi un bonus. Pentru că, într-un asemenea sport, e greu să faci performanță fără un teren bun și fără condiții de refacere. Totuși, valoarea și unitatea de grup fac minuni la Timișoara.
Recuperarea se face în pubelă și în piscine pentru copii
Personal nu am fost la Baia Mare să văd baza sportivă a celor de la Știința, dar ce mi-au văzut ochii aici este revoltător. Pentru refacere, la cluburile cu pretenții există bazine mici în care se pune apă și gheță, pentru recuperare. Ei bine, la Timișoara refacerea după efort se face în piscine pentru copii și într-o pubelă de gunoi. Mai există un rezervor de plastic de 1000 de litri, folosit de unii la curte pentru stocarea apei, dar acesta nu a mai fost folosit pentru că e nu există o mașină de făcut gheață, iar umplerea cu gheață achiziționată din comerț ar costa foarte mult.
Încălzirea apei se face la o sobă cu lemne
Aceeași sursă care a acceptat să vorbească cu Infotimișoara.ro a precizat că asta nu e tot.
„Să vedeți cum preparăm apa caldă în anul 2024 într-un oraș ca Timișoara, cu echipă campioană. Încălzim apa la o sobiță, cu lemne. E cineva care se ocupă de acest proces. Este foarte adevărat că nu se face de acum, ci așa e de când e stadionul, dar ne-am săturat. Până acum aproape un an, nu am avut femeie de servici. După antrenament, jucătorii și antrenorii strângrau gunoaiele și adunau noroiul pe care îl scoteau de pe ghete. Mugur Preda face de toate, deși el e antrenor”, spune aceeași sursă.
Cred că este un spectacol și o demonstrație a voinței, valorii și unității grupului că Timișoara poate fi campioană și cu o infrastructură demnă de Evul Mediu în sport.
Jucători mușcați de ploșnițe, DSP a vrut să închidă stadionul
După meciul cu Baia Mare, din luna august anul trecut, mai mulți jucători au fost mușcați de o specie rară de ploșniță. După mușcătură, apărea o erupție subcutanată, care se transforma ca într-un coș și apoi supura. Nu se știe cum, cazul a ajuns la reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timișoara, care au fost la un pas de a închide arena, din simplul considerent că există un risc pentru sănătatea publică. În cele din urmă, spiritele s-au calmat după ce reprezentanții secției de rugby au explicat că urmează meciuri importante, iar o închidere a stadionului ar afecta în plan sportiv echipa. S-au dat asigurări că se vor face dezinsecții și că problema va fi rezolvată.
Traseul echipei îl știm, dar deratizări nu s-au făcut. În septembrie 2024, s-a discutat la club despre efectuarea unei deratizări pe mai multe zile, mai ales că echipa primise liber o săptămână, după finala campionatului. S-a discutat cu specialiștii de la Universitatea de Științele Vieții, care au indicat soluția ce trebuie folosită. Când s-a aflat prețul, câteva mii de lei, iar elanul oficialilor SCM s-a mai temperat. Vestea bună e ca se face dezinsecție la finalul lucrărilor de refacere a gazonului.
„Birourile” și „sala de studiu”, niște containere
Ca la orice sport de echipă, meciurile au și o componentă a studiului adversarului. Antrenorii Mugur Preda și Valentin Popîrlan sunt nevoiți să le prezinte jucătorilor analiza video a adversarilor într-un container, în care vezi 30 de inși, înghesuiți precum sardelele. Vara, când e cald, studiul se face pe o bancă, altfel aerul ar deveni irespirabil. În urmă cu câțiva ani, când echipa era sub umbrela Universității de Vest, exista un spațiu amenajat pe strada Cameliei, însă, după ce instituția de învățământ s-a retras din parteneriat, accesul acolo a fost restricționat.
Fără grupuri sanitare pentru public
La grupurile sanitare pentru public, canalizarea s-a înfundat și acestea au fost închise spre sfârșitul anului 2022. De cel puțin trei ani, nimeni nu a mai călcat pe acolo. Spectatorii care vin la meciuri își fac nevoile prin spatele tribunei, iar rudele și cunoștințele jucătorilor la grupul sanitar al sportivilor.
Antrenorul Mugur Preda se ocupă de udatul gazonului
„Gazonul asta nu a mai văzut tratament, îngrășământ, o lopată de nisip de nu mai știu când. Ultima dată când a existat un contract cu o firmă, prin 2018-2019, au venit ăia și au aruncat nisip de construcții, cu granulație mare, de se juleau băieții la fiecare contact cu gazonul. A trebuit ca noi, jucătorii, să curățăm terenul de acel nisip. În final, firma nu a mai venit, pentru că, din câte am înțeles, primăria făcea greu plățile”, ne-a declarat unul dintre jucători.
Aceeași sursă a dezvăluit că antrenorul Mugur Preda este cel care se ocupă de udatul gazonului: „Am ajuns ca noi să îl udăm, noi să îl tundem. De fapt, de udat se ocupă Mugur (n.r. – antrenorul echipei, Mugur Preda). Noroc că stă aproape de stadion și vine să ude gazonul atunci când aspersoarele nu funcționează. Cu un ochi antrenează, cu celălalt are grijă de gazon, mai ales atunci când sunt ploi, pentru că trebuie să mute grupurile de jucători pentru protejarea terenului”.
Preda: „Francezii au rămas șocați”
La rândul său, antrenorul Mugur Preda a confirmat că se ocupă și de udatul gazonului. Într-o discuție cu reporterul infotimișoara.ro a dezvăluit că staff-ul naționalei de rugby a României a rămas șocat de condițiile de la club: „Când au venit francezii la Timișoara, au rămas mască. Am încercat să-i avertizez că nu avem cele mai bune condiții. Eu am fost în Franța și cunosc condițiile de acolo. Eu le-am spus că nu stăm așa bine, dar ei o tot dădeau înainte cu nutriția, până le-am spus că, la noi, se pune problema unde ne antrenăm. Când au ajuns la Timișoara au zis că e o bază relativ ok de antrenament, dar le-am spus că aici jucăm, aici ne antrenăm, aici ne recuperăm. Au rămas șocați și au spus că așa ceva nu există și că rezultatele pe care le avem sunt rodul unor minuni”.
Proiectul pentru noul „Gheorghe Rășcanu”
Speranța stă în proiectul de modernizare a stadionului „Gheorghe Răcanu”. Acest proiect prevede transformarea stadionului într-un complex sportiv, dedicat exclusiv rugbyului. Astfel, în proiect sunt prevăzute două terenuri de joc – unul cu suprafață de joc hibrid și una naturală -, încălzirea terenului de joc, nocturnă, tribune pe structură metalică, teren de antrenament; instalații electrice noi, instalație de gaz și canalizare, spații de depozitare, vestiare, servirea mesei, cazare arbitri, centru de recuperare și sală de forţă.
Față de condițiile de acum, acest proiect pare un SF. Probabil mulți dintre actualii sportivi, nu vor să apuca să joace pe această nouă arenă în tricoul Timișoarei. Așa că nu au prea mari speranțe. Primarul Dominic Fritz exclude varianta ca acest proiect să fie finanțat din bugetul Municipalității, pentru că este foarte scump. Speranța rămâne în fondurile guvernamentale, proiectul fiind selectat pe o listă „scurtă”, dar care include alte sute de proiecte.
Stadionul din Calea Buziașului
Până la o bază sportivă ca cea descrisă mai sus, mai aproape de adevăr se află arena „Eroii Timișoarei”, care se construiește în Calea Buziașului. Pe acea nouă arenă se va putea juca și rugby. Dar termenul este 2026. Asta înseamnă încă aproape doi ani de chin. Chiar Primarul Timișoarei, Dominic Frtiz a recunoscut că varianta din Buziașului este mai la îndemână, cu ocazia prezentării noii echipe manageriale a clubului în sala de ședințe a Consiliului Local. Cel puțin meciurile cu miză se vor disputa pe noua arenă. Nu este exclus ca Timișoara să-și depună candidatura pentru organizarea finalelor de campionat și Cupă a României pe noul stadion.
Un răspuns la “Rugby: Situația reală de la stadionul Gheorghe Rășcanu din Timișoara. Gazon refăcut după 5 ani de abandon, dar condiții de Evul Mediu”