Anton Kovacs August 9, 2022

 

I-am văzut cu toții, vara, în zona ultracentrală a orașului.

Grupuri mai mari sau mai mici de turiști, uneori conduși de un ghid, tineri sau bătrâni.

Și uneori se opresc în fața unei clădiri și întreabă, în maghiară, în germană, chiar în japoneză, cum este cazul celor din poza de mai sus, conduși de acel bătrân cu bonetă și cu steguleț. “Ce este aici, ce clădire este aceasta?”

Pentru a rezolva problema am putea să punem pe clădiri o tablă pe care să scrie în română, eventual și în  engleză, ce este acolo.

Prea multe informații, sau informații în mai multe limbi nu mai încap, că până la urmă nu se mai vede zidul clădirii din cauza tablei prea mari.

Cum de altfel se face în prezent.

 

tablita monument

 

Dar, hai să încercăm să rezolvăm problema mult mai frumos și mai ieftin, folosind tehnologia.

Pornim de la ideea că în ziua de astăzi oricine are un smartphone.

Și, imaginați-vă că pe fiecare clădire importantă și pe fiecare monument, într-un loc vizibil,  este o tăbliță, ca cea din poza de jos, care conține un cod QR.

Nu trebuie să fie mare, atât cât să fie vizibilă, să spunem 20×20 cm.

Eventual deasupra codului QR să fie scris în română și engleză “Scanați acest cod pentru a obține mai multe informații despre acest obiectiv”, sau pur și simplu “Scan me”.

 

frame

Puteți să scanați acest cod ca să vedeți ce se întâmplă

 

Turistul român sau străin vede clădirea, iar dacă este curios scanează acel cod QR

Si pe telefon va apare o pagină de genul celei de mai jos, o poză a clădirii sau a monumentului, un istoric al acestuia, harta orașului pe care este marcat acel monument sau clădire și orice altceva. Pagina la care duce codul de mai sus este o mică pagină făcută în 5 minute pentru a ilustra acest articol dar paginile “adevărate” pot fi făcute mult mai frumos, iar informațiile afișate să fie mult mai cuprinzătoare.

 

Screenshot_20220809-132148

text-separator-21

 

Ce ar trebui să facem ca să pornim treaba?

În primul rând trebuie să facem un inventar al clădirilor și monumentelor importante din oraș. Probabil acesta există deja.

Începem cu zona ultracentrală, porțiunea dintre Operă și Catedrala metropolitană, continuăm cu Piața Libertății și Piața Unirii, ne întindem spre Piața Traian și spre cartierul Iosefin, după care continuăm și cu celelalte clădiri sau monumente.

În total sunt vreo 15000 de obiective, dar începem cu cele mai importante, după care avem timp să completăm toată povestea, să spunem că ar fi bine să terminăm până în primăvara viitoare.

După ce am făcut inventarul facem paginile cu informații, e o treabă simplă, aceste informații se găsesc în diverse locuri pe Internet așa că nu ar trebui decât copiate cu copy&paste. Eventual nenumăratele facultăți care pregătesc IT-iști ar putea să le dea o temă de casă studenților care să facă aceste pagini.

În prima fază ar trebui să facem treaba să pornească, bine, rău, dar să meargă cumva, așa că paginile pot fi mai sumare, o poză și câteva sute de cuvinte.

Ulterior putem completa informațiile de pe fiecare pagină, nu mai este nevoie să cheltuim nimic, tăblițele de pe case rămân aceleași, șuruburile folosite pentru fixarea acestora rămân și ele neschimbate.

Ăsta este de fapt farmecul, baza materială, plăcuța pe care set inscripționat codul rămâne aceeași, astăzi pe un palat oarecare se poate spune că aparține primăriei, dar este posibil ca tastând câteva cuvinte scanând același cod, mâine să se afișeze că acolo este “Palatul Pardalian”.

Iar după aceea generăm codurile QR care duc la paginile respective și le comandăm cuiva care e în stare să facă niște tăblițe frumoase din metal, unde codul QR este accentuat cu vopsea sau și mai bine, email negru.

Ultimii pași ar fi să verificăm tăblițele cu coduri, astfel ca acestea să deschidă paginile corecte, după care le distribuim proprietarilor, aceștia având obligația să cheme un om care să le prindă în 4 șuruburi și după aceea să le întrețină, adică să dea din când în când cu o cârpă pe ele. Cu monetizarea este treaba primăriei să o rezolve, poate să facă acest lucru din fonduri locale sau poate să le ceară proprietarilor câte 100-200 de lei pentru toată afacerea.

Mie nu trebuie să-mi dea nimeni nimic pentru idee, eu sunt mulțumit când văd că în oraș se face ceva.

Chiar și proprietarii clădirilor care nu sunt monumente istorice ar putea să folosească această idee, se duc la o firmă care le face pagina, după care își fac tăblița cu codul QR. Pot să pună acolo o reclamă pentru o firmă sau orice altceva.

Simplu, fără birocrație, fără mari cheltuieli, în fond cât poate să coste o tăbliță din aceea? Sigur mai puțin decât cele folosite în prezent.

text-separator-21

Si această metodă se mai poate folosi și într-un alt scop:

Imaginați-vă că intrați într-un cimitir și vedeți un mormânt minunat.

Urmează întrebarea firească, oare cine a fost omul ăsta atât de important, sau familia care este înmormântată acolo?

Nu trebuie decât să scanați QR-ul de pe mormânt și aflați toată biografia persoanei respective.

Oare câte orașe au așa ceva? Cred că foarte puține, deci aceasta ar fi încă o premieră timișoreană.

Și uite așa am găsit și o modalitate de finanțare a acestei inițiative, nu e nevoie decât de un atelier mititel al primăriei, un IT-ist semi calificat care face pagina cu biografia persoanei respective, ceva poze, de când a fost copil, când a fost mare, niște poze cu realizările și cineva face un QR mititel la o imprimantă 3D sau la un CNC.

Iar din profitul obținut din crearea QR-urilor din cimitire sau de pe clădirile private finanțăm QR-urile de pe monumentele istorice.

 

 

1417742_601517269883821_1214977800_o

 

 


 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*