Anton Kovacs September 29, 2021

 

… teribila frază, biciuitoare, a generalului Berthelot (trimis de Franţa în iarna 1916-1917, ca să ne ajute la reorganizarea armatei), frază cică din primul său raport către Paris: Ils sont admirablement desorganises…

Tot cugetând la acestea şi la altele de acelaşi soi, am avut, subit, o revelaţie, o revelaţie care m-a speriat: nu cumva ar avea românul un dar aparte, un dar cu totul special ― ce dar? un adevărat geniu: geniul de a organiza dezorganizarea!

Neagu Djuvara.

 

***

 

La un moment dat am încercat să aflu care este părerea altora, cum ar trebui organizate lucrurile astfel încât străzile să nu mai fie pline de pubele. Și cum ar trebui făcut să nu mai apară grămezi ilegale de gunoi.

Pentru că, dacă se putea în anii ‘70, sigur se poate și acum.

 

Spre surprinderea mea, majoritatea răspunsurilor au sugerat măsuri represive: să fie pusă poliția la treabă, să angajăm mai mulți polițiști locali dacă cei care există în prezent nu fac față, “să punem bulanul pe ei”, să instalăm mai multe camere de luat vederi, să mărim amenzile, lucruri de genul acesta.

S-a mai spus că “cetățeanul sa se aștepte ca deșeurile vor costa mai mult

Neagu Djuvara nici nu își dădea seama câtă dreptate are.

Românul, cel puțin cel din Timișoara, are darul de a crede că dacă vrem să nu mai fie tomberoane și gunoaie pe stradă, trebuie să angajăm mai mulți polițiști, să mărim amenzile și să cumpărăm niște camere de luat vederi. 

Camere de luat vederi, nu tomberoane mai multe, sau containere, sau mături. Nu punem gunoierii la treabă, ci schimbăm opinii cu ei la televizor. Iar în cadrul acestor schimburi de opinii reprezentanții serviciilor de salubritate lasă de înțeles că noi timișorenii suntem niște nesimțiți și că ne vor mări tarifele.

Parcă am fi niște retardați disfuncționali.

 

***

 

Chiar se vorbește zilele astea despre așa ceva în presă, că vom cumpăra 22 de camere de luat vederi, din acelea care se montează pe stâlpi,  cu 300.000 de euro.

poza1

Adică 13.636 euro/cameră.

67.484 lei/cameră, hai să spunem numai jumătate, pentru că la prețul ăsta intră și instalarea și celelalte servicii necesare.

Mărturisesc că nu am reușit să găsesc o ofertă de acest gen.

poza2

De fapt camerele video nu sunt o soluție pentru surprinderea celor care aruncă ilegal gunoi pe stradă pentru că orice cameră amplasată pe domeniul public trebuie semnalată vizibil. Sau poate sunt, dar numai însoțite de avertizările respective.

Așa este legea. Și nu există excepții pentru autorități, sau pentru poliție.

Dacă pui o cameră undeva, trebuie să pui și un indicator, un afiș, ceva, în care cetățenii să fie avertizați că acolo este o cameră, altfel camera este amplasată ilegal.

Poza3

Și atunci, dacă ai o cameră dar infractorul vede pe un afiș pe care scrie că acolo este o cameră, va veni cu masca pe față, ochelari pe ochi, cu numărul mașinii mânjit cu noroi, cu gluga pe cap sau dintr-un unghi de unde nu poate fi văzut de cameră.

Sau va arunca gunoiul puțin mai încolo, într-un spațiu care nu intră în raza de acțiune a camerei de supraveghere.

De fapt camerele astea nu sunt foarte utile, dar sunt o mare afacere pentru unii.

O mulțime de bani publici care se cheltuie pentru proiecte, studii, achiziționarea, montarea, auditul de securitate, întreținerea și supravegherea acestor camere.

Iar periodic cineva, ziariști, consilieri locali, alții, lansează această idee, că ar trebui ca în Timișoara să mai fie instalate câteva sute de camere, că ar mai trebui să fie angajați niște polițiști locali, și astfel va dispărea gunoiul.

Pentru că suntem cel mai inteligent popor de pe planetă, nimeni nu s-a gândit că o mică parte din această sumă ar putea fi folosită pur și simplu pentru ridicarea gunoaielor, sau pentru amplasarea în acel loc a unui container de volum mare în care oamenii să arunce gunoiul, și astfel problema ar fi rezolvată fără camere și fără polițiști.

 

Cred că ar trebui, odată și odată să înțelegem că doar niște incompetenți vor apela la metode coercitive pentru a rezolva niște probleme tehnice.

 

Așa cum nu apelăm la polițiști pentru a ne repara mașina, sau pentru a ne scoate o măsea, nu ar trebui să apelăm la ei nici pentru a face curățenie pe străzi.

Citește și:  Am înfrânt!

Părerea mea este că Poliția Locală, dacă ar fi organizată corect, ar putea ajuta mult la rezolvarea acestei probleme. Dar în nici un caz așa cum sugerează cei care au răspuns la sondajul meu, cu bulanul sau cu amenzi.

 

***

 

Un alt răspuns a fost că “Exista soluții suficiente numai sa ajungem acolo: platforme îngropate cu 4 containere supraterane, digitalizate, cu acces individual pe baza de cartela, cântărire sau volum,etc.

Primăria va investi, noi sperăm la fonduri din PNNR unde am depus o fișă de proiect pentru o finanțare generoasa pe aceasta infrastructura

Ideea mi s-a părut, la prima vedere, minunată, există așa ceva în multe locuri din lume, poza de jos este de la Amsterdam, uitați-vă ce frumos arată containerele alea de gunoi:

poza4

Dar, întotdeauna trebuie să calculăm cât o să ne coste un anumit lucru și dacă ni-l putem permite:

Un astfel de container are un volum cam cât 4 europubele de genul celor pe care le avem acum.

Ținând cont că gunoiul trebuie colectat selectiv, la fiecare bloc ar fi necesară o astfel de baterie de 4 containere care să fie golite cam de două ori/săptămână. Asta ca să menținem același volum al gunoiului colectat, adică vreo 0.4-0.5 mc/lună/apartament, fără a adăuga alte categorii de deșeuri și fără alte servicii suplimentare sau îmbunătățirea activității de colectare a gunoiului. Dar cu un efort mai mare din partea cetățenilor, pentru că gunoiul menajer ar trebui împărțit în două categorii iar gunoiul reciclabil ar fi și el împărțit în două categorii.

Deoarece la casele private nu se pune problema pubelelor lăsate în stradă, ar fi necesar ca astfel de baterii de containere să fie amplasate doar în cartierele de blocuri.

În Timișoara nu prea știe nimeni câte scări de bloc există, dar la o numărătoare foarte veche erau vreo 12.000. Cam 3.000 de blocuri. Între timp s-au mai înmulțit.

Prețul unei astfel de baterii este de 230.000 de lei, asta incluzând și montajul.

poza5

Deci, acest sistem de containere ne-ar costa nu mai puțin de 230.000 x 3.000 = 690 000 000 lei. Adică 139 427 740 Euro.

Doar containerele, fără întreținere și fără exploatare.

Pentru a vă face o idee ce înseamnă această sumă imaginați-vă că aveți un caiet de matematică, în care faceți o cruciuliță în fiecare pătrățel pentru fiecare euro. 13.9427.740 de cruciulițe. Făcând una pe secundă, fără să dormiți sau să faceți altceva, această treabă v-ar lua aproape 4 ani și jumătate.

Un exercițiu extrem de util pe care ar trebui să-l facă fiecare persoană care cheltuie banii altora pe camere, salarii inutile și tot felul de alte prostii.

Știu, s-au mai instalat jucării din acestea, 10 într-un oraș, alte câteva în alt oraș, dar astea sunt așa, pentru filmări sau pozele turiștilor, nu vor rezolva problema zecilor de mii de pubele înșirate prin tot orașul.

De altfel, așa cum puteți citi în acest articol (click pe poza de mai jos), majoritatea orașelor care au implementat acest sistem au început să renunțe la el.

poza6

Prețul acestor minunate containere de gunoi nu este singura problemă:

Pentru amplasarea acestor containere ar trebui săpată câte o groapă. De vreo 16 metri cubi.

V-ați pus vreodată în cât timp poate săpa un excavator o groapă de 16 mc?

În cel mai bun caz, dacă beneficiază de o echipă eficientă de suport, până e transportat la locul unde trebuie făcută săpătura, până se calează, până e alimentat, dacă se mișcă cu un talent deosebit probabil are nevoie de vreo două zile.

Avem nevoie de 3.000 de gropi din astea, adică 6.000 de zile/excavator.

Cu 10 excavatoare+10 echipe de suport ajungem la doi ani în care săpăm gropi prin oraș și plimbăm excavatoare dintr-o parte în alta a acestuia.

Iar după ce am săpat gropile, fiecare groapă trebuie betonată, prevăzută cu curent electric, sistem de drenaj al apei meteorice sau a celei care provine din infiltrații.

 

Să nu uităm că Timișoara este orașul unde pe Bulevardul Sudului NU AU FOST MONTATE 10 COȘURI DE GUNOI, din acelea amplasate pe stâlpi, pentru că este nevoie de câte o autorizație de construcție pentru fiecare coș. Și o autorizație de construcție, care se obține probabil din biroul vecin, se pare că este o mare problemă pentru cei din PMT.

Va urma

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*