Redacție January 23, 2019

Marți, 29 ianuarie 2019, la AMBASADA, începând cu ora 18:00, va avea loc lansarea primului volum Cămine în Mișcare, proiectul care vorbește despre fenomenul migrației în regiunea Banatului istoric și oamenii ei speciali.

Cartea este rezultatul primei ediții Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, un proiect cultural al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur, cu scopul de a întări dialogul inter-cultural.

Cartea conține detalii despre proiect și metodologia acestuia, studii privind tipurile de migrație identificate în Banat, precum și povești de viață ale locuitorilor intervievați în cadrul etapei de cercetare în teren și o introducere a celor întâmplate la evenimentul principal de la Margina și Zorani – Festivalul Cămine în Mișcare – din toamna trecută, la care publicul a putut să interacționeze cu viața sătenilor din cele două localități.
Primele manifestări artistice din cadrul Cămine în Mișcare au avut loc în 18 august, la Făget, și în 8 septembrie, la Margina.

Evenimentul principal al proiectului a avut loc în 28-30 septembrie, în localitățile Margina și Zorani din județul Timiș, unde timp de trei zile au avut loc diferite activități precum: spectacole de teatru, călătorii pe ritmuri de fanfară sau vânătoare de povești. Cei prezenți s-au bucurat și de plimbări cu căruțele trase de cai și au vizitat în curtea casei scriitorului Ion Clopoțel o expoziție cu pești de sticlă care a cuprins 150 de exponate, provenind dintr-o colecție de mai bine de 400 de piese. Atelierele creative au fost bine primite și au participat peste 100 de copii din Margina și satele sau orașele învecinate, iar cine-concertul numit ‘Sunet Călător peste Sat’, care cuprindea muzica și proiecții inspirate din poveștile și specificul locului, a încheiat evenimentul într-o atmosferă artistică și nostalgică.

Citește și:  Evenimente azi în Timișoara, 3 iunie 2021

“Promovând storytelling-ul ca o metodă de a aduce oamenii laolaltă, vă invităm alături de noi la evenimentul de lansare a cărții Cămine în Mișcare, să aflați poveștile de viață ale locuitorilor din zona Banatului culese de noi, și nu în ultimul rând, povestea acestui proiect”, transmite Alexandra Palconi-Sitov, Președinte al Asociației Prin Banat.

Mai multe detalii despre cea de-a doua ediție a proiectului cultural Cămine în Mișcare, care va avea loc anul acesta, cu intervenții în alte zone din Banatul istoric, vor fi anunțate pe site (www.movingfireplaces.ro) și pe pagina de Facebook (facebook.com/movingfireplaces) a proiectului cultural.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Parteneri:
Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, Primăria și Consiliul Local al Comunei Margina, Primăria și Consiliul Local al Orașului Făget, Centrul de Informare Turistică Margina, Asociația Solidart, Asociația Trib’Art, Festivalul Eufonia, Asociația C.R.I.E.S. – Centrul de Resurse pt. Inițiative Etice și Solidare, TERRApia, Asociația Culturală Auăleu, Experiența România 360, ALTFELstudio.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*