Nicoleta C. November 4, 2021

 

Un aparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân a fost pus în funcţiune la Centrul de Imagistică al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Mamograful digital 3D cu tomosinteză permite realizarea unor investigaţii imagistice de înaltă performanţă, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân.

 

„Mamografia este singura metodă imagistică ce poate vizualiza microcalcificările, adică posibilitatea existenţei unui cancer incipient cu doi ani înainte de a putea fi palpat”, a declarat dr. Diana Munteanu, medic primar radiologie şi imagistică medicală la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat remis news.ro.

 

Mamografia este indicată femeilor cu vârsta de peste 40 de ani pentru că, după acest prag, sânul începe să involueze, are loc o reducere a ţesutului glandular, iar nodulii şi microcalcificările pot fi observate mult mai bine. Mamografia se completează, dacă este nevoie, cu ecografia de sân sau chiar cu un RMN de sân, atunci când există suspiciuni cu privire la existenţa unui neoplasm mamar. Mamografia digitală presupune radiografia în două planuri a sânului cu doze reduse de raze X.

 

„Chiar dacă mamografia presupune efectuarea a patru filme, două pe fiecare sân, craniocaudal şi oblic, în zilele noastre mamografia digitală este foarte putin iradiantă, iar pacientele nu ar trebui să se sperie de o eventuală iradiere a sânului, având în vedere beneficiul unui diagnostic precoce al neoplasmului mamar”, a adăugat dr. Diana Munteanu.

 

Mamografia digitală permite scanarea cu o mai mare acurateţe a formaţiunilor benigne sau maligne. Sensibilitatea acestei investigaţii imagistice este de aproape 80 la sută, dar, prin completarea ei cu o ecografie de sân, se poate ajunge la o acurateţe de 99 la sută.

Citește și:  Copaci rupți și acoperișuri zburate de vânt la Timișoara

 

„Mamografia 3D cu tomosinteză presupune obţinerea unor imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse în secţiuni fine de înaltă rezoluţie. Se obţine astfel o mai bună imagine a structurii sânului putandu-se vedea detaliile ţesutului mamar. Asta înseamnă că mamografia 3D are o acurateţe mai bună în a determina mărimea, forma şi localizarea anomaliilor”, a mai precizat dr. Diana Munteanu.

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*