Nicoleta C. July 24, 2020

 

Alin Nica susține că Agenda Culturală a Județului Timiș este o unealtă politico-electorală a actualei conduceri a Consiliului Județean Timiș, ci nu un mijloc cu ajutorul căruia să fie păstrate, pe de-o parte, tradițiile și cultură bănățeană, iar pe de altă parte să fie implementate proiecte noi și creative pentru tineri.

 

„Selecția multora dintre proiectele culturale și artistice și acordarea punctajelor folosite pentru justificarea finanțării acestora nu sunt transparente și de multe ori nu au vreun fundament solid. Din păcate, sunt finanțate mai degrabă simpozioane, mese rotunde și concerte cu câțiva spectatori în detrimentul unor proiecte majore care, pe lângă faptul că aduc faima județului Timiș, sunt menite să contribuie la dezvoltarea turismului și atragerea de vizitatori în Banat.”, a spus Alin Nica.

 

Alin Nica face referirie și la proiectul „Color the Village” ediția 2020 care a fost respins la finanțare anul acesta de Consiliul Județean Timiș. Prin proiectul respectiv „Asociația Acasă în Banat”, plănuia ca 30 de case din comună timișeană Racovița să fie reparate și zugrăvite, dându-se astfel culoare unei localități aparte din Timiș.

 

„Proiectul, în concepția șefilor PSD-iști ai Consiliului Județean Timiș, nu are “relevanță culturală” și a fost respins în comisia de jurizare, astfel că nu i s-a găsit un loc pe agenda evenimentelor pentru care au fost alocați bani până la finele anului de către consilierii județeni. Un asemenea proiect, pe lângă faptul că lasă ceva în urmă, zeci de case salvate de la distrugere și puse în valoare, poate contribui, cu o promovare pe măsură, la atragerea turiștilor într-o zona frumoasă, dar mai puțin știută, situată nu departe de Timișoara. Mai mult, proiectul reunește sute de tineri voluntari care prețuiesc moștenirea culturală a Timișului și fac eforturi să conserve arhitectură caselor bănățene.

Din păcate, Color the Village nu este singurul proiect de anvergură care a fost respins fără o explicație reală și logică.

De aceea, cer conducerii Consiliului Județean Timiș să reanalizeze evenimentele finanțate prin Agenda Culturală 2020 și să găsească formula prin care proiecte care aduc valoare patrimoniului județului Timiș și contribuie la păstrarea arhitecturii tradiționale bănățene, așa cum este Color the Village, să nu fie ignorate, ci sprijinite.”, a continuat Alin Nica.

 

Citește și:  ALERTĂ! Noua tulpină a coronavirusului ar fi ajuns și în România

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*