Anton Kovacs December 7, 2019

 

1834 Prima corabie cu pavilion românesc, Marița, efectuează primul voiaj în apele internaționale.

1909 Inventatorul Leo Baekeland brevetează primul plastic termorigid, Bachelita, invenție care a dus la nașterea industriei materialelor plastice.

1912 Bustul reginei Nefertiti este descoperit la El-Amarna, Egipt.

1941  Marina Imperială Japoneză efectuează un atac surpriză asupra Flotei Pacificului din Statele Unite și a forțelor sale de apărare ale Armatei și Marinei din Pearl Harbor , Hawaii.

1972 Este lansată Apollo 17 în ultima misiune din programul Apollo pe Lună.

 

În epoca victoriană era obligatoriu ca bărbații din înalta societate să dețină o masă de biliard și setul necesar de bile de biliard, aceastea din urmă fiind realizate din fildeș.

Datorită penuriei de fildeș, în 1863 un producător de bile de biliard oferea un premiu de 10000 USD persoanei care va crea un înlocuitor util.

Câștigătorii au fost John Wesley Hyatt și fratele său Isaia, care au inventat celuloiodul, unul din primele materiale plastice din lume.

 

John Wesley Hyatt

 

Hyatt a creat celuloidul dintr-un amestec de nitrat de celuloză și camfor, celuloidul fiind un plastic realizat prin modificarea unor materiale naturale.

 

***

 

Datorită inventării hârtiei fotografice Velox, în 1899 Leo Bakeland era deja un om înstărit.

Cu toate acestea acasă, la moșia sa din Yonkers, avea un laborator unde el și asistentul său erau implicați într-o mulțime de proiecte.

 

 

Încercând să găsească un înlocuitor pentru șelacul natural, Leo Bakeland efectuează numeroase experiențe folosind combinații de fenol-formaldehidă. Mai întâi crează un șelac sintetic care a fost numit Novolak, după care, încercând să găsească o metodă de a îmbunătăți calitățile lemnului a creat un produs pe care l-a numit “Bakalite”.

Citește și:  5 Decembrie

Bachelita poate fi modelată și de aceea a fost un material mai bun decât celuloidul.

Mai mult, este o rășină termorigidă, adică după ce este modelată își păstrează forma chiar dacă este încălzită sau supusă acțiunii diferiților solvenți.

Bachelita și-a găsit un loc în aproape toate domeniile vieții moderne, în industria electrică, bijuterii, mânere, radiotehnică etc.

 

Obiecte din bachelită

 

Noul material al lui Leo Hendrick Baekeland a deschis ușa către “Epoca materialelor plastice” și a dat naștere unei industrii mondiale în care astăzi lucrează peste 60 de milioane de oameni… Pe măsură ce viitorul se va derula, materialele plastice și alți polimeri sintetici vor juca roluri din ce în ce mai importante în medicină, electronică, industria aerospațială și materiale compozite avansate.

 


Rubrică realizată cu sprijinul Info KAM Technologies


 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*