Unsprezece candidați, dintre care patru independenți, se bat pentru scaunul de președinte al României în alegerile din mai. PSD pentru prima dată în istorie nu are candidat propriu, mergând pe mâna lui Crin Antonescu, susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR. Dreapta e iar divizată, cu Elena Lasconi (USR) și Nicușor Dan (independent) pe același teren. Cinci candidați au mai fost în cursă și în toamnă.
Cine sunt și ce vor candidații
Alegerile prezidențiale din luna mai aduc 11 oameni în ring, dintre care patru independenți. Pentru prima dată în 35 de ani, PSD nu-și pune om propriu în joc. Marcel Ciolacu, premierul care a dat chix la prezidențialele din toamnă, a zis pas și l-a împins în față pe Crin Antonescu, fost șef PNL, acum candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR și minorități naționale. Lupta e pe față, iar voturile se vor da în mai, cu toată lumea întrebându-se cine o să conducă țara.
Victor Ponta, fost lider PSD, revine după 10 ani și candidează independent. Elena Lasconi, șefa USR și finalistă în toamnă, se bate pe dreapta cu Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, tot independent. Suveraniștii de la AUR și POT l-au ales pe George Simion ca unic candidat, după ce Anamaria Gavrilă s-a retras să nu spargă voturile. Cristian Terheș, europarlamentar AUR, merge și el separat, deși a luat doar 1% în toamnă, scrie News.ro.
Silviu Predoiu, fost șef SIE, încearcă din nou după ce a ieșit ultimul în noiembrie. Alții pe listă sunt Lavinia Șandru (PUSL), John Ion Banu (independent), Daniel Funeriu (independent) și Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie).
Cum și de ce s-a ajuns aici
PSD a rămas fără candidat propriu după ce Ciolacu a refuzat să mai intre în cursă. Coaliția de guvernare a pariat pe Antonescu, un fost liberal cu experiență. Ponta, exclus din PSD, vrea să-și ia revanșa după eșecul din 2014. Lasconi și Dan împart dreapta, riscând să-și fure voturile unul altuia. Simion, cu AUR în spate, încearcă să adune suveraniștii, în timp ce Terheș merge pe cont propriu, chiar dacă n-a rupt gura târgului data trecută.
Alegerile vin după ce CCR a anulat scrutinul din toamnă, invocând amestec extern în campania lui Călin Georgescu. Acum, lupta reîncepe de la zero, cu mize mari și un electorat amestecat.
Cine sunt candidații, pe scurt:
- Nicușor Dan – Independent
Matematician, activist civic, primar al Bucureștiului din 2020, reales în 2024. A fondat Asociația Salvați Bucureștiul.„Am câștigat sute de procese împotriva mafiei imobiliare și a instituțiilor nefuncționale ale statului.”
- Crin Antonescu – PSD-PNL-UDMR
Istoric, fost lider PNL, președinte interimar în 2012. Revine după 8 ani de pauză.„Nu regret suspendarea, regret eșecul referendumului.”
- Victor Ponta – Independent
Fost premier PSD, exclus din partid, candidează a treia oară la Cotroceni.„La primul tur mă uit cu popcorn și băutură răcoritoare.”
- Elena Lasconi – USR
Jurnalistă, primar Câmpulung Muscel, șefa USR. Finalistă în toamnă.„Da! Nu știți ce a fost în spatele acelei scrisori. O să spun peste 4 ani, când își termină Trump mandatul.”
- Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
Preot, europarlamentar AUR, anti-vaccinist. A luat 1% în toamnă.„Pentru baronii locali PSD, cei din jur nu sunt oameni, ci supuși, iobagi, votanți, slugi.”
- Lavinia Șandru – PUSL
Actriță, fost deputat PD, revine cu partidul lui Dan Voiculescu.„Candidez pentru România reală și împotriva abuzurilor!”
- George Simion – AUR
Activist unionist, șef AUR, a luat 14% în toamnă.„Dacă apar dovezi, mă retrag din cursa pentru Cotroceni.”
- John Ion Banu – Independent
Inginer, om de afaceri în SUA, a luat 0,3% în 2019.„Dacă aș avea putere de decizie, le-aș da oamenilor dreptul să dețină arme și în România.”
- Silviu Predoiu – Liga Acțiunii Naționale
Fost șef SIE, general, ultimul în toamnă cu 0,12%.„Traian Băsescu a fost în permanență o personalitate hiperactivă, știa să surprindă esențialul, învăța. Domnul Klaus Iohannis niciodată nu a manifestat un interes pentru zona de securitate.”
- Daniel Funeriu – Independent
Chimist, fost ministru al Educației, consilier al lui Băsescu.„Observ în viața politică oameni care, așa cum zicea Traian Băsescu, lingeau clanța Cotroceniului și acum sunt mari anti-băsiști. Eu nu-mi tranzacționez loialități.”
- Sebastian Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
Medic veterinar, jurnalist, fondator PNR. A treia oară candidează.„Jurnalismul, a doua mea pasiune, mi-a oferit ocazia să-mi extind orizonturile.”
Detalii pe rapid:
- Nicușor Dan: A studiat matematica la Sorbona, a fondat USR, dar a plecat din partid.
- Crin Antonescu: A condus PNL, a fost în USL, a candidat în 2009.
- Victor Ponta: Premier 2012-2015, a pierdut prezidențialele în 2014.
- Elena Lasconi: A lăsat ProTV pentru politică, a rupt alianța cu PMP și Forța Dreptei.
- Cristian Terheș: A trecut de la PSD la AUR, susține idei naționaliste.
- Lavinia Șandru: A fost în PD, PIN, acum în PUSL.
- George Simion: A fondat AUR, vrea unirea cu Moldova.
- John Ion Banu: A emigrat în SUA, are afaceri în Florida.
- Silviu Predoiu: A lucrat în SIE sub Băsescu și Iohannis.
- Daniel Funeriu: A pus camere la BAC, acum consilier UE în Moldova.
- Sebastian Popescu: A fondat PNR, n-are avere mare, dar vrea Cerbul de Aur înapoi.