Nicoleta C. May 12, 2020

 

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit la Antena 3 despre miturile legate de coronavirus. Potrivit unui studiu făcut recent, dacă 90% din populație utilizează corect masca de protecție, transmiterea virusului scade și epidemia dispare, a spus Rafila.

 

 

  • 1. Razele ultraviolete ucid virusul, deși dacă stăm la soare, coronavirus dispare.

 

Alexandru Rafila: Razele ultraviolete ucid virusul, dar dacă e pe o suprafață și care e expusă acestei radiații ultraviolete. Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinete medicale, în laboratoare, cabinete stomatologice ca să decontamineze o anumită suprafață. Noi, dacă stăm la soare, nu are nicio legătură, pentru că noi îl transmitem prin picăturile pe care le eliminăm.

 

  • 2. Specialiștii au descoperit că vitamina D ajută la combaterea coronavirus. Dacă luăm vitamina D, suntem imuni la coronavirus.

 

Alexandru Rafila: Nu suntem imuni la coronavirus dacă luăm vitamina D, dar e nevoie să iei vitamina D dacă stai mult în casă. Pentru vârstnici, spre exemplu, e utilă vitamina D pentru că au stat mult în casă și nu au fost expuși la lumina solară. Efectul nu e legat de infecția cu coronavirus, ci e legat de sinteza vitaminei D și de metabolismul calciului, care e deficitar la o anumită vârstă. Aproape toate vitamintele, dacă sunt în concentrație normală, fac ca sistemul imunitar să funcționeze eficient.

 

  • 3. Coronavirus cirulă în aer, peste tot, deci este imposibil să ne ferim de el

 

Alexandru Rafila: Nu circulă peste tot, eu am văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în mașină și utilizează masca de protecție. Nu e necesar, virusul nu circulă peste tot prin aer. Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiționată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut, pictăruri care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu există un pericol dacă mergem în aer liber.

 

  • 4. Dacă purtăm toți mască, coronavirus o să dispară

 

Alexandru Rafila: Acesta nu e chiar un mit. A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populație utilizează masca și o utilizează corect, atunci  transmiterea scade și epidemia se oprește. 90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze și gura și nasul în același timp. E important ca în părțile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măștile chirurgicale nici nu protejează perfect.

 

  • 5. Dacă facem gargară cu sare / bicarbonat, eliminăm virusul din gât și nu mai ajunge în plămâni

 

Alexandru Rafila: Virusul nu se multiplică în gât, în primul rând. El e prezent acolo pentru că ai o infecție pulmonară. Cred că mult mai eficient decât să facem gargară cu sare e să ne spălăm pe dinți. Acesta e un mare câștig, care s-ar putea alătura spălatului pe mâini.

Citește și:  Un nou studiu dovedește faptul că tratamentul cu Remdesivir a redus cu 62% riscurile mortalității pacienților cu COVID-19

 

  • 6. Coronavirusul se depune pe orice suprafețe și rămâne acolo mai multe zile

 

Alexandru Rafila: Că se depune nu e niciun fel de problemă. Viabilitatea lui e variabilă, dar să știți că un virus nu trebuie doar să fie viabil, trebuie să fie și infectant. Adica cantitatea de virus pe care ar trebui să o preiei de pe suprafața respectivă, să o duci la gură sau la ochi și să producă și infecție este foarte greu să fie atinsă prin preluarea de pe o suprafața. Se poate să existe această cale dacă suprafața a fost contaminată dacă cineva a strănutat pe o astfel de suprafață. Virusul trăiește pe aceste suprafețe între câteva ore și câteva zile. Depinde de tipul de suprafață.

 

  • 7. Dacă bem apă din rețeaua urbană, tratată cu clor, suntem mai feriți de coronavirus

 

Alexandru Rafila: Nu cred că în apa de băut există o cantitate de clor suficientă care să distrugă microbii. Apa e tratată cu clor în România și în alte țări pentru că, știți bine, clorul e un dezinfectant, dar până a ajunge la robinet acest clor e utilizat și rămâne o foarte mică cantitate de clor rezidual. Acea cantitate e un soi de indicator al calității apei. Adică, dacă apa nu mai are deloc clor e posibil să mai aibe micro-organisme.

 

  • 8. Coronavirusul iubește praful și mizeria, se cuibărește pe bulevarde, străzi, trotuare, case murdare

 

Alexandru Rafila: Toate micro-organismele iubesc praful și mizeria, nu neapărat coronavirusul. De aceea, recomandările care au existat pentru combaterea pericolului reprezentat de mediul ambiant în care trăim noi s-au rezumat la curățenie. Curățarea străzilor, a spațiilor publice cu apă și detergent.

 

  • 9. Coronavirusul o să dispară la vară, odată cu venirea temperaturilor mari

 

Alexandru Rafila: Nu știu dacă va dispărea, dar sper că transmisibilitatea lui va fi mult redusă și vom avea o vară liniștită.

 

  • 10. Săpunul este cel mai ieftin și sigur dezinfectant, mai tare decât clorul și soluțiile alcoolice

 

Alexandru Rafila: Este corect. Săpunul afectează acest virus foarte rapid pentru că el are un înveliș care e distrus de săpun. E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuși. Oricum, înainte să punem mănușile și când le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini.

 

stiripesurse

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*