Peste trei milioane de chinezi au concurat pentru un post de funcționar public, pentru că acesta oferă siguranța locului de muncă, chiar dacă salariul este mai mic.
Citeam în urmă cu mulți ani într-o revistă publicată de Ambasada RFG că si la ei este la fel: La privat leafa este mai mare dar locul de muncă nu este sigur, pe când cei care lucrează la stat au leafă mai mică dar acest lucru este compensat prin siguranța locului de muncă.
Și mai este ceva interesant, și la chinezi și la germani și probabil și la alții: funcționarii publici trebuie să fie cei mai buni dintre cei buni, de aceea aceste locuri de muncă se ocupă prin concurs, nu prin numiri.
La noi e cam invers, poate și acesta este un motiv pentru care țara asta nu funcționează.
Pentru că o țară poate funcționa numai cu oameni care vor să facă treabă, nu cu cei care s-au dus acolo, la stat, pentru că lefurile sunt mari.
Citim mai jos că angajații de la pensii fac grevă. Nu pentru că nu le-ar ajunge leafa ci pentru că cei de la centru au mai mult.
Păi, Dom’ Ciolacu, tot nu știți de unde să mai faceți niște economii: reduceți-le leafa celor de la centru la jumătate, că nu o să moară de foame. Să vedem dacă ăștia din provincie o să mai facă grevă că vor leafa ca la București.
Livrările de gaze rusești către China au atins un nou maxim istoric.
Pericolul știți care e?
O să vină o vreme, nu peste mult timp, când o să vrem să cumpărăm lucruri de la ruși, gaze, petrol, uraniu, diamante și cine știe ce alte minunății mai au ei acolo.
Și ăia o să spună că nu mai au, pentru că au cumpărat chinezii tot ce se poate extrage în următorii 50 de ani.
Rusia a anunțat că nu vor ataca România. Nu că ar fi fost vreodată vreun pericol să o facă.
Dar acum, că avem confirmarea putem răsufla ușurați.
Și dacă tot nu ne mai atacă rușii, putem să renunțăm la rachetele alea și să cerem înapoi banii pe care deja i-am plătit, nu ne mai trebuie nici avioane atât de multe, iar banii economisiți putem să-i folosim pentru alte lucruri mai importante.
Cîțu & Co doreau să bage vaccinurile alea pe gât românilor printr-o lege care să condiționeze dreptul la muncă.
Dar chestia asta chiar s-a făcut în unele firme.
Oare patronii ăia, sau chiar șefii unor instituții ale statului, care au încălcat legile țării interzicând angajaților nevaccinați să meargă la serviciu, când vor fi cercetați de DNA? Că au fost unii, chiar și aici la Timișoara.
Și cel mai interesant ar fi să aflăm cine i-a dat Cîțului ordinele astea, că nu a făcut el de capul lui ce a făcut.
Șapte din zece imobiliari ar putea intra în insolvență.
Cred că am scris de zeci de ori în ultimii ani că asta se va întâmpla.
Nu că sunt eu un mare prezicător dar nu se putea altfel.
Următorul pas, nu acum dar peste câțiva ani, când într-adevăr le va ajunge ăstora cuțitul la os, va fi că statul va cumpăra locuințele astea nevândute la prețul de producție, poate cu un mic adaos, și le va închiria. Așa cum s-a întâmplat și se mai întâmplă în multe alte țări.
Așa că nu vă grăbiți să vă cumpărați câteva zeci de apartamente ca să le închiriați, pentru că va face statul asta, și le va închiria la prețuri mult mai mici decât veți plăti voi ratele.
Domnul Ciolacu face lobby pentru digitalizarea ANAF.
Sunt de acord că treaba asta trebuie făcută. Dar depinde și cum o faci. Că IT-istul ăla o fi bun, dar dacă nu știi ce să-i ceri, iese un rahat din toată treaba, așa cum s-a întâmplat cam la toate informatizările astea.
Pe de altă parte, dacă chiar vrea date, domnul Ciolacu le are. Unele în timp real, altele lunar. Trebuie doar să știe ce date are nevoie și să le ceară, ele există, acolo, în serverele ANAF.
Și încă ceva domnule Ciolacu, amânați minunea aceea cu e-factura cu un an-doi. Sau renunțați complet la ea.
Eu personal sunt implicat cumva în povestea asta și pot să vă spun că dacă nu faceți cum vă spun, de la 1 ianuarie de va declanșa Apocalipsa.
Zilnic mă sună câțiva oameni, dintre care unii nu au folosit niciodată un calculator, să mă întrebe ce este de făcut. Și dacă pe mine, un nimic, mă sună 5 oameni/zi, înseamnă că la nivelul întregii țări sunt sute de mii de oameni care nu vor putea să emită o factură de la 1 ianuarie. Pentru că nu știu să folosească un calculator, pentru că nu au programe, pentru că nu au o semnătură electronică, pentru că nimeni nu-i învață, pentru că și dacă reușesc să treacă de toți pașii ăștia, serverul de la ANAF nu o să le accepte factura pentru că la una din cele două adrese au scris „Sectorul 5” și programul ăla al statului nu acceptă decât cu „Sector5”, fără spațiu și fără „ul” la sector, sau pentru că la oraș a scris “București” și nu “sectorul 5”, sau pentru că fie furnizorul fie clientul se numește „Ionescu & Popescu” SRL și fișierelor *.XML nu le place caracterul „&”, la fel cum nu-i plac nici ghilimelele de la țeava aia cu diametrul măsurat în țoli, nici “Δ-ul de la “Întreprindere individuală” și multe alte caractere.
Sau pentru că clientul va primi factura aia în format XML și când o vede nu va înțelege nimic din ce scrie acolo. Sau pentru că contabila aia nu va înțelege ce scrie în XML-ul ăla cu răspunsul ăla de la serverul ANAF. Sau pentru că serverul ăla care se blochează acum, când se trimit câteva mii de facturi/lună, se va bloca și mai des când vor fi trimise milioane de facturi de acest fel.
Și, nu în ultimul rând, toată povestea asta nu vă ajută cu nimic la combaterea evaziunii. Dacă nu credeți, rugați un contabil să vă povestească despre Declarația 394.
Șeful ANPC a descoperit brânza tradițională cumpărată din supermarket și vândută în piață. Poate la un moment dat dânsul și alții ca el vor descoperi și roșiile românești cumpărate de la Profi și vândute de „producători” la doi pași de magazin, sau legumele și fructele subvenționate și vândute în piețe după ce au fost cumpărate de la angrosiștii care le-au adus de aiurea.
***
Guvernul Israelului a ajuns, luni, la un acord cu grupul islamist palestinian Hamas pentru prelungirea cu cel puțin două zile a armistițiului, urmând să fie continuate schimburile de prizonieri. ”Statul Qatar anunță că, în cadrul […]
În weekend a avut loc în China, examenul anual de ocupare a unui post de funcţionar public. Peste trei milioane de persoane au participat la concurs.
Livrările Gazprom spre China au atins un nou maxim istoric
Grupul rus Gazprom PJSC a informat că livrările sale de gaze naturale către China au atins un nou maxim istoric pe fondul creşterii cererii, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
Rusia a făcut anunțul care permite României să răsufle uşurată
Serghei Lavrov anunţă că Rusia nu are planuri „expansioniste” în Europa, deşi sunt voci care susţin că, dacă Ucraina va pica, trupele Moscovei vor viza şi celelalte ţări ex-sovietice, dar şi alte naţiuni vulnerabile de pe continent.
Avertisment: Germania se confruntă cu ameninţarea unei dezindustrializări galopante
Directorul executiv al producătorului de oţel Salzgitter a avertizat că marii consumatori de energie din Germania trebuie să se angajeze să facă din această ţară o bază pentru a evita dezindustrializarea treptată a celei mai mari economii europene
Supravegheați, click cu click. Cum funcționează noua realitate care ne dictează viețile și banii
Economia digitală a evidențiat o vorbă care pare că oferă o oglindă perfectă a vremurilor pe care le trăim: „data is the new oil” (datele sunt noul petrol). În acest El Dorado 2.0 al economiei digitale, giganți din tehnologie ca Amazon, Google, Facebook și Apple – cunoscuți sub numele de Big Tech – colectează date despre utilizatori. Și o fac mai mult sau mai puțin la vedere.
Dosarul DNA deschis împotriva fostului premier Florin Cîțu, dar și a foștilor miniștri USR ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, privind achiziția de vaccinuri Covid-19 a fost început de procurori, la sesizare din oficiu, la mijlocul lunii septembrie a anului 2021, după ce s-a constatat că populația care s-a vaccinat până în acel moment era chiar mai mică decât numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare despre care Guvernul României a făcut vorbire la Comisia Europeană.
7 din 10 dezvoltatori imobiliari ar putea intra în insolvenţă în următoarea perioadă
Peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România prezintă un risc major de insolvenţă, pe fondul accentuării provocărilor generate de scăderea vânzărilor din imobiliare şi a creşterii taxelor, arată o analiză realizată de firma de consultanţă Frames.
IT-știi nu vor mai putea „fenta” Statul la norma de venit DOCUMENT
Multe firme din zona tehnologiei informației colaborau cu diverși IT-ști pe dezvoltarea de softuri. Problema este că le spuneau să lucreze pe codul CAEN de consultanță pentru a se încadra la normă de venit. Astfel, după câțiva ani a venit ANAF în control la IT-ști și i-au întrebat de ce lucrează așa.
Formularul 070 “Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere” va putea fi depus și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, se arată într-un proiect al ANAF.
Premierul Marcel Ciolacu, pledoarie pentru digitalizarea ANAF
Premierul Marcel Ciolacu a pledat, luni, pentru digitalizarea instituţiilor statului, în special a ANAF. El afirmă că nu poate lua decizii eficiente pentru că nu are informaţii în timp real şi nu poate vedea unde se risipesc banii în sistem.
Cu un profil discret în spațiul public, Directoratul pentru Securitate Cibernetică se ocupă cu „incidentele de securitate cibernetică din spațiul cibernetic național” și are multiple legături cu SRI, potrivit informațiilor de la mai mulți angajați ai Directoratului. Pe cine a angajat recent?
În 2018, Mihai Constantinescu era șeful Auditului Intern din Ministerul Sănătății. Atribuția sa esențială: verificarea integrității angajaților din aparatul central de sănătate.
Mihai Constantinescu a fost declarat incompatibil de către ANI, în 2018, după ce Libertatea a expus situația în care se găsea auditorul. Constantinescu devenise și controlor de integritate, dar și beneficiarul unor bani, în calitate de coordonator al unui proiect european.
De ce în România inflația este de triplă față de media europeană, iar în celelalte țări din UE scade
Inflația apare când se printează bani fără acoperire în nimic. Aceasta este o noțiune de bază a economiei pe care am învățat-o toți în clasa a 11 la ora de economie.
Înșelătorie crasă într-o piață din Capitală! Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a rămas stupefiat: „Nici brânza de vaci nu mai e ce a fost”. O vânzătoare din București a fost prinsă „în flagrant de președintele Autorității […]
Populaţia trebuie să evite anumite tipuri de peşte şi să fie atentă la conservele de peşte pe care le consumă, deoarece există riscul unor toxiinfecţii, a declarat luni managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, dr. Florin Roşu.
Fără artificii de sărbători în Capitală: Decizia anunțată de prefect
Fără artificii de Sărbători este decizia pe care a luat-o prefectul Capitalei, în încercarea de a combate vânzarea materialelor pirotehnice. Motivele? În fiecare an, zeci de persoane, printre care mulți copii, ajung la spital cu răni provocate de artificii și petarde.
Ion Cristoiu: Cum corupea Nicolae Malaxa politicienii români
Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu consideră că fuga din țară a primarului Cătălin Cherecheș are implicații nu doar pentru acesta ci și pentru aderarea României la spațiul Schengen. Comentând felul în care a părăsit țara […]
Unul dintre subiectele sensibile, dar și de mare actualitate, îl reprezintă controlul marilor averi. Firav dezbătut în lumina modificărilor care au fost aduse pe acest palier al controlul marilor averi, acest subiect incită și pe […]
Luni, 27 noiembrie, se împlinesc 99 de ani de la nașterea Ninei Cassian, poeta care a trăit intens şi a scris cele mai frumoase poezii de dragoste. S-a autocaracterizat drept „rațușca cea urâtă”, dar a fascinat scriitori celebri, precum Ion Barbu, Marin Preda şi Nichita Stănescu.
Ce mâncau românii acum 300 de ani. Diferențele dintre bogați și săraci erau colosale
Mâncarea este o parte importantă din istoria tuturor popoarelor, iar vreme de mii de ani, hrana a contribuit la consolidarea relațiilor sociale, dar și la apariția unor ierarhii sociale. Inegalitatea alimentară există de mii de […]
Primăria Municipiului Timișoara anunță că a început o campanie de plantare de arbori, arbuști și plante perene, concentrându-se pe câteva din cartierele Timișoarei în care intenționează să crească suprafața și calitatea zonelor verzi.
Conform municipalității, în săptămâna care a trecut sau plantat, în total, 295 de arbori și 1.161 de plante perene, 200 arbori, pe străzile Cugir, Luminița Boțoc, Constantin Zăbulică, Ion Ionescu de la Brad, Orșova, Dej, Carei, Haga, Martir Ion Miron, Horia Măcelariu, Ardealului, Dumitru Bagdasar; 250 arbuști, pe strada Arieș; 40 stejari cu înălțimea de peste 6 m la momentul plantării, în zona Parcului Stadion; 1.161 plante perene și încă 55 arbori, în zona centrală, în Piața 700, Calea Aradului, Parc Catedrală – Faleza Bega, străzile Pestalozzi, 16 Decembrie și bd.-ul Regele Ferdinand I.
Reprezentanții administrației județene așteaptă să primească vești importante de la București mâine, 28 noiembrie. Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ar urma să aprobe indicatorii tehnico-economici, ultima etapă rămasă pentru obținerea hotărârilor de Guvern necesare construcției noului stadion cu 30.000 de locuri.
Primăria Timișoara anunță că poate evacua ocupanții Ștrandului Termal
Primăria Timișoara a anunțat, luni, că a obținut un nou succes la Tribunalul Timiș, de această dată împotriva proprietarului Ștrandului ZHH, fostul Ștrand Termal. Reprezentanții municipalității spun că acesta ocupase ilegal 12.707 mp de teren aparținând domeniului public, încă din anul 2014. Evacuarea fusese oprită, mai spun cei de la primărie, pentru definitivarea unui alt…
Grevă generală la Casa Județeană de Pensii Timiș. Activitatea e sistată pe perioadă nedeterminată
Angajații Casei Județene de Pensii Timiș sunt, de azi, în grevă generală, pe perioadă nedeterminată. Toți beneficiarii care au ajuns azi la sediul instituției au fost întorși din drum, pe motiv că nu se efectuează nicio operațiune. Oamenii care lucrează în instituție vor salarii mai mari, dar și condiții de muncă mai bune. Din cauza grevei mai multe proceduri vor întârzia, inclusiv plata anumitor pensii și procesarea dosarelor de diverse tipuri.
Vicepreședintele Consiliului Județean Timis, Alexandru Proteasa, a publicat o înregistrare cu Gerald Simonis, fratele președintelui Camerei Deputaților Alfred Simonis.