Nicoleta C. May 12, 2022

 

După aproape 100 de ani în care a umbrit intrarea în garnizoana din Piața Libertății, stejarul plantat de Regele Ferdinand I în 1 mai 1923, va fi tăiat și donat Facultății de Arte pentru a fi transformat într-o operă publică de artă.

 

Mâine, 13 mai, lucrătorii Horticultura și STPT vor îndepărta stejarul uscat din Piața Libertății. Copacul grav afectat de lucrările începute în 2012 în Piața Libertății, care i-au afectat rădăcinile, nu a mai putut fi salvat. Tăierea lui, spun reprezentanții primăriei, a devenit urgentă din motive de siguranță atât pentru vizitatorii pieței, cât și pentru clădirea istorică din apropiere.

Trunchiul stejarului sădit de Regele Ferdinand I va fi donat Facultății de Arte și Design din Timișoara și va fi transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spațiu public.

Reprezentanții primăriei au anunțat că în 19 mai, pe locul unde s-a aflat acest stejar, va fi plantat un alt arbore de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

 

„Tăierea stejarului cel mai iubit este un moment dureros pentru Timișoara, dar din păcate de câțiva ani nu mai putea fi salvat. Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația de a planta în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim”, a declarat Dominic Fritz.

 

Primăria Timișoara și Horticultura au anunțat că vor realiza mai multe intervenții pentru salvarea celuilalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria și care încă este verde. Intervențiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja, însă, potrivit studiului amintit, nu există garanții că acesta va mai putea fi salvat.

Citește și:  Europa revine timid la viaţă începând de azi, mai multe țări ridică din interdicţiile de carantină

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*