EURO 2024 a ajuns și în ziua marii finale, după o lună în care cele 24 de echipe au dat tot ce le-au permis valoarea și inspirația de moment, iar dintre acestea doar Spania și Anglia au reușit să își impună supremația.
Cele două forțe ale fotbalului mondial își vor disputa, în această seară, mult râvnitul trofeu, de la ora 22.00, pe un Olympiastadion în care culorile predominante vor fi albul Angliei și roșul Spaniei.
Spania e favorită
În opinia multor specialiști de la noi, dar și străini, Spania e marea favorită a finalei. Nu este niciun dubiu că, înaintera finalei, Spania este echipa turneului, iar argumentele sunt: rezultatele obținute până acum la acest turneu, jocul cursiv, spectaculos și eficient, dar, nu în ultimul rând, forma individuală a jucătorilor.
Spania vine după șase victorii în care, cu excepția Albaniei și Georgiei, echipe din lumea a treia a fotbalului european, a îngenuncheat forțe de temut ca Germania (triplă câștigătoare), Franța (dublă campioană europeană), Italia (campioana ultimei ediții) și Croația.
Dacă în meciurile din grupă nu a primit niciun gol, în meciurile eliminatorii Spania a demonstrat și tărie de caracter. În două dintre cele trei partide a fost condusă (cu Georgia și Franța), dar a reușit să revină într-o manieră convingătoare, la capătul unor prestații încântătoare. Cea mai echilibrată partidă a fost cea din sferturi, cu Germania, care a fost privită de mulți ca fiind adevărata finală a acestui european.
Spre deosebire de meciul cu Franța, apărarea spaniolilor va fi consolidată de revenirile lui Dani Carvajal și Le Normand, care au ispășit o etapă de suspendare, pentru cumulul de cartonașe.
Neconvingătorul Southgate
Naționala condusă de pe bancă de Gareth Southgate a plecat ca favorită înaintea începerii acestui turneu final, prin prisma valorii lotului pe care îl are la dispoziție, dar și pentru că jucase ultima finală la EURO, pierdută, însă, în fața Italiei.
Prestațiile neconvingătoare din partidele jucate în grupă, dar, mai ales, în fazele eliminatorii, i-au făcut pe specialiști să revizuiască previziunile de la început. Englezii au fost conduși în toate cele trei meciuri eliminatorii și, de fiecare dată, au reușit să revină pe final de meci, ceea ce ar trebui să îi pună în gardă pe adversarii de astăzi.
Criticat continuu de presa britanică pentru tactica aleasă, Southgate rămâne fidel conservatorismului, fidel unui joc prea tacticizat. Parcă mai tacticizat decât al italienilor din perioada lui Helenio Hererra. Așa a ajuns și în finală, unde are la dispoziție echipa completă.
E drept, e foarte complicat să spui echipa completă, în condițiile în care Pickford, Stones, Walker și Rice sunt singurii care și-au păstrat posturile la acest european. Southgate a folosit 14 jucători diferiți în cele șase meciuri de la acest turneu și, probabil, de aici și lipsa de omogenitate din joc. La conferința de presă de ieri, tehnicianul englez a admis că va fi extrem de greu în fața Spaniei.
În ciuda criticilor, a contestatarilor veniți chiar din rândul breslei, Southgate e antrenorul care a readus rezultatele pentru națională. Dintr-o echipă obișnuită să atingă cel mult sferturile unei competiții, Anglia joacă a doua finală în trei ani.
Trofeul așteptat de 58 de ani
Fotbalul englez așteaptă de 58 de ani o victorie la turneul final al unei competiții de anvergură. În 1966, Anglia învingea, în finala de pe Wembley, Germania Federală, cu scorul de 4-2, după prelungiri. Atunci, Geoff Hurst devenea primul fotbalist din istorie care a reușit un hattrick într-o finală de Cupă Mondială, grație reușitelor din minutele 18, 101 și 120. De altfel, Sir Geoffrey Charles Hurst a rămas singurul supraviețuitor din acea echipă de vis, după decesul lui Sir Bobby Charlton, în octombrie 2023.
Englezii au un titlu european în palmares, dar la fotbal feminin, însă e prea puțin căci toți ochii sunt fixați pe fotbalul masculin.
8000 de lire sterline pentru un bilet
Calificarea Angliei în finală EURO 2024 i-a determinat pe reporterii BBC să estimeze că aproximativ 50.000 de suporteri britanici vor fi prezenți la Berlin. Conform acelorași reporteri, pe site-urile de revânzare a biletelor au apărut anunțuri cu prețuri amețitoare. Într-unul din anunțuri, prețul a ajuns la 8000 de lire sterline. Tocmai pentru că este cunoscută dărnicia fanilor englezi pentru achiziționarea de bilete, dar și naivitatea lor, Asociația Suporterilor din Anglia a dat publicității mai multe comunicate de presă în care îi sfătuiește pe suporteri să nu cadă în capcanele întinse de escroci. Nu ar fi prima oară când englezii au plătit prețuri colosale pentru bilete la meciuri ale echipelor favorite și s-au ales cu bilete false. Iar meciul de astăzi nu e unul oarecare, ci o finală de campionat european.
Statistica e de partea Leilor
Dacă e să vorbim de vreun avantaj al englezilor, statistica este de partea lor. Din precedentele 28 de confruntări, Anglia a iești victorioasă în 14 partide, față de numai 10 succese ale Spaniei. Doar patru meciuri s-au încheiat la egalitate între cele două naționale.
Mai mult, Anglia nu a pierdut niciun meci în fața Spaniei care s-a jucat fie în preliminarii, fie în fazele finale ale Campionatului European. În 1968, când la turneul final participau doar patru echipe, și nu era introdusă faza grupelor, Anglia s-a impus în ambele partide (1-0 și 2-1). Odată introduse grupele pentru turneul final, britanicii au câștigat duelul din grupa B a EURO 1980, găzduit de Italia; pentru ca 16 ani mai târziu, să se califice, după executarea loviturilor de departajare, în sferturi, chiar în fața propriilor suporteri.
Anglia, la prima finală pe pământ străin
Finala de la Berlin este una specială pentru fotbalul englez. Este prima finală joacată în afara granițelor de o echipă națională de fotbal a Angliei. Britanicii au jucat ultimul act al mondialului din 1966 acasă, 4-2, după prelungiri cu Germania, dar și finala din 2020, de pe Wembley, pierdută în fața Italiei. O altă finală a unei naționale engleze a avut-o protagonistă pe cea feminină, care și-a adjudecat titlul european din 2022, pe teren propriu, 2-1 cu Germania, după prelungiri.
Echipele probabile
Spania: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Ruiz, Rodri, Olmo – Yamal, Morata, Williams.
Selecționer: Luis de la Fuente.
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Bellingham, Foden; Kane.
Selecționer: Gareth Southgate.
Drumul spre finală
- Spania
Grupă:
3-0, cu Croația (Morata 29, Fabián Ruiz 32, Carvajal 45+2)
1-0, cu Italia (Calafiori 55 – autogol)
1-0, cu Albania (Ferran Torres 13)
Optimi: 4-1, cu Georgia (Rodri 39, Fabián Ruiz 51, Williams 75, Olmo 83 / Le Normand 18 – autogol)
Sferturi: 1-1, 2-1 d.p., cu Germania (Olmo 51, Merino 119 / Wirtz 89)
Semifinale: 2-1, cu Franța (Yamal 21, Olmo 25 / Kolo Muani 9)
- Anglia
Grupă:
1-0, cu Serbia (Bellingham 13)
1-1, cu Danemarca (Kane 18 / Hjulmand 34)
0-0, cu Slovenia
Optimi: 2-1, cu Slovacia (Bellingham 90+5, Kane 91 / Schranz 25)
Sferturi: 1-1 (0-0, 1-1, 1-1), 5-3 d.l.d., cu Elveția (Saka 80 / Embolo 75)
Semifinale: 2-1, cu Olanda (Kane 18 p., Watkins 90+1 / Simons 7).
Un francez arbitrează finala
Partida va fi condusă de o brigadă franco-polonă, condusă la centru de François Letexier, ajutat la cele două linii de conașionalii săi Cyril Mugnier și Mehdi Rahmouni. Polonezul Szymon Marciniak este al patrulea oficial, iar rezervă va fi tot un polonez, Tomasz Listkiewicz. Asistentul video în camera VAR a fost desemnat francezul Jérôme Brisard, ajutat de Willy Delajod şi Massimiliano Irrati.
Letexier a mai condus trei meciuri la acest turneu final, toate în grupele din care provin finalistele: Spania – Georgia, Croaţia – Albania și Danemarca – Serbia. De asemenea, a fost al patrulea oficial la meciul Germania – Scoția, scor 5-1.
foto (c) X.com / UEFA EURO 2024