Un poc, apoi fostul președinte Donald Trump tresări în timp ce se uită în dreapta și își întinde mâna la ureche. Urmează încă două poc-uri. Puțin în spatele lui Trump, în stânga fostului președinte, apa pare să stropească de la un lift hidraulic. O fulgerare de la botul unuia dintre lunetiştii postaţi în spatele lui Trump şi un cor de ţipete i-au determinat pe privitorii îngroziţi să urmeze exemplul fostului preşedinte şi să cadă la pământ.
O altă rundă de mai multe poc-uri suprapuse a răsunat în timp ce mai mulți agenți ai serviciilor secrete l-au înconjurat pe Trump. Următorul minut durează pentru o eternitate. Microfonul de miting captează strigăte între membrii serviciilor secrete de pe Trump: „Așteaptă!” „Pe tine!” „Suntem gata?” „Trăgătorul a căzut!” „Suntem clari!” Trupa îl ridică în aer pe fostul președinte, înconjurându-l strâns.
Partea dreaptă a feței sale are două dungi de sânge de la ureche la gură. „Așteaptă!” spune Trump înainte ca microfonul să tacă. Trump ridică pumnul indignat. Prin încruntarea unui războinic, el strigă „luptă!” de trei ori. Participanții la miting se ridică de pe acoperiș, își ridică pumnii și dezlănțuie un torent de urlete care alunecă într-un cântec familiar de miting al lui Trump: „SUA! STATELE UNITE ALE AMERICII! STATELE UNITE ALE AMERICII!”
Bărbații, femeile și copiii înlăcrimați își freacă ochii neîncrezător.
Spre ieșiri, o mamă își găsește fiul care arată preadolescent cu un ofițer de poliție cizelat. „Copilul meu!” țipă ea în timp ce își înghițe fiul într-o îmbrățișare. „Te simți bine?” întreabă ea, uitându-se pe fiul ei în sus și în jos pentru eventualele lovituri și vânătăi.
„Sunt bine”, spune băiatul în lacrimi. „O să fie bine?”
„Cred că da”, răspunde mama. „A ridicat pumnul și vrea ca toți să fim puternici, bine?”
Când se adună, Donna spune: „Cred că Dumnezeu l-a ales pe Trump. Și cred asta din toată inima. Și asta e, știi, le-am tot spus tuturor că Dumnezeu îl va proteja.
In spatele lui Trump flutură steagul SUA și undeva în fundal se aude Imnul Național.
S-a rezolvat și cu alegerile de la America.
Pe de o parte americanii, toată planeta, îl văd pe eroul tipic american, e adevărat, puțin ofilit, WASP, cu sânge pe față, dar care privește înainte spre viitorul glorios al țării, pe de altă parte îl avem pe un bătrânel care nu găsește ieșirea.
Nici dacă le-ar fi regizat cineva lucrurile nu s-ar fi putut potrivi mai bine.
Doar o Michele Obama, cu zâmbetul pe fată, în fustă strâmtă și fix până la jumătatea genunchiului, și neapărat cu tocuri înalte, ar mai putea cârpi situația pentru democrați. Dar cred că nici asta nu ar mai ajuta.
Polonia va cheltui 5% din PIB pentru apărare în 2025.
Iată cum se dovedește că un electrician s-a dovedit a fi un președinte infinit mai bun decât unul care a trecut prin nenumărate școli dar nu e destul de inteligent pentru a percepe realitatea înconjurătoare.
Îmi imaginez o secvență dintr-o comedie în care miniștrii Apărarii din Rusia și SUA discută la telefon.
– Mai? întreabă rusul
– Păi mai puțin, până când semnează și polonezii, Zelensky se mai bagă și el cu vreo 50 de miliarde și am înțeles că și românii mușcă cu vreo 2 miliarde, puțin, dar puțin e mai mult decânt nimic, răspunde americanul.
Cred că nu vor trece mai mult de doi ani până când poza care ilustrează această rubrică va fi una cu Putin și Președintele SUA care râd amândoi în timp ce își strâng măinile.
În timp ce noi, polonezii și alții nu vom înțelege de ce ne merge în continuare rău.
Suntem guvernați de oameni răi sau doar proști?
Eu cred că dacă ai discuta cu ei poate că nu s-ar dovedi răi, poate că domnul Ciolacu dă bani la cerșetori, sau poate că a înfiat un maidanez…
Nici chiar proști nu cred că sunt, dacă i-ai pune în locul potrivit poate că domnul Ciolacu s-ar dovedi un bun depanator Radio-TV, poate că domnul Ministru de Finanțe ar cânta tare frumos la amvon, că nu degeaba seamănă leit cu Fuego.
Doar că sunt șmecheri, s-au tot învârtit până au ajuns în niște funcții care sunt prea mult pentru ei.
Iar șmecheria, șiretenia, este cu totul altceva decât inteligența.
S-a mers până acolo încât am considerat că ieșirea din grupă reprezintă o performanță istorică, o dovadă a vredniciei românilor, care, uniți, pot răsturna munții… Am cântat imnuri în slava zecilor de mii de suporteri băștinași poposiți în cochetele stadioane germane, însă imaginile de aproape cu aceștia te îndemnau să închizi televizorul. Păi, unul dintr-ăștia, diasporez de decenii bune, în direct la PRO-TV a ținut să ne transmită fiorul lui patriotic: „Sugi p–a !” Altminteri, o gloată cu apucături tribale, duhnind a alcool și dezlănțuită sălbatic întru eliberarea de multele-i frustrări.
„fotbalul e popular deoarece prostia e populară”, vorba romancierului argentinian Jorge Luis Borges.
Știu că afară e cald, se întâmplă lucruri importante în lume, și peste toate mai trebuie să mergeți și la Mall să cumpărați carne pentru grătarele alea.
Dar neapărat să citiți textul lui Marian Nazat.
***
Lacrimi, rugăciuni și hotărâre de pe scena tentativei de asasinare a lui Trump
Atacatorul ce a tras spre Donald Trump a fost omorât
Joe Biden, încrezător în șansele sale: „Candidez şi voi câştiga. Nu plec nicăieri”
Încercând să-şi revigoreze campania de realegere, preşedintele SUA Joe Biden a organizat vineri, 12 iulie, un miting la Detroit, spunând mulţimii că nu va părăsi cursa şi avertizând că republicanul Donald Trump reprezintă o ameninţare serioasă, relatează Reuters.
Nucleul dur al democraților ia atitudine împotriva lui Biden. „O să ne tragă pe toți la fund după el”. Ce rol au Obama și Nancy Pelosi
Președintele american Joe Biden se confruntă cu tot mai multe apeluri din partea reprezentanților Partidului Democrat, care îi cer să abandoneze cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat la președinția SUA. Luna viitoare, pe 19 august, e programată Convenția Partidului Democrat american, în care urmează a fi desemnat candidatul oficial al democraților la alegerile pentru președinția SUA din 5 noiembrie, informează Reuters. Ultimele avertismente au venit inclusiv din „nucleul dur” al democraților: fostul preşedinte Barack Obama şi Nancy Pelosi, fosta şefă a Camerei Reprezentanţilor, ambii consideraţi doi aliaţi ai preşedintelui Joe Biden, şi-au exprimat îngrijorarea că devine tot mai greu pentru actualul şef al Casei Albe să îl învingă pe Donald Trump, informează CNN
Discuții telefonice între miniștrii Apărării din Rusia și SUA. Vor „reducerea riscului unei escaladări”
Miniștrii Apărării din Rusia și SUA au discutat vineri despre „reducerea riscului unei escaladări” în timpul unei convorbiri telefonice, anunță Moscova, după ce Washingtonul a anunțat desfășurarea punctuală de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres. În cadrul discuției dintre Andrei Belousov și Lloyd Austin, s-a discutat prevenirea […]
Fost analist CIA: Putin poate ajunge la Kiev, Harkov și Odesa, dar acum nu face asta
Dacă este necesar, Rusia este capabilă să ajungă la Kiev, a declarat fostul analist CIA Ray McGovern într- un interviu acordat canalului YouTube Judging Freedom.
„Ei, administrația Biden, se bazează pe Putin pentru a continua să aibă răbdare cu ei, îndrăznesc să spun că probabil că nu poate fi provocat să facă ceva ce nu vrea să facă. Am spus deja că poate ajunge până la Kiev, Harkov și Odesa, dar acum nu face asta”, a menționat el.
Potrivit expertului, secretarul de stat Antony Blinken și consilierul prezidențial american pentru securitate națională, Jake Sullivan, joacă în pragul războiului. În același timp, McGovern a adăugat că Rusia „nu va cădea în această momeală”.
Încearcă Zelensky să țină puterea?
Restricțiile libertăților civile în Ucraina au devenit mai draconice.
Dacă războiul din Ucraina este, așa cum spune președintele american Joe Biden , „o bătălie între democrație și autocrație”, atunci liderul Ucrainei ar putea submina „marea bătălie” subminând democrația.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat : „Războiul din Ucraina este un război în general pentru valori: viață, democrație, libertate”. El adună sprijinul mondial spunând că , în lupta sa împotriva Rusiei, Ucraina „protejează lumea” prin „luptă pentru democrație”. Biden și Zelensky încadrează războiul din Ucraina drept prima linie a unui război mai amplu al democrației versus autocrație.
Noul președinte al Iranului se declară pregătit să înceapă un „dialog constructiv” cu UE
Preşedintele ales al Iranului, Massoud Pezeshkian, a declarat că este pregătit să înceapă un dialog constructiv cu ţările europene, într-un articol de opinie publicat sâmbătă, 13 iulie, într-un cotidian local de limbă engleză, preluat de AFP.
Polonia va cheltui 5% din PIB pentru apărare în 2025
Polonia va cheltui 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare în 2025, a declarat ministrul de externe pentru Bloomberg Television, citat de Reuters.
Suntem guvernați de oameni răi sau doar proști? De la e-TVA, la SGR și teste anti-drog, care e scuza guvernului Ciolacu?
Vorbim azi despre modul în care guvernanții iau tot mai des măsuri pe genunchi, fără să se consulte cu cei implicați sau cu specialiști. Când viața ni se dă peste cap și ies nervi și proteste, decidenții se repliază și o dreg din mers. E vorba de răutate sau doar de prostie și nepăsare? Mergem apoi la Klaus Iohannis, care s-a trezit peste noapte exportator de securitate în regiune, după ce a catadicsit să aprobe trimiterea unui Patriot în Ucraina.
Urșii din România sunt înfometați cu bună-știință din cauza politicilor Ministerului Mediului, care privilegiază asociațiile de vânătoare. S-a ajuns la 20 de atacuri pe zi raportate la 112
Urșii, înfometați voluntar la presiunile vânătorilor, după ce „extragerea” animalelor pentru trofee a fost sistată în România.
Vești proaste de la meteorologi: Codul roșu de caniculă a fost prelungit
Meteorologii au refăcut prognoza pentru următoarele zile și au stabilit că și la începutul săptămânii viitoare ne vom confrunta cu temperaturi extrem de ridicate.
Ce este „insula urbană de căldură”: „În centru avem chiar și cu 10 grade mai cald decât la periferii”. Beneficiile și dezavantajele aerului condiționat
În contextul codului roșu din weekend, nemaiîntâlnit până acum în România, care acoperă aproape întreaga țară și care va ține cel puțin două zile, Libertatea a vorbit cu climatologul ieșean Lucian Sfîcă despre conceptul „insulei de căldură urbană”. Expertul a explicat că în aceste perioade extrem de calde se pot înregistra diferențe de temperatură de până la 10 grade între centrul orașului și periferii. Iar vara aceasta se preconizează a fi una dintre cele mai călduroase din acest secol, la fel precum cele din 2007 și din 2012, când au fost stabilite maxime absolute în mai multe regiuni din țară. Ce ne așteaptă pe viitor? „Verile excesiv de călduroase ne vor pune probleme temeinice”.
INTERVIU Lavinia Betea, istoric: „Invitația într-o tabără era privită cu invidie de ceilalți elevi“
„Weekend Adevărul“ a discutat cu istoricul Lavinia Betea despre cum era perceput mersul în tabără în perioada comunistă, ce fel de activități se făceau și în ce condiții, dar și despre celebrele tabere pentru studenți de la mare, unde existau distracții chiar și sub ochii informatorilor.
Marian Nazat: „România, fii fotbal!”
Ce mai vuiet, ce mai larmă trăirăm de când fata cea urâtă și cam prostuță deveni peste noapte, ca în basmele copilăriei, prințesă! Da, întrucât așa s-a întâmplat cu selecționata noastră de fotbal în numai două săptămâni nibelunge. A fost îndeajuns o victorie categorică cu Ucraina pentru ca generația ratată să fie elogiată și botezată „Generația de suflet” !!? Poporul de microbiști s-a îmbrăcat iute în galben și s-a pornit să golească butoaie de bere în cinstea eroilor tricolori. O isterie națională cu accente obscen-comice în tradiția milenară a locului… Adjectivele curgeau cu nemiluita pe micile ecrane și în piață de parcă ne-am fi calificat în vreo finală… Lipsiți de măsură, ca-ntotdeauna, ne-am înghesuit la laude, într-un exces euforic caraghios. S-a mers până acolo încât am considerat că ieșirea din grupă reprezintă o performanță istorică, o dovadă a vredniciei românilor, care, uniți, pot răsturna munții… Am cântat imnuri în slava zecilor de mii de suporteri băștinași poposiți în cochetele stadioane germane, însă imaginile de aproape cu aceștia te îndemnau să închizi televizorul. Păi, unul dintr-ăștia, diasporez de decenii bune, în direct la PRO-TV a ținut să ne transmită fiorul lui patriotic: „Sugi p–a !” Altminteri, o gloată cu apucături tribale, duhnind a alcool și dezlănțuită sălbatic întru eliberarea de multele-i frustrări. Privită de departe, galeria are farmecul ei indiscutabil, însă, luată bucată cu bucată îți dai seama cât prețuiește condiția umană azi…
Dominic Fritz: „Am finalizat asfaltarea Căii Lugojului până la sensul spre aeroport”
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat finalizarea unui proiect important de infrastructură. Într-o declarație recentă, Fritz a precizat că lucrările de asfaltare a Căii Lugojului, de la intersecția cu strada Pădurea Verde până la sensul spre aeroport, au fost finalizate azi noapte.
Echipele Societății de Drumuri Municipale (SDM) au muncit intens, lucrând până în dimineața de azi la ora 6, pentru a asigura finalizarea în timp record a acestui tronson important. Primarul a apreciat dedicarea și efortul echipelor implicate, subliniind importanța acestui proiect pentru infrastructura orașului.
Finalizarea asfaltării Căii Lugojului reprezintă un pas major în îmbunătățirea condițiilor de trafic și a mobilității urbane, facilitând accesul către și dinspre aeroport. Această arteră este esențială pentru locuitorii Timișoarei și pentru cei care tranzitează orașul, fiind o rută frecvent utilizată.
Ce facem astăzi, 14 iulie 2024, în Timișoara?
Duminică puteți merge la festivalul Launmomentdat în parc, la proiecții sau la un atelier de dans pentru relaxare.