Redacție January 3, 2020

 

Sistemul de pensii este în pericol. Avertismentul vine de la ministrul muncii, care ne îndeamnă să economisim mai mult prin pensiile private, Pilonul 2 și 3. În aceste condiții, subiectul pensii speciale devine cu atât mai delicat, scrie Digi24.

 

Violeta Alexandru, ministrul muncii, spune că nu sunt riscuri pe termen scurt și mediu, dar pe termen lung ar putea apărea, pentru că angajații, cei care contribuie la fondul de plată, sunt doar cu 400 de mii mai mulți decât pensionarii. În plus, bugetul asigurărilor sociale scade tot mai mult, odată cu exodul forței de muncă din țară.

 

„Personal, încurajez economiile, personal încurajez o gândire responsabilă și cred că o opțiune este într-adevăr Pilonul 3, care e sută la sută privat, e vorba de economiile oamenilor, bani care pot fi accesați oricând. Trebuie gândită o soluție, nu cu un efect imediat, dar trebuie gândită o soluție pentru creșterea contribuțiilor la Pilonul 2, iar acest lucru trebuie făcut cu chibzuință, cu o analiză temeinică care să nu afecteze Pilonul 1, să nu genereze un deficit pe care să nu îl putem acoperi”, a declarat Violeta Alexandru.

 

Ce se întâmplă cu pensiile speciale?

Beneficiarii pensiilor speciale se pot bucura în continuare de ele, cel puțin la începutul anului. Legea care trebuia să le elimine nu a fost votată acum două săptămâni, în ciuda dezbaterilor. Decizia o vom afla abia după întoarcerea parlamentarilor din vacanță, luna viitoare.

Eliminarea pensiilor speciale s-a împiedicat în Parlament chiar la ultimul pas procedural.

 

Cât ne costă pensionarii de lux ai României?

Există, prin urmare, pensionari de lux, care nu duc grijă traiului de zi cu zi. Sunt foștii militari, polițiști, aviatori, magistrați, diplomați și parlamentari. În total, aproape 150.000 de oameni care au primit pensie nu în funcție de cât au contribuit, ci în baza unor legi speciale. În total, în 2018, aceștia au încasat de la stat peste 8 miliarde de lei, potrivit economica.net, cu mult mai mult decât dacă pensia s-ar fi acordat în baza contribuției virate pe perioada carierei.

Citește și:  926 doze de vaccin anti-COVID administrate în Timiș, în ultimele 24 de ore

Iar cea mai mare pensie specială se ridică la aproape 74.000 de lei și este acordată unui fost magistrat. Însă, dacă pensia ar fi fost dată în baza contribuției plătite la sistemul asigurărilor sociale de-a lungul carierei, acesta ar fi meritat mai puțin de 4.000 de lei.

 

mai multe detalii pe Digi24

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*