Redacție May 15, 2020

 

Deși la nivel național autoritățile au hotărât ca pe perioada stării de urgență parcurile și locurile de joacă să fie închise, la Timișoara, se pare, administrația locală a funcționat după alte reguli.

 

Practic, Primăria Timișoara a pus în pericol sănătatea cetățenilor prin deschiderea parcurilor și locurilor de joacă în perioada 13-15 mai, în timpul stării de urgență, când ordonanțele militare erau încă în vigoare. Hotărârea respectivă a fost luată de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Acesta este motivul pentru care timișoreanul Alin-Andrei Gorșcovoz trimite o scrisoare deschisă Prefectului Județului Timiș și Directorului Executiv al Direcției de Sănătate Publică Timiș pentru a se lua măsurile necesare evitării unui potențial focar cu infecție COVID-19 la Timișoara:

 

„Scrisoare deschisă
Doamnei Liliana Oneț- Prefectul Județului Timiș,
-Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș,
Doamnei Dr.Valcovici Mihaiela-Daniela
-Director Executiv Direcția de Sănătate Publică Timiș,
Urmare a situației create, rezultat al deciziei a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Timișoara, prin care s-a permis accesul la locurile de joacă din Timișoara în zilele de 13, 14 și 15 mai (partial), hotărâre față de care domniile voastre nu ați luat nicio atitudine, pentru a evita declanșarea unui potențial focar de infecție cu noul coronavirus în Timișoara, vă solicit să luați toate măsurile legale care se impun pentru a depista și izola din timp eventualele persoane (copii, tineri, sau adulți) care ar putea prezenta simptome de îmbolnăvire cu COVID 19.
Consider că este oportun să anunțați public persoanele care au frecventat locuri de joacă din Timișoara, în perioada 13-15 mai, ca în intervalul de timp 16-26 mai să-și monitorizeze starea de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID 19 să ia legătura urgent cu medicul de familie sau cu alt personal medical specializat pentru a li se face investigațiile de rigoare.
Menționez că prevederea de la art.1 din Hotărârea C.L.S.U.M.T. nr.11 din 12.05.2020 vine în contradicție cu recomandări atât ale autorităților centrale care au competențe în gestionarea situațiilor de urgență (Departamentul pentru Situații de Urgență, Grupul de Comunicare Strategică, Ministerul Sănătății) sau ale Guvernului României, prin domnul Prim Ministru Ludovic Orban, cât și ale medicilor sau ale specialiștilor epidemilogi din întreaga lume.
De altfel prevederea mai sus menționată NU a fost adoptată de nicio o altă autoritate a administrației publice locale din România, în plus Comitetul Național pentru Situații de Urgență a precizat în mod explicit la articolul pct. 17 alin.(2) din hotărârea privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, aprobată în data de 14 mai 2020, faptul că locurile de joacă pentru copii nu se vor redeschide la 15 mai odată cu redeschiderea parcurilor.
Cu respect
Alin-Andrei Gorșcovoz”

 

Citește și:  Azi este Ziua Astronomiei. Timișorenii sunt invitați deseară să privească Luna prin telescop

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*