Nicoleta C. January 6, 2020

 

Mii de credincioşi pravoslavnici din judeţul Timiş se află în Ajunul Crăciunului pe stil vechi și participă în seara aceasta la tradiţionalul ritual al arderii trunchiului de stejar, Badnjak, în curţile bisericilor.

 

 

 

Flăcările butucului ars simbolizează lumina pe care Mântuitorul o aduce în lume şi cu cât ele sunt mai înalte, cu atât iertarea primită de la Dumnezeu este mai mare, iar pravoslavnicii cred că vor avea un an mai bun.

 

„La noi, simbolul tradiţional al Crăciunului nu este bradul, ci stejarul. Şi în acest an, la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Timişoara, trunchiul de stejar va fi aprins la ora 17.00, după care va urma vecernia. Arderea trunchiului de stejar simbolizează purificarea spiritului. După slujba de seară se primesc de la preot legături din crenguţe de stejar cu paie, pe care le ducem acasă, dar nu uităm să ne şi colindăm prietenii. Din meniul de Crăciun este nelipsită plăcinta cu multă nucă şi miere, numită cesniţa”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii Sârbilor din România, Ognean Crstici.

 

 

De Crăciun, din nicio casă a pravoslavnicilor sârbi nu lipseşte plăcinta cu multă nucă şi miere, numită “cesniţa”, în care se pune un ban, pentru ca noul an să fie blând, dulce şi îmbelşugat. În meniul de Crăciun se mai regăsesc preparatele din peşte, purcel la proţap şi plăcinte cu fructe.

 

foto: Ciprian Roșca

Citește și:  Situația epidemiologică COVID-19, la nivelul județului Timiș, luni, 10 august

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*