Nicoleta C. January 2, 2020

 

Noul an a venit cu mai multe schimbări în legislația din România. Salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie la 2.230 de lei, supraacciza de 7 eurocenți la carburanți a dispărut, a crescut contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate, alocațiile copiilor au fost majorate cu 100% din rata inflației. Anul nou a mai adus schimbări în codul rutier și numărul de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă a fost mărit.

 

Majorarea salariului minim

Cea mai așteptată schimbare în 2020 este majorarea salariului minim pe economie. Cei care sunt plătiți cu acest venit minim urmează să încaseze, din luna ianuarie, 1.346 de lei net, ceea ce înseamnă că salariul minim brut va ajunge la valoarea de 2.230 de lei, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră.

În construcții, nivelul salariului minim este stabilit la 3.000 de lei net.

 

Mărirea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate

Odată cu majorarea salariului minim brut, crește și contribuția pentru persoanele cu handicap neîncadrate, astfel că entitățile economice vor trebui să plătească cel puțin 300 de lei dacă nu angajează persoane din această categorie defavorizată.

Potrivit Legii nr. 448/2006 art.78 alin. (2) și (3) autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Dacă nu angajează persoane cu handicap, plătesc lunar către bugetul de stat o suma reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plata înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

 

Alocațiile copiilor, majorate cu 100% din rata inflației

Cuantumul alocației de stat pentru copii se majorează cu 100% din rata medie anuală a inflației, începând cu data de 1 ianuarie 2020, potrivit unei măsuri publicate în Monitorul Oficial.

Citește și:  Centrul MultipleXity va rămâne cea mai importantă moştenire după TM2021, spune primarul Robu

În 2019, alocația pentru copii a fost de 300 lei pentru copiii cu vârstă de până la doi ani sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârstă cuprinsă între doi ani și 18 ani, precum și tinerilor care au împlinit vârstă de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora; 300 lei pentru copiii cu vârstă cuprinsă între trei ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

 

Schimbări în Codul Rutier

În anul 2020 vor intra în vigoare mai multe schimbări ale Codului Rutier, între acestea numărându-se necesitatea ca cei care vor să obțină permis de conducere să aibă cel puțin 10 clase, dar și obligativitatea ca persoanele în vârstă să facă controale medicale mai des.

Noile reglementări ale Codului Rutier prevăd și ca cei care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce se află la volan să poată fi sancționați prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

 

30.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă

Un număr suplimentar de 30.000 de lucrători străini va fi admis pe piața forței de muncă începând cu 1 ianuarie 2020, contingentul fiind similar cu cel din anul trecut.

Guvernul a aprobat un proiect de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piață forței de muncă în anul 2020.

Contingentul de lucrători străini nou-admiși pe piață forței de muncă se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

 

sursa: Digi24

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*