Anton Kovacs June 30, 2021

 

 

Imaginați-vă că participați la următoarea întâmplare:

Sunteți la serviciu.

Deodată auziți zgomot afară, țipete, niște oameni care vorbesc răstit…

Ieșiți să aflați ce se întâmplă, cine se ceartă.

Vedeți niște oameni, unii îmbrăcați în uniforme, alții nu au uniforme.

Unul din ei smulge un bebeluș din căruciorul în care era, îl prinde de picioare și îl izbește cu capul de zid, după care îl aruncă pe jos. Picioarele bebelușului mai tremură puțin după care se opresc. Pe perete rămâne o pată umedă.

Vi se pare că visați, trebuie să fie un coșmar. Vă repeziți la ofițerul care conduce această haită, să îi cereți socoteală. Doi din civilii de lângă el vă opresc.

– Cum te cheamă, întreabă omul despre care credeți că e ofițer.

– Popescu.

– Ești român?

– Da.

– Pune-l lângă ceilalți.

Cei doi civili vă forțează să mergeți lângă zidul la baza căruia stau culcați niște oameni.

Stați acolo, fără a îndrăzni să vă uitați în stânga sau în dreapta, poate e totuși un coșmar. Trece o oră, trec două, nimeni nu spune nimic…

La un moment dat auziți, din stânga, o împușcătură.

Din reflex vă uitați în acea direcție, exact în momentul când este împușcat al doilea om dintre cei alături de care ați fost așezat. A fost împușcat pur și simplu pentru că este român. Încă o împușcătură, încă una, mai sunt trei până când ofițerul cu pistolul ajunge la dumneavoastră, încă unul, mai e unul…

Exact așa s-a întâmplat în urmă cu 80 de ani, la Iași. Dar s-a întâmplat și la Dorohoi, și la București.

Singura deosebire este că cei împușcați erau evrei, iar cei cu pistolul erau români. Militari români sau civili români. Unora din aceștia li se spunea “legionari”.

Ieri președintele spunea că “discursul instigator la ură, populismul şi antisemitismul devin tot mai prezente în spaţiul public”. Are dreptate. Alaltăieri a fost vandalizată o sinagogă. Aici, la noi, în România.

Și lucrurile astea se întâmplă pentru că niciodată nu au fost condamnate cu adevărat.

Zilele trecute citeam despre niște oameni care au fost condamnați la moarte și au fost împușcați, aici la Timișoara. Am căutat puțin să văd cine erau de fapt aceșți oameni. Și ce să vezi, eroii anticomuniști erau foști legionari. Adică membri într-o organizație pe care chiar Regele Carol al II-lea o numea “organizație teroristă”.

Iar noi, nu a trecut nici o săptămână de atunci, îi plângem. Le-am făcut monumente. Sunt străzi, aici în oraș, care poartă numele ăstora care omorau oameni pentru că erau evrei sau al altora care se distrau ucigând populația civilă în timpul războiului la Odesa sau cine știe pe unde și după aceea au fost băgați în pușcărie pentru ce au făcut, așa cum era și normal să se întâmple. A trebuit să rebotezăm Stadionul 1 Mai, dar avem străzi cu nume de legionari. Nu pe legionari și pe criminalii de război din armată și din rândul autorităților trebuie să-i plângem, ci pe victimele lor. În fiecare an, la sfârșitul lunii iunie ar trebui să avem o zi liberă în care fiecare din noi să stăm și să plângem pentru victimele ticăloșiilor pe care le-au făcut înaintașii noștri.

Să știți că în marea lor majoritate lepădăturile astea nu au fost niște filozofi care teoretizau cu privire la avantajele economiei de piață în comparație cu economia centralizată, nu au fost luptători împotriva comunismului, ci au fost niște criminali. Și criminali au rămas și în continuare, când trăgeau cu pușca în munți ca să se apere, că de aia împușcau ei prin munții patriei, că erau vânați pentru a fi prinși și pedepsiți pentru ce făcuseră, nu pentru că aveau alte concepții despre relațiile interumane.

Chiar zilele trecute citeam o cărticică de memorii a lui Neagu Djuvara, da, ăla simpaticu’ decorat de președintele României, în care acesta povestea cum recruta el la Paris legionari pentru a-i parașuta aici la noi.

Și nu numai că li s-au făcut monumente, dar există și interese bănești, există fundații care primesc tot felul de bani, copiii celor care au făcut 10 ani de pușcărie pe motive politice, și sigur sunt și legionari și criminali de război printre aceștia, primesc 7000 de lei/lună. 7000 de lei în fiecare lună, adică 70 000 000 vechi. În fiecare lună. Normal atunci că există oameni care apără ideile și memoria, că dacă nu mai sunt ideile și memoria, se duc dracului și banii  ăia mulți, poate trebuie să-i înapoieze și pe cei primiți până acum.

Și Iohannis se miră că discursul instigator la ură și antisemitismul devin tot mai prezente în spațiul public.

Ia tăiați-le banii, domnule președinte, toți banii, și pensiile, și fondurile de la fundații și o să vedeți cum dispare și discursul ăla.

***

O mulțime de vești bune aici la noi.

Străzi mari și importante se refac, și se refac așa cum trebuie, nu cum s-au refăcut alea în mandatul precedent.

În sfârșit Timișoara ajunge în secolul XXI, și ca urmare spațiile publice nu vor mai fi împodobite cu tot felul de panseluțe care trebuie schimbate la fiecare 7 zile, cu lalele aduse de aiurea sau cu mere pădurețe thailandeze, ci se va folosi, așa cum a început să se facă peste tot în lumea civilizată, flora locală și, sper eu, spontană.

E bine că pe Cetății și Bogdăneștilor va fi iarbă între liniile de tramvai, că vor fi copaci și trotuare late, dar eu aș mai face o chestie:

Atunci când se vorbește despre o lucrare din asta importantă care modifică o stradă, ceva, eu aș face publică și o poză, un desen, o randare pe calculator, ceva, în care oamenii să vadă cum va arăta strada aceea când va fi finalizată. Nu cred că ar fi ceva foarte greu de făcut.

***

O să cânte mâine fanfara în Parcul Central.

Și în privința asta aș face ceva:

Părerea mea este că singurii militari care fac ceva util, nu numai în armata română, în toate armatele, sunt cei din muzica militară. Restul o freacă așteptând să vină pensia aia nesimțită, dar ăștia muzicanții își merită leafa cu vârf și îndesat.

Și pentru că tot suntem în perioada în care ne agităm cu Capitala Culturală Europeană, ce ar fi să ia legătura cei din primărie cu cei de la armată și să aranjeze cumva să cânte fanfara aia, sau și alte fanfare, că mai sunt, din timp în timp în Parcul Central. În weekend de exemplu, duminica de la 17 la 19.

Și dacă tot am ajuns la subiectul ăsta cu cultura, mi-a mai venit o idee: ia imaginați-vă dragi timișoreni cum ar fi dacă în momentul în care intrați în gară, în sala aia mare, să vedeți într-un colț cântând un cvartet de coarde. Sau un pianist și un saxofonist care cântă jazz, încetișor. Nici nu ar trebui plătiți, regimul ar fi același ca și al celorlalți cântăreți de stradă.

***

Ieri înainte de prânz una din colegele mele a izbucnit în râs după ce a citit într-un ziar local o știre (toate ziarele locale au prezentat această știre cam la fel) în care se spunea că se redeschide Piața Flavia și că la intrare va exista un punct de vaccinare.

Citește și:  Revista presei 26.10.2020

În contextul în care cei care fac reclamă la vaccinare se poartă mai agresiv decât Martorii lui Jehova sau ăia cu Amway, femeia înțelesese că nu o să intre în piață decât cei care acceptă să fie vaccinați.

Hai să lămurim problema, că nu numai colega mea a înțeles greșit, mergeți liniștiți la piață, e fain acolo, și mie îmi place să mă duc și să scormonesc pe tarabele alea după lucruri interesante.

Nu vă obligă nimeni să vă vaccinați pentru a intra acolo, e talciok, nu cafenea din Moscova.

***

 

 

jurn_ind

 

***

 

Cum arată cel mai înalt hotel din lume, inaugurat recent în China

J Hotel Shanghai Tower, care a fost deschis pe 19 iunie, nu este doar o proprietate de ultimă generație, ci se pretinde a fi cel mai înalt hotel din lume, relatează CNN.

Hotelul J ocupă etajele superioare ale Turnului Shanghai – care, la 632 de metri, este cea mai înaltă clădire din China. El are 165 de camere, dintre care 34 sunt în apartamente.

Oferă majordom personal 24 de ore pe zi, timp de șapte zile pe săptămână, are o piscină interioară, articole de toaletă de la Hermes și Diptyque, căzi în formă de petală de magnolie, un spa de lux, cu accent pe tratamente Reiki și seturi complete de ceai chinezesc în fiecare cameră.

hotel1-profimedia-1024x925.jpg

 

***

 

Marijuana a devenit legală în Mexic. Preşedintele Curţii Supreme: „Astăzi este o zi istorică pentru libertăţi”

400x200.jpg

Declaraţia emisă luni înlătură un obstacol legal pentru Ministerul Sănătăţii spre a autoriza activităţi legate de consumul de marijuana în scopuri recreative, a indicat instanţa supremă, potrivit Reuters. Astfel, adulţii vor putea să solicite autorizaţii pentru cultivarea şi consumarea canabisului. Fumatul în public şi în faţa copiilor rămâne interzis.

 

***

Moscova acuza Statele Unite: “Vor sa dicteze o ordine mondiala si sa forteze Rusia si China sa faca voia Occidentului”

?mmid=5c33b565d35e05db43

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite si Uniunea Europeana pentru ca incearca sa dicteze o ordine mondiala in functie de capriciile lor si sa subjuge Rusia si China.

***

80 de ani de la Pogromul de la Iași. Iohannis: Negaţionismul, discursul instigator la ură, populismul şi antisemitismul devin tot mai prezente în spaţiul public

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia comemorării Progromului de la Iași. Este una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria României”, a spus șeful statului. „Marcăm, în aceste zile, opt decenii de la […]

 

***

7.000 de lei lunar pentru fiecare copil al unui detinut inchis 10 ani in temnitele comuniste. Compensatii uriase pentru 30.000 de romani

?mmid=0d69a565d4320e87ba

La mai bine de trei decenii de la Revolutia Romani din 22 decembrie 1989, persecutatii politic ai regimului totalitar si urmasii lor au parte de o lege cu caracter reparatoriu.

***

CCR a declarat neconstituțională revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului – aceasta își reia postul

renate-weber.png

Renate Weber revine pe poziția de Avocat al Poporului, după ce judecătorii CCR au decis, în unanimitate, marți că revocarea acesteia din funcție este neconstituțională.…

 

***

 

Infrastructura, politica și sănătatea mintală

Viscri-1-720x300.jpeg

Credeți, în adâncul sufletului, că o autostradă (sau două) este o garanție a fericirii voastre? A împlinirii voastre ca persoană? Credeți că o autostradă, sau o mai bună infrastructură, este o garanție că vă veți educa copilul mai bine? Că îi veți transmite valori mai bune? Că va citi sau studia mai mult, mai bine? […]

 

***

 

Vesti proaste de la directorul Administratiei Nationale de Meteorologie. “Cu siguranta vom vorbi despre seceta in a doua parte a verii”

?mmid=3d692565d3fe841219

Romania va avea parte cu siguranta de o perioada de seceta in cea de-a doua parte a verii, a declarat, marti, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, in cadrul unei conferinte despre problemele de mediu din Romania.

 

***

 

curs

 

***

Șantierul de pe Calea Bogdăneştilor avansează

Lucrările au avansat și au fost executate până în prezent:
– Demontarea vechii linii de tramvai pe toată suprafața și predarea la STPT, îndepărtarea traverselor din beton, demontarea stâlpilor de susținere de la linia de contact pentru tramvai.
-S-a făcut decopertare și au început lucrările la rețelele de utilități (gaze naturale, alimentare cu apă, canalizare).

 

***

 

FOTO. Primarul Fritz vrea trotuare bej pe Cetății. „Simțim în aceste vremuri ce înseamnă încălzirea globală”

Doi ani și jumătate de șantier pe bd. Cetății, dar cu trotuare bej la final. Nu se știe deocamdată din ce material vor fi făcute, dar primarul Dominic Fritz spune că trebuie redusă încălzirea în Timișoara și se poartă discuții cu proiectantul și constructorul. Edilul a fost pe șantier la o zi de la deschiderea lui.

 

***

Plante și flori autohtone în Timișoara. Primarul Fritz vrea o viziune mai modernă și mai ecologică

Conducerea Primăriei Timișoara vrea altă viziune despre ce înseamnă spații verzi în oraș, mult mai modernă, mult mai ecologică, cu „plante și flori autohtone”, nu arbuști din Italia care se usucă. Până una alta, municipalitatea va cere societății de spații verzi din subordine să umple jardinierele lăsate goale cu panseluțe și petunii.

***

Veste bună pentru Timişoara. Ministerul Transporturilor a deblocat proiectul intersecţiei Centura Sud – Drumul Boilor

646x404.jpg

Ministerul Transporturilor a deblocat proiectul Centurii Timişoara-Sud, după ce primăria a propus soluţii tehnice şi pentru intersecţia Centură-Drumul Boilor, introduse în ultima formă avizată de CNAIR.

 

***

 

Muzica militara in Parcul Central la Timisoara, ca odinioara

ziua-armatei-parcul-central-28-728x336.j

TIMISOARA. Muzica de fanfara va rasuna joi in Parcul Central din Timisoara, in cadrul unui concert al Brigazii 18 Cercetare Supraveghere Decebal din Timisoara. CITESTE SI: Opt medii de 10 curat la Evaluarea Nationala 2021 in Timisoara si in judet. Trei dintre ele sunt de la aceeasi scoala. Avem si o medie de 1 Evenimentul

 

***

 

Vaccinare la intrarea în piața Flavia, în primul weekend de la redeschidere

image

Se va face vaccinare cu echipe mobile la intrare în piața Flavia, în primul weekend după relaxarea măsurilor la nivel național, din 1 iulie. Se pot imuniza cu ser Pfizer și Johnson&Johnson cei ce vin acolo, dar și locuitorii din zonă.

***

reclama_red

 

***

Pogromul de la Iași: o treime din populația evreiască a orașului, ucisă în câteva zile

Între 27 și 30 iunie 1941 a avut loc Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, pregătit la ordinele directe ale lui Ion Antonescu și Mihai Antonescu și pus în practică de militari români și germani, secondați de reprezentanți ai autorităților publice și localnici, împotriva cetățenilor români de etnie evreiască din orașul Iași.

***

Exterminarea grăsimii

11-1.jpg

Poporul nord-coreean e profund îngrijorat de faptul că mult iubitul lider Kim Jong-un pare să fi slăbit. Stai să vezi cînd anunță că s-a lăsat de executat oameni, atunci să te ții dramă și doliu național. O importantă rețea de traficanți de iaurt a fost destructurată într-o închisoare americană. Urmează o amplă campanie împotriva traficanților de gumă de mestecat și de Tic-Tac și a traficanților de drojdie și hîrtie igienică, un adevărat flagel în sistemul american de închisori și numai. […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*