Anton Kovacs July 21, 2021

 

 

În timp ce China este acuzată că hackerii ei au atacat serverele Microsoft, încă nu a prezentat nimeni dovezi în acest sens, așa cum nu a prezentat dovezi nici că telefoanele Huawei ne spionează, continua scandalul Pegasus, operațiunea, sau mai bine zis operațiunile de spionaj și interceptare a telefoanelor unor jurnaliști, șefi de state și cine știe câți alții, cu ajutorul unui soft israelian. Aș fi curios, a cerut cineva explicații statului Israel pentru acest scandal, așa cum a cerul Chinei pentru niște bănuieli?

Că așa ar fi normal, să judecăm cu aceeași măsură.

Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, poate nu ar fi rău să citiți cartea asta, aici în format epub, pentru telefon sau tabletă sau aici în format doc, pentru calculator.

***

Știrea cea mai importantă a zilei de ieri a fost zborul până la limita cosmosului, chiar puțin dincolo de această limită, a lui Jeff Bezos.

În urmă cu câteva zile a zburat aproape de cosmos un alt miliardar, Richard Branson. Elon Musk nu a zburat încă, el personal, dar și când zboară rămâne acolo, pe Marte sau unde se va duce.

La prima vedere poate părea o joacă, în fond nimeni nu a câștigat nimic datorită acestor aventuri. Dar nu este așa, oamenii ăștia și-au cheltuit banii pentru a testa tot felul de procedee tehnice, au testat motoare de rachetă și cine știe câte alte lucruri. Toată știință și rezultatele experimentelor vor folosi la un moment dat altora, care astfel nu vor mai cheltui resurse pentru a reinventa roata.

Oamenii ăștia sunt “miliardarii buni”, cei care iau de la societate după care înapoiază societății exact aceeași valoare, dar sub o altă formă, cei care concentrează bogăția noastră, a tuturor, pentru a face lucruri care vor fi de folos omenirii.

Mai există și altfel de oameni bogați, cei care iau și nu mai dau.

De fapt, cred ei că nu mai dau, nu se poate așa ceva, întotdeauna ceea ce primești este egal cu ceea ce dai. Contabilii spun că întotdeauna debitul este egal cu creditul.

***

Ați văzut filmul ăla despre care se vorbește mai jos, Idiocracy?

L-am căutat eu pentru voi, puteți să-l vedeți dacă dați click aici.

Dar să nu credeți că numai America se confruntă cu acest fenomen, nici pe departe.

Avem aici în Europa idiocrația noastră, de exemplu în Germania niște judecători au hotărât să dea copii din orfelinat în grija unor pedofili, pentru că astfel vor avea toată dragostea posibilă. Uneori idiocrația asta ia forme de ticălosie crasă. Poate nu știați, am citit și eu ieri, într-o țară europeană, până prin 2014, femei rrome au fost sterilizate forțat.

Și o găsim și mai aproape pe idiocrație, chiar și aici la noi, în Timișoara.

Vorbeam duminică despre coșurile alea de gunoi din Bulevardul Sudului care nu se mai instalează odată.

Întrebau unii, niște idiocrații, păi bine, a cerut primarul, dar cine plătește?

M-am uitat, e vorba de vreo 1300 de lei, pentru toate coșurile de la un capăt al celuilalt al străzii. Și ăștia se întreabă cine plătește. Le-am spus că plătesc eu, din pensie.

Da, dar nu e bine, o doamnă consilieră locală mi-a spus că a fost siderată să afle că pentru a instala un coș de gunoi ai nevoie de o autorizație de construcție.

Domnilor legislatori români, chiar sunteți idioți?

Schimbați dracului legile astea, că nu se poate așa, o să ne sufocăm din cauza suprareglementărilor. Și când mai vine câte un cretin cu tot felul de legi tâmpite dați-l afară, să facă legi la el în casă, nu să încurce lumea.

Sau respectați legea, dar optimizați procedurile.

Aveți nevoie de coșuri, păi până la o anumită valoare, să spunem 3000 de lei, permiteți personalului să se ocupe de lucrurile astea, fără șefi și aprobări, că oricum nu știu șefii ce e nevoie în procesul de producție de zi cu zi.

Are nevoie Vasilică de o pânză la flex? Merge la Shabero, în colț, cumpără o pânză de flex și o plătește fie din avansul luat în acest sens de la casierie, fie cu un card pe care îl are echipa respectivă la dispoziție pentru mărunțișuri din astea, fie din banii proprii urmând ca ulterior să deconteze factura și să-și recupereze banii.

Are nevoie de 10 coșuri, că a spus primarul să se pună acolo coșuri de gunoi?

Păi, până să ajungă primarul până la capătul străzii un băiat cu mașină merge la prăvălie și cumpără 10 coșuri de gunoi. Sau le comandă pe Emag și mâine la prânz le are.

Aș face o convenție și cu ăia cu autorizații de construcție.

Să spunem că trebuie montate coșurile astea de gunoi despre care vorbim. În această dimineață.

Cineva din primărie, o persoană desemnată pentru chestia asta, îi trimite la ora 8.00 un mail cu un formular în care se solicită autorizația de construcție pentru montat coșurile de gunoi.

Dincolo, la “autorizații de construcții” șefului de la “Aprobări lucrări mărunte” îi apare un mesaj pe ecran, “New mail is arrived”. Se uită, vede că de fapt e vorba de un mărunțiș, completează formularul de autorizație de construcție, îl semnează electronic și îl trimite, tot prin mail. Ceasul arată cel mult 8.10. Muncitorul Ionescu, care e deja pe teren cu cheia de 14-15 în mână și coșul la piciorul stâlpului îl vede pe telefon, moment în care se apucă de lucru.

Se poate.

Iar pe cei care vă încurcă trimiteți-i la sediul ăla de pe Caraiman, înțeleg că aveți un cimitir de elefanți acolo. Sau avansați-i, făceți-i inspectori de teren, să se plimbe zilnic pe Porumbescu, Rusu Șirianu și Eneas, de la un capăt la celălalt, și să raporteze dacă sunt gropi, grămezi de gunoi, lucruri din astea.

***

La America un ranger roagă vizitatorii să încetinească pentru a nu lovi urșii.

Citeam undeva că tot acolo circulă o vorbă, dacă ursul fuge după tine nu înseamnă că vrea să te mănânce pe tine, ci vrea să mănânce ce ai în traistă.

La noi vorba e că dacă ursul îți mănâncă din palmă îți va mânca și din picioare.

Asta e diferența dintre un popor evoluat și educat să manifeste compasiune față de toate celelalte forme de viață și o hoardă de maimuțe primitive care chiar dacă seamănă cu oamenii încă nu sunt oameni și care abia așteaptă să încaseze niște bani în schimbul urșilor uciși.

***

***

Anchetă deschisă la Paris privind spionajul jurnaliştilor. Telefonul portabil al lui Emmanuel Macron, spionat de Pegasus

?mmid=e088b565f7da0c0857

Le Monde a dezvăluit, marţi, că telefonul portabil al preşedintelui Franţei Emmanuel Macron a fost infectat de programul de spionaj informatic Pegasus. Potrivit cotidianului de seară, operaţiunea a fost condusă în numele serviciilor de informaţii marocane.

 

***

 

China respinge acuzaţiile SUA: Washingtonul este “campion mondial al atacurilor cibernetice”

 

***

 

Idiocrația Americii

Capture1

În „Idiocrație”, stabilită pentru 500 de ani în viitor, America suferă de foamete. Fiecare funcție publică a fost transformată într-un interes corporativ de sine stătător. O companie de băuturi din fructe controlează irigarea culturilor, iar culturile națiunii sunt otrăvite de băutura din fructe. Între timp, publicul este ținut într-o stare de ignoranță și distragere abjectă prin derby-uri de demolare, droguri și desfrânare. Națiunea este salvată atunci când un joe mediu, resuscitat miraculos din trecutul îndepărtat, reintroduce apă curată în culturi, salvând astfel națiunea. Este salutat ca un geniu pentru simpla sa înțelegere.

Ceea ce ne aduce la idiocrația americană în 2021. Cele mai importante funcții publice ale noastre sunt predate sponsorilor corporativi. Întregul nostru sistem politic este conceput pentru a lăsa banii corporației să vorbească, prin contribuții la campanii și lobby corporativ.

***

Jeff Bezos s-a întors pe pământ, după călătoria în spaţiu. New Shepard a aterizat cu bine

Vehiculul spaţial New Shepard a aterizat cu bine, la circa 10 minute după decolare. La circa un sfert de oră după aterizre, miliardarul şi echipajul care l-a însoţit au ieşit din capsulă.

 

***

 

Telescopul Hubble a fost repus în funcţiune după o defecțiune produsă pe 13 iunie

telescopul-hubble-nasa.jpg

Tehnicienii au restabilit funcţionarea instrumentelor ştiinţifice aflate la bordul telescopului spaţial Hubble, după mai mult de o lună de când computerul acestuia s-a defectat. Astronomii…

 

***

 

„Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. 52 de ani de la prima aselenizare a misiunii NASA Apollo 11

Se împlinesc 52 de ani de când primul om a pus piciorul pe Lună, americanul Neil Armstrong. Misiunea Apollo 11, efectuată de NASA, a fost lansată pe 16 iulie iar patru zile mai târziu a aselenizat. Cu această ocazie, miliardarul Jeff Bezos, va lansa propria sa afacere de turism spațial, când, împreună cu alți trei pasageri, va ajunge la o altitudine de 100 de kilometri deasupra Pământului. Nava cu care vor zbura poartă numele primului american care a zburat în spaţiu.

 

***

 

Cum arată cel mai rapid vehicul terestru din lume, care atinge 600 de kilometri pe oră. Trenul levitează deasupra căii ferate

Un tren maglev capabil să atingă o viteză de 600 de kilometri pe oră a fost prezentat în China. Viteza maximă a trenului îl face cel mai rapid vehicul terestru din lume.

 

***

 

Proiectul feroviar de mare viteză Budapesta-Varșovia
calea ferată Frankfurt de mare viteză

Integrarea Ungariei într-o rețea feroviară europeană de mare viteză va fi „cel mai mare proiect feroviar din viața noastră”, a declarat secretarul de stat László Mosoczi la o conferință online despre proiectul de dezvoltare a căilor ferate Budapesta-Varșovia, care vizează conectarea țărilor Visegrad și Austria. Odată ce noul serviciu este finalizat în următorii 10 ani, Viena și Bratislava vor fi accesibile din Budapesta în mai puțin de 2 ore, Praga în 3,5 ore și Varșovia în 5,5 ore, a spus secretarul de stat.

 

***

Rangerul parcului Yosemite împarte vizitatorilor o plângere sfâșietoare pentru a încetini după ce un pui de urs a fost ucis de o mașină

Un semn galben „Speed ​​Kills Bears” în Parcul Național Yosemite.

(CNN) – Un gardian din Parcul Național Yosemite solicită vizitatorilor să conducă încet și să rămână alerta după ce un alt urs a fost ucis de o mașină.

Avertismentul pentru vizitatori a fost trimis săptămâna trecută pe site-ul parcului și pe contul de Facebook, împreună cu o fotografie sfâșietoare care arăta o mamă ursă stând deasupra puiului mort.

Citește și:  Revista presei 27.06.2020

“Primim mult acest apel. Prea mult, ca să fiu sincer”, se arată în postarea de pe blog. “” Ursul lovit de vehicul, mort pe marginea drumului. ” Din păcate, a devenit rutină “.

Rangerul intră în detaliu cu privire la modul în care au pornit să localizeze corpul ursului și să-l deplaseze de pe carosabil pentru a „împiedica orice alte animale să fie lovite în timp ce scotoceau pe el”. Rangerul mai spune că va lua măsurători, va colecta probe și alte date în timp ce se afla la fața locului. Moartea ursului va fi un alt număr de adăugat la numărul total de urși loviti de vehicule anul acesta.

***

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan Stanomir

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele  răului pe care administrarea  pandemiei l-a născut în societăţile noastre.  Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica , iar nu prudenţa, a dominat.

          Căci politica fricii este acea politică de care statele se folosesc, tradiţional, spre a construi climatul care face posibilă lichidarea autonomiei individuale. Lecţia totalitarismului  veacului trecut este una familiară.  Duşmanul de clasă sau de rasă trebuie înlăturat spre a garanta fericirea generală. Supunerea faţă de stat este piatra de temelie a politicii fricii.  Suspiciunea, delaţiunea, atomizarea sunt semnele pe care frica le răspândeşte între noi. Dezarmat în faţa terorii ce creşte paroxistic, omul se abandonează statului, ca unicului salvator.

          Politica fricii impune un contract social cu clauze ce nu mai pot fi negociate. În schimbul mântuirii şi al protecţiei,  cetăţeanul devine supus. El renunţă la orice posibilitate a criticii şi a libertăţii de a alege. Statul trece înaintea sa, iar omul este redus  la rotiţa din marele mecanism al istoriei. De la fascism la comunism, toate  despotismele secolului XX au  urmat aceeaşi cale : sugrumarea libertăţilor era premiza  guvernării autocratice.

          Această politică a fricii , retrezită de criza sanitară, a revenit în vieţile  noastre, descurajând abordarea prudenţei şi a responsabilităţii individuale. Stările excepţionale, limitate  la cazurile de terorism endemic şi de gravă criză constituţională, au fost ridicate la rangul de principal instrument  al organizării  societăţilor. Puterea executivă a redescoperit gustul arbitrariului, înlăturând sau slăbind garanţiile domniei legii. Guvernele şi şefii de stat şi-au asumat  rolul de salvatori ai naţiunilor lor. Libertatea ,  ca parte a condiţiei noastre naturale, a devenit incomodă.

          Alternativa la politica fricii nu este dezordinea sau iresponsabilitatea, ci  politica prudenţei înrădăcinată în constituţionalism şi domnia legii. Pentru această politică a prudenţei nici o urgenţă sanitară nu poate justifica suspendarea liberului- arbitru, de vreme ce guvenarea nu se poate întemeia decât pe consimţământ. Pentru această politică a prudenţei fermitatea are ca punct de pornire conversaţia cu cetăţenii, iar nu dictatul statului atotputernic. Pentru această politică a prudenţei apelul la frica de moarte este înlocuit cu  mobilizarea resurselor de solidaritate civică. Politica prudenţei nu paralizează, ci  întăreşte speranţa, evocând, permanent, firescul fericirii modeste care nu poate fi abandonat.

          Politica prudenţei  acceptă libertatea ca pe un dat natural şi construieşte soluţii   prin transparenţă şi dialog,  fără a recurge la ameninţare şi la înfricoşare. Ea nu acceptă permanentizarea stărilor de excepţie ca pe o nouă normalitate, de vreme ce poate anticipa capacitatea derogărilor de a slăbi mecanismele de control constituţional.

          Între politica fricii şi politica prudenţei linia de demarcaţie este cât se poate de clară . Statul nu este şi nu poate fi salvator, decât cu preţul sacrificării libertăţilor. Doar cetăţenii liberi pot clădi un viitor al demnităţii şi al  egalităţii în faţa legii. Frica nu poate naşte decât paralizie şi sclavie. Iată ceea ce merită să ne reamintim, spre a redescoperi virtuţile senine  ale prudenţei.

 

***

 

Îşi propune România Educată să reînvie fabricile de diplome universitare?

Ștefan Vlaston

Aşa se pare, dacă se vor aplica măsurile prevăzute în proiectul România Educată. Acesta desfiinţează şcolile profesionale, toţi elevii vor face liceul, vor trece de un simulacru de Bacalaureat general, comun tuturor filierelor, după care vor merge în universităţi, reanimând fabricile de diplome universitare.

Doar că elevii şi părinţii nu mai vor studii care nu le oferă competenţele cerute de piaţa muncii. Aşa se explică abandonul masiv la trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a şi faptul că numărul studenţilor s-a înjumătăţit în ultimii ani.

Peste un milion de elevi au făcut liceul degeaba, în ultimii zece ani. N-au luat Bacalaureatul sau nici nu s-au înscris la examen. Anul acesta, 34.000 de elevi înscrişi în clasele terminale n-au avut pretenţia că pot trece examenul de Bacalaureat şi nici nu s-au înscris pentru acest examen. Veniseră la liceu din lipsă de oferte mai bune.

 

***

 

Barna, nemulțumit de coaliție: În momentul în care ai trei saboţi cu trei viteze, rezultanta este una medie. Vom deconta electoral

image-2021-05-17-24803759-70-dan-barna.j

Vicepremierul Dan Barna, copreşedintele USR PLUS, a declarat marţi că nu este mulţumit de modul în care guvernează coaliţia, deoarece multe dintre obiectivele propuse pentru începutul de mandat nu s-au materializat, menţionând că “o mare parte dintre ele au fost cumva condiţionate de clarificarea leadership-ului în PNL”. “Sunt lucruri pe care le vrea USR PLUS, pe care PNL le vrea într-o masură mai mică şi pe care UDMR nu le vrea”, a spus Barna, explicând că “în momentul în care ai trei saboţi cu trei viteze, rezultanta este una medie”, relatează Agerpres și News.ro.

 

***

 

Raportul privind statul de drept în UE – Problemele României

justitie-ue-300x195.png

Raportul Comisiei Europene privind situația statului de drept în UE atrage atenția, în legătură cu România, că există “îngrijorări serioase” referitoare la punerea în discuție,…

 

***

 

Surorile acuzate că au ucis-o pe tânăra găsită arsă în geamantan la Giurgiu, înregistrate în celulă: „E rea făcătoare și-n mormânt!”

surorile-constantin-1.jpg

Elena și Silvia Constantin au recunoscut că, alături de Giani Dinu, au bătut-o și au incendiat-o pe tânăra de 32 de ani care, toamna trecută, a fost găsită moartă într-un geamantan pe câmpul de lângă Ghimpați. Cele două surori susțineau însă că victima ar fi murit după ce a băut insecticid. Legiștii au stabilit că Sabina Mircea a murit din cauza loviturilor primite. „Sincer, n-am niciun regret pentru ce-am făcut”, mărturiseau surorile Constantin, în camera de arest, neștiind că sunt interceptate.

 

***

 

Simplificarea documentației în domeniul muncii pentru microîntreprinderi și noul ordin al Ministerului

image-2019-04-23-23104470-70-adrian-bent

Recent a apărut în Monitorul oficial Modelul cadru al contractului individual de muncă (OMMPS 585/2021). Prin OUG nr. 37/2021 s-a simplificat procedura aplicabilă documentației în domeniul resurselor umane pentru angajatorii microîntreprinderi cu până la nouă salariați pentru care fișa postului și atribuțiile postului se pot comunica verbal, amintește consultantul fiscal Adrian Bența.

 

***

Claudiu Năsui: Depunerea declaraţiei de beneficiar real a fost simplificată

Ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunţat că depunerea declaraţiei de beneficiar real a fost simplificată şi că, de anul viitor, acesta va trebui depusă doar în cazul în care au loc schimbări, nu în fiecare an.

***

Italianul care-ți arată frumusețea absurdă a României

De fiecare dată când simți că te plictisești de țara ta poți arunca o privire peste fotografiile unor turiști să vezi ce le-a plăcut lor. Așa am făcut și eu vara asta, cât mă uitam de vacanțe. Am dat peste seria italianului Fabrizio Spucches realizată în România și am vorbit cu el să aflu ce e așa fascinant, pentru unul ca el, într-o țară ca a noastră. Și, ei bine, mi-a zis, pe scurt, că a vrut, pur și simplu, să fie martor și să înregistreze „mărturiile” în cadre fotografice.

 

***

 

curs

***

Rețeaua de piste de biciclete din Timișoara se extinde pe sub două dintre podurile peste Bega

Două noi poduri peste Bega vor avea facilități speciale pentru traversarea cu bicicletele. Primăria Timișoara anunță că este vorba despre Podul Dacilor și Podul Șaguna. Viceprimarul Ruben Lațcău anunță că licitația lansată pentru cele două obiective face parte din îmbunătățirea și extinderea sistemului de piste velo. „Realizarea unui sistem coerent și integrat de piste de

 

***

reclama_blue

***

“Experimentul Kentler”: Berlinul a plasat intenționat copii în grija unor pedofili timp de aproape 30 de ani

image-2021-07-20-24928022-70-experimentu

Autoritățile din Berlinul de Vest au plasat sistematic copii fără adăpost în grija unor bărbați pedofili ca parte a “Experimentului Kentler”, presupunând că aceștia vor fi niște părinți adoptivi iubitori, relatează Deutsche Welle.

***

Congresul de la Berlin (13 iulie 1878), o premieră pentru diplomația românească, chiar dacă «am fost doar auziți, dar nu și ascultați»

Organizat la inițiativa Cancelarului Germaniei, Otto von Bismarck, Congresul de la Berlin (13 iunie-13 iulie 1878) a reconfigurat granițele statelor balcanice, stabilind un nou echilibru în zonă în urma Războiului Ruso-Turc (1877-1878). La 143 de ani de la acest moment, Arhivele Naționale ale României au publicat o serie de documente inedite despre diplomația românească din acele vremuri.

Pentru România, participantă la război, tratatul încheiat la Berlin a însemnat recunoașterea condiționată a independenței sale. Mai precis, se impunea României acordarea cetățeniei române evreilor care locuiau în țară, dar și o cedare teritorială prin care îi erau retrocedate Rusiei cele trei județe din sudul Basarabiei (Cahul, Ismail și Bolgrad) ce fuseseră restituite României în 1856, prin Tratatul de la Paris. Pierderea era compensată prin alipirea la România a Dobrogei, a Deltei Dunării și a Insulei Șerpilor.

***

Hai să scoatem chin din rechin

6-1.jpg

Australia a hotărît că de acum înainte toate atacurile rechinilor vor fi numite „întîlniri negative“, ca să îmbunătățească percepția oamenilor asupra rechinilor. O idee bună ar fi ca nici pierderea unui membru să nu mai fie abordată așa de trist. Am putea să-i spunem „slăbire rapidă controlată“. Similar, morții putem să-i spunem „somnic pufos foarte lung și definitiv“. NASA avertizează că 2030 va fi un an cu inundații catastrofale din cauza unei fluctuații a Lunii pe orbită. O glumă bună […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*