Mi se întâmplă destul de des.
Câteodată, când scriu despre ce se întâmplă — sau s-a întâmplat odată — în lume, încerc să mă stăpânesc.
Am crescut cu ideea că bărbații nu plâng.
Că trebuie să fim tari.
Dar uneori îmi dau lacrimile.
Și nu de slăbiciune. Ci pentru că durerea umană, absurdul istoriei și minciuna care persistă mă zdrobesc din interior.
Așa mi s-a întâmplat și ieri, în timp ce scriam despre Lidice, Oradour-sur-Glane, Distomo… sau în alte zile când reciteam despre Babyn Yar, masacrele din Volînia și Liov, Transnistria, Odesa, Dorohoi.
Atâția oameni masacrați fără nicio vină.
Femei, copii, bătrâni, familii întregi — nimiciți nu pentru ceea ce au făcut, ci pentru ceea ce erau.
Existența lor devenise o ofensă pentru niște ideologii bolnave.
Și nici măcar nu ar conta dacă ar fi avut vreo „vină”.
Nu există vină care să justifice un masacru.
S-ar fi putut crede că asemenea atrocități vor fi lecții pentru totdeauna.
Că am învățat.
Că omenirea, în groaza ei, a înțeles că războiul nu e o soluție, ci o boală.
Dar se pare că nu.
Astăzi, nepoții acelor criminali — fie ei ideologici, politici sau economici — ne îndeamnă iar să ne pregătim de război.
Să construim bunkăre.
Să ne înarmăm.
Să ne alegem dușmanii cu grijă de pe ecranul televizorului.
Iar noi, cuminți, începem să credem din nou că pacea se apără cu mitraliera.
Poate că ar fi timpul să întoarcem oglinzile către ei.
Poate că ar fi timpul să-i adunăm pe toți acești predicatori ai urii și ai distrugerii, și să-i închidem în bunkărele lor, de unde tot visează apocalipse. Să-i lăsăm acolo, fără să le mai permitem să iasă vreodată, să-și cânte unul altuia imnuri și parade.
Dar să nu-i mai lăsăm să ne conducă.
Pentru că trebuie, într-o bună zi, să demantelăm această minciună colosală care tronează peste istorie:
Pacea nu se cucerește cu armele.
Nu s-a cucerit niciodată.
Armele n-au adus niciodată pace, ci doar o tăcere grea, acoperită de ruine, sânge și morminte.
Au adus profit.
Asta da.
Pentru niște criminali în costume scumpe și uniforme curate.
Dar nu pace.
Adevărata pace nu se impune.
Ea se construiește.
Cu răbdare, cu încredere, cu justiție și adevăr.
Cu oameni care nu mai acceptă să fie conduși de frică, ci doar de luciditate.
Și da, uneori plâng.
Dar nu din slăbiciune.
Ci pentru că încă mai sper.
*
La Cotroceni nu s-a semnat niciun acord și, cu atât mai puțin, nu s-a discutat vreo măsură de corecție bugetară.
Dar era de așteptat — ieri a fost sărbătoare religioasă.
Într-o zi în care nu e voie să speli nici rufele, cum să te apuci de spălat bugetul?
Mă mir, sincer, că nu și-a făcut apariția Gigi Becali, să stropească sala cu agheasmă și să declare că deficitul poate fi alungat cu Tatăl nostru spus din inimă și trei cruci făcute cu evlavie.
Azi e marți, zi cu ghinion — ceea ce, în limbaj politic, înseamnă că nimeni nu riscă să ia vreo decizie serioasă.
Oricum, Președintele e plecat la Chișinău. Probabil să-și amintească de românii de peste Prut, când și-a uitat bugetul de aici.
Așa că, măsurile fiscale mai au de așteptat. Poate joi. Dacă nu pică vreo eclipsă sau nu e zi de post.
*
Se pare că urmează să se repare bucățica aceea de cetate aflată vis-a-vis de Parcul Botanic, acolo unde, până nu demult, se afla un magazin al Fondului Plastic. Un colț de istorie uitată, pe care orașul pare că vrea, într-un final, să-l readucă la viață.
Acum, nu vă grăbiți să vă faceți iluzii.
Nu înseamnă că peste două-trei săptămâni o să treceți prin zonă și veți găsi o terasă cochetă cu umbreluțe colorate, băuturi artizanale și muzică discretă. Nici vorbă.
Să nu uităm că trăim în România – o țară europeană, cu instituții europene și, mai ales, cu birocrație europeană.
Așa că, mai întâi, e nevoie de un aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură.
Această direcție, deși pare că funcționează în același oraș cu noi, operează totuși într-un timp paralel.
Dacă pentru simpla transcriere a mormântului mamei mele pe numele meu – doar ca să pot plăti în continuare concesiunea, adică să le dau bani – aștept deja de două săptămâni, vă puteți imagina cam cât va dura un aviz de tipul „Obligația de folosință”.
După acest prim hop, urmează etapa a doua: toată documentația trebuie înaintată la ADR Vest.
Acolo, echipa va analiza fiecare virgulă, fiecare cuvânt cu o precizie aproape poetică, pentru a se asigura că totul e perfect aliniat cu rigorile limbii române și ale fondurilor europene.
Apoi, se va aștepta ca banii europeni să fie atrași spre această reparație cu același entuziasm cu care o pată mică de grăsime este absorbită de cea mare în supa cu tăieței de duminică.
Cu alte cuvinte, va mai dura.
Un an, poate doi.
Sau poate nu va mai fi nevoie de nimic, pentru că între timp clădirea se va dărâma singură și vom putea bifa încă o ruină istorică „gestionată cu grijă”.
România, ca și întreaga Europă, se mișcă. Încet. Dar sigur… spre trecut.
***
Frederick Forsyth a murit la 86 de ani.

Autorul de bestsellere Frederick Forsyth, cunoscut pentru romane thriller ca „Ziua Șacalului”, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, a anunțat agentul său, potrivit BBC. „Plângem trecerea în neființă a unuia dintre…
Greta Thunberg și restul activiștilor reţinuţi de Israel în drum spre Gaza vor fi deportaţi
Scandal internaţional după ce armata israeliană a deturnat un iaht care transporta alimente şi medicamente în Gaza. La bordul navei se aflau 12 activişti, printre care şi Greta Thunberg. Pasagerii s-au plâns că au fost răpiţi de Israel, iar guvernul suedez şi cel francez au cerut imediat eliberarea lor. Ministerul de Externe al statului evreu a avertizat că nu va permite nimănui să spargă blocada instituită în Gaza şi a transmis un mesaj scurt: „Spectacolul s-a încheiat!”.
Pușcașii marini vor fi detașați la Los Angeles, pe măsură ce revoltele continuă

Șapte sute de pușcași marini vor fi detașați la Los Angeles în următoarele 24 de ore, au declarat oficialii Pentagonului reporterilor luni după-amiază. Orașul a fost cuprins de revolte după ce protestele împotriva raidurilor de deportare ale ICE și ale Patrulei de Frontieră a SUA au devenit violente vineri. În weekend, protestatarii au atacat ofițeri de aplicare a legii, au blocat traficul, au distrus și jefuit magazine și au provocat mai multe incendii, inclusiv scoaterea din funcțiune și incendierea taxiurilor autonome Waymo.
Declarația lui Sanders privind desfășurarea trupelor lui Trump în California
Să fim clari: desfășurarea Gărzii Naționale în California de către Trump nu are legătură cu protestele de acolo, cu ICE sau cu imigrația. Este vorba despre utilizarea unei autorități legale extrem de dubioase pentru a-și extinde nesfârșitul control asupra puterii și a efortului său de a îndrepta această țară spre autoritarism. Acesta este un președinte care a uzurpat responsabilitățile constituționale ale Congresului; a amenințat că va pune sub acuzare judecătorii care se pronunță împotriva politicilor sale; a dat în judecată presa care îl critică; a extorcat bani de la firmele de avocatură care i-au reprezentat adversarii; și reține fonduri de la universități pentru predarea unor cursuri care nu-i plac.
În forma noastră de guvernare federalistă, guvernatorul unui stat este cel care desfășoară Garda Națională – nu președintele Statelor Unite. Este absurd și ridicol din partea administrației Trump să susțină că a trebuit să mobilizeze Garda Națională din cauza unei amenințări reprezentate de o „invazie străină” sau o „rebeliune” împotriva Statelor Unite. Acesta este doar un alt exemplu în care Trump își dorește mai multă putere pentru el însuși și ignoră legea. Toți americanii – democrați, republicani, independenți – trebuie să se unească împotriva acestui abuz grav de putere.
Fotograf, împușcat cu un glonț de cauciuc în timpul protestelor din LA: „Am încercat să mă târăsc, nu puteam”
Un fotograf de presă britanic a trecut printr-o intervenție chirurgicală de urgență, după ce a fost împușcat cu un glonț de cauciuc în timpul protestelor din Los Angeles.
Rusia și Ucraina au finalizat un schimb de prizonieri în urma unui acord direct
Ministerul Apărării din Rusia a anunțat luni că a avut loc un schimb de prizonieri de război între Rusia și Ucraina, vizând tineri sub 25 de ani. Potrivit autorităților ruse, schimbul a fost rezultatul unui acord încheiat în urma discuțiilor directe dintre cele două părți, desfășurate la Istanbul pe 2 iunie.
Este democrația germană într-o stare proastă?

Există multe semne că viața democratică din Germania se deteriorează.
Cum să construiești o societate

Mark Rutte: NATO are nevoie de o creștere cu 400% a capacităților de apărare antiaeriană și antirachetă

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, urmează să solicite luni, într-o conferință desfășurată la Londra, o creștere cu 400% a capacităților de apărare antiaeriană și antirachetă ale Alianței, în special pentru a contracara o Rusie care „seamănă teroarea din cer”. „Trebuie să facem un salt cuantic în apărarea noastră colectivă.
Lula condamnă scăderea asistenței financiare acordate țărilor în curs de dezvoltare pe fondul creșterii cheltuielilor militare
Revoluția inteligenței artificiale în serviciile publice din Regatul Unit: Viziunea lui Tony Blair pentru sănătate și educație

Fostul prim-ministru britanic Sir Tony Blair a stârnit o dezbatere aprinsă despre viitorul serviciilor publice din Regatul Unit, pledând pentru o îmbrățișare îndrăzneață a inteligenței artificiale (IA). Vorbind la festivalul SXSW din Londra , Blair a descris epoca actuală drept „poalele celei mai transformatoare revoluții de la Revoluția Industrială din secolul al XIX-lea”. Viziunea sa? Un guvern reorganizat în jurul IA pentru a oferi servicii mai rapide, mai ieftine și mai eficiente, de la medici și asistente medicale bazate pe IA din cadrul NHS până la tutori specializați în IA care personalizează educația.
Inteligența artificială schimbă radical piața muncii. „Ar putea schimba fiecare loc de muncă”
Inteligența artificială generează schimbări masive pe piața muncii, provocând atât îngrijorare, cât și oportunități. În timp ce unele locuri de muncă dispar, altele sunt redefinite, iar companiile încep să își adapteze strategiile.
Errol Musk, Alex Jones și alte figuri occidentale participă la „Forumul viitorului 2050” la Moscova. „MAGA în Rusia”, unul din subiecte
Un oligarh rus pro-Putin organizează luni, la Moscova, o conferinţă de două zile, la care vor participa o serie de vorbitori occidentali, printre care tatăl lui Elon Musk, Errol, conspiraţionistul american Alex Jones şi politicianul britanic de extremă stânga George Galloway, relatează The Guardian
Fost premier ucrainean susține că țara sa a intrat in faliment

Ucraina a intrat de fapt în faliment refuzând să își achite obligațiile și neexercitând evitarea unei intrări în incapacitate de plată, a declarat Nikolai Azarov, care a fost prim-ministrul țării în perioada 2010-2014. „Ucraina nu este la un pas de o incapacitate de plată; de fapt, incapacitatea sa de plată a început de mult
Fico trage linie roșie: Slovacia nu va sprijini sancțiuni UE care îi afectează interesele

Premierul a subliniat că nu va accepta măsuri care ar bloca importurile de combustibil rusesc, necesare funcționării centralelor nucleare din Slovacia Premierul slovac Robert Fico a transmis un semnal clar la Bruxelles: Slovacia va spune „nu” oricărei sancțiuni împotriva Rusiei care i-ar periclita interesele naționale. Anunțul vine în contextul adoptării unei rezoluții parlamentare care mandatează […]
Pentru că nu reuşeşte să scape de datorii şi merge în pierdere, transportatorul feroviar de marfă fanion al Poloniei dă afară mii de angajaţi
PKP Cargo, transportator feroviar de marfă deţinut de statul polonez, cu datorii estimate la peste un miliard de euro, a lansat în vara anului trecut o primă rundă de restructurări de personal prin care au fost disponibilizaţi aproximativ 2.500 de angajaţi.
De data asta o spunem clar: NU de la noi!
Nu v-am cerut niciodată prea mult. Și nici acum nu vă cerem imposibilul. Doar decență. Și un minim de rezonabilitate. Dar, de data asta, o spunem clar: NU de la noi!
Expertul în fiscalitate Gabril Biriș, despre taxarea inversă: „Pui un robinet și închizi conducta la care au dat găuri hoții”
Analistul economic Gabriel Biriș, expert în fiscalitate, a declarat luni, la Digi24, că taxarea inversă ar fi o soluție bună pentru reducerea evaziunii fiscale, pentru că ar institui un control mai bun asupra fluxurilor de bani. El a mai spus că, din informațiile pe care le are, în continuare se fac presiuni asupra inspectorilor ANAF pentru a „închide ochii” la unele controale.
VIDEO INTERVIU Scenariul sumbru al unui fost ministru al economiei: sute mii de oameni vor trebui să-și caute alt loc de muncă. „Cele 14. 000 de șantiere din România nu se vor termina”

După ce a produs un val de indignare pe internet, când a publicat lista integrală cu institutele de cercetare din România afirmând că „scopul acestora e salarizarea și oferirea de posturi de conducere”, deputatul USR…
Firmele își închid porțile: Dizolvările cresc în primele luni din 2025, cu județele Maramureș și Olt în top

Domeniul cu cele mai multe dizolvări este comerțul cu ridicata și amănuntul, inclusiv reparațiile de autovehicule și motociclete În primele patru luni din 2025, România a înregistrat un avans de 6,81% al numărului de firme dizolvate față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oferite de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Astfel, 17.253 de […]
Ședința de la Cotroceni dintre Nicușor Dan și șefii partidelor s-a încheiat fără un acord final.

Președinte Nicușor Dan a discutat astăzi timp de aproximativ trei ore cu liderii PSD, PNL, USR, UDMR și cu Minoritățile Naționale despre pachetul de măsuri economice care urmează să fie adoptat pentru a reduce deficitul…
Economist: „Nicușor Dan ar trebui să știe că pasul următor ar fi suspendarea lui”

Economistul Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, avertizează că majorările de taxe vor însemna falimentul clasei politice actuale. Acesta spune că Nicușor Dan ar putea ajunge în situația de a fi suspendat, dacă se va lăsa pe mâna clasei politice.
„Dacă clasa politică îl va încălța pe Nicușor Dan & consilierii lui cu poveștile lor de adormit populația, despre liniște și pace dar și fără prea multă muncă și implicare de taxele plătite sau despre coabitarea fără scandal dar și fără de reforme, nu îl văd bine.
Nicușor Dan ar trebui să știe că pasul următor ar fi suspendarea lui pe un motiv oarecare și, apoi, întoarcerea la poporul trădat încă odată. Care chiar va vota cu sete orice, într-o proporție și mai mare.
Îl capturează SRI pe Nicușor? Sau se predă el de bunăvoie, cu viziunea unui lider gata să ne conducă spre libertate?

Fost judecător. Sfidare la CCR, nici pe vremea lui Băsescu nu s-a pomenit

Avocatul Toni Neacșu, fost judecător și membru în Consiliului Superior al Magistraturii, spune că nici măcar pe vremea lui Năstase sau Băsescu regulile la CCR nu erau sfidate așa cum se întâmplă acum.
Mii de soldați, mobilizați în poligoanele din România

Aproximativ 5.000 de militari din patru ţări – Italia, Republica Moldova, România şi SUA – participă de luni până pe 24 iunie la exerciţiul multinaţional Saber Guardian 25 (SG25), condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) şi Comandamentul Forţelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, informează, luni, un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
Statul român e obligat să asigure accesul la tratamente noi. Dacă există, trebuie să ajungă la oameni

„Nu putem să mai acceptăm situații în care pacienți români mor cu zile doar pentru că statul nu a găsit o modalitate birocratică sau financiară de a le oferi un tratament aprobat și disponibil în…
Se pregătește reabilitarea Bastionului din zona Parcului Botanic

Primăria Municipiului Timișoara finalizează în această perioadă documentația pentru reabilitarea, cu fonduri europene, a segmentului de Bastion aflat vis-a-vis de Parcul Botanic. Obiectivul cu valoare istorică se află în stare avansată de degradare, iar pentru a preveni riscurile asupra pietonilor municipalitatea și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au intervenit prin demontarea și conservarea unei porțiuni din fațadă.
Dosarul pentru obținerea finanțării necesită un ultim aviz, Obligația de Folosință, de la Direcția Județeană pentru Cultură, solicitat la începutul lunii mai. Ulterior, documentația va fi înaintată la ADR Vest, pentru atragerea de fonduri europene prin Programul Regional (PR) Vest 2021-2027, Intervenția Regională 7.1.C – Patrimoniu Cultural.
Prin proiectul propus, Primăria Timișoara urmărește refuncționalizarea spațiului prin lucrări de compartimentare interioară, deschiderea a două ferestre circulare, execuția unui dren de aerisire interior/exterior, amenajări interioare, amenajarea platoului din față, refacerea finisajelor interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei și reabilitarea instalațiilor de utilitate publică. După reabilitare, spațiul va fi transformat într-o galerie de artă deschisă comunității.