Spuneam ieri că după ce l-au făcut troacă de porci statele occidentale s-au grăbit să-l felicite pe Erdogan pentru câștigarea alegerilor.
Nu a trecut nici o zi și mesajul a fost schimbat din nou, acum, e ceva de genul “ei, măi turcilor, dacă nu ați votat cum v-am spus noi să nu vă așteptați să vă fie bine”.
Poliția olandeză a arestat peste 1500 de persoane la un protest al unor militanți ecologiști. Chestia asta devine îngrijorătoare, mai ales că nu a trecut nici o săptămână de când poliția din Germania a arestat tot niște militanți ecologiști.
Se pare că Geoană și-a datorat ascensiunea nu tatălui general ci soacrei care avea ceva relații cu PNȚCD-ul. De fapt e cam tot aia, PNȚCD-ul ăla nu era altceva decât un cuib de securiști care au făcut tot ce au putut să ia de la cei mulți și săraci în folosul propriu, al foștilor colegi sau al celor cărora le dădeau note informative. Și i-a ajutat cu avânt revoluționar toată pegra împuțită a politicii românești, și liberalii care erau asociați cu ei, și PSD-iștii care aparent erau în opoziție dar căutau și ei să-și tragă o felie cât mai mare din tortul ăla din care înainte mâncam câte puțin fiecare din noi.
Pentru că, să nu uităm, terenurile, pădurile, fabricile și uzinele, toate ne-au fost furate de sub cur mai ales în perioada guvernării CDR.
Consilierii liberali vor să impună ca tramvaiele să fie alb-violete.
Domnilor consilieri liberali, nu așa se face.
Treaba dumneavoastră este să faceți lucrurile cât se poate de bine, ținând cont de toate aspectele, de datele rezultate în urma dovezilor aduse prin metode științifice, nu să faceți o chestie ca să arătați că voi o aveți mai mare. Că nu o aveți, aveți mai mulți bani, dar nu se compensează.
Culorile în care sunt vopsite mijloacele de transport în comun nu au nimic de-a face nici cu fotbalul, nici cu politica, nici cu ce vor cetățenii sau cu tradiția, au de-a face în primul rând cu siguranța circulației.
Uitați-vă cu mare atenție la poza de sus, acolo sunt două autobuze alăturate, fotografiate cu telefonul de la o distanță de vreo 70 de metri.
Fiți cinstiți cu voi înșivă și spuneți pe care l-ați observat primul.
Sau, mergeți într-un parc oarecare, în Parcul Justiției de exemplu. Care este lucrul care vă sare prima oară în ochi? Lalelele? Iarba? Sau florile alea galbene de păpădie?
Am făcut în urmă cu o săptămână o mică experientă: M-am așezat în mijlocul trecerii de pietoni care este între Facultatea de Stomatologie și Banca Națională. Și m-am uitat la un tramvai care venea dinspre Libertății. Pe fondul clădirilor gri și al cerului albastru tramvaiul era aproape invizibil. Faceți și voi experiență asta ca să vă convingeți.
Siguranța circulației, mai ales la tramvaie, este extrem de importantă.
Dacă te lovește o mașină mai scapi, dar cu tramvaiul situația se schimbă.
Ați văzut vreodată un om călcat de tramvai? Eu am văzut, în adolescență, au trecut de atunci peste 50 de ani dar imaginea mi-a rămas în memorie. Imaginați-vă câteva zeci de kilograme de carne, care arată exact ca cea de vită din măcelărie, roșie-roz, amestecată cu niște mațe și cu niște cârpe. Și un cap cu niște ochi deschiși care se uită la tine. Cam ăsta e peisajul.
Și să nu uităm că mai ales în zona centrală tramvaiele pot fi un mare pericol, avem acolo o zonă pietonală, prin care turiștii trec fără să conștientizeze că este posibil ca la un moment dat din stânga sau din dreapta să apară un tramvai care să-i facă carne măcinată. Și este vorba nu numai de tineri, sunt chiar acum în Timișoara nenumărați turiști în vârstă, care poate nu văd foarte bine, unii văd în ceață, altora vederea periferică li s-a atrofiat…
Una e să apară în lateral un tramvai care nu este foarte vizibil, alb-violet, și alta este să fie un tramvai a cărui culoare țipă la tine.
Spuneți despre tradiție.
Păi, și asta e relativ. Că una e tradiția timișorenilor și alta este tradiția celor care mergeau, că acum nu mai au la ce să meargă, la meciurile cu Poli.
Tradiția cu tramvaiele galbene a apărut în acest oraș încă din 1869. Tradiția cu tramvaiele vopsite în culorile acelei echipe de fotbal care acum este în divizia C și în ritmul ăsta probabil în curând nu va mai fi de loc, a apărut abia ieri-alaltăieri, în 1995, când un fost viceprimar, cunoscut suporter de fotbal a vopsit un tramvai din ăla second-hand în alb-violet. Pentru că era de preferat să fie așa decât plin de graffiti și reclame, cum fuseseră înainte de revopsire acele tramvaie.
Și dacă tot s-a ivit ocazia, domnii consilieri liberali și alții ca ei încearcă să i-o tragă lui Fritz pe motiv că galben-negru ar fi culori de pe steagul Germaniei și de aia le vrea primarul pe alea.
Nu trebuie să mă credeți pe mine.
Uitați-vă din nou la poza de sus, eventual faceți zoom pe ea. Sau uitați-vă la un autobuz din ăla frumos și electric. Și veți constata singuri că acea combinație în care este vopsit autobuzul, și în care se dorește a fi vopsite și tramvaiele, este galben-alb, nu galben-negru.
Și ca să le bag morcovul în casă consilierilor din toate partidele sau chiar celor independenți, eu nu cred că cineva care nu locuiește în Timișoara ar avea dreptul să ia hotărâri pentru locuitorii acestui oraș. Așa că aș face un regulament în așa fel încât dacă un consilier nu locuiește în oras, chiar dacă locuiește în Dumbrăvița, Moșnița Giarmara, Dudeștii Noi, Șag sau altundeva în apropiere, să își piardă această calitate. Vrei să fii consilier local în Timișoara, păi fă în așa fel încât dacă vine polițistul în control să te verifice să te găsească la domiciliul din Circumvalațiunii, sau Calea Șagului, Calea Girocului sau oriunde în oraș, nu la țară.
Dacă vă amintiți, în urmă cu puțin timp, când presa a anunțat că primăria a redobândit acel teren pe care este acum o parcare, în spatele magazinului Bega, spuneam că primăria ar trebui să recupereze și pagubele datorate faptului că nu a putut folosi acel teren timp de atâția ani.
Se pare că cineva m-a ascultat. Sau i-a venit aceeași idee. Și i-a dat în judecată pe frații care fac parte deja din tradiția locală, pentru recuperarea banilor.
Din păcate binele pe care au vrut să-l facă cei din Primărie l-au făcut rău.
Departe de mine ideea de a-i apăra pe frații Cristescu, au ei pe alții, bine plătiți pentru acest lucru.
Dar adevărul este că cel puțin formal ei au fost de bună-credință.
Cineva dintr-un minister al Statului Român a spus că acel teren le aparține. Au existat, dacă nu mă înșel, și niște hotărâri judecătorești în această privință.
Și dacă e așa, cum ar fi fost posibil ca acești domni să nu respecte hotărârile pe care le-au luat instituțiile statului și justiția română, mai ales că acele hotărâri și sentințe îi avantajau.
Nu știu cine sunt consilieri juridici în primăria Timișoara, dar eu personal, dacă aș avea vreo putere în acest sens, i-aș da afară încă de astăzi.
Pentru că au făcut tot ce au putut ca toată această procedură să nu ducă la nici un rezultat.
Nu trebuie să fii jurist ca să realizezi acest lucru, dacă îi explic toată povestea și domnul Puiu care stă pe bancă în fața blocului în care locuiește mama va spune la fel.
Nu Frații Cristescu, sau firmele lor, ar fi trebuit date în judecată pentru recuperarea pagubelor, ci persoanele care au semnat cu nume și prenume acele hârtii care au dus la păgubirea cetățenilor acestui oraș. Sau putea fi dat în judecată Ministerul Justiției pentru că a angajat în calitate de judecători niște persoane incompetente.
Așa cum s-a început toată povestea asta, probabil nu se va recupera niciun bănuț.
Dar dacă treaba s-ar fi făcut ca lumea ar fi fost cel puțin un exemplu pentru alții care ar fi învățat că nu este posibil să faci ce vrei în țara asta și să scapi nepedepsit, chiar dacă ceea ce ai făcut de datorează prostiei.
***
Financial Times: Un viitor incert pentru economia și democrația Turciei (editorial)
După ce a revendicat victoria în turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică, Recep Tayyip Erdoğan a declarat că „Turcia este unicul câștigător”, adresându-se simpatizanților săi extaziați. Totuși, în vreme ce vechii susținători ai președintelui sărbătoresc, alte milioane de turci își pleacă privirea în pământ a consternare, agonizând la gândul că țara lor polarizată trebuie să îndure încă cinci ani de cârmuire a conducătorului autoritar. Și au dreptate să fie îngrijorați. Până și Erdoğan, care domină politica turcă de două decenii, trebuie să fi conștientizat că timpul nu-i permite să se bucure de triumful său, dacă vrea ca țara să nu se afunde și mai mult în criza economică.
Poliţia olandeză a arestat peste 1.500 de persoane la protestul Extinction Rebellion de la Haga
Poliţia olandeză a arestat peste 1.500 de persoane după ce protestatarii Extinction Rebellion au blocat sâmbătă o autostradă în Haga.
China trimite primul astronaut civil în spaţiu: este un profesor universitar în vârstă de 36 de ani
Gui Haichao, profesor la Universitatea din Beijing, va pleca mâine cu Shenzhou-16 şi va face experimente ştiinţifice în timpul „călătoriei”.
La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a publicat rapoartele de țară și recomandările pentru statele membre. Procedura face parte din ceea ce se numește semestrul european, o analiză aprofundată introdusă după criza din 2008-2009 cu scopul de a preveni apariția unor dificultăți ale finanțelor publice. Raportul de țară are o calitate importantă și anume reușește […]
Demisia preşedintelui ANAF, Lucian Heiuş
Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a demisionat din funcţie, motivând astfel: „Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conducă această instituție și le mulțumesc colegilor pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an. Totodată, sunt mulțumit de faptul […]
Camera Deputaților cumpără sisteme de control antitero în valoare de peste 3 milioane de lei în ciuda problemelor economice cu care se confruntă guvernul dar și a altor achiziții precum limuzine, fotolii noi ori măsuțe de cafea care se află în curs.
Fiu de general comunist, Geoanuțul își datorează ascensiunea mai puțin tatălui, cât, mai ales, soacrei. Margareta Costea, mama Mihaelei și a lui Ionuț, s-a înfipt atât de bine după 1989, încât a fost capabilă ca, datorită relațiilor cu răposatul PNȚ-CD, să-și mențină ginerele în funcția de ambasador la Washington chiar și pe vremea CDR-ului, când pe Ionuț îl implantase în funcția de secretar de stat la Finanțe. De altfel, în spatele lui Mircea n-a stat, așa cum ar fi vrut el să ne lase să credem, Mihaela, soția, ci Margareta, soacra. Așa că Geoanuțul nu putea să-l abandoneze pe cumnat cu totul, în aceste momente destul de grele, când Ionuț Costea își caută o cazare cât mai confortabilă și niște judecători cât mai binevoitori prin Italia.
Polițiștii de penitenciare blochează activitatea pușcăriilor și ies în stradă
Polițiștii de penitenciare își vor desfășura marți activitatea profesională purtând o banderolă albă pe braț, pentru a atrage atenția clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR, a anunțat luni Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).
În ultimele zile s-a discutat foarte mult despre schimbarea culorilor noilor tramvaie Bozankaya din Timișoara și transformarea lor din alb-violet și negru în galben-negru. Tema a fost abordată și de viceprimarul liberal al Timișoarei, Cosmin Tabără, care spune că acest aspect nu reprezintă o prioritate pentru o administrație responsabilă, care trebuie să se ocupe de dezvoltarea infrastructurii, de construcția unor noi rute și nu de schimbarea culorilor tramvaielor. Această schimbare de culori nu este adecvată, consideră Tabără, mai ales pentru că în caietul de sarcini, în momentul în care au fost achiziționate aceste tramvaie, s-a specificat foarte clar care sunt culorile cu care vor trebui să fie livrate Primăriei Timișoara. Consilierii locali liberali au gândit un proiect HCL prin care această schimbare să fie oprită.
TIMPARK reaminteşte că se pot achiziţiona abonamente şi în sistem online
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara – TIMPARK reaminteşte utilizatorilor despre posibilitatea de a achiziționa abonamentele de parcare online, direct de pe site-ul instituţiei. Pentru a beneficia de această facilitate, trebuie să vă creați un cont pe platform TIMPARK, disponibilă la adresa abonamente.timpark.ro. Înregistrarea se realizează simplu și rapid,…
Senatul Universității Politehnica Timișoara a votat săptămâna trecută un set de recomandări în ceea ce privește utilizarea uneltelor de inteligență artificială în generarea de conținut științific.
Astfel, Senatul universității a decis că utilizarea unor aplicații precum ChatGPT, Bard sau Character.ai nu este interzisă, dar studenții sunt obligați să declare pe proprie răspundere dacă au utilizat aceste aplicații, potrivit deciziei votate. Profesorii pot verifica ulterior cu ajutorul aplicației Turnitin.
Peste 23 de milioane de euro urmează să fie investiți din bugetul local pentru construirea unui stadion cu 9.500 de locuri în Calea Buziașului din Timișoara. De lucrări se va ocupa Tehnodomus (lider), o firmă care a mai avut contracte cu municipalitatea.
Primăria Timişoara dă în judecată o firmă pentru folosirea ilegală a unui spaţiu din oraş şi cere despăgubiri de 11 milioane lei / Fritz: Recuperăm prejudiciul pentru Parcarea Bega
Primarul Timişoarei Dominic Fritz a anunţat că instituţia pe care o conduce va da în judecată o firmă care a exploatat ilegal Parcarea Bega, iar suma cerută este de 11 milioane lei.
Bega Turism a reacționat la acuzațiile lansate de Primăria Timișoara, care a anunțat că va da în judecată societatea amintită și va cere despăgubiri de 11 milioane de lei, pentru că ar fi folosit ilegal parcarea aflată în spatele Shopping Center Bega. Conform Bega Turism, aceasta a folosit de bună credință suprafața respectivă până în…
Ce facem astăzi, 30 mai 2023, în Timișoara?
Marți, 30 mai, au loc evenimente în Piața Unirii cu ocazia Zilei limbii și a teatrului Idiș. La FABER se discută despre reziliența emoțională și despre cum depășești o perioadă dificilă. Sunt și expoziții în oraș.