Temperatura aerului va ajunge la 26°C. Vânt ușor și variabil. Se pare că din nou vremea de astăzi va fi foarte asemănătoare cu cea de ieri. Sunt și șanse de ploaie.
Pe o scară de la 1 la 10, nota pe care o primește astăzi calitatea aerului este 9.
Cine e curios să vadă calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici sau aici.
Cursul BNR valabil pentru astăzi este 4.9580/Euro, 4.6276/USD, 5.1206/CHF și 5.7110/GBP.
Colterm anuntă că se va întrerupe furnizarea apei calde pe străzile 1 Decembrie, Bv. Eroilor de la Tisa, P-ța Petofi, FC Ripensia, Cluj, Diana, Retezat, Vâlcea, A. Saligny, Constanța, Craiova, Martir C. Lungu, Surorile Martir Caceu, Bradul, Bucegi, Carpați, Cerna, Sf. I.Cel Nou, Pădurarilor, Someș, Stejarul.
Ce s-a întâmplat în 30 mai
1232: La doar un an după moartea sa, Anton de Padova este canonizat de către Papa Grigore al IX-lea.
Fernando Martins de Bulhões, cunoscut ca Sfântul Anton de Padova, s-a născut la Lisabona la 15 august 1195 într-o bogată familie de nobili. Abia mai târziu și-a schimbat numele în Anton.
Orator de excepție, el atrăgea mulțimile pe oriunde mergea, vorbindu-le în multe limbi; legenda spune că mergând să predice cuvântul Domnului unei mulțimi aceștia neascultându-l, el chemă peștii din ocean să îl asculte.Când mulțimea a văzut că sute de pești și-au scos capetele ca să asculte vorbele blânde ale Sfântului au recunoscut adevărata credință. Făcător de minuni,este unul dintre cei mai iubiți sfinți, imaginea și statuile sale aflându-se aproape peste tot. La 16 ianuarie 1946 a fost proclamat Doctor al Bisericii.
Toată lumea îl cunoaște pe Sfântul Anton și vorbește de binefacerile ce el le împarte tuturor acelora care aleargă la dânsul. Recunoaște, de asemenea, că puterea acestui sfânt întrece adesea așteptările evlavioșilor care își pun încrederea în el. Faima de Făcător de minuni ce o avea, încă trăind pe pământ, i se cuvine și azi, și creștinătatea toată i-o acordă cu bucurie. Bisericile zidite în cinstea lui sunt nenumărate; altarele închinate amintirii lui se găsesc atât în catedralele mărețe ale orașelor cât și în modestele bisericuțe de la sate. Icoana lui, prezentă în casele creștine, străjuiește de la loc de cinste fericirea familiilor, putem zice, pe întreg cuprinsul pământului.
Sfântul Anton este sfântul universal, și această popularitate i-a adus-o tocmai faima minunilor sale. (Wikipedia)
1381: Începutul Răscoalei țărănești în Anglia.
1431: Războiul de 100 de Ani: la Rouen, Franța, Ioana d’Arc, în vârstă de 19 ani, este arsă pe rug de către un tribunal dominant englez. Din acest motiv, Biserica Catolică amintește această zi ca sărbătoare a Sf. Ioana d’Arc.
1536: Regele Henric al VIII-lea al Angliei s-a căsătorit cu cea de-a treia soție, Jane Seymour, o doamnă de onoare a primelor sale două soții.
1574: Henric al III-lea devine rege al Franței.
1631: Medicul regal Théophraste Renaudot publică primul ziar francez La Gazette. Foaia săptămânală va fi disponibilă până în 1915 (din 1762 sub titlul Gazette de France).
1635: Războiul de Treizeci de Ani: Se semnează Pacea de la Praga.
1814: Se semnează primul Tratat de la Paris, care a readus granițele Franței la întinderea lor din 1792. În aceeași zi, Napoleon I al Franței este exilat pe insula Elba.
1876: Sultanul otoman Abdülaziz este detronat și succedat de nepotul său de frate, Murad al V-lea. Trei luni mai târziu, Murad va fi înlocuit de fratele său, Abdul-Hamid al II-lea.
1915: Primul genocid al secolului XX, comis prin aplicarea Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak; sute de mii de oameni au murit în urma epidemiilor.
1935: Orașul Quetta, capitala provinciei Belucistan (Pakistan), a fost distrusă de un cutremur, în care au murit peste 20.000 de oameni.
1945: Începe procesul ziariștilor “criminali de război și vinovați de dezastrul țării”, care susţinuseră făţiş propaganda regimului Ion Antonescu, alte acuzații find cele de contribuție de dezvoltarea fascismului în România, instigare la ură rasială, susținerea războiului în est şi tăinuirea crimelor antonesciene. Printre acuzați: Pamfil Șeicaru, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Stelian Popescu, Ilie Rădulescu. Sentința va fi pronunțată la 4 iunie 1945.
1971: Naveta spațială americană Mariner 9 este lansată într-o misiune pentru a aduna informații științifice despre Marte.
1975: Este fondată Agenția Spațială Europeană.
1982: Spania devine al 16-lea membru NATO și prima țară care intră în alianță de la admiterea Germaniei de Vest în 1955.
Aeroportul din Timisoara nu poate fi accesat. Foarte ciudat !
De aceea va intreb pe dvs. exista in aeroport un birou de schimb valutar ?
Cu mari multumiri, Miron Daniel.