Se spune că lumea se schimbă rapid, dar uneori viteza schimbării ne lasă pur și simplu fără cuvinte.
Nu cred că a trecut mai mult de un an de când afirmam cu convingere că există încă domenii în care oamenii nu vor putea fi înlocuiți de tehnologie.
Îmi aduc aminte că dădeam exemplul șantierelor de construcții, unde îmi imaginam că inteligența artificială nu va putea pătrunde prea curând.
Spuneam că roboții și algoritmii nu vor putea înlocui un tâmplar care bate cuie sau un muncitor care găurește pereții.
După cum se poate vedea chiar și în poza de sus, mă înșelasem.
Și nu mi-e greu să recunosc asta.
Lecția este, însă, una mai profundă: poate că nu e vorba despre a ghici care domenii vor rezista valului tehnologic, ci despre a înțelege că adaptabilitatea și dorința de a învăța vor fi cele mai importante „unelte” ale omului modern.
Ceea ce nu poate fi replicat încă, sau nu știu eu că se poate replica, este creativitatea, imaginația și capacitatea noastră de a pune întrebări neașteptate. Poate că aici se află adevărata frontieră.
Pentru că nu știu precis ce este în capul inteligenților ăstia artificiali l-am întrebat pe ChatGPT care este părerea lui în această privință:
Adaptabilitatea și dorința de a învăța: Aici cred că AI-ul poate concura cu noi într-un mod spectaculos. Algoritmii de învățare automată sunt proiectați să analizeze date, să învețe din greșeli și să se adapteze unor noi condiții într-un mod care uneori pare să depășească limitele umane. Totuși, diferența majoră stă în „de ce-ul” adaptabilității. Oamenii se adaptează nu doar din necesitate, ci și din dorințe mai profunde: visuri, frici, ambiții. Aceste impulsuri emoționale sunt greu de replicat în mod autentic de către o mașină, iar până acum, inteligența artificială nu are nici un scop propriu, nici motivații interne.
Creativitatea: În teorie, AI-ul deja demonstrează un fel de creativitate. Generatoare de artă, compoziții muzicale, povești – toate pot fi create de AI, dar cu o nuanță importantă: această „creativitate” este, de fapt, rezultatul procesării masive a datelor existente. AI-ul nu inventează ceva complet din nimic, așa cum face un om care scrie un roman sau pictează un tablou bazat pe o emoție unică, trăită doar de el. Creativitatea umană vine din combinația subtilă de rațiune, intuiție, experiențe personale și, mai ales, din imperfecțiunile noastre. AI-ul, în schimb, are o „creativitate” calculată, lipsită de suflet.
Imaginația: Aici, diferența devine și mai clară. Imaginația umană poate concepe lucruri complet ireale – lumi care nu există, concepte filosofice abstracte, vise care sfidează logica. AI-ul funcționează în cadrul limitelor a ceea ce știe sau poate simula. Chiar dacă pare să inoveze, o face doar prin extrapolarea datelor pe care le are. Deocamdată, nu poate visa sau specula fără să se bazeze pe ceva concret.
Capacitatea de a pune întrebări neașteptate: Aceasta este, probabil, cea mai mare diferență între noi și AI. Oamenii pun întrebări pentru că au curiozitate, iar curiozitatea noastră vine din dorința de a înțelege și din capacitatea de a recunoaște ceea ce nu știm. AI-ul poate genera întrebări interesante, dar ele sunt adesea constrânse de informațiile cu care a fost alimentat. Noi, pe de altă parte, putem să ne întrebăm „ce-ar fi dacă?” chiar și atunci când nu există niciun motiv logic să o facem.
AI-ul are potențialul de a replica multe dintre calitățile noastre, dar esența lor – motivațiile, emoțiile și scopul care le dau viață – rămâne exclusiv umană. Cred, cel puțin acum, că viitorul nu va fi despre competiția între oameni și AI, ci despre colaborarea dintre cele două.
*
Tot despre ChatGPT
După ce am citit pe Facebook o glumă, cred că în limbajul modern se numește „memă”, în care se spunea „Never ask ChatGPT about the presidential elections that took place in Romania in 2024” am făcut exact acest lucru: l-am întrebat pe ChatGPT ce știe despre acest subiect.
Am primit o mulțime de informații despre ce s-a întâmplat, cele pe care le știm cu toții, dar, întrebând și despre dovezile existente despre implicarea Rusiei în toată afacerea am observat un amănunt care mi s-a părut tare interesant:
*
Citind știrea despre angajata SRI care a deturnat aproape un milion de lei din fondurile instituției pentru a-i transfera unui necunoscut din Turcia, întâlnit pe Instagram, am avut un amestec de indignare și amuzament.
Povestea pare desprinsă mai degrabă dintr-un scenariu de comedie absurdă decât din realitatea unei agenții de securitate națională. Dar, oricât de tentant ar fi să râdem, această întâmplare deschide o serie de întrebări serioase despre vulnerabilitatea sistemului.
Situația nu este nici pe departe unică în peisajul global.
Fiind vorba și despre ceva în legătură cu Siria mi-am amintit imediat de cazul „Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului”, o organizație menționată proape zilnic de presa occidentală, inclusiv de cea din România, și despre care s-a aflat ulterior că era, de fapt, o singură persoană: un vânzător de cârpe din Londra, care furniza informații „valoroase” despre conflictul din Siria unor state din NATO.
Cu o combinație de carismă, un laptop și o adresă de e-mail, cred câ avea și un radio unde asculta știrile, omul acesta a reușit să își construiască o întreagă carieră de analist în conflictologie. Și nu doar că era luat în serios, dar a fost și finanțat generos de serviciile acelea cu inițiale formate din trei litere, despre care când auzim ne vine să închidem calculatorul de frică, cărora le furniza „informații”.
Această poveste ne arată că prostia nu s-a născut în România.
Se manifestă peste tot, la toate nivelurile. Diferența este că, în alte cazuri, prostia vine cu o poleială de sofisticare.
În schimb, la noi, ea se manifestă brutal, necosmetizată, și ajunge rapid subiect de scandal național.
Dincolo de această întâmplare rămân întrebările esențiale
Cum e posibil ca o persoană cu acces la fonduri ale SRI să opereze transferuri de asemenea amploare fără să declanșeze alarme? O astfel de breșă indică fie o lipsă de control intern, fie o încredere excesivă în angajați.
Cât de bine sunt pregătiți oamenii din structurile noastre de securitate?
***
Cum și-a băgat SUA coada în ”influența” Rusiei în alegeri

Influentul site american de analize și investigații Truthdig, pentru care lucrează zeci de analiști și care a cules de-a lungul anilor zeci de premii ale presei din SUA, a publicat azi o analiză cel puțin explozivă…
Tucker Carlson susține ca administrația Biden a complotat pentru asasinarea lui Putin. Ce alte acuzații mai face jurnalistul american VIDEO
Jurnalistul conservator Tucker Carlson a declarat că administrația Biden ar fi încercat să-l asasineze pe președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Biden trebuie să explice pentru ce a fost războiul din Ucraina

Nu mai este ușor de spus pentru ce a fost Războiul din Ucraina. Foarte devreme, golurile americane au fost grefate pe golurile ucrainene, iar împletitura hibridă a devenit greu de dezlegat. „Acesta este un război care este în multe privințe… mai mare decât Ucraina”, a anunțat Departamentul de Stat în primele săptămâni de război. Dar, oricare ar fi aceste obiective, puține dintre ele rămân: nu va exista nicio aderare la NATO pentru Ucraina, nu va exista nicio recuperare a întregului său teritoriu și nu va exista nicio slăbire a Rusiei.
Fostul președinte Joe Biden are multe de făcut, la fel ca și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.
Zelensky va trebui să explice națiunii sale epuizate de ce a meritat costul alegerea căii războiului în locul diplomației după discuțiile de la Istanbul din martie și aprilie 2022. La acea vreme, ceea ce încă părea a fi obiectivele ucrainene – suveranitatea continuă și retragerea trupelor ruse la granițele de dinainte de război – ar fi putut fi îndeplinite. Zelensky trebuie să explice de ce a cedat presiunilor occidentale de a urmări altele mai largi.
Va trebui să explice de ce urmărirea acestor obiective mai largi a meritat pierderea atât de multe vieți, membre și pământ. Și, dacă vrea să supraviețuiască politic și, poate, chiar și fizic, va trebui să găsească pe cineva de vină.
Vladimir Putin anunță că este pregătit de negocieri de pace. Singura condiție pe care o impune
Preşedintele rus Vladimir Putin anunţă că Rusia este pregătită să negocieze pentru ca să pună capăt Războiului din Ucraina, însă respinge negocieri directe cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski şi subliniază că nu vede o ”voinţă” în acest sens din partea Kievului, relatează AFP.
Groenlandezii nu vor să fie americani, arată un sondaj / O majoritate covârșitoare de 85% din populație este împotriva aderării la SUA.

Acum AI se poate replica
Inteligența artificială (AI) tocmai a atins o etapă fascinantă și potențial îngrijorătoare: capacitatea sa de a se reproduce fără intervenția umană. Cercetătorii de la Universitatea Fudan din China au efectuat un studiu care dezvăluie că modelele lingvistice la scară largă (LLM) nu numai că se pot clona singure, ci și opera autonom. Deși studiul rămâne […]
Inteligenţa artificială înlocuieşte profesorii la un colegiu din Londra
Un colegiu privat din Londra, David Game College, experimentează pregătirea examenelor cu inteligenţa artificială (AI) în locul profesorilor, o iniţiativă privită cu circumspecţie de către o cercetătoare care lucrează în această tehnologie, relatează AFP.
Crin Antonescu, repede, în gând, enumeră 5 fabrici din România, nu Dacia și Ford, altele 5. Dacă nu reușești, să știi că nu-ți va fi ușor ca președinte
Crin Antonescu, mai jos este o lista de 35 de fabrici închise în România după 1989 – multe sunt din București, Cluj-Napoca, Sibiu și Lugoj, orașe pe care le știu mai bine, multe sunt din industria chimică, domeniu pe care îl cunosc mai bine. Lista poate continua până la peste 2.000 de fabrici închise, în locul lor, mai ales în orașele mari, au apărut mult iubitele blocuri de locuințe, clădiri de birouri și mall-uri.
România riscă să intre în incapacitate de plată „dacă nu facem ceva”, avertizează Ilie Bolojan: „Avem zone ale statului care practic au fost scăpate de sub control în acești ani”

România riscă să intre într-o zonă de incapacitate de plată dacă nu sunt luate măsuri, a declarat Ilie Bolojan, lider PNL și președinte al Senatului, marți, la B1 TV, trăgând un semnal de alarmă cu…
Tanczos Barna: Punem statul la dietă

Bugetul pe 2025 prevede o reducere a cheltuielilor statului, urmând să fie diminuate bugetele Administrației Prezidențiale, Senatului și Camerei Deputaților, dar și realizate investiții masive în îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor publice, fiind pe creștere bugetele ministerelor Educației, Transporturilor, Sănătății și Mediului, a anunțat, marți seara, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Procurorul general cere măsuri urgente după decizia ÎCCJ privind șoferii drogați: „Vrem să evităm cazuri absolut dramatice cum a fost 2 Mai”
Procurorul general al României, Alex Florența, cere de urgență o iniţiativă legislativă pentru modificarea articolului 336 din Codul Penal astfel încât sintagma „persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive” să fie înlocuită cu „depistată cu substanțe psihoactive în sânge”.
Un bărbat a făcut stop cardiac de patru ori și a murit între spitale pentru că n-a avut cine să-i monteze un stent
Decesul unui bărbat de 66 de ani, care ar fi putut fi salvat de medici, le aduce din nou aminte românilor de un cunoscut film, „Moartea domnului Lăzărescu”, film care, la rândul lui, fusese inspirat de un caz real.
Cum a reușit o angajată SRI să fure 1 milion de lei din fondurile instituției. Banii i-a trimis în Turcia, unui bărbat cunoscut pe Instagram
O fostă angajată a Serviciului Român de Informații (SRI), locotenent-colonelul Ionela B., a fost condamnată pentru delapidare după ce a sustras aproape 1 milion de lei din fondurile operative ale instituției. Suma de 915.741,38 de lei a fost transferată unui bărbat pe care l-a cunoscut pe Instagram, care s-a prezentat drept medic american în Siria.
Capcanele suplimentelor alimentare: Deschideți bine ochii când poftiți la suplimentele de creștere a libidoului!
Strazile din Timisoara vor fi maturate si spalate de o firma nou-nouta. Nu va fi in subordinea celor de la Drumuri Municipale
TIMISOARA. Dupa ce anuntase că vrea să preia pe cont propriu curătenia stradală și să o încredințeze unei firme în subordinea SDM (Drumuri Municipale), conducerea Primariei Timisoara s-a răzgândit. Asta și după ce consilierii locali Roxana Iliescu (PSD) și Dan Diaconu (PNL) i-au atras atenția primarului Dominic Fritz că delegarea serviciului în acest fel ar […]
Prefectul de Timiș explică de ce a atacat în instanță HCL privind contravențiile din Timișoara: Porumbeii, victime colaterale

Planul de refacere a fostei cazarme U, votat cu scandal în Consiliul Local Timișoara
După ani de zile de paragină rușinoasă, fosat Cazarmă U (Transilvanai), are șansele să fie refăcută, însă cu cedarea către proprietar a spațiului de la stația de taxi, de către municipiu. De aceea, proiectul planului urbanstic zonal s-a votat cu ceva scandal. Pe scurt, fosta cazarmă a fost vândută de primărie în urmă cu mulți […]
Locatarii unui bloc din Timișoara, terorizați de un sunet straniu care persistă de aproape o lună și jumătate.

Locatarii unui bloc din Timișoara trăiesc un coșmar din cauza unui sunet metalic, repetitiv, care se aude fără încetare, zi și noapte, de aproape o […]