Astăzi e duminică și ca de obicei, știrile de duminică sunt cum sunt, adică presă de umplutură.
Aflăm că Lukașenko moare, dar nu moare, Papa era să moară dar și-a revenit, baba care dobora elicopterele cu murături s-a apucat să-și demineze tarlaua. Probabil cea mai importantă știre din presa românească este că Smiley a avut sarmale la masă. De la Radio România Actualități am aflat aseară la știrile de la ora 23 că avea și grătare și desert.
Că astăzi sunt alegeri în Turcia, un eveniment cred eu destul de important, aflăm doar din câteva ziare, undeva la capăt, acolo unde este și caseta redacțională.
O altă știre ar fi că a început pelerinajul anual de la Șumuleu Ciuc. Are Banciu un subiect care îi este tare drag pentru emisiunea sa de mâine.
Mai aflăm și de ce mâncăm sare iodată: Nu ca să fim mai inteligenți, cum se spune într-un articol, pentru că inteligența este ceva dobândit genetic, care nu depinde nici de ce mănânci și nici de studiile pe care le faci, ci pur și simplu ca să nu fim cretini.
Și ca să spunem și adevărul până la capăt, C.I. Parhon, care s-a ocupat despre această problemă a românilor încă din 1905 a fost părintele endocrinologiei în țara noastră. Din păcate, în articolul despre acest subiect din Hotnews nu se pomenește nimic despre C.I. Parhon. Probabil, pentru că acest om de știință a fost de stânga, a fost primul semnatar al memoriului-protest al intelectualilor pentru ieşirea României din coaliţia militară fascistă, a mai fost și președinte al prezidiului Marii Adunări Naționale, nu mai este corect politic să vorbim despre el într-o epocă în care binele a devenit rău și fascismul a devenit ceva bun într-o asemenea măsură că se găsesc chiar și autorități care schimbă numele monumentelor construite în onoarea militarilor care au luptat împotriva fascismului, asta dacă nu vor să le dărâme.
De aceea, pentru că dacă nu prea sunt știri nici comentarii nu au cum să fie, vă voi povesti despre un eveniment din istoria recentă, care a avut o importantă mai mare decât s-ar putea crede în zilele noastre.
Astăzi se împlinesc 36 de ani de când Mathias Rust a aterizat cu un avion în față Kremlinului.
Ca să înțelegeți mai bine ce a însemnat acest lucru trebuie să analizăm puțin contextul.
În 1987 Rusia devenise, în partea de lume care se ghida după principiul “Proletari din toate țările uniți-vă”, un exportator de democrație.
În țările prietene liderii adepți ai comunismului dur fuseseră înlocuiți cu alții care urmau să asigure o tranziție lină spre un sistem “post-socialist” pe care rușii îl numeau perestroika, se produsese o transparentizare a societății (Glasnost) și lucrurile mergeau în acele țări din bine în mai bine.
Existau însă probleme chiar în interiorul Uniunii Sovietice, un nucleu dur, format mai ales din militari se opunea acestor reforme.
Oamenii ăștia trebuiau cumva înlăturați pentru a se putea continua reformele atât în Rusia, cât și în Ungaria, Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Bulgaria.
Precum ați observat, România nu făcea parte din această listă, pur și simplu pentru că începând de la sfârșitul anilor ‘50 relația noastră cu URSS se reducea la colaborarea simbolică în Tratatul de la Varșovia și afacerile din Cadrul CAER.
În țara noastră Rusia nu avea practic nici o influență la acel moment, noi ne împotriviserăm internaționalismului proletar alegând o altă cale, cea a socialismului naționalist. De aceea atât situația economică de dinainte de 1989, cât și trecerea de la socialism la ce a urmat după aceea au fost complet diferite decât cele din țările enumerate mai sus.
Și ce să vezi, exact când oamenii ăia, cătanele care i se impotriveau lui Gorbaciov (Gorby, cum era numit cu simpatie pe toată planeta) trebuiau înlăturate din funcțiile care le permiteau să pună bețe în roate perestroikăi, un adolescent din Germania, Mathias Rust, se urcă într-un avion, trece prin tot sistemul de protecție antiaeriană al URSS și aterizează în Piața Roșie, unde îl așteptau fotografii și presa cu care a discutat timp de o oră înainte de a veni cineva să-l ia de acolo.
Trebuie să țineți cont că în 1987 în Rusia se presupunea că există cenzură și nici o literă nu poate să apară în presă dacă nu este aprobată de Partid.
Pentru că pe atunci oamenii erau mult mai inteligenți decât acum, la aflarea acestei știri care s-a răspândit cu viteza luminii, pe întreaga planetă a izbucnit un imens hohot de râs, Gorby reușise să le taie macaroana generalilor care se împotriveau reformelor.
Așa a și fost, a doua zi o mulțime de generali care se impotriveau reformelor au fost demiși, motivul invocat fiind incompetența.
De ce a fost importantă pentru noi această întâmplare?
Pentru că ne-a demonstrat că se poate.
O altă știre despre care am uitat să pomenesc ieri este cea despre Cosmin Tabără care propune crearea unui coridor ecologic, adică a unei fâșii de pădure, de la Pădurea Bistra până la Pădurea Verde, și mai propune și crearea unui deponeu de moloz care încet, încet, să devină un deal care ulterior va fi împădurit și astfel vom ajunge să avem undeva în oraș sau în apropierea orașului o nouă formă de relief transformată în parc.
Eu nu știu dacă cineva și-a dat seama cât de valoroase sunt aceste propuneri, poate nici autorul acestora nu este conștient de importanța lor, dar eu, dacă aș fi șeful suprem al liberalilor locali, aș fi convocat încă de ieri o ședință de urgență în care aș fi comunicat că aceasta este principala țintă a PNL-ului local în următorii ani.
După care astăzi ar fi urmat să înceapă ședințele de consultări cu specialiștii din mai multe domenii, ca să vedem concret care sunt pașii care trebuie să fie urmați pentru ca lucrurile să înceapă și să fie terminate cât mai repede.
Ziarele ar fi fost pline de tot felul de imagini create pe calculator în care să se vadă cum vor trece căprioarele și alte animale prin acel coridor verde sau cât de frumos va fi dealul acela când va fi terminat.
Eventual aș fi luat legătura cu cei de la Iulius Mall să ne recomande oamenii cu care lucrează ei de obicei, că am observat că ăia într-un an au făcut un întreg orășel, în timp ce firmele neoliberale nu sunt în stare în doi ani de altceva decât să pună un gard în jurul unui părculeț, să tundă iarba și după aceea să-și ia cârpele-gard și să încaseze pentru asta niște sume imense, de parcă chiar ar fi făcut ceva important acolo.
Sper din tot sufletul ca propunerile lui Cosmin Tabără să devină realitate, și asta să se întâmple încă în timpul vieții mele.
***
Preşedintele în funcţie al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi adversarul său, Kemal Kilicdaroglu, îndeamnă alegătorii să se prezinte în număr mare la urne în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, programat duminică.
Sarea iodată este nelipsită astăzi de pe mesele noastre, ale tuturor, însă puțină lume își mai amintește cum, când și de ce a ajuns ea pe mesele românilor. Dacă astăzi ea este o normalitate, acum mai bine de 70 de ani nu era deloc așa. Sarea iodată a ajuns pe mesele românilor începând cu anul 1954, când profesorul Ștefan Marius-Milcu a instituit un program național de prevenție a gușii endemice și a cretinismului endemic prin iodarea universală a sării.
Păcănele și cazinouri doar în stațiuni turistice
O ședință a Comisiei pentru Comunicații și, mai nou, și pentru inteligență artificială, din Senat. Punctul 3 pe ordinea de zi: un proiect legislativ care vizează interzicerea publicității la jocurile de noroc, inițiat de parlamentari neafiliați.
România rămâne în fruntea clasamentului statelor cu cele mai multe accidente rutiere, anul trecut înregistrându-se peste 76 de accidente pe zi (28.000 pe an), 4 români murind zilnic ca urmare a acestora, arată datele Institutului Național de Statistică.
Pelerinaj tradițional de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, a adus în România sute de mii de oameni, inclusiv din Ungaria, Australia, Suedia şi SUA.
TimWalks – sistem de orientare stradală și promovare a patrimoniului arhitectural timișorean
Municipiul Timișoara va avea o rețea interconectată de semnalistică stradală unitară la nivelul întregului oraș, care să valorifice patrimoniul arhitectural și istoric al orașului și să servească la informarea și orientarea eficientă a locuitorilor și a turiștilor.
În curând, turiștii și locuitorii Timișoarei vor putea explora pe jos sau cu bicicleta istoria locală, arhitectura și parcurile orașului, folosind un sistem de orientare uniform, clar și modern compus din patru tipuri de panouri amplasate în spațiul public. În plus, utilizatorii vor beneficia de o serie de materiale de comunicare adiacente: un website și broșuri tipărite, ce vor putea fi găsite la Centrul de Informare Turistică și nu numai.