Anton Kovacs June 27, 2020

image

Ne-am oprit în sat să bem un suc.

Am făcut câteva poze. Localnicii se uitau curioși la noi. După care am pornit mai departe de-a lungul pârâului.

La un moment dat ne-a depășit o mașină de teren care se grăbea undeva. Nu înțelegeam unde merge acea mașină, pe hartă se vedea că drumul se termină după câțiva kilometri.

Ne-a explicat colegul nostru, care, spre deosebire de noi, se născuse și copilărise într-un sat unde există păduri:

– Ăia cu mașina au fost anunțați de săteni că în sat au apărut niște oameni care fac poze și care acum se îndreaptă spre pădure. Adică noi. Acum se duc să-i anunțe pe ăia care taie pădurea că vin niște persoane suspecte.

 

Este cât se poate de clar că în această țară avem o problemă gravă în privința infractionalității legate de regimul silvic.

Și dacă avem o problemă gravă eu cred că ar trebui luate măsuri excepționale, nu este posibil că într-o țară europeană, în secolul XXI pădurarii să fie atacați și să li se fure armele..

Se pare că organele locale din acele locuri nu pot aplica lua măsurile care se impun, este și normal, un pădurar, sau un șef de post este cam greu să aplice legea când. în multe cazuri el este de o parte a baricadei, iar de cealaltă parte sunt toți locuitorii acelui sat.

Asta dacă persoana respectivă, polițistul sau pădurarul nu sunt și ei complici cu tăietorii de lemne.

De aceea poate procedura ar trebui puțin schimbată și intervenția ar trebui făcută ceva mai energic.

S-ar putea da o ordonanță. Militară, că tot e la modă.

Avem o armată, care în prezent nu prea face mare lucru. Hai să o trimitem în zonele în care sunt păduri. Să-i trimitem și pe jandarmi, am văzut odată la un meci mai mulți jandarmi decât ar fi necesar pentru a fi păzite toate pădurile patriei.

In zona în care a avut loc acest incident ar trebui trimise echipe care să controleze fiecare pătuț de copil, cocină de porci și pod de casă, până se găsește arma și cei care au furat-o.

De fiecare dată când se taie un copac să meargă acolo o echipă de criminaliști să caute urmele mijlocului de transport folosit de hoți, să se aducă câini de urmă, exact la ca o omucidere.

Putem să modificăm legislația astfel încât pedepsele pentru tăiatul pădurilor să fie mult mai aspre.

Exista pe vremea lui Ceaușescu o lege care prevedea ca obiectele folosite pentru comiterea unei infracțiuni, fie că era vorba de niște unelte sau de mașina folosită de infractor, să fie confiscate. Acea lege ar putea fi “reînviată”, ai mers cu mașina la furat, se confiscă mașina, ai mers cu mașina la minore, la fel, ai tăiat ilegal din propria pădure, se confiscă pădurea.

Se pot face percheziții în satele din zonă, probabil acolo sunt o mulțime de mici întreprinderi care trăiesc din prelucrarea lemnului.

ANAF-ul ar putea să se concentreze pentru o perioadă, până problema este definitiv rezolvată, asupra acestor întreprinderi, cât lemn a intrat cu acte, ce produse au ieșit, a fost înregistrat tot ce a ieșit, ceea ce a ieșit corespunde cu ce a intrat?

Poliția folosește o tactică care se numește “măsuri de intimidare”, de exemplu în discoteca satului intră o echipă de mascați și percheziționează pe toată lumea. Așa ceva se poate face și când se constată că au fost tăiați copaci, echipe mari de mascați merg din casă în casă să caute lemnele, în poiata găinilor, în fânar, in dormitor, peste tot. După o lună vă garantez că se denunță hoții ăia unii pe alții.

Sunt sigur că dacă s-ar lua toate aceste măsuri problema ar fi rezolvată în câteva luni.

 

***

 

Capture2

 

Și aici asistăm la un fenomen asemănător cu cel al tăierii pădurilor.

Cred că de fapt avem de a face cu incompetența sau chiar complicitatea celor care ar trebui să rezolve treaba, poliție și justiție.

Citeam în urmă cu câțiva ani că un individ căruia i s-au găsit niște poze cu fetițe în sertar a fost condamnat la vreo 12 ani de închisoare.

Dar un judecător care a avut raporturi cu niște minore exploatate de o grupare de proxeneți a fost pedepsit să măture frunzele din  parc.

S-a întâmplat chiar în Timișoara.

Si nu este admisibil să se întâmple așa ceva.

Legea trebuie modificată, pentru proxenetism pedepsele ar trebui să fie de 10 ori mai mari decât sunt acum, iar dacă fapta este săvârșită de către cineva implicat în aplicarea legii, deci de cineva care și-a trădat meseria și colegii, fapta ar trebui să fie de 10 ori mai mare, mergându-se chiar până la închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată

Citește și:  Revista presei cu Anton Kovacs–11.06.2021

Iar răpirea, fie că e vorba despre minori sau majori, să fie considerată infracțiune capitală și pedepsită cu închisoare pe viață.

 

***

 

Capture3

 

Asta e o lege soră cu cea care obligă fiecare firmă să-și facă audit de securitate, care nu e gratis, și să-și instaleze tot felul de sisteme de securitate.

Instalații de securitate pe care nu poți să ți le instalezi singur, chiar dacă ești doctor în electronică, ci pot fi instalate numai de firme de securitate.

Firme de securitate care sunt toate, fără excepție, ale unor oameni care au legătură cu sistemul, că nu degeaba conțin termenul de “securitate”.

Și periodic vine cineva să controleze dacă ai auditul de securitate și instalațiile respective instalate de o firmă corespunzătoare, nu cumva sănu îți plătești tributul datorat celor care au făcut aceste legi.

Că dacă plătești inutil un expert în securitate, unul în medicina muncii care nu face absolut nimic în afară de a-ți da o viză (nici nu vă închipuiți ce averi strâng unii cu șmecheria asta), un expert în audit termic și nenumărați alți experți care nu prea ajută firma cu nimic, de ce nu ai angaja și un boșorog care doarme cu capul pe masă.

Culmea este că legile astea sunt de obicei votate și promulgate, că ăștia care se ocupă de legi și cei care le aprobă sunt fiecare experți în ceva sau au o rudă, un vecin sau o amantă care face expertize. Sau sunt pur șî simplu mituiți.

Numai pentru această propunere toți cei partidul ăla care reprezintă vechea securitate ar trebui luați și închiși pe vecie la balamuc.

 

Eu cred că ar fi necesar ca celor care candidează la funcții prin care ajung să influențeze viață noastră, a tuturor, să li se facă periodic controale psihiatrice.

Vrei la parlament, consiliul județean, consiliul local, funcție într-un minister, de la portar la ministru, la o instituție a statului, armată, jandarmerie, poliție?

Ia mergi la psihiatru să îți facă niște teste, și de inteligență, și de personalitate, știe el.

Din acelea adevărate, nu cum se fac la șoferi sau când ești luat în armată.

Dar ar trebui și ca cineva, cât de curând, să se mai pună și să perie toate legile astea cu dedicație, făcute strict pentru a lua de la cei mulți în favoarea unora, mai puțini și cu stele multe pe umeri.

 

***

Capture4

Imaginați-vă ce se va întâmpla în țara asta când, după pensionarii flămânzi după posturi de consilieri în firme, oameni care totuși, trebuie să recunoaștem, aveau un anumit nivel de cunoștințe, majoritatea lor știau cum se fac lucrurile, vor urma tinerii din generația Z. Căreia nu i s-a spus degeaba așa, după Z nu mai urmează nimic

O generație în care mulți nu înțeleg ce citesc, dacă vă puteți imagina așa ceva.

Nici nu e de mirare, în școală învață că pe sub Carpați sunt tuneluri fermecate, că la Buzău sunt îngeri care îi veghează, la Iași este o sfântă căreia dacă îi pupă oasele nu vor mai trebui să muncească niciodată. Ei nu știu despre irigații, de exemplu, dar au învățat că pentru ca să vină ploaia trebuie să mergem pe câmpiile patriei, echipați cu prapuri și icoane și să ne rugăm. La televizor văd icoane care plâng, țărani cretini, puștani tupeiști, ciobani incredibil de bogați sau copii de cârciumari, de bișnițari sau de hoți care au ajuns să conducă țara.

Nici unui profesor sau ministru al învățământului, de exemplu cel care credea că românii au inventat caloriferele,  nu i-a trecut prin minte să scoată din programă și din manuale toate tâmpeniile pe care le învață copii la școală și să-i pună dracului să citească câte o carte pe săptămână.

Ii vedem printre noi, tot mai mulți, oameni care citesc o postare pe Facebook, că altceva nu prea citesc, și nu înțeleg ce ai vrut să spui, după care sar la tine ca curca la lemne.

Si nu sunt puțini, sunt 42% din total.

Majoritatea lor probabil că nu au citit în ultimul an cât am scris eu în această dimineață.

 

***

Capture5

 

Nu cred că britanicii s-au sucit.

Problema a fost că printre conducătorii lor au existat niște cozi de topor care i-au prostit, niște oameni care au considerat că verișorii sunt mai apropiați decât frații. Probabil că au și câștigat ceva din asta.

Pe vremuri oamenii ăștia care făceau rău propriilor țări erau judecați și li se tăia capul.

Poate că regula aceea ar trebui să fie din nou aplicată pentru politicieni.

 

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*