Mă uit la pre-campania asta electorală care are loc acum.
Pe locul 1, din punct de vedere al mediatizării, este de departe George Simion.
Nu știu cine îl învață cum să facă, dar îl învață bine.
Omul ăsta a identificat o nevoie reală a românilor, locuințele, și acum vinde o poveste.
Pentru că un acoperiș deasupra capului este într-adevăr o necesitate reală.
In prezent situația stă cam așa:
Avem și se construiesc în continuare o mulțime de locuințe la prețuri nu foarte sustenabile.
Dacă cineva care câștigă mulți bani poate își permite o locuință la prețul de 80-150000 de euro, ceeea ce înseamnă o rată lunară de vreo 500-1000 de euro timp de 20 de ani, nu sunt foarte mulți care sunt siguri că vor și putea plăti această rată.
De fapt, nu are rost să ne ascundem după vorbe frumoase, scria săptămâna trecută într-un ziar financiar că jumătate din locuințele cumpărate au fost cumpărate cu cash, cu bani aduși în plasă. Ceea ce înseamnă că cel puțin jumătate din cei care și-au cumpărat o locuința au furat banii ăia.
Locurile de muncă mai și dispar, cine este astăzi un funcționar de succes s-ar putea să fie șomer peste 2 ani, și la fel se va întâmpla și cu multe alte meserii.
Așa că, pe de o parte avem o mulțime de tineri, și se tot nasc alții, care au ajuns la o vârstă de 25-30 de ani, vor și ei să-și facă o familie, dar nu au o locuință în care să stea.
Iar fără o locuință nu ai rădăcină, nu ai stabilitate.
Un popor fără locuințe sigure este doar o populație care migrează dintr-o parte în alta, astăzi la Vâlcea sau la Dorohoi, mâine la Timișoara sau Cluj, poimâine la Hamburg sau Paris.
Dacă o țară vrea să aibă o populație stabilă, pe care să se poată baza, prima sarcină este să le asigure oamenilor locuințe la un preț neîmpovărător.
Pentru oamenii ăștia povestea lui Simion este o șansă, poate la fel de infimă ca și șansa de a câștiga la loto, dar mai mult decât nimic.
Iar ziarele și televiziunile, chiar și dacă îl vorbesc de rău, vorbesc despre el mult mai mulți decât despre ceilalți candidați.
După aceea, în funcție de numărul de apariții în presă, ar fi Elena Lasconi.
Urmează în ordine, tot în funcție de cantitatea de reclamă care li se face, Mircea Geoană și tandemul Ciucă-Ciolacu, care nici măcar nu și-au anunțat încă o intenție precisă în această privință.
Ar mai fi Cristian Diaconescu, Diana Șoșoacă și Kelemen Hunor, undeva la coada clasamentului.
Oamenii ăstia nu spun nimic, nu vând nimic, că justiție, dreptate și să fie bine, astea nu sunt lucruri care să atragă electoratul.
Despre lucrurile astea discută oamenii care au deja case, nu cei care nu mai știu de unde să facă rost de 250 de euro pentrua-și plăti chiria la sfârșitul lunii.
Și undeva jos de tot, în locul unde ecranul televizorului și monitorul computerului s-au terminat, este Ana Birchall, o doamnă care și-a exprimat intenția de a candida, dar nimeni în afară de susținătorii de pe Facebook nu știe despre asta.
Trebuie să vă mărturisesc că mie imi cam place de Ana Birchall, pentru ceea ce a făcut în timpul cât a fost ministru al justiției.
Îmi place destul de mult pentru a o fi inclus, de mult, pe lista mea de „top 3” favoriți pentru funcția de președinte (ceilalți doi nu candidează).
Dar când mă uit la campania pe care și-o face, este o tragedie acolo.
Să luam ca exemplu reacția dânsei la povestea lui Simion.
Eu, dacă aș fi fost șeful de campanie al Anei Birchal aș fi luat propunerea asta a lui Simion și aș fi analizat-o cu ajutorul unui specialiast pentru a vedea dacă este posibil să faci un apartament cu 35000 de euro, în condițiile în care terenul îl dă statul.
Dacă nu, aș fi arătat de ce nu, cu cifre.
Dacă da, este posibil să faci așa ceva, aș fi „întors-o” în favoarea mea.
Nu domnilor, nu este corect să vindem apartamente cu 35000 de euro, subvenționate parțial de stat, cel puțin în privință terenului, pentru că aceste apartamente ar ajunge și ele la un moment dat în mâna samsarilor imobiliari, de fapt s-ar întâmpla exact același lucru care s-a întâmplat și cu celelalte măsuri de genul prima casă sau altele asemănătoare.
Dar eu, Ana Birchall, președintele României, vă promit că voi face apartamente de stat, cu două camere, cu finisaje populare, care vor fi închiriate la prețul de 120 euro/lună.
Și aș pune și cifrele în propunerea mea, cât costa ușile și ferestrele, cât costă zidurile, cât costă faianța, toate. Aș spune cum iau banii de la sectoare care nu aduc nimic cetățenilor români ci numai unor escroci și i-aș băga în chestia asta. Și cum statul își scoate banii în 30 de ani și în următorii 20 de ani are și un profit onorabil, în condițiile în care nu profitul ăsta a fost scopul. Aș spune și ce ar însemna asta în privință locurilor de muncă în construcții.
Asta înseamnă o campanie constructivă și genul ăsta de campanie ar trebui să-l facă Ana Birchall, dacă dorește să aibă vreo șansă.
Și lucrul așta ar trebui făcut cu fiecare ocazie, nu poate ăla să-și justifice banii dați pentru campania partidului, aș arăta cum aș face ca nimeni să nu mai aibă bani nejustificați, sau dacă îi are să rămână fără ei, că de aia sunt jurist și am făcut șoală la Yale.
Iar dacă m-ar chema Ciolacu și aș fi șeful PSD, și nu aș dori să candidez chiar eu, aș trage sforile acolo la partid astfel încăt oamenii ăia să o aleagă pe Ana Birchal candidat al partidului la funcția de președinte al României, asta însemnând și să-i organizez o campanie ca lumea, începând chiar de astăzi.
***
Vor înceta americanii să mai încerce „să conducă lumea”?
Harris și Trump ar trebui să renunțe la grandiozitatea dezastruoasă a lui Biden.
Când președintele Joe Biden încerca să-și mascheze demența, el i-a spus jurnalistului George Stephanopoulos: „Știi, nu numai că fac campanie, dar conduc lumea”. Nu e de mirare că totul peste tot este atât de dezordonat. Războiul face furori în Europa și Orientul Mijlociu. Conflicte multiple amenință Asia. La naiba , Joe!
Declarație explozivă. Directorul FBI pune la îndoială faptul că Trump a fost lovit de glonț în timpul tentativei de asasinat
Directorul FBI a pus sub semnul întrebării dacă Donald Trump a fost lovit de un glonț în timpul atentatului asupra sa la mitingul politic, din 13 iulie, din Pennsylvania.
Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
Un nou raport de 76 de pagini al Debt Relief International trage un serios semnal de alarmă în privința țărilor în curs de dezvoltare. Peste 100 de țări din acest grup, printre care și România, se confruntă cu cea mai gravă criză a datoriilor din istorie, iar aproape jumătate din bugetele lor sunt cheltuite pentru rambursarea creditorilor.
Raportul arată că peste 100 de țări se luptă să-și achite datoriile, ceea ce duce la reducerea investițiilor în sănătate, educație, protecție socială și măsuri de schimbări climatice, potrivit The Guardian.
Serviciul datoriei publice absoarbe 41,5% din veniturile bugetare, 41,6% din cheltuieli și 8,4% din PIB în medie în 144 de țări în curs de dezvoltare, potrivit studiului realizat de către Debt Relief International din Marea Britanie.
Germania se resimte: Economia germană este blocată în criză, iar companiile şi investitorii sunt sceptici cu privire la lunile următoare
Cristian Tudor Popescu, reacție după ceea ce a văzut la televizor: Mi-e dat să-l văd pe Ceaușescu scoțând capul din mormânt în America…
Jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu descrie în termeni categorici senzațiile trăite după discursul premierului israelian Beniamin Netanyahu în Congresul american.
„Am ascultat aseară discursul lui Netanyahu într-o stare pe care n-aș fi bănuit vreodată că mi-o va da Congresul Statelor Unite. N-o să comentez despre cât de echilibrat, nesimțit sau agresiv a fost liderul israelian, care și-a văzut de interesul lui, pentru că altceva m-a zgâriat rău pe creier – Congresul însuși”, a scris CTP, pe Facebook.
Acesta face o comparație între aplauzele din congresul american și cele de la congresele lui Nicolae Ceaușescu, de la Sala Palatului.
„De la un moment încolo, am numărat 21 de secvențe standing ovations, aplauze cu ridicare în picioare și strigăte prelungite de „Woo!” și „Yeah!”. Literalmente la fiecare frază, la fiecare frază rostită de Netanyahu, cu dicție și forță, pe un ton aproape poruncitor, săreau, băteau din palme și țipau. M-au trecut fiori de rușine de rușinea lor când „Bibi”, având de spus ceva dur despre Holocaust, i-a admonestat pur și simplu: „Nu mai aplaudați! Ascultați!”. E drept că în sală erau în mare majoritate republicani, democrații absentând masiv de la eveniment, dar tot îmi era greu să cred ce vedeam: oameni care, aflați în centrul democrației lumii, îi hotărăsc soarta, comportându-se mai ceva ca la un Congres al lui Ceaușescu, desfășurat nu la Sala Palatului, ci pe stadion”, susține Cristian Tudor Popescu.
Dacă e ordin, cu plăcere! Nuclearelectrica, forțată de americani să finanțeze NuScale
Marcel Ciolacu și administrația SUA, front comun pentru finanțarea din bani publici a unei firme americane
Oficialitățile americane au lăsat prudența deoparte și au ieșit în față, devoalându-și susținerea și presiunile făcute asupra României, care, iată, este obligată să finanțeze un proiect fără viitor. Evenimentele s-au succedat cu rapiditate, astfel că Burduja a băgat la înaintare un secretar de stat de prin Hunedoara, ca să semneze pentru împrumutul de la Nuclearelectrica, pe care nimeni nu voia să și-l asume. Imediat, la un forum româno-american, atât Marcel Ciolacu, cât și ministrul Energiei din SUA s-au grăbit să salute cu entuziasm finanțarea de către țara noastră a cercetărilor firmei private NuScale.
Deși atenționat pe toate căile că ceva e foarte putred în afacerea Nuclearelectrica-NuScale, premierul Marcel Ciolacu și-a dat binecuvântarea, astfel că banii României merg la o firmă privată americană. Detașarea și dezinvoltura lui Sebastian Burduja în susținerea cu încrâncenare a finanțării firmei NuScale, fără bază legală, este acum explicabilă.
Plătim oricât pentru ”protecție și parteneriat”
Prețul energiei din România este de trei ori mai mare decât în vestul Europei, deși consumul a scăzut după caniculă. Iată o știre care a trecut aproape neobservată.
În România, prețul de astăzi al energiei electrice este de 196 euro/MWh, față de Ungaria – 75 de euro sau vestul Europei, cu doar 60 de euro. Este incredibil cu câtă lejeritate tratează problema atât politicienii, cât și jurnaliștii. Această diferență uriașă de preț se reflectă în mod fatal în bugetul de stat și în economie. Dacă facturile nu ar fi parțial compensate de guvernul Ciolacu (cu dobânzile de rigoare), am asista la un adevărat colaps.
Care este motivul bătăii de joc? Asistăm la o combinație de tip mafiot între autoritățile de la București și noii ”băieți deștepți” din energie. Potlogarii din urmă cu 10-15 ani aveau contracte pe termen lung cu producătorii și impuneau prețuri ca atare, de monopol. Cam după modelul cartelului petroliștilor OPEC. Ulterior, din 2009, contractele bilaterale au fost desființate, iar producătorii s-au văzut obligați să-și vândă marfa pe bursă, transparent, prin contracte de maxim un an. Cu alte cuvinte, s-a făcut loc suficient pentru băieții deștepți din multinaționale.
Ciolacu, după controversele privind CNP-ul fiscal pentru cumpărături: Nicio modificare fiscală fără acord cu mediul privat și societatea civilă
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că „în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă”, după noi controverse legate de implementarea e-Factura.
„Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa e corect și aceasta este așteptarea românilor”, a declarat joi Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
”Serviciile de informații din România sunt incontrolabile / Stat maritim, dar n-are flotă. Și, americanii au această problemă: Vrem să asigurăm securitatea Mării Negre, dar ce face România?” – interviu cu istoricul britanic Dennis Deletant
”România este stat maritim, dar n-are flotă. Și americanii au această problemă: Vrem să asigurăm securitatea Mării Negre, dar ce face România?”, explică istoricul britanic Dennis Deletant, într-un interviu pentru Info Sud-Est și G4Media, despre importanța Portului Constanța, lipsa infrastructurii românești și poziția strategică a țării noastre în actualul context internațional, cu războiul la graniță.
”Noi nu putem să trimitem mai multe nave (spun americanii, n.red.) din cauza convenției internaționale privind strâmtorile (de la Montreux, 1936, n.red.). Deci România și Bulgaria trebuie să facă mai mult”, mai spune Deletant care este afiliat Centrului american Woodrow Wilson, înființat de Congresul SUA, și care a scris una dintre cele mai bune Istorii a României.
Executorii judecătorești, inclusiv ANAF, trebuie să transmită e-Factura în numele debitorilor
Organele de executare silită cum sunt executorii judecătorești, ANAF sau alte autorități îndreptățite să realizeze proceduri de executare silită a unor debitori au obligația transmiterii în sistemul RO e-factura a acelor facturi emise de organele de executare silită pe seama și în numele debitorilor, conform OUG nr. 120/2021 privind sistemul RO e-factura. Noutatea este însă legată de un nou ordin publicat recent în Monitorul Oficial (OpANAF nr. 3769 din 2024). Consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o analiză a acestui act normativ.
Astfel, comunicarea facturilor în sistemul RO e-factura este obligatorie indiferent dacă debitorii executați silit sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA.
„Atâta timp cât facturile sunt comunicate în sistemul RO e-factura de către organele de executare silită, debitorii nu mai au obligația comunicării în sistemul RO e-factura”, spune Bența.
Se consideră data de comunicare a facturii către cumpărător, data la care factura este disponibilă la descărcare în sistemul RO e-factura.
Factura este accesibilă și debitorului pe seama căruia a fost emisă.
Reacția Anei Birchall la planul AUR cu apartamentele ieftine: „Victime sunt miile de români înșelați de un contract suspect”
Ana Birchall, fostă ministră a Justiției, a vorbit miercuri, 24 iulie, într-o postare făcută pe Facebook despre planul cu care președintele AUR, George Simion, vrea să obțină voturile alegătorilor români. Liderul AUR s-a angajat să le dea românilor locuințe ieftine.
Cristian Diaconescu intră în cursa pentru președinția României
Senatorii și-au luat laptop-uri de fițe, de la niște necunoscuți
Cei 136 de senatori ai țărișoarei noastre vor avea parte, la venirea din vacanță, de o mică bucurie, sub forma unor laptop-uri nou-nouțe, dar mai ales al naibii de scumpe. Și, bineînțeles, performante, căci e bine știut faptul că fiecare senator, începînd cu omul multelor panouri, un doctoraș în slujba țării, e un veritabil informatician.
Pesemne le rămăseseră RAM-ii mici căci, pe 11 iulie, Senatul a organizat o sumară licitație, cu scopul de a achiziționa nu mai puțin de 160 de laptop-uri, pentru care a pus la bătaie un purcoi de bani. Da’ un purcoi! Sigur, au pus și condiții, pe lîngă preț, cum ar fi consumul de energie – adică să țină bateria, memoria RAM, garanția, ba chiar dacă e cu web-cam a contat. Mă rog, a fost o chestie serioasă, căci nu degeaba au bugetat peste 1,6 milioane pentru această achiziție. Plus TVA, desigur.
Când poți face bani din nimic, ar trebui să fii ministru de Finanțe
Rareș Bogdan ar trebui canonizat pentru că este un adevărat autor de miracole. Omul, pur și simplu, face bani din nimic. Iar când ai o astfel de calitate, ai fi numai bun de ministru de Finanțe, mai ales într-o țară ca a noastră, care se împrumută cu viteza luminii și a cărei datorie publică a depășit 50% din PIB.
Rareș Bogdan nu este, de când a devenit europarlamentar, adică din 2019, un om sărac. Nu era nici înainte de asta, deși lucra la o televiziune falimentară. Și totuși, capacitatea de a scoate bani ca prin minune le este utilă și celor bogați.
Pe data de 16 mai 2024, Rareș Bogdan a depus în contul de campanie al Alianței Electorale PSD-PNL suma de 746.475 de lei. Peste câteva zile, pe 29 mai, a mai depus în același cont suma de 746.385 de lei, pentru ca pe data de 5 iunie să mai depună 746.370 de lei. Un frumos total de 2.239.230 de lei.
Până aici, nimic anormal, nimic ilegal. Un candidat la funcția de europarlamentar poate depune în conturile partidului sau ale alianței contravaloarea a până la 750 de salarii minime brute pe țară. La valoarea de 3.300 de lei cât era salariul minim brut la 1 ianuarie 2024, asta înseamnă 2.475.000 de lei. Deci Rareș Bogdan s-a încadrat, depunând aproape suma maximă.
Problema apare, însă, de-abia acum.
Atunci când depune banii în contul partidului, candidatul trebuie să declare care este proveniența acestora. Și, de asemeni, există doar două surse posibile pentru sumele date la partid: venituri proprii sau împrumut.
Rareș Bogdan declară, în acest caz, că sursa tuturor celor trei sume depuse de el în conturile de campanie o reprezintă veniturile proprii.
Dar care ar fi problema? Parcă stabiliserăm că este un om bogat, care are bani și din activitatea anterioară și care câștigă și peste 100.000 de euro pe an ca europarlamentar.
Da, așa este, dar veniturile astea proprii care totalizează 2.239.230 de lei nu existau la data la care Rareș Bogdan și-a depus candidatura pentru Parlamentul European.
După profesorul cu fustă, a apărut polițistul cu rochie: „S-a declarat femeie și susține că e discriminat” FOTO
După profesorul îmbrăcat în femeie, a apărut și polițistul care preferă hainele de damă. După lectorul Andrei Nae, celebru pentru ținta sa excentrică a devenit și agentul local Bucur Cezar Mihail.
STPT a lansat un chestionar ca să afle părerea timișorenilor despre transportul public
Societatea de Transport Public Timișoara încearcă să-și îmbunătățească serviciile, motiv pentru care cere cetățenilor să completeze un chestionar. „Societatea de Transport Public Timișoara a lansat un chestionar legat de serviciul de transport public local în vederea identificării, analizării și propunerii de soluții la problemele cu care s-au confruntat utilizatorii serviciului nostru”, a transmis STPT.
Ce facem astăzi, 26 iulie 2024, în Timișoara?
Vineri puteți merge la mai multe petreceri tematice, la o horă în Piața Victoriei și la proiecții.