Anton Kovacs January 26, 2021

E tot mai greu să faci revista presei.

Din păcate, după ce elimini știrile despre covid, mai nou nu mai se prea pomenește despre “noul coronavirus”, ci despre “nouă tulpină de covid”, nu prea mai rămâne mare lucru.

Nu știu de ce de fiecare dată când citesc despre vaccinare și despre cum unii se bagă în față și alții protestează, îmi aduc aminte despre Parmentier care dorind să trezească interesul populației pentru cartofi, cu sprijinul lui Ludovic al XVI-lea, pusese soldații să păzească ostentativ în timpul zilei o plantație de cartofi, astfel încât populația să-i fure noaptea.

Am mai observat un lucru interesant, tot mai des se pomenește în presă despre o anumită doamnă, politiciancă, nu-i mai fac și eu publicitate, ba că vrea să-și ia pistol, ba că a participat la nu știu ce eveniment, ba că-i grasă, ba că a ieșit dintr-un studiou de televiziune. Femeia asta este pomenită în presă, zilnic, de câteva ori mai mult decât, de exemplu, domnii Cioloș, Orban sau Barna. Să știți că lucrurile de genul ăsta nu prea se întâmplă așa, pur și simplu, tare mă tem că în ritmul ăsta următorul președinte al României va fi o doamnă pufoasă de undeva din Oltenia care ne-a fost impusă de către niște domni cu constelații pe umeri.

***

Marea Britanie refuză să recunoască statutul ambasadorului UE.

Adică, în traducere nediplomatică și incorectă politic, Marea Britanie (și alții prin intermediul lor) ne spune nouă, celor din Uniunea Europeană, ceva de genul “Voi nu sunteți o țară, așa cum vă imaginați, nu sunteți un fel de Statele Unite ale Europei, așa cum sunt marii noștri verișori, voi, prăpădiților pe care noi chiar i-am trădat, sunteți o asociație, un fel de Asociația Artiștilor Plastici, sau un fel de Asociația Camionagiilor. Si de aceea ambasadorul vostru nu va fi ambasadorul unei țări ci un fel de reprezentant al unui sindicat”.

***

În timp ce pe noi ne preocupă economia, bolile și alte necazuri, polonezii și ucrainienii nu mai pot de grija Germaniei și a Uniunii Europene care vor ajunge să cumpere gaze aduse pe conductă, de la unii, în loc să cumpere gaze aduse cu vaporul, de la ceilalți.

***

Cu steagurile din Timișoara astea s-a întâmplat cam așa:

O doamnă venită de pe alte meleaguri, o limpică la Română, întreba în urmă cu doi-trei ani de ce la Timișoara nu sunt steaguri pe stradă așa cum sunt în localitatea ei natală, sau cum sunt în America.

Cineva i-a explicat că noi trăim în Europa, aici nu e obiceiul să punem steaguri aiurea prin orașe, le punem, dar mai discret și numai unde e neapărată nevoie, mai ales că de un timp noi, europenii, facem parte dintr-o mare și unică țară.

Alții i-au dat dreptate.

Eu i-am pus o poză, cu intrarea în Parcul Central, în care se vedeau niște steaguri.

Pe moment doamna a fost fericită, dar numai până la următorul comentariu, în care un individ i-a explicat doamnei că eu încerc să o înșel și că în Timișoara acelea sunt singurele steaguri care se pot vedea pe stradă.

Niște domni cu nostalgii USL-iste din primărie au preluat ideea, era și o oportunitate de a mai ajuta pe cineva de la partid cu niște bănuți, din catarge de steag nu se câștigă chiar ca din “reparațiile” de parcuri, dar, chiar dacă sunt puțini bani, îi iei, nu îi dai, așa că tot e ceva. Și s-au pus steaguri, două la Catedrală, unul la IAEM, unul în spatele hotelului Continental și pe unde or mai fi pus.

Dar, cu steagurile astea e o mare problemă, fiind arborate în aer liber și la mare înălțime, sunt supuse intemperiilor și vântului, și în consecință se strică și se și murdăresc. Că în ciuda reclamei plătite făcută în presă, că la noi în oraș ar fi cel mai minunat aer din lume, nu e chiar așa. Ultima oară când văzusem steagul de la IAEM acesta nu era decât o cârpă gri care atârna de țeava aia. În toată lumea se întâmplă acest lucru, dacă căutați puțin pe internet (eu am făcut-o) veți vedea că întreținerea steagurilor arborate la înălțime și confecționarea acestora în așa fel încăt să nu fie distruse de vânt e o mare problemă despre care se discută mai mult decât am putea crede.

Eu mărturisesc că în loc de steaguri aș fi plantat în acele locuri câte un stejar uriaș, gata crescut, un copac e mai important decât toate steagurile din lume, dar fiecare cu gusturile și frustrările sale. Sau, întotdeauna aș arbora lângă tricolor și steagul UE, pentru a sublinia atașamentul la patria mai mare din care facem parte, Europa.

Ideea este că putem sta liniștiți, primarul nu dorește să scoată tricolorul pentru a arbora steagul Germaniei, așa cum am mai citit că spun unii, ci pur și simplu steagurile alea trebuie spălate din când în când, poate și schimbate periodic, ca să arate frumos.

 

***

Celebrul FORUM ECONOMIC MONDIAL de la DAVOS ia în discuţie impactul economic şi social al pandemiei, care ar putea duce la proteste sociale, fragmentare politică şi tensiune geopolitică: Avem în faţă un an crucial pentru reclădirea încrederii şi pentru o cooperare mondială

Citește și:  Revista presei – 21.10.2020

Aceasta este de obicei perioada din an când oraşul elveţian Davos se trezeşte la viaţă odată cu sosirea elitelor mondiale pentru reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF). În acest an, însă, din cauza crizei generate de pandemie summitul s-a mutat online, scrie Deutsche Welle.

Peste 2.000 de lideri vor participa la discuţiile reunite sub tema „Un an crucial pentru reclădirea încrederii“. 25 de şefi de stat şi guvern vor aborda necesitatea urgentă pentru cooperare mondială, iar 600 de directori de companii din întreaga lume vor reprezenta sectorul privat în 140 de sesiuni. Prezenţi vor fi de asemenea lideri ai societăţii civile, reprezentanţi ai lumii artei şi culturii, cât şi ai tinerilor.

Preşedintele chinez Xi Jinping, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul japonez Yoshihide Suga şi omologul său indian Narendra Modi se vor număra printre participanţii la conferinţa virtuală care are loc în perioada 25-29 ianuarie.

Vor participa de asemenea comisarul European Ursula von der Leyen, preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde şi şefa FMI Kristalina Georgieva. Preşedintele rus Vladimir Putin s-ar putea număra la rândul său printre participanţi, potrivit agenţiei ruse Interfax, scrie Reuters. Putin n-a mai fost prezent la summit din 2009.

***

Uniunea Europeană denunţă refuzul Marii Britanii de recunoaştere a statutului ambasadorului

image-2020-09-15-24286868-70-josep-borre

Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a denunţat, luni după-amiază, refuzul Marii Britanii de recunoaştere a statutului diplomatic deplin al ambasadorului european, cerând Guvernului de la Londra să rezolve problema, informează cotidianul Le Figaro.

***

Reuters: UE ”se abține” să impună noi sancțiuni Rusiei după afacerea Navalnii

borell.jpg

Uniunea Europeană se abține să impună noi sancțiuni asupra unor cetățeni ruși, în ciuda faptului că regimul Putin a arestat sâmbătă, în toată Rusia, peste…

***

Gazoductul Nord Stream 2, ca și finalizat! Marina rusă a fost trimisă în apele daneze din Marea Baltică

Gazoductul Nord Stream 2 este ca și finalizat, dacă ținem cont de ritmul de lucru al oamenilor lui Putin. Marina rusă, care și-a luat angajamentul să construiască proiectul, a început duminică seară, 24 ianuarie, lucrările […]

***

”Mockingbird”. CIA, manipularea, controlul și folosirea mass-media pentru a răspândi ”temele de propagandă” / ”Un jurnalist valorează cât douăzeci de agenți” (DOCUMENT)

La sfârșitul anilor ’40 și începutul anilor `50, Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a lansat un proiect secret numit ”Operațiunea Mockingbird” (n.red. – ”Mierloi”), scopul fiind cumpărarea de influență și, într-un final, […]

***

Adina Alberts: Câți bani au primit medicii din România ca sponsorizări de la companiile producătoare de vaccinuri

Medicul Adina Alberts a scris pe Facebook, că medicii din România au fost sponsorizați în anul 2019, de companiile producătoare de vaccinuri, cu sume consistente. Postarea medicului Potrivit Adinei Alberts, „Astra Zeneca a sponsorizat în […]

***

O femeie de 85 de ani a murit in fata spitalului din Corabia asteptand o scrisoare medicala. “Mai aveam nevoie de o stampila rotunda”

O batrana a murit in fata spitalului din Corabia asteptand o scrisoare medicala. Drama femeii a fost facuta publica de nepoata sa, pe Facebook.

Spitalul din localitatea olteana Corabia ajunge, astfel, pentru a doua oara in doua saptamani, in atentia autoritatilor de la centru, dupa cazul unui batran ignorat, care statea in genunchi pe holurile unitatii sanitare.

***

Patreon

Dispar pe rand drapelele din intersectiile din Timisoara. Explicatia Primariei

catarg-728x336.jpg

TIMISOARA. Tricolorul nu mai flutura in intersectia de la Michelangelo cu Bratianu. Disparitia drapelului de pe catarg a fost observata de timisoreni luni dimineata, iar multi s-au gandit ca urmeaza demontarea constructiilor pe care au fost ancorate steagurile de mari dimensiuni, dat fiind faptul ca recent instanta a stabilit ca au fost ridicate ilegal. Nici […]

***

Blocuri cu 5 etaje în Elisabetin, în locul celebrului Oglinda. Dezbatere publică fără documentație

Timișorenii sunt chemați de primărie să spună dacă sunt de acord ca în Piața Bisericii din Elisabetin să fie construite blocuri cu cinci etaje, parcări subterane și supraterane. Documentația nu a fost urcată pe site-ul primăriei, unde se poate găsi însă un PUZ care a intrat în dezbatere publică și în anul 2018.

***

VIDEO Cum era sarbatorita cu forta ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu. Sarcinile dure trasate de PCR si de fosta Securitate

VIDEO Cum era sarbatorita cu forta ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu. Sarcinile dure trasate de PCR si de fosta Securitate

Inainte de 1989, ziua de nastere a dictatorului Nicolae Ceausescu era prilej de festivism desantat. Cultul personalitatii atingea apogeul cu ocazia sarbatoririi “Celui mai Iubit Fiu al Poporului”, pe 26 ianuarie. In 1988, Ceausescu implinea 70 de ani, fiind penultima sa aniversare fastuoasa in stil “coreean”.

 

***

Cum arăta Imperiul Otoman în vremurile de glorie? De unde obţinea venituri şi cum se întreţinea?

Imperiul Otoman este cunoscut în istorie ca fiind unul dintre cele mai mari imperii musulmane din istorie.Campaniile militare şi cuceririle au înfiorat Europa creştină. Însă cum funcţiona acest colos pe plan intern? Cum  era organizată societatea? Cum se făcea dreptatea şi după ce reguli funcţiona imperiul? De unde obţinea venituri  şi cum se întreţinea?

 

curs

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*