Anton Kovacs June 24, 2020

Sa facem un calcul mititel:

Natalitatea în România este de vreo 9.9 născuți la fiecare 1000 de locuitori.

Populația orașului Timișoara este de minim 350000 de locuitori, oficial.

Asta înseamnă că în Timișoara se nasc anual vreo 3400 de copii.

Să presupunem că numai jumătate din cele 3400 de familii primesc niște bănuți pentru bonă, numai timp de un an, cu toate că o astfel de situație ar fi discriminatorie pentru jumătate din familiile care au copii mici.

Avem deci 1 200 000 de lei/an, împărțit la 1700 de familii împărțit la 12 luni = 59 lei/lună/familie.

E mai mult decât nimic dar 59 de lei va ajunge probabil pentru a plăti abonamentul de telefon al bonei, nu să-i dai leafă.

Dacă lungim perioada de acordare a acestor bani la 2 ani vom avea în fiecare an copii din anul curent la care se adaugă copii de anul trecut, deci 29-30 lei/lună.

Facem calculul pentru numai 100 de familii, să spunem cele foarte meritocrate care participă la împărțirea bucatelor, până când copilul are 5 ani.

Avem 1200000/500/12=200 de lei/familie lunar.

Așa că toată povestea asta este o risipă care nu prea ajută pe nimeni, sau e o variantă a TVA-ului redus pentru locuințele scumpe.

Părerea mea este că ar fi mai bine ca domnul primar să o lase baltă, vin vremuri tare grele și e bine să cheltuim cu multă chibzuință bănuții ăia care vor fi tot mai puțini.

***

Există undeva, într-un univers paralel, o lume minunată în care tinerii care nu știu să facă nimic câștigă cu toții salarii de mii de lei, dar li se mai dau și niște bănuți să-și plătească bona, probabil filipineză, unde mergi la servici numai din când în când și în rest stai acasă iar statul îți va da niște bănuți, nu mulți dar oricum nemunciți, unde creșterea economiei se face mărind consumul, de exemplu dacă vrei bani de concediu nu trebuie decât să-ți cumperi un telefon nou.

Tot pentru a obține mai multe venituri primăriile nu trebuie decât să dărâme stadioanele vechi pentru a face unele mai noi și periodic să construiască câte o nouă sală de sport sau un bazin de înot.

Citește și:  Revista presei–11.03.2021

Totul este cât se poate de logic, construind un nou stadion niște oameni vor primi niște salarii, cheltuie salariile acelea cumpărându-și mașini, case și televizoare tot mai mari, o parte din banii cheltuiți se întorc la stat sub formă de impozite și taxe, statul face și mai multe stadioane, mai multe salarii…

La fel se întâmplă și cu pensiile care cresc periodic, nu chiar cu 40%, sau cu alocațiile copiilor care se dublează în fiecare an.

Având mai mulți copii avem mai mulți bani, cumpărăm lucruri, astfel se crează locuri de muncă, iar în final la buget vin și mai mulți bani care vor fi folosiți pentru a crește alocațiile copiilor.

Acolo, în acea lume paralelă dacă ne uităm în sus vedem monoraiuri folosite de turiști și drone individuale în care zboară localnicii.

Și pentru că oamenii trebuie să aibă totuși o ocupație, se pune accent pe componenta ludică a vieții.

Nu avem foarte des știri din acea lume, așa că iată niște știri din lumea aceasta, în care trăim acum cu toții:

.

***

***

***

Sorina Faier, Elite Searchers:

Ne aşteptăm ca numărul contractelor de muncă încetate să crească cu circa 30% după încetarea ajutorului acordat de stat.

***

Astăzi sunt Sânzienele.

Și mi-am amintit de o caricatură pe care am văzut-o în urmă cu câțiva ani:

***

Capture2

La unii Sânzienele au venit cu o zi mai devreme.

***

Așa e când ești la răscrucea imperiilor, toți te persecută.

Glumesc.

De fapt e vorba despre niște oameni care nu ar avea dreptul să fie acolo, care nu vor să lase ciolanul din gură, și despre niște șmecheri cărora nu le place să vadă alții pe ce se cheltuie banii.

Iar rezultatul este că din tot laserul ăla pe care l-am tot lăudat că e cel mai mare și e o recunoaștere internațională a științei românești, se va alege praful.

***

Și în final nu o știre nouă ci un text care se referă la lucruri de mult trecute dar cu un subiect foarte asemănător cu cel al știrii despre minunatul laser:.

Merită să-l citiți.

 

Capture3

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*