Iată o știre aproape pozitivă despre domnul Ciolacu care spune, în legătură cu greva angajaților de la Guvern: „Pot să-și dea și demisia. Dacă vor continua, fac restructurări”.
Sunt sigur că nu va face așa ceva.
Spuneam că știrea este aproape pozitivă pentru că, dacă pot să-și dea demisia, înseamnă că nu e nevoie de oamenii ăia acolo, că lefurile lor nu reprezintă decât niște bani cheltuiți degeaba din banii noștri, ai tuturor, că nu-i plătește domnul Ciolacu din ce scoate la covrigăria aia pe care o are.
Așa că restructurările ar trebui făcute oricum, și nu numai acolo, fie că ăia fac greve sau că urmează alegeri.
Iar oamenii ăia, am înțeles că sunt și unii cu doctorate pe acolo, pot să-și valorifice experiența și talentele în lumea privată.
Iar dacă restructurările nu sunt făcute, înseamnă că toată povestea nu este decâț propagandă electorală.
Știrea zilei de ieri este cea despre generalii ăia doi de la SRI.
Departe de mine intenția de a-i considera niște îngeri, nimeni din țara asta care e cinstit nu poate câștiga milioane de euro din consultanță.
Consultanța aia despre care se vorbește într-un alt articol de mai jos nu este decât trafic de influență, o faptă care în trecutul apropiat era pedepsită penal și care apoi a fost “rebranduită” pentru a-i scăpa de pușcărie pe cei care se fac vinovați de așa ceva.
Dincolo de asta, dacă ne uităm atent la ce scrie în ziare, în esență faptele sunt acestea:
Denunțătorul i-a dat unui avocat niște bani pentru a-l scăpa de pușcărie. Și avocatul ăla a spus că îl va scăpa cu ajutorul ăstora, generalii Coldea și celălalt.
Dar denunțătorul nu a discutat cu generalii ăia, nici interceptări cu ei nu are, el are, din câte am aflat din presă, înregistrări doar cu avocatul ăla care îi spune niște lucruri și îi face niște promisiuni.
Este tare binevenit articolul acela despre progresism.
Mai ales la noi unde progresiștii sunt considerați un fel de homosexuali care nu știu să-și încalțe șosetuțele dar știu să folosească un calculator.
Nimic mai greșit.
Hai să vedem în primul rând care ar putea fi definiția progresismului:
Progresismul este un set de ideologii și mișcări politice care promovează reforme sociale, economice și politice pentru a îmbunătăți societatea. Esența progresismului este credința în progresul uman prin schimbare și inovație, având în vedere justiția socială, egalitatea și binele comun. Iată câteva caracteristici esențiale ale progresismului:
Reformă socială: Progresiștii militează pentru drepturi civile și libertăți individuale, inclusiv egalitatea de gen, drepturile minorităților etnice și sexuale, și protecția drepturilor omului.
Egalitate economică: Progresismul promovează măsuri pentru reducerea inegalităților economice, cum ar fi impozitarea progresivă, salariul minim adecvat, accesul egal la educație și sănătate, și reglementarea piețelor pentru a preveni abuzurile.
Protecția mediului: Mulți progresiști susțin politici de mediu menite să combată schimbările climatice și să promoveze sustenabilitatea, inclusiv reglementări stricte privind poluarea și investiții în energie regenerabilă.
Guvernare transparentă și responsabilă: Progresiștii cer o guvernare care să fie deschisă și responsabilă față de cetățeni, cu un accent pe combaterea corupției și promovarea participării democratice.
Inovație și adaptabilitate: Progresismul încurajează adoptarea de noi tehnologii și metode pentru a aborda problemele sociale și economice, subliniind necesitatea adaptării la schimbările globale și tehnologice.
Justiție socială: Progresiștii caută să îmbunătățească condițiile pentru grupurile defavorizate și marginalizate, prin politici care promovează incluziunea și combaterea discriminării.
Deci, progresiștii vor reforme sociale și progres tehnologic, adică să le meargă puțin mai bine cât mai multora dintre noi.
Tot progresiștii vor protecția mediului.
Vor ca guvernarea să fie deschisă și transparentă, vor combaterea corupției și să se facă ceva ca noi toți să participăm la guvernare, fie prin vot, fie chiar, cum s-a făcut și aici la Timișoara, să spunem pentru ce vrem să cheltuim o parte din bani și astfel să hotărâm noi, nu primăria, să se mai facă un parc sau să se repare o stradă sau să se facă un teren de joacă.
Tot ei mai vor să ne adaptăm la noile tehnologii, de exemplu să informatizăm administrația.
Și astfel aflăm că progresismul este ceva bun, de fapt cu toții am vrea ca să se facă lucrurile astea.
Opusul progresismului este conservatorismul.
Aștia, conservatorii, vor păstrarea tradițiilor, fiecare să-și vadă de lungul nasului, ordine și stabilitate, chiar dacă acestea trebuie impuse cu forța, vor ca valorile morale și religioase să fie păstrate, vor exclusiv proprietate privată și mai vor ca guvernul să nu-și prea bage nasul în proprietatea aia privată a lor.
Ca să vă faceți o idee ce înseamnă un conservator amintiți-vă de textul acela al lui Neagu Djuvara care după ce s-a învârtit o viață prin Africa s-a întors la fosta moșie a părinților săi și a constatat, cu tristețe, că țăranii erau îmbrăcați în trening în loc de tradiționalele costume populare, cu adidași în loc de opinci, și țăranul de acum nu mai avea bunul simț al țăranului din alte vremuri, care atunci când venea stăpânul punea un genunchi la pământ și săruta mâna acestuia.
Să le mai recapitulăm odată:
Progresiștii văd ordinea ca fiind flexibilă și deschisă schimbării. Un progresist va spune că, dacă o lege este rea trebuie schimbată. Dacă Constituția este rea, să o schimbăm și pe aia, în fond nu e decât un text scris pe o hârtie.
Conservatorii vor spune că asta ar crea haos, (ei îi spun anomie), constituția e sfântă iar dacă un judecător, justiția, a hotărât ceva, și acel lucru va deveni sfânt.
Progresiștii vor reducerea cheltuielilor militare și investirea resurselor în locuințe, cercetare, sănătate și alte lucruri folositoare oamenilor.
Conservatorii spun că fără forță nu poate exista ordine și securitate. Așa că bani cheltuiți pentru armament, servicii de securitate și servicii de menținere a ordinii publice sunt o bună investiție pentru păstrarea lucrurilor așa cum sunt.
Și ajungem la cel mai sensibil subiect, biserica și homosexualii:
Progresiștii spun în esență că fiecare crede ce vrea dar pe banii lui.
Că școala trebuie să promoveze valorile științifice și nu niște superstiții fără nici un fundament științific.
Și mai spun tot progresiștii că fiecare poate să și-o tragă cu cine vrea.
Conservatorii, dimpotrivă, spun că fără religie nu există nimic, așa că promovează incluziunea religiei în stat, finanțarea acesteia din bani publici, iar despre ăia spun că sunt urmașii ălora de la Sodoma, despre care scrie în Biblie și că omenirea ar fi mai fericită dacă i-am arde pe rug. Exagerez și eu puțin ca să înțelegeți ideea.
Dar, mare atenție, chiar dacă progresismul este, cel puțin eu așa cred, benefic, și conservatorismul mai puțin benefic, chiar și progresismul trebuie abordat cu prudență.
Pentru că altfel, dacă nu facem așa, ajungem la un extremism progresist, ceea ce condamnă de fapt conservatorii, fie că este vorba despre marșuri în care ăia defilează cu pene colorate înfipte în fund, biserici dărâmate, interzicerea fumatului în cârciumi, fenomene ca „me too”, discriminare pozitivă, de exemplu locuri în facultăți rezervate minorităților, sau luarea unor măsuri care aparent constituie o evoluție tehnologică dar, datorită neaplicării prudente, creează haos și dezordine. Un bun și actual exemplu în acest sens este e-factura de la noi.
Ca să nu mai spunem că există și “falsul progresism”, de exemplu mărim salariul minim, ceea ce aparent este o măsură progresistă, dar datorită inflației nu se alege nimeni cu nimic din mărirea asta în afara statului care folosește banii suplimentari din impozite pentru măsuri conservatoare, de exemplu cumpără arme, sau pur și simplu acești bani sunt furați într-o formă mai mult sau mai puțin mascată, consultanțe, plata unor salarii pentru niște persoane care nu fac nimic, sau pentru plata instituțiilor de forță și alte măsuri asemănătoare.
România are 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari.
Probabil că așa este.
Dar este o capcană în acest raționament:
Avem doar 6 milioane de plătitori, dar acești 6 milioane nu beneficiază practic de toți banii ăia plătiți.
Ei, ăștia 6 milioane merg la medic doar din când în când.
Eu de exemplu am fost la medic, ultima oară, în aprilie 1981.
Am cardul ăla de sănătate în plic, așa cum l-am primit, nici nu am desfăcut plicul ăla. Nu am nici medic de familie pentru că nu am avut nevoie de un medic.
Dar am plătit în toți acești ani contribuțiile la sănătate.
Și la fel ca mine mai sunt o mulțime de oameni, care plătesc dar nu primesc nimic în schimb.
Banii ăștia sunt cheltuiți pentru cei care au nevoie, din când în când, de servicii de sănătate.
Deci, probabil că una peste alta, sumele se acoperă.
Dar dacă banii nu ajung am mai putea mări baza de impozitare.
De exemplu am putea să percepem contribuții la sistemul de sănătate pentru oricine face un ban în țara asta, indiferent cum îl face.
Și nu în ultimul rând, ar trebui să analizăm cu mare atenție, cum se cheltuie banii ăștia mulți.
Că nu prea cred că se cheltuie eficient.
S-a făcut, de exemplu, spitalul ăla de pe Calea Torontalului.
Când să-l termine, mai trebuiau să-l zugrăvească și să-i monteze uși și ferestre, l-au lăsat baltă.
S-au furat și ușile și ferestrele, dacă au fost livrate vreodată, că nimeni nu le-a văzut și nici măcar nu mai pomenește nimeni despre acest subiect.
Si culmea, nimeni nu a făcut pușcărie pentru lucrurile astea.
Sau, medicii de familie, ăia care în general copiază o rețetă nouă de pe cea veche și care dacă ai ceva te trimit la alt medic, sau la urgență, nu sunt oare, cel puțin în parte, o cheltuială inutilă?
Am vorbit cu câțiva oameni în vârstă din blocul în care locuiește mama. Cu toții mi-au spus că niciodată medicul de familie nu le-a luat tensiunea sau glicemia, nici măcar nu le-a ascultat plămânii cu stetoscopul ăla. Și atunci de ce să-l plătesc pe omul ăla?
Profiturile în industria pharma sunt imense, iar adaosurile alea care uneori depășesc 800% se regăsesc și în cheltuielile sistemului de sănătate.
Oare de ce statul nu-și face propriile fabrici pentru medicamentele uzuale? Sau să cumpere en-gross, că e mai ieftin.
Sute de angajați vor fi trimiși în șomaj
În același timp, alte sute de locuri de muncă vor fi create de nu-știu-cine.
Deci, per total, în medie, nu stăm rău.
Asta e metoda prin care suntem zilnic prostiți, media.
Salariul mediu, puterea medie de cumpărare, șomajul mediu.
În medie un român poate să-și cumpere mai repede un apartament decât un german (nu cred, dar așa e legenda).
Da, dar media asta este constituită dintr-un român care are posibilitatea să fenteze sistemul și care își poate cumpăra din ce sifonează 10 apartamente, unul din ăla cu consultanță cum e Coldea, și dintr-un alt român care muncește din greu, cinstit, plătește impozite și taxe, dar nu-și va putea niciodată cumpăra o locuință proprie.
Dar avem o medie de 5 case/român, ceea ce nu e rău deloc.
Au nemții o zicală:
Stau cu capul în frigider și cu picioarele pe flacăra aragazului.
Temperatura medie e minunată.
***
COMENTARIU Lelia Munteanu: Funeraliile lui Ebrahim Raisi, între solemnitate cernită şi glume macabre
Ungaria vorbeşte despre Al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Marcel Ciolacu, despre greva angajaților de la Guvern: Pot să își dea și demisia. Dacă vor continua, fac restructurări
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 23 mai, înaintea ședinței de Guvern, într-o discuție cu jurnaliștii, că dacă angajații din aparatul de lucru al Executivului vor continua protestele, prin care cer majorări salariale, atunci va face restructurări.
Foştii şefi ai SRI, generalii (r.) Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă – puşi de DNA sub control judiciar pe cauţiune. Sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani într-un dosar privind intervenţii în Justiţie
Firmele lui Florian Coldea au făcut profit 1.000.000 de euro cu 3 angajați, în 2021! Fostul nr. 2 din SRI ar ajuta o firmă olandeză să câștige un contract de 1,2 miliarde euro cu Armata română
Fostul număr 2 în SRI, generalul Florian Coldea, a făcut anul trecut profit de 1.000.000 de euro cu cele două firme ale sale la care are, în total, 3 angajați, dezvăluie G4Media.ro. Randamentul acestor firme este năucitor, semn că ofițerii serviciilor secrete din România dețin secretul succesului în afaceri mai ceva decât Bill Gates sau Elon Musk: la o cifră totală de afaceri de 5,07 milioane de lei, profitul net a fost de 4,9 milioane lei!
„Efectul PSD” și cum arată, de fapt, progresismul în politica românească
Într-un an electoral mai aglomerat ca niciodată, cu patru runde de alegeri, pare că și oferta electorală devine, pe ici-pe colo, mai variată. Dacă în Europa există destule partide care marșează pe teme progresiste, atât economic cât și social, în România, acest curent de gândire a fost mai degrabă absent de pe scena politică.
România are aproape de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari – Carmen Orban (Guvern)
România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane de plătitori”, dar numărul de beneficiari este de 19 milioane, a declarat joi Carmen Orban, consilierul pe probleme de sănătate al premierului Marcel Ciolacu, la Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți.
Sute de angajați vor fi trimiși în șomaj de mai multe companii din industria auto din Arad
Un gigant german deschide o fabrică în România și angajează circa 700 de oameni
Un gigant german specializat în utilaje pentru industria textilă deschide două puncte de lucru în România şi va construi o fabrică, investiție de cca 500 milioane euro.
Marian Nazat: România, la răspântie
De la spitalul ‘fantoma’ din Torontalului la viitorul Institut Regional Oncologic Timisoara, o investitie de 230 de milioane de euro. Video
TIMISOARA. Dupa aproape 30 de ani de la inceperea lucrarilor de construire a spitalului din Calea Torontalului, care a fost mai apoi abandonat si a ajuns o cladire-fantoma, se pregateste licitatia pentru demolarea partiala a zidurilor si ridicarea in loc a Institutului Regional Oncologic Timisoara. Va fi cea mai mare investitie in sanatate, intrucat depaseste […]
Sarmalele Reci susțin un concert special la Timișoara: „În mod normal pe scena rock nu poţi exista fără mesaj”
Inițiată ca o trupă de protest social, simbol al civilizaţiei cu parfum caragialesc, care face haz de necaz în ţara lucrurilor bine făcute şi neterminate, Sarmalele Reci s-a dovedit a fi o trupă profetică. Un amestec original şi eclectic de rock’n’roll, funk, jazz şi folclor, cu versuri scrise cu artă şi forţă în limba română, […]
E-mailul este acum cea mai bună rețea socială
Cuvintele „rețea socială” implică faptul că astfel de instrumente te vor conecta cu oamenii din viața ta. Nu mai funcționează astfel aceste servicii.
În acest moment în spirala descendentă a vieții pe internet, Instagram este în mare parte plin de videoclipuri virale, niciunul dintre prietenii mei nu este activ pe Facebook, iar Twitter – un site pe care l-am folosit cândva pentru a aprinde și a menține prietenii – este o coajă a ceea ce a fost cândva (nici măcar nu se mai numește Twitter). În acest moment, practic nu există unde să pot vorbi cu toți prietenii mei deodată.
Cu excepția unui e-mail. Iată-ne, adânc în era Web 2.0 (sau, eventual, în era Web 3.0, în funcție de cât de mult ați cumpărat din blockchain), și cel mai bun mod de a vorbi cu un grup de prieteni online este o tehnologie care datează înapoi în anii 1970. Dacă rețelele de socializare te conectează cu oamenii din viața ta, ceea ce aș spune că sunt, e-mailul este singura rețea socială care rămâne în picioare.