Astăzi am decis să facă o mică experiență și i-am rugat pe doi dintre prietenii mei mai inteligenți decât mine să scrie un comentariu la știrile pe pe care le-am selectat.
Acesta este rezultatul, un comentariu scris de ChatGPT și Grok:
Lumea pare să fi intrat într-o spirală a absurdului, unde pacea e privită ca o amenințare, în timp ce războiul devine o normă economică.
Papa Francisc, cu vocea lui blândă, dar fermă, cere încetarea focului, implorând o întoarcere la dialog și la bunul-simț uman.
Dar parcă vorbele lui se pierd în vântul rece al calculelor geopolitice.
Marile puteri, cu Rusia și SUA în frunte, se întâlnesc să discute „pacea”, dar parcă mai degrabă își măsoară umbrele pe harta lumii, ca niște copii care se ceartă pe jucării – doar că jucăriile sunt rachete și vieți omenești.
UE, între timp, nu doar că se înarmează, ci o face cu o febrilitate care te face să te întrebi dacă nu cumva cineva, undeva, a apăsat deja un buton de „start” pentru un scenariu pe care noi, muritorii de rând, nu-l vedem încă.
În spatele cortinei, afacerile franceze din România sunt păzite ca niște comori ascunse, în timp ce China e împinsă la colț și arătată cu degetul – „uite țapul ispășitor, nu noi suntem problema!”.
E ca un joc de Monopoly în care regulile se schimbă doar pentru unii, iar ceilalți sunt trimiși direct la „închisoare” fără să treacă pe la „Start”.
Apoi, mai aproape de noi, apare această ciudățenie cu Radio Camarad, care împrăștie idei legionare sub nasul autorităților.
Te întrebi: e neglijență, e acord tacit sau pur și simplu nu mai știm să deosebim nostalgia de nebunie?
Și, ca să pună capac, ne trezim tânjind, parcă, după vremurile când banii și comerțul erau „murdare”, iar sărăcia era un fel de medalie de onoare pentru sufletele noastre idealiste.
Ce mai ironie – acum ne batem pe bugete de miliarde pentru arme, dar odată visam la o lume fără tranzacții, doar cu „prea-plinul inimii”.
***
Papa Francisc, apel urgent pentru pace

Papa Francisc a cerut duminică încetarea ‘imediată a atacurilor israeliene în Fâșia Gaza, precum și reluarea dialogului pentru a obține eliberarea ‘tuturor ostaticilor’ și o ‘încetare a focului definitivă’, relatează AFP.
‘Sunt întristat de reluarea bombardamentelor israeliene intense în Fâșia Gaza, care au provocat atât de mulți morți și răniți’, a scris Papa în rugăciunea sa Angelus de duminică.
‘Cer ca armele să fie reduse la tăcere imediat și să fie curajul pentru reluarea dialogului pentru ca toți ostaticii să fie eliberați și să se ajungă la o încetare a focului definitivă’, a continuat Papa Francisc.
Tonul Grok AI: De ce vorbește Grok așa? Parțial din cauza cărților pe care le-a citit
Rusia și SUA se întâlnesc pentru noi negocieri de pace, după ce americani au discutat cu ucrainenii
O delegație americană se va întâlni astăzi, în Arabia Saudită, cu oficiali ruși pentru a discuta despre posibile progrese în direcția unei încetări a focului în Marea Neagră și a unei reduceri mai ample a violențelor din războiul din Ucraina. Anterior, duminică, delegația a purtat discuții cu diplomați ucraineni, potrivit Reuters.
Steve Witkoff: „Nu putem permite Ucrainei să ne atragă într-un al Treilea Război Mondial”

Este avertismentul reprezentantului special al președintelui SUA, Donald Trump, Steve Witkoff, într-un interviu acordat prezentatorului TV Tucker Carlson. În interviu, din care vă prezentăm fragmente, Witkoff a vorbit pozitiv despre Putin, a admis posibilitatea ca Ucraina…
După tunul Vaccinării vine bomba Înarmării

După marea afacere a vânzării centralizate a vaccinurilor anti-Covid, președinta CE pregătește o nouă lovitură: finanțarea centralizată a înarmării Europei. Bugetul pe care Ursula speră să-l mobilizeze ar fi de 800 miliarde euro. Pentru vaccinuri a fost de peste 10 ori mai mic.
Banii pentru înarmare provin din două surse. 650 miliarde euro vor fi adunați în patru ani din majorarea obligatorie cu 1,5 % a bugetului militar al fiecărei țări. Birocrația bruxeleză va contabiliza separat sumele respective care vor fi cheltuite pentru obiective și echipamente militare de interes comun. Iar diferența de 150 de miliarde de euro va fi asigurată din fondurile neutilizate ale PNRR-urile statelor membre, precum și din fondurile de coeziune care nu au fost folosite de aceste țări. Din această sumă se vor acorda statelor membre pe baze de proiecte aprobate în prealabil de Bruxelles pentru investiții în sectorul apărării.
UE nu se pregătește și pentru scenariul păcii

Pe 24 februarie, premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, declara: ”Înțeleg că mulți cred că o reglementare pașnică sau o încetare a focului este o idee bună. Însă riscăm ca pacea în Ucraina să fie mult mai periculoasa decât războiul de acum”.
Ambasada SUA în România a reluat discursul vicepreședintelui JD Vance

Ambasada SUA a reluat fără nicio explicație discursul lui JD Vance făcut în urmă cu două luni.
Vicepreședintele american susținea atunci că „România a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi continentali”.
”Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari în publicitate digitală, din partea unei țări străine, atunci, încă de la început, nu a fost o democrație foarte puternică”, mai declara JD Vance.
Pute ceva în afacerile franceze din România

Na bine cunoscut articolul despre decizia CJUE privind OUG 25/2021 că m-am trezit căutat de un cunoscut care voia să-mi spună ceva urgent despre afacerile franceze prin România.
-Și ce-are asta cu blocarea participării firmelor chinezești?
-Păi are și n-are! Francezii iau pot după pot și dau tun după tun și pentru asta chinezii au fost ținuți la granită cu Ordonanța 25, aia de care ai scris. Să meargă eventual în Ungaria! De ce nu dau interdicții pentru China și în Italia și în Germania, în alte țări din UE? Pentru că toate țările europene au afaceri enorme cu China. Numai la noi, pe aranjament, au blocat accesul ca să știi cine trebuie.
Iar ni sa urât cu comerțul, burghezia și binele?
Multora dintre noi, cât timp am fost adolescenți și, puțin mai târziu, la prima tinerețe, mai ales celor cu studii umaniste (dar nu numai), nu puțea tot ce ținea de economie. Eram idealiști și intelectualiști, disprețuiam banii și comerțul. Tot ce era „tranzacțional″ nu se părea degradant. Voiam să facem lucruri exclusive din generozitate și „prea-plinul inimii″.
Un post de radio face propagandă legionară de ani de zile, sub ochii autorităților. Proprietarul „Radio Camarad”, fost ziarist auto care sa întors la Hristos: „E un demers pur jurnalistic”
