Anton Kovacs April 21, 2021

 

Rusia își construiește propria stație spațială (să nu uităm că și prima stație spațială, MIR, a fost tot rusească). Pe mine mă întristează știrile de genul ăsta, dar, în contextul actual e normal să se întâmple așa. Când în 12 aprilie se vorbește despre primul zbor al omului în Cosmos dar nu se pronunță nici măcar odată numele lui Iuri Gagarin, pentru ca unii care nu prea citesc (adică majoritatea celor care nu sunt trecuți de vârsta de 40 de ani) să nu se prindă că ăla, primul, a fost rus, în condițiile în care depinzi de rușii ăia să te plimbe și pe tine prin spațiu, dar tu te porți ca un neam prost, este de înțeles că la un moment dat celălalt va spune OK, dacă tu nu vrei să ne jucăm împreună, îmi iau jucăriile și mă joc singur.

***

Citiți încă odată titlul ăsta: Petrolul, cuprul şi fierul, materii prime esenţiale pentru economia lumii, vor continua să se scumpească, iar urcuşul susţinut nu va putea fi oprit decât de o revenire în forţă a pandemiei.

În traducere, ca să înțeleagă toată lumea: resursele se scumpesc și pentru a împiedica acest trend va trebui să facem ceva. Cum alte resurse nu sunt, va trebui să scădem consumul. Și ca să scădem consumul, va trebui să recurgem la un artificiu, vă spunem că e din nou pandemie, tot asta, sau, se discută de câteva zile despre “superbacterii”, sau va fi altceva. Vine valul IV și tot așa cam până la valul XII, probabil. Dacă e pandemie stați acasă, dacă stați acasă, nu mai aveți nevoie de mașini și benzină, dacă nu mai aveți nevoie de mașini și benzină, nu se mai consumă resurse, cererea scade și prețurile rămân aproape neschimbate. Până găsim o soluție, un an, doi, cinci.

De fapt, despre resursele astea care sunt tot mai puține se știa de mult.

Dacă locuiți într-un apartament de bloc mai vechi și vă schimbați un întrerupător sau o priză, vă veți convinge de acest lucru: conductorii sunt din aluminiu.

Și sunt din aluminiu pentru că se știa că rezervele de cupru sunt foarte mici. Se ajunsese ca până și cablul coaxial al antenelor de TV să aibă un miez din oțel pe care era depus un strat extrem de subțire din cupru (și cei care au învățat puțină electronică vor ști de ce nu e nevoie ca întreaga secțiune a acelui miez să fie din cupru) iar armătura cablului nu era nici ea o țesătură din cupru, ci era o bandă din aluminiu foarte subțire, practic staniol, pe care era răsucit un fir foarte subțire din cupru.

După revoluție, când oamenii începuseră să-și pună în case țevi din cupru, sau acoperișurile bisericilor începuseră să fie acoperite cu tablă de cupru, crezusem că omenirea a înnebunit.

Cu petrolul ăla iarăși e o problemă. E adevărat că în adâncul pământului petrolul apare ca urmare a descompunerii pădurilor și a vietăților care au existat acolo în urmă cu multe milioane de ani. Și că acesta este un proces continuu, care va avea loc atât timp cât va exista viață pe pământ și mult după aceea… Dar descompunerea aia, dacă se face de la sine, se face încet, și ca atare petrolul se crează mult mai încet decât îl consumăm noi în prezent.

Și nu cuprul, petrolul și fierul sunt marile probleme, există resurse care sunt localizate aproape în totalitate într-o singură țară. Neodimul, de exemplu. Aproape toate rezervele de neodim sunt în China. Nu ai neodim, nu ai magneți puternici. Nu ai magneți, nu ai trotinete electrice, telefoane, mașini electrice, harddiskuri (când vi se strică harddiskul nu-l aruncați, desfaceți-l și scoateți magneții ăia extrem de puternici, puteți face nenumărate chestii cu ei), aparatură audio-video și alte nenumărate și minunate chestii pe care le folosim în prezent.

Dacă chinezii se supără pe cineva și își opresc exporturile de neodim către acea țară (de fapt China nici nu mai exportă minereu de neodim, ci numai magneți gata fabricați), țara respectivă cade direct în cap la mijlocul secolului XX. Și noi, popor mândru care se trage din Daci, ne certăm cu oamenii ăia pentru că așa am primit ordin de la alții care pretind că ne sunt prieteni.

***

Cred că dacă ați citit până aici, v-ați dat seama că noi, vorbesc despre InfoTimișoara, nici nu ne auto cenzurăm și nici subvenționați de cineva nu suntem. Cu toate că unii spun că asta ce facem noi nu e presă. Poate nici nu e, poate presă e numai aia subvenționată de nu se știe cine, cu bani mulți.

Că vorbeam despre cenzură, ați observat o chestie interesantă, cu omul ăla omorât de polițiști?

Duminică urla toata presa. Luni mai era câte un comentariu. Ieri nimic, de parcă toată presa primise un ordin, ceva, să pună batista pe țambal.

***

Se mai face un fel de mall la Timișoara, în Calea Buziașului, puțin mai sus de Detergenți.

***


Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.

🔸SUSȚINE și tu jurnalismul independent –> https://www.patreon.com/infotimisoara​

 

***

 

Rusia a început să-și construiască propria stație spațială

Rusia începe să-și construiască propria stație spațială

Agenția spațială rusă a declarat ieri că speră să își lanseze propria stație orbitală în 2025, deoarece Moscova are în vedere retragerea din programul Stației Spațiale Internaționale pentru a merge singură.

Șeful Roscosmos, Dmitry Rogozin, a declarat că au început lucrările la primul modul al unei noi stații, după ce oficialii au avertizat că Rusia are în vedere retragerea din ISS, unul dintre puținele exemple de cooperare cu Occident.

Citește și:  Revista presei–17.11.2020

„Primul modul de bază al noii stații orbitale rusești este în lucru”, a spus Rogozin într-un comunicat privind aplicația de mesagerie Telegram. El a spus că corporația spațială rusească Energia își propune să aibă modulul „pregătit pentru lansare” în 2025 și a lansat un videoclip al personalului Energia la locul de muncă.

Lansat în 1998 și implicând Rusia, Statele Unite, Canada, Japonia și Agenția Spațială Europeană, ISS este una dintre cele mai ambițioase colaborări internaționale din istoria omenirii.

***

Petrolul, cuprul şi fierul, materii prime esenţiale pentru economia lumii, vor continua să se scumpească, iar urcuşul susţinut nu va putea fi oprit decât de o revenire în forţă a pandemiei

***

Presa în România: puțină transparență, multă autocenzură, bani de la Guvern

Raportul anual al organizației Reporteri fără Frontieră (RSF) cu privire la libertatea presei plasează România pe locul 48, un loc mai bun decât al Ungariei (93) sau Greciei (70), dar mai slab decât al Italiei (41). Un loc îndepărtat de topul clasamentului: Norvegia, Finlanda și Suedia.

În privința României, indexul RSF semnalează că viziunea autorităților statului asupra jurnalismului și libertății de expresie încurajează cenzura și auto-cenzura.

Finanțarea presei este, de multe ori opacă sau chiar marcată de corupție, iar politicile editoriale sunt subordonate intereselor patronilor, care le folosesc adesea drept instrumente de propagandă. Mai mult, adaugă raportul, informațiile despre cei care dețin anumite entități media sunt ascunse publicului, iar Consiliul Național al Audiovizualului a blocat transmiterea acestor informații pe motiv că încalcă legislația cu privire la protecția datelor personale.

Presa în pandemie

În timpul pandemiei de coronavirus, lipsa transparenței și a comunicării din partea autorităților au subminat atât accesul la informații, cât și credibilitatea presei. Autoritățile au blocat sau întârziat informațiile despre materialele sanitare și cheltuielile care vizau efectele pandemiei.

În timpul stării de urgență, Guvernul a anunțat o decizia controversată menită să interzică paginile de internet care propagau știri false și teorii ale conspirației, dar în practică, decizia nu a făcut decât să crească notorietatea acestora, mai arată documentul.

Pentru a combate dezinformarea și a spijini presa, guvernul a alocat 40 de milioane de euro unor campanii de informare publică. Inițiativa a fost criticată din cauza lipsei de transparență și a unor criterii de calitate în alocarea fondurilor. Acestea au ajuns la entități media cunoscute pentru lipsa de etică și au favorizat autocenzura, se mai arată în analiza Reporteri fără Frontieră.

***

România, pe primul loc în UE la decesele în accidente rutiere și în 2020. Al 6-lea an consecutiv

Comisia Europeană a publicat, astăzi, un raport preliminar cu privire la numărul deceselor cauzate de accidentele rutiere în Uniunea Europeană, în 2020. România este, în continuare, statul european cu cele mai multe accidente soldate cu pierderi de vieți omenești.

Potrivit raportului Comisiei Europene, aproximativ 18.800 de persoane și-au pierdut viețile în accidente rutiere în 2020, în scădere cu 17% față de 2019. Și România a inregistrat o scădere a cifrelor, însă păstrează prima poziție în acest clasament negativ și în 2020, poziție pe care se află constant încă din anul 2015.

România, cu 85 de morți la un milion de locuitori în 2020, este în scădere cu 31% față de perioada 2010-2020. Țara noastră este urmată de Letonia și Bulgaria, cu 74, respectiv 67 de decese la un milion de locuitori. La celălalt capăt al topului se află Liechtenstein cu un singur deces în trafic în anul 2020.

***

Securitatea cibernetică nu trebuie politizată, pentru că excluderea unui furnizor nu înseamnă securitate

646x404.jpeg

Problemele de securitate cibernetică sunt politizate. Industria TIC este extrem de globalizată şi nu se poate baza pe ţara de producţie pentru a determina sursa riscurilor de securitate cibernetică.

***

COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: E ceva putred în poliţie…

***

Patreon

***

Al treilea mall la Timișoara – parc de retail și hypermarket pe 5 hectare – unde va fi localizat

Prima 3

Un nou parc de retail va fi construit, în curând, în Timișoara, acesta fiind și primul proiect imobiliar demarat sub brand propriu pe plan local de Oasis Retail & Development Consulting. Două dintre cele trei terenuri achiziționate de dezvoltator în acest sens au fost tranzacționate cu ajutor agenției Hitch&Mosher, unul dintre principalii jucători activi pe piața din zona de vest a țării.

Terenurile sunt localizate pe Bulevardul Stan Vidrighin între străzile Constructorilor și Chimiștilor. Lucrările vor fi demarate la începutul anului viitor.

***

curs

***

Cum să fu_i un miliard

Catavencii-497_08-24-februarie-2020-mic_

Vă amintiți de alea 80 de miliarde ale lui Iohannis, nu? „Am obținut pentru România 80 de miliarde“, zicea președintele pe 26 noiembrie 2020. Venise de la Bruxelles, mai erau zece zile pînă la alegerile parlamentare. Era unul din acele momente în care poți minți, ucide și viola pentru un vot în plus. „Vom avea dezvoltare accelerată“, adăuga premierul Orban, cu aerul că muzica e deja tare și poți comanda orice. Dezvoltarea accelerată o simte toată lumea, asta e clar, […]

***

Jean de la Cracovia

7-scaled.jpg

Locuitorii unui bloc din Cracovia au fost terorizați ore în șir de un animal monstruos care s-a dovedit a fi un croissant atîrnat într-un copac. Mulți dintre locatari se temeau că bestia cu ciocolată vrea să intre în ei, ceea ce s-a dovedit a fi corect pînă la urmă. Prințul Philip a fost purtat pe ultimul drum de un dric special, proiectat chiar de el în 2003 și construit sub atenta sa supraveghere. Cunoscîndu-l pe Philip, probabil și-ar fi dorit […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*