„Europa trebuie să fie în stare să se descurce fără SUA”.
Ziarista și scriitoarea Anne Appelbaum are dreptate. Si ea, Europa, s-ar descurca săraca dar pentru asta primul pas ar fi ca americanii să-și ia jucăriile și să plece acasă.
Că vorba aceea, suntem preteni sau verișori, oamenii se vizitează, dar mai și pleacă.
*
Dragoș Damian are dreptate când afirmă că simplul consum nu stimulează neapărat producătorii autohtoni. Dar ceea ce nu menționează este că mulți producători europeni au descoperit o metodă pe care „băieții deștepți” o folosesc de mult timp: subantrepriza sau producția în regim lohn. Această practică este văzută de mulți ca fiind cea mai avantajoasă formă de producție în ziua de azi.
Să luăm, de exemplu, un producător român de scaune de birou. În mod normal, acesta ar avea nevoie de un teren pe care să construiască o fabrică, de forță de muncă calificată, utilaje și de materii prime pentru a-și începe producția.
În loc să investească în toate aceste resurse – care necesită timp și bani și mai ales inteligență – un antreprenor isteț ar putea alege o altă cale: găsește un partener extern, într-o țară unde există deja infrastructura necesară, forța de muncă calificată și motivația de a produce.
În loc să își construiască propria fabrică, el îi pune pe alții să i le facă.
Apoi, își pune propriul brand pe produse și le vinde în România sau în Europa.
Desigur, profitul său va fi mai mic decât dacă ar produce totul în țară, dar câștigă fără a face mari investiții. Între timp, noi, europenii, cumpărăm aceste scaune, iar o parte din banii plătiți se îndreaptă către birocrația statului, o altă parte devine profitul antreprenorului român, dar grosul ajunge la muncitorii din China sau din alte țări cu costuri de producție mai scăzute.
La final, statul este mulțumit pentru că și-a primit partea din taxe și impozite, iar antreprenorul este satisfăcut pentru că a obținut profit fără prea mult efort.
Mai rămâne o singură problemă, muncitorul român – cel care ar fi putut produce acele scaune în propria țară – nu mai are o sursă de venit.
El nu mai contribuie la economia locală și, prin urmare, nu mai are bani pentru a cumpăra scaune sau alte bunuri.
Astfel, ajungem în situația actuală, unde economia bazată pe consum și nu pe productivitate a ajuns într-o situație de criză.
*
Inteligența artificială Ion, fratele mai mic al rachetei Helen2, verișor de-al doilea cu dronele care survolează cerul României, și ruda îndepărtată a rezolvării problemelor economice ale țării prin informatizarea sistemului de evidență contabilă. Într-un cuvânt, România.
Totuși, trebuie să recunosc cu o ușoară invidie că ideea cu Ion nu mi-ar fi trecut prin cap. Și asta deși la mama acasă am o oglindă identică cu cea în care s-a fotografiat domnul Ciucă. E nevoie de secole de experiență liberală autohtonă și foarte mult tupeu pentru a lua o oglindă, a lipi pe ea câteva litere și a mai sifona niște bani publici din difuzarea rezultatului.
***
Cetățenii britanici au primit factura pentru Brexit. Retragerea din Uniunea Europeană a costat-o pe Marea Britanie 28 de miliarde de euro
Spiritele s-au inflamat în Marea Britanie, după ce ministrul Trezoreriei a dezvăluit că regatul britanic a cheltuit 28 de miliarde de euro să iasă din Uniunea Europeană. Acum, premierul Sir Keir se află în corzi. I se cere să facă publice costurile care au dus insula în pragul recesiunii, susține The Independent.
„Cireașa de pe tort” constă în faptul că Marea Britanie mai are de plătit o tranșă de 8 miliarde de euro. The Independent susține că prim-ministrul a fost îndemnat să pornească o anchetă cu privire la pagubele provocate de Brexit, dar la care să adauge și viitoare soluții pentru o redresare cât mai rapidă.
În timp ce Sir Keir se angajează într-o „resetare” foarte populară a relațiilor cu Bruxelles, ministrul Trezoreriei, Tulip Siddiq, a confirmat că Marea Britanie a plătit către UE 28 de miliarde de euro.
Mai există Europa? A existat oare?
Scriitoarea şi jurnalista Anne Applebaum avertizează că Europa trebuie să fie în stare să se descurce fără SUA
Șeful organizației care îi vâna pentru încorporare pe ucrainieni in Odesa a fost ucis
„Te trimitem pe front”, i-a spus bărbatul cu glugă. Autoritățile de la Kiev, în fața unor acuzații grave
Autoritățile de la Kiev sunt acuzate că au încercat să controleze industria media a țării pe fondul războiului Rusiei și că au lucrat pentru a suprima informațiile critice ale jurnaliștilor, unele linii de influențare a opiniei publice venind din partea Administrației Prezidențiale, relatează site-ul de știri independent Meduza.
Meduza a vorbit cu mai mulți jurnaliști ucraineni, care au mărturisit că activitatea lor a fost bulversată de la începutul războiului. De asemenea, unii oficiali de rang înalt au acuzat, sub rezerva anonimatului, că biroul prezidențial administrează canale anonime pe Telegram.
ALEGERI PREZIDENŢIALE ŞI REFERENDUM ÎN MOLDOVA. The Economist: Maia Sandu îndrăzneşte să ţină piept Rusiei. Un David femeie contra Goliat-ului Putin
Kelemen Hunor: „În anul 2024 nu au fost reforme, au fost improvizații”
Invitat la emisiunea lui Claudiu Pândar și Florin Negruțiu, „În fața ta”, președintele UDMR Kelemen Hunor a explicat că ne așteaptă un an 2025 greu din punct de vedere fiscal, pentru că în anul în curs s-au făcut „improvizații”.
Al doilea OZN pentru care MApN ridică patru avioane de luptă, dar piloții nu au văzut nimic. Potrivit datelor radar, obiectul a venit dinspre Marea Neagră
Țintă aeriană detectată în zona Dobrogei. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că sâmbătă, în jurul orei 02:30, sistemul radar de supraveghere al Armatei României a detectat o țintă aeriană de dimensiuni mici în Marea Neagră, la aproximativ 45 de kilometri est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea.
Inteligența artificială „ION” a plecat odată cu Ciucă de la Guvern, dar se lucrează la versiunea 2. 0: „Va opera ca un funcționar public virtual”
Lansat cu regie în primăvara anului trecut, robotul ION – consilierul onorific bazat pe Inteligență Artificială (IA) al premierului PNL Nicolae Ciucă, n-a mai fost văzut ulterior la Palatul Victoria în noua echipă condusă de liderul PSD Marcel Ciolacu. Totuși, Ministerul Digitalizării, condus acum de Bogdan Ivan (PSD), susține că cercetătorii care lucrează pro-bono la acest proiect pregătesc o versiune ION 2.0, care va opera ca un funcţionar public virtual și ar putea fi lansată chiar în acest an.
Dragoș Damian: Crești pensiile și salariile, crește consumul. Consumul nu stimulează producătorii autohtoni. E o fractură
„Îmi dau cu părerea și pentru că, și asta mă amuză, mulți îmi spun, dom’le, nu-ți mai da cu părerea despre economie, că nu ești specialist în macroeconomie sau profesor la ASE.
Și eu zic, dom’le, nu trebuie să fii, poate chiar uneori e mai bine să nu fii specialist în macroeconomie sau profesor la ASE, pentru că vii din teren cu cizmele din noroiul liniei întâi, dintr-o fabrică, asta pe de-o parte, și, pe de alta parte, vii cu o imagine proaspătă, adică chiar știi ce se întâmplă în teren”.
„N-am auzit niciodată un mare politician european, care are și putere, să spună, dom’le, hai să cumpărăm lucruri fabricate în Uniunea Europeană!