Anton Kovacs April 20, 2021

 

Ar putea părea un fel de socialism, sau, Doamne ferește, chiar comunism. Adică eu, pe bănuții mei, nu contează de unde-i am, mi-am cumpărat o locuință și statul sau cineva nu îmi permite să o închiriez turiștilor pe intervale de 2-3 zile, ci sunt obligat să o închiriez unor chiriași permanenți, pe mai puțini bani. Și asta nu se va întâmpla numai la noi, limitarea serviciilor gen Airbnb se pare va avea loc în toată Europa, dacă nu și în alte locuri.

Poate unora nu ne place, dar asta este noua lume în care vom trăi, o lume în care cei care au prea mult vor rămâne deocamdată cu ce au, dar în viitor profiturile vor fi mult mai oneste. În toate domeniile.

Pe de altă parte, poți să îți închiriezi locuința și pe intervale de 3 zile, dar asta înseamnă că prestezi servicii hoteliere și atunci vei beneficia de toate avantajele acestui domeniu de activitate, dar va trebui să te supui și tuturor regulilor pe care le presupune practicarea unei astfel de activități.

***

Guvernul României a adoptat legea 5G, cea care practic dorește eliminarea echipamentelor Huawei din rețelele de telecomunicații.

Mie mi se pare o prostie.

Practic, pentru noi, cetățenii, asta înseamnă scumpirea serviciilor.

Aș putea să înțeleg o astfel de măsură dacă ar fi luată la nivelul întregii Uniuni Europene, OK, am intrat într-un club select, dacă acolo nu se poartă ciorapi albi la pantofi negri, nu purtăm nici noi. Dar în Uniunea Europeană nu există o hotărâre unanimă în acest sens, ba chiar din contră, chiar potențialii concurenți ai Huawei au declarat că o regulă care elimină un concurent de pe piață nu este în regulă. Laboratoare importante au făcut teste pentru a verifica dacă echipamentele în discuție prezintă vreun pericol pentru securitate și rezultatele au dovedit că nu există nici o dovadă în acest sens. Și atunci de ce noi ne dăm cu curul de pământ și ne facem dușmani în toată lumea?

Înțeleg că dacă cei care ne-au convins să facem treaba asta, că de fapt despre așa ceva este vorba, ne-ar fi spus, OK, schimbați-le pe alea chinezești că vă dăm noi gratis de ale noastre și suportăm și o parte din restul cheltuielilor presupuse de o astfel de înlocuire. Dar nu s-a întâmplat așa, ăia nu vor să ne dea nimic gratis, vor să ia.

În final, noi, dumneavoastră, eu, Popescu de la scara C, pierdem și niște șmecheri, inclusiv niște șmecheri de la noi, câștigă, că să nu credeți că super bogații ăia pe care-i avem sunt niște cinstiți care au apărut din spuma Mării Negre..

***

BOR vrea să-i canonizeze pe sfinții închisorilor Știu că, din nou, o mulțime de oameni îmi vor sări în cap, dar credința mea este că sfinții nu ajung și nici nu au ajuns la pușcărie.

***

Continuă scandalul declanșat de niște consilieri locali cărora cineva le-a dat prea puțin de lucru.

Domnule Fritz, ăștia nu trebuie lăsați de capul lor, că dacă-i lași fac tâmpenii, se duc cu jandarmii în restaurante și gunoiul de pe străzi rămâne nestrâns.

A ajuns să râdă întreaga țară de noi.

Trebuie să le dați sarcini precise, tu mergi pe malul Begăi, vezi dacă ceea ce ce reclamă oamenii ăia, că-i mizerie și mobilierul distrus, e adevărat și mâine seară la 19 fix îmi dai un referat. Tu, păpușă, mergi pe Strada Lidia și vezi dacă-i adevărat că stâlpul ăla e în mijlocul trotuarului, mâine seară la 19.05 îmi prezinți un referat pentru ca poimâine dimineață la ora 7 să dăm o dispoziție de șantier ca lucrurile să fie remediate.

Că dacă dumneavoastră ratați, noi alt primar ne găsim, repede, dar răul făcut întregii Uniuni Europene este imens, nu știu dacă sunteți conștient de acest lucru. Eu, în locul liderilor marilor țări UE nici nu v-aș fi lăsat să vă încurcați cu tot felul de papagali din ăștia care, dacă-i caut pe internet, nici nu prea au realizat mare lucru în viață, rar găsești pe câte unul cel mult în presa locală, poate s-au îmbogățit, dar asta nu e o realizare pentru umanitate. V-aș fi înconjurat de cei mai renumiți specialiști din Uniunea Europeană care să vă ajute.

Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că întreaga afacere este periculos de aproape de un conflict de interese.

Revenind la animalele care locuiesc alături de noi în oraș merită să citiți articolul Ramonei Băluțescu “Nu fiți ca cei care vorbeau despre ”soluția finală”, zâmbind…” un text care este cu totul altceva decât afirmațiile de genul “așa e și în Germania”.

Documentat, nu de pe tot felul de bloguri obscure de pe internet, ci în urma unor discuții cu somități în domeniu, cu argumente, citirea acestui articol este o plăcere.

***

Palmierii lui Robu. Mare tâmpenie și aia. Oare consilierii care au fost de acord cu așa ceva mai sunt în Consiliul Local?

În toată Europa se caută valorificarea vegetației spontane, pâlcurile alea de copaci și tufe care cresc din loc în loc, noi tăiem tot ce avem și punem palmieri în ghivece, tot felul de corcoduși thailandezi și mere mici-mici de tot care necesită întreținere multă și scumpă. Parcă am fi idioți.

Lăsați domnilor plantele alea care cresc spontan și o să vedeți că o să fie și frumos și o să avem și aer curat.

***

A pierdut Poli. Extraordinar, cred că 90% din cetățenii acestui oraș nici nu știau că Poli mai joacă. Părerea mea este că vremurile în care oamenii aveau nevoie de circ, să meargă de exemplu pe stadioane unde să vadă 22 de bărbați transpirați pe pulpe care aleargă după o minge, a cam trecut, Din cauza asta nici nu prea scriu despre sport.

Îmi mai plimb cățeii pe lângă stadion și am constatat că întotdeauna când e meci numărul jandarmilor îl depășește pe cel al spectatorilor.

Sportul adevarat în acel loc se face însă pe pista din jurul stadionului, ia dați click aici să vedeți ce frumos e acolo sâmbăta și duminica: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1661273503908187&type=3

Eu cred (și am avut plăcerea să constat că și primarul este de aceeași părere cu mine) că ar cam fi timpul să trecem la următoarea etapă istorică în sport. Dacă se găsesc niște oameni cărora le place să joace fotbal și își formează o echipă, să-i lăsăm să se joace. Astăzi o să joace cu băieții din cartierul vecin, duminica viitoare o să joace cu o echipă similară din orașul vecin, putem să le punem la dispoziție un teren, că numai în jurul Stadionului 1 Mai sunt o mulțime care stau nefolosite, dar atât. Fără finanțare. Dacă au nevoie să-și cumpere echipament, să-și cumpere pe banii lor, că un trening nu e o avere, Dar dacă e să dăm bani, nu-i dăm pentru niște indivizi care joacă fotbal în loc să facă ceva util, mai bine îi dăm pentru fetele alea amatoare care vor să alerge pe o pistă până le dor plămânii, sau pentru corporatiștii care se defulează aruncând cât mai departe o greutate sau o suliță.

În concluzie, eu, până nu ne lămurim cum vor fi vremurile care vin, dar despre care știm că vor fi tare frugale, nu prea aș cheltui nimic nici pe stadioane, eventual doar pentru întreținerea celor pe care le avem, nici pe săli de sport. Rezolvăm cu pasajul Solventul, terminăm ce am început, mai sunt altele de făcut și după aceea, când strictul necesar este rezolvat vedem. Dacă chiar vine Eminem la Timișoara, găsim noi un câmp unde să-i amenajăm scena și unde să încapă mulți spectatori.


Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.

🔸SUSȚINE și tu jurnalismul independent –> https://www.patreon.com/infotimisoara​

 

 

Primul elicopter care zboară pe altă planetă. Ingenuity a decolat cu succes de pe suprafața marțiană

Nouă premieră a misiunii NASA pe Marte. Elicopterul Ingenuity a decolat de pe suprafața Planetei Roșii și a efectuat cu succes primul zbor al unui astfel de aparat pe o altă planetă. Oficialii NASA compară acest lucru cu primul zbor pe pământ al fraților Wright în 1903, relatează The Washington Post.

***

SpaceX, aleasă de NASA să trimită următorul echipaj de astronauţi americani pe Lună

NASA a semnat un contract în valoare de 2,9 miliarde de dolari cu SpaceX, compania privată condusă de Elon Musk fiind aleasă de agenția spațială din SUA pentru a trimite următorul echipaj de astronauţi americani pe Lună, într-o misiune care va reprezenta o premieră după anul 1972, informează AFP, citată de Agerpres.

Prototipul vehiculului spaţial Starship, care este testat într-un centru deţinut de SpaceX în statul american Texas, este vizat de acest contract semnat de NASA cu SpaceX.

***

Doliu în lumea tehnologiei. A murit Charles Geschke, cofondator al companiei Adobe

Charles Geschke, cofondatorul Adobe, care a contribuit la dezvoltarea programelor Photoshop şi Portable Document Format (PDF), s-a stins din viață la 81 de ani. Charles „Chuck” Geschke – cofondatorul firmei de software-uri Adobe care a […]

***

Turismul se va întoarce dar Airbnb s-ar putea să nu. Tot mai multe orașe europene contemplează un viitor fără platforma de închirieri

image-2020-04-1-23768610-0-venetia.jpg

Turismul s-ar putea întoarce dar oficialii unui număr semnificativ de orașe vor să se asigure că nu și Airbnb, scrie Politico.

***

Viaţa în prima linie a războiului din Donbas. Mărturisiri din Marinka: „Ce vor de la noi? Le voi da toată pensia, numai să oprească împuşcăturile”

974x468.jpg

Situată pe linia care separă trupele armatei ucrainene de forţele separatiste proruse, Marinka este o localitate uitată de lume.

***

Atrocitatile nazistilor de la Stalingrad: Documente secrete declasificate VIDEO

?mmid=25dfd5655cba0e5d80

Ministerul Apararii din Rusia a publicat o colectie de documente secrete declasificate, in care sunt prezentate faptele pline de cruzime ale ofiterilor si soldatilor nazisti din armata lui Hitler, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, la Stalingrad.

***

Cîțu rămâne pe poziții. Premierul le-a transmis liberalilor că “e îngrozitor” ce a găsit la Ministerul Sănătății. Avertisment pentru Drulă (surse)

image-2021-02-13-24603960-70-citu-guvern

Premierul Florin Cîțu rămâne pe poziția de forță după demiterea lui Vlad Voiculescu și le-a transmis liberalilor că ce a “găsit la Ministerul Sănătății e îngrozitor”, referindu-se la bugete și numiri, susțin surse liberale. Potrivit acestora, șeful Guvernului s-a arătat nemulțumit de atacurile ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, spunându-le colegilor că, dacă va mai exista o astfel de ieșire, va lua o decizie imediat.

***

Cîţu: Partidele şi-au pus cererile pe masă, discutăm în continuare. Această coaliţie e cea mai bună opţiune pentru România

400x200.jpg

Premierul Florin Cîţu reiterează că aşteaptă ca USR-PLUS să facă o nominalizare pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, el afirmând că acest minister este “în vârful” luptei cu pandemia. “La acest moment cea mai bună opţiune pentru România este această coaliţie”, afirmă el. Cîţu susţine că “este vital” să avem un ministru al Sănătăţii. “(…) are tot sprijinul meu, aşa cum a avut şi predecesorul”, adaugă Cîţu.

***

Guvernul Cîţu a adoptat „legea 5G“, care deschide calea eliminării echipamentelor Huawei din reţele. Giganţii din telecom reclamă dur neclarităţile din lege

Operatorii au transmis un mesaj vehement către Palatul Victoria: „Explicaţi ce faceţi, clarificaţi zonele gri din legislaţia 5G, altfel blocaţi dezvoltarea. Ne e teamă că se dărâmă efectiv tot ce s-a construit în 20 de ani. Cine suportă costurile eliminării unui furnizor?“

Citește și:  Revista presei–09.01.2021

Guvernul Cîţu a adoptat proiectul de lege privind securitatea reţelelor 5G, prin care introduce condiţia ca furnizorii de echipa­mente pentru această tehnologie să poată livra echipamente în România doar cu o „viză“ de la Consiliul Superior de Apărare a Ţării că nu prezintă riscuri pentru securitatea cibernetică, deschizând astfel calea pentru eliminarea echipamentelor gigantului Huawei din China din infrastructurile de telecom.

„Proiectul de lege promovat astăzi are în vedere stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, inclusiv cele de tip 5G. Astfel, vom avea la dispoziţie un instru­ment solid în vederea diminuării riscurilor la adresa securităţii şi apă­rării naţionale. Totodată, prin acest proiect de lege, odată aprobat în Parlament, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiţiona prezenţa acestora de respectarea criteriilor stipulate în memorandumul semnat de guvernele României şi SUA privind securitatea reţelelor 5G“, a scris pe o reţea socială liberalul Lucian Bode, actualul ministru al internelor, fost ministru al transporturilor în perioada în care a fost iniţiat proiectul de act normativ.

Proiectul, care urmează să ajungă la Parlament, conţine numeroase neclarităţi care riscă să arunce în aer industria locală de comunicaţii, au avertizat, din nou, reprezentanţii industriei locale de telecom, care au lansat mesaje dure către Palatul Victoria cu toate precauţiile de a evita o asociere cu mesajele transmise de reprezentanţii Huawei. Escaladarea unor mesaje vine după ce discuţiile din perioada fostului ministru Bode şi a secretarului de stat Dragoş Preda nu au dus la clarificarea problemelor.

***

Urgia la Academia de Poliție (XIII): În afara legii

Academia de Poliție, instituția care formează viitori ofițeri de poliție, este condusă în mod ilegal de zece ani, mai exact după intrarea în vigoare, în 2011, a Legii Educației.

Ilegalitatea este generată Ministerul de Interne – în subordinea căruia se află Academia –,  care după 2011 a aplicat exclusiv Legea privind Statutul Polițistului pentru a împuternici rectorul instituției atunci când postul a devenit vacant, deși desemnarea rectorului interimar este reglementată de Legea Educației, care „prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative”.

Potrivit legislației, în toate universitățile, civile sau militare, rectorul interimar este numit de Senatul universitar.

În universitățile militare, conducerea executivă este asigurată de un rector-comandant, funcția având două componente distincte:

  • una didactică, de rector, care este desemnat conform Legii Educației; 
  • una militară, de comandant, pentru care numirea este făcută de ministerul/instituția de resort.

În cazul Academiei de Poliție, Ministerul de Interne – care are dreptul de a face doar numirea comandantului – și-a arogat dreptul de a desemna prin împuternicire, în baza Legii privind Statutul Polițistului, și rectorul.

***

Nouă întrebări pe care ai vrut dintotdeauna să i le pui unei dentiste, dar ți-a fost rușine

dentist

Conform unui studiu al Universității din Kansas, primele instrumente rudimentare pentru îngrijire dentară datează din vremea neanderthalienilor. Nu știm sigur cum au fost făcute, dar urmele de pe molarii și premolarii studiați sugerează că oamenii de atunci foloseau oase sau fire de iarbă ca să își curețe sau să elibereze spațiu în jurul dinților care îi dureau.

Din fericire, instrumentele actuale sunt mult mai sofisticate, iar Clotilde Austoni, o dentistă din Milano specializată în chirurgie odontostomatologică și care e foarte populară pe Instagram, știe mult prea bine asta. Provine dintr-o familie de doctori și spune că „mereu am simțit să mă implic în problemele de sănătate ale oamenilor. Mi-am dorit întotdeauna să îi ajut pe alții să se vindece”.

Am vorbit cu ea despre dinți în plus, igienă orală și machism.

***

„Sfinții închisorilor”, la examenul democrației. Despre dorința BOR de a-i canoniza pe martirii comunismului

După trei decenii de la prăbușirea comunismului, Patriarhia Română vrea să canonizeze o seamă de compatrioți care au suferit martiriul în temnițele vechiului regim totalitar. Sarcina aceasta are ca termen 2025.

Dezbaterile și polemicile pe această temă au început deja. Se vehiculează felurite „liste”. Se manifestă patriotisme regionale. Se formulează argumente și contraargumente. Nu va fi simplu să obținem consensul, dar inițiativa – demnă de respect – arată că Biserica majoritară se desparte și prin acest „program” de umbrele apăsătoare ale trecutului.

***

Patreon

***

Protest în fața primăriei pentru ca timișorenii să nu fie inumani cu animalele!

O mână de iubitori de animale a protestat, luni 19 aprilie, de la ora 17.00, în fața Primăriei Timișoara, cu privire la noile prevederi pregătite de administrația USR, prin care cetățenii vor fi amendați dacă vor hrăni porumbeii, pisicile și câinii vagabonzi. 

Protestatarii au atras atenția că este inadmisibil ca legislația, privind protecția animalelor existentă să nu se respecte. Există norme juridice pentru sterilizarea animalelor și contra abandonului, dar nimeni nu ține cont de acestea. Dacă s-ar respecta, nu ar mai fi animale fără stăpân pe străzile din Timișoara, pe care vom fi obligați să le înfometăm.

Monica Ghinea a explicat: ”Le-am scris inițiatorilor proiectului – o doamnă și un medic veterinar – i-am întrebat cum e posibil să nu se aplice legislația de la nivel național!

Există legea nr. 258 din 2013, care prevede sterilizarea obligatorie a cățeilor care nu au pedigree, și legea nr. 205 din 2004, care sancționează abandonul. Aceste legi nu se aplică la Timișoara. Am întrebat-o pe doamna de la USR care a inițiat proiectul de ce trebuie să vină cu modificări la un HCL când există lege la nivel național.

Mi-a spus că acestea sunt la nivel național. I-am răspuns că o lege națională este peste un HCL și trebuie să se sterilizeze animalele să se respecte legea și, dacă s-ar da amenzi, nu am mai avea atâți câini  pe străzi și, dacă nu am abandona animalele, nu va trebui să îi înfometăm, conform noii prevederi pe care vor să o facă aici în Timișoara.

***

Nu fiți ca cei care vorbeau despre ”soluția finală”, zâmbind…

  Doi consilieri locali USR ai urbei au oferit, săptămâna trecută, o conferință de presă ciudată, legată de schița de hotărâre locală prin care animalele (câini, pisici, porumbei) ar urma să nu mai fie hrănite pe spațiul public al Timișoarei, în caz contrar aplicându-se amenzi. Piruete incongruente între ”amendăm/nu amendăm”, ”aplicăm/nu aplicăm”, ”înfometăm păsările/păsările nu […]

***

Legendarul Nicu Covaci, la 74 de ani. Are toate condiţiile să fie un om fericit, dar ceva îl apasă: Sunt deprimat, trist de ceea ce se întâmplă în lume

400x200.jpg

Nicu Covaci, legendarul muzician de la Phoenix, a împlinit, azi, 74 de ani. Liderul trupei Phoenix a povestit pentru „Adevărul“ cum se simte şi ce planuri pregăteşte.

***

La Primăria Timișoara vine vremea schimbărilor din organigrama de personal

Dorința noii conduceri a Primăriei Timișoara de a adapta organigrama instituției în funcție de dorința și viziunile proprii poate acum deveni realitate. Pe ordinea de zi a ședinței plenului Consiliului Locala Timișoara de joi se află nu mai puțin de patru proiecte pentru asemenea modificări de funcții. Gata, Dominic Fritz și echipa sa pot acum

***

A fost semnat contractul pentru reabilitarea Cinema Studio. Lucrările pot începe

Primăria Timișoara a semnat, luni, contractul de execuție pentru reabilitarea și transformarea Cinema Studio. În urma unei investiții în valoare de 11, 9 milioane de lei, plus TVA, acesta va fi transformat într-un cinema de artă, cu cafenele, studiouri de creație cinematografică, săli de vizionare film și chiar și o grădină de vară, pe acoperișul

The post A fost semnat contractul pentru reabilitarea Cinema Studio. Lucrările pot începe appeared first on deBanat.ro – spune realitatea!.

***

Ce se întâmplă cu palmierii lui Robu? Timișoara plânge cu un ochi și râde cu celălalt!

palmierii-din-timisoara.Still016.jpg

Societatea Horticultura a scos la vânzare palmierii pe care fosta administrație i-a pus pe bulevardul I.C. Brătianu din Timișoara.

Cei 40 de arbori exotici  la număr au fost cumpărați din Olanda și au fost plantați în ghivece, timp de cinci veri consecutive, începând cu anul 2013. Acum societatea îi vinde celor interesați cu prețuri cuprinse între 700 și 1.000 de lei, spune directorul Horticultura, Andrei Drăgilă.

“În urma modernizării drumului se pare nu mai era nevoie de ei. Noi i-am retras în baza de producție și am început să valorificăm către populație, către agenții economici și vindem și în această primăvară. Avem comenzi, fel și fel de firme care doresc să își cumpere. Cred că mai avem în jur de 15 bucăți”, spune Andrei Drăgilă.

***

ASU Politehnica a clacat la Mioveni. Dan Alexa şi-a anunţat demisia după joc: „Sunt principalul vinovat”

alexa-1170x650.jpg

ASU Politehnica aştepta declicul în Argeş, în schimb situaţia s-a înrăutăţit pentru alb-violeţi, care au fost umiliţi de CS Mioveni, scor 0-4, deşi timişorenii au avut şi superioritate numerică în repriza secundă. Dan Alexa şi-a asumat responsabilitatea degringoladei imediat după joc şi şi-a anunţat demisia din funcţia de antrenor principal al echipei. Lucrurile nu păreau să […]

***

Un barbat a murit, iar un altul este grav ranit dupa o rafuiala intre migranti in gara din Timisoara. Atacatorii sunt de negasit

Un barbat a murit, iar un altul este grav ranit, fiind transportat la spital, in urma unei rafuieli intre doua grupuri de migranti, care a avut loc luni, 19 aprilie, in apropierea Garii de Nord din Timisoara.

***

curs

***

5 muzee virtuale pe care le poţi vizita de acasă

Ţi-ai dorit să călătoreşti în alte ţări, să vizitezi muzee și să descoperi operele de artă ale marilor pictori sau sculptori, dar nu ai avut resursele necesare sau pandemia de coronavirus ţi-a stricat planurile? Află că te poţi plimba pe culoarele marilor muzee şi poţi admira exponatele din confortul casei tale: ai nevoie doar de un device conectat la internet.

Pentru vizite virtuale în marile muzee ale lumii, blogul de specialitate Zoom by Vodafone recomandă folosirea aplicaţiei Google Arts&Culture. Cu ajutorul ei poți viziona clipuri 360 și, dacă ai la îndemână ochelari VR, poți face tururi virtuale ale celor peste 1500 de atracții culturale.

Iată 5 muzee virtuale pe care le poţi vizita de acasă. Haide să pornim în această călătorie în care tehnologia (noul) întâlnește istoria (vechiul)

***

Oameni și funcții

5-4.jpg

Coaliția de guvernare îl merită ca jurnalist pe CTP. Ar trebui să fie jurnalistul oficial cu care să se lupte coaliția. E ceva nesfârșit ilogic în comportamentul Puterii și, asemenea, în felul în care CTP mestecă realitatea. Confruntarea CTP – Vlad Voiculescu de la Digi24 pe marginea „adevăratului“ număr al morților de COVID a fost o demonstrație despre ce a devenit spațiul public: o confruntare nesfârșită între indivizi, între entități, între discursuri și poziții care vor să impună adevăruri, nu […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*