România are cu ce să se mândrească: Luptătorii români din Ucraina au pătruns pe teritoriul rus. Din păcate, nu reușim să învățăm nimic din istorie, nici măcar din cea recentă.
Dacă numele meu ar fi Iohannis și aș mai fi și un președinte responsabil, astăzi aș convoca CSAT-ul și spre seară toate televiziunile și ziarele ar difuza un comunicat în care s-ar menționa că mercenarii care luptă în acea parte a lumii nu au nicio legătură cu România, în afară de faptul că poate, întâmplător, s-au născut între frontierele acestei țări.
După care aș mai pune niște text de umplutură, aș condamna acțiunile teroriste, indiferent de cine ia parte la acestea, chestii din astea.
Pentru că sunt conștient că dacă nu aș face asta, nu aș avea niciun drept de a mă mira că la un moment dat, peste un an, doi, când se va termina toată această porcărie, prețul cerut românilor pentru gaz, sau uraniu, sau neodim, sau alte lucruri de care avem nevoie, este mult mai mare decât cel cerut altora care nu s-au lăudat ca niște cretini că cetățenii lor au pătruns în calitate de mercenari pe teritoriul altor țări unde au atacat ținte civile.
Un alt lucru cu care ne mândrim este o mașină electrică produsă la Cluj; de fapt, este un unicat. Să o comparăm cu cea produsă de Xiaomi:
Cea românească este mai frumoasă, cel puțin mie îmi place mai mult.
Autonomie: 300 km cea românească, 800 km cea chinezească.
Viteză maximă: 140 km/h cea românească, 265 km/h Xiaomi SU7
Preț: 450.000 de euro cea românească, 33.000 euro Xiaomi.
Dacă ar fi să le comparăm, ar fi ca și cum am compara un fotoliu comod din piele, din ăla de club, care e scump dar la o adică poate ți-l poți permite, în cazul Xiaomi, cu banca din stația de troleibuz de la Cluj pe care nu poți să te așezi și care probabil că a costat cât o garsonieră.
Charles Michel spune că pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească pentru război.
Ar fi de discutat aici.
Da, Europa trebuie să investească în propria armată, un fel de NATO european, care să nu mai asculte ordinele altora care nu sunt neapărat prietenii Europei. Dar acest lucru trebuie făcut dezvoltând tehnică militară europeană, nu să o cumpere de la alții.
În al doilea rând, această tehnică nu trebuie risipită, ci va fi folosită doar atunci când Uniunea Europeană este atacată, nu pentru a-i ataca pe alții din afara UE.
Și în al treilea rând, părerea mea este că pe indivizii ăștia care tot fac lobby în favoarea înarmării îi cam doare în pix de democrație și de Rusia și de orice altceva în afară de comisioanele pe care le primesc sub o formă sau alta de la producătorii și vânzătorii de arme.
Cu Afganistanul ăla este o chestie care ar trebui să ne dea de gândit în privința sănătății mintale a celor care ne conduc: Luptăm timp de 20 de ani împotriva cuiva, a talibanilor. Băgăm în afacerea asta mii de miliarde de dolari, mai și mor niște oameni…
Și în final facem acorduri cu dușmanul și plecăm lăsându-i o grămadă de arme și echipament, tancuri, avioane, helicoptere și tot ce mai are nevoie.
Mai grav, îi lăsăm pe oamenii ăia cărora le-am spus timp de 20 de ani că le-am adus democrația și bunăstarea într-un rahat mai mare decât cel în care au fost înainte de a ne băga nasul acolo.
CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate a proiectului de lege prin care se dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro, dacă prejudiciul, cu o majorare oarecare, este achitat integral.
În traducere, iată mesajul transmis de CCR: Dragi români, furați cât puteți, dar să nu furați mai mult de un milion de euro. Dacă vă prinde, asta e, dați banii înapoi și plătiți o mică amendă, dacă nu vă prindeți, rămâneți cu banii.
La noi, Domnul Robu, promite că dacă va ajunge primar va elimina taxa de parcare rezidențială.
Într-o lume ideală și eu aș face așa.
Pentru că una dintre datoriile primarului este să facă traiul în orașul pe care-l administrează cât mai ieftin și mai confortabil.
Aș da locuințe gratis, fără chirie, Primăria ar plăti chiar și curentul sau încălzirea cetățenilor.
Dar este o mică problemă aici:
Nu trăim într-o lume ideală.
Nu putem, de exemplu, să mărim numărul de parcări pentru că nu mai avem unde face așa ceva, nu o să ne apucăm să dărâmăm orașul pentru a-l transforma într-o imensă parcare.
Avem destul de puține soluții pentru a rezolva această problemă:
– Poate dăm o lege, un HCL, ceva, prin care interzicem cetățenilor să aibă mai mult de o mașină/familie.
– Sau poate limităm accesul în oras al oamenilor veniți din alte părți, din Mehedinți, din Gorj, din Caraș sau de unde or fi.
– Poate că vom ține cont de faptul că locurile de parcare sunt o resursă limitată și vom taxa folosirea acestei resurse, așa cum se face acum.
– Sau poate că vom pune conducătorii auto să dea un test și le vom ridica permisele celor care scriu, de exemplu, „ânceput – neânceput”, sau „Robu s-au Fritz”, chestii din astea.
Eventual îi punem să calculeze cât de lungă este ipotenuza Triunghiului Magic din Carpați dacă cunoaștem lungimea catetelor.
Eu aș alge ultima variantă, sunt sigur că dacă s-ar face așa parcările și șoselele orașului ar fi mult mai puțin aglomerate.
În legătură cu textul de mai sus l-am rugat pe ChatGPT să își spună și el părerea.
Dialogul a fost cam acesta:
În concluzie, după ce am schimbat “pe politicieni în doare în cur” cu “pe politicieni îi doare în pix” puteți să citiți întregul text fără grijă și puteți chiar să-l și comentați
***
Ceea ce Apple n-a reuşit în zece ani Xiaomi a făcut în trei. Este una din reacţiile care au urmat anunţului lansării de către producătorul chinez de smartphone-uri şi electrocasnice inteligente a primei sale maşini electrice. Nu este o simplă maşină electrică, un şasiu cu baterii pe roţi. Este incursiunea pe o piaţă din ce în ce mai competitivă a unei companii al cărei CEO crede că maşinile prezentului nu sunt doar banale mijloace de transport, ci „centre de date mobile“ şi că industria auto a viitorului va produce „spaţii smart“ avansate şi conectate.
Calea ferată de mare viteză construită de China în Serbia înflorește după 2 ani
Peste 6,8 milioane de călătorii de pasageri au fost efectuate pe calea ferată de mare viteză construită de China în Serbia în timpul celor doi ani de funcționare, iar tronsonul rămas al liniei este de așteptat să fie operațional până la sfârșitul acestui an.
Haos în Haiti: Miliții cu macete luptă cu bandele, în timp ce elitele luptă pentru putere
Aeroportul internațional Toussaint Louverture din Haiti este învăluit într-o tăcere postapocaliptică. Doar o mână de polițiști cu cagule se mai află în preajmă, în timp ce strada este pustie.
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul „economie de război”, ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia. Șocanta concluzie îi aparține chiar preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. […]
Putin: Îi vom pedepsi fără prescripție oriunde s-ar afla
Angajații FSB nu trebuie să uite de trădătorii care participă la grupurile de sabotaj și recunoaștere (DRG), aceștia trebuie identificați, iar pedeapsa nu trebuie să aibă un termen de prescripție, a declarat președintele rus Vladimir Putin la consiliul serviciului de informații, relatează TASS .
Generalii pensionari Mark Milley și Frank McKenzie, care au supravegheat evacuarea Afganistanului, au spus că a fost planificată prost
Primii doi generali americani care au supravegheat evacuarea Afganistanului, când aceasta a căzut în mâinile talibanilor în august 2021, au acuzat administrația Biden pentru plecarea haotică, spunând marți parlamentarilor că a planificat inadecvat evacuarea și nu a ordonat-o la timp.
Voluntari români care luptă în Ucraina au participat la misiuni pe teritoriul rusesc și au postat, marți, imagini de la fața locului. Într-un mesaj pe pagina de Facebook „Romanian Battlegroup „Getica””, aceștia transmit că au făcut mai multe incursiuni în satele rusești de frontieră, precizând că nu au găsit secții de poliție funcționale și nici autorități. „Rusia este pregătită de război nuclear, dar nu este în stare să își protejeze frontierele terestre”, transmit luptătorii românii.
CCR a respins, marţi, sesizarea privind neconstituţionalitatea proiectului de lege prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă în cursul urmăririi penale prejudiciul majorat cu 25% din valoarea acestuia e achitat integral.
Afacerile românești se confruntă cu o provocare serioasă în contextul actual. Conform statisticilor Comisiei Europene, companiile din țara noastră suportă cele mai mari costuri la energie din întreaga Uniune Europeană. Cu prețuri de aproape de trei ori mai mari decât cele plătite de companiile din Portugalia sau Finlanda, mediul de afaceri din România se confruntă cu o povară financiară considerabilă.
Comerțul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflației și a creșterii taxelor, se arată într-o analiză realizată de Frames.
Mașina electrică gândită şi construită în România. Cum arată bolidul de jumătate de milion de euro
Costă aproape 500.000 de euro şi a fost proiectată şi realizată în România. Iată cum arată mașina electrică care ar putea pune România pe harta marilor jucători din industrie.
Este o mașină electrică după care e imposibil să nu întorci capul! România are cu ce se mândri
Este prima mașină electrică proiectată şi realizată în România, la Cluj-Napoca. Este imposibil să nu întoarcă toate privirile atunci când iese pe stradă.
Acestă mașină electrică proiectată la Cluj este realizată în majoritate din materiale bioreciclabile. Are o autonomie de 300 de kilometri şi poate atinge o viteză maximă de 140 km/h.
De ce suspendă Primăria Timișoara demolarea unor cluburi faimoase de pe malul Canalului Bega
Primăria Timișoara oprește deocamdată acțiunile de demolare a construcțiilor fără autorizație de pe malul canalului Bega.
Deși există dispoziții semnate în vigoare, demolarea construcțiilor fără autorizație de pe domeniul public din Timișoara va fi suspendată.
Primarul Dominic Fritz spune că, deocamdată, va fi amenajat terenul deja eliberat, astfel încât cetățenii să vadă că nu doar se dărâmă.
Nicolae Robu, candidatul din partea PNL la Primăria Timișoara, va scoate taxa pe parcare rezidențială în prima ședință de Consiliu Local. Măsura face parte din programul pe patru ani al lui Robu, program ce prevede reducerea taxelor locale și un nivel de fiscalitate redus.
Filmul „Phoenix – Povestea”, în regia lui Cristian Radu Nema, se lansează în cinematografe
După un parcurs complex, ce a debutat la Sala Palatului din București în octombrie 2022 și a culminat cu Palatul Administrativ din Timișoara în decembrie 2023, ce a inclus cinci mari etape de promovare naționale și internaționale, filmul „Phoenix – Povestea”, în regia lui Cristian Radu Nema, va rula în cinematografele din 30 de orașe […]
Ce facem astăzi, 20 martie 2024, în Timișoara?
Miercuri puteți merge la mai multe expoziții, spectacole și proiecții.