Anton Kovacs April 19, 2021

Mulți nu au înțeles, alții nu vor înțelege niciodată de ce Fidel Castro a fost un om atât de mare, unul din cei mai mari politicieni ai secolului XX.

Cu toate astea răspunsul e simplu, îl putem afla chiar și numai dacă-i comparăm cu noi, În timp ce românii, popor european, care beneficia de ceva resurse, nu atât de mari cât spunea și spune propaganda naționalistă, dar totuși ceva mai aveam și noi, muream de foame triști și amărâți și cu 2 ore de TV cu vizitele lui Ceaușescu pe zi, la care se adăuga puțină muzică populată duminica, ăia făceau și ei foamea, dar o făceau fericiți, dansând pe stradă și ascultând jazz. Mare lucru. Și nu știu dacă acum, când și ei trec, încet, încet, la un alt nivel de existență, vor fi mai fericiți decât înainte.

***

Știrea zilei de ieri, de fapt singura știre, este cu cei doi polițiști care au ucis un om fără ca nimeni, băi, dar nimeni din toți oamenii ăia, să intervină.

Asta se întâmplă pentru că noi suntem dresați că un individ în uniformă este un zeu care poate să facă orice, în timp ce noi trebuie să stăm și înghițim ca justiția, aia strâmbă și coruptă, să ne facă dreptate.

Exista la un moment dat, nu știu dacă mai există, o lege care pedepsea pe cel care nu a acordat asistență unei persoane aflate în pericol. De exemplu, dacă mergeai pe șosea și vedeai pe cineva accidentat și nu te opreai să-i dai ajutor, înfundai pușcăria. La fel pățeai (am cunoscut pe cineva care a făcut doi ani pentru asta) dacă o auzeai pe o fată care țipă că vor să o violeze și te făceai că nu auzi. Dacă legea aia mai e în vigoare, toți cei aflați acolo, și ăia de la SMURD, și ăla care filma și toți ceilalți, ar trebui pedepsiți că nu au sărit pe polițiștii ăia, să-i lege cu o frânghie și să cheme 112.

Alți vinovați care cred eu că ar trebui judecați și ar trebui să-și piardă pensia aia nesimțită ar fi psihologii care i-au verificat ultima oară pe cei doi. Pentru că se fac controale din astea, să se vadă dacă ăla nu e un psihopat. Dar se fac formal, psihologul își ia leafa cea grasă, o să ia și o pensie tot atât de grasă și uite ce se întâmplă, nebunii sunt lăsați liberi, li se dă putere și omoară oameni pe stradă.

Cei care au făcut procedurile alea ar trebui judecați și condamnați. Că, poate nu știați, ăștia, polițiștii, probabil și ceilalți purtători de uniformă, nu gândesc, ei respectă proceduri. Au proceduri inclusiv pentru încătușare. Practic și când vorbesc respectă niște proceduri, uitați-vă la ei, parcă vorbește Siri când mai spune unul din ei ceva la televizor.

Procedurile noastre sunt făcute după filmele americane, cei doi milițieni români au procedat exact, copiat la milimetru, ca milițienii americani implicați în cazul George Floyd. Și rezultatul nu putea să fie altul.

UItați-vă la uniformele forțelor de ordine de la noi, copiate și ele din filme.

La un moment dat, în urmă cu vreo 10 ani, la mine în birou, m-am trezit cu trei indivizi de la echipa de intervenție rapidă a poliției locale Timișoara, veniseră că îi trimisese viceprimarul să-i amendeze pe cei care nu au scrumieră în fața ușii. S-au vândut în ziua aia în Timișoara mai multe scrumiere din alea nichelate cu picior decât în toată istoria Europei. Doi stăteau în stânga și în dreapta ușii, să nu poată ieși nimeni, înarmați până-n dinți, unul stătea în spatele meu fără să scoată un cuvânt. Mă întorc și mă trezesc cu extraterestrul în față. Erau îmbrăcați exact ca “Testoasele Ninja”, în negru, cu cagulă pe față, cu baston prins în diagonală pe spate, cu tot felul de pistoale și cătușe atârnate de ei și tot felul de cotiere și genunchiere din plastic pe costumul ăla negru. Angajatele mele erau toate albe la față și nici nu mai îndrăzneau să respire. Diferența era că țestoasele alea din film știau să vorbească. Ăsta care era în spatele meu nu știa, când l-am întrebat cine dracu i-a permis să intre la mine în casă și să-mi sperie angajații tot îmi arăta cu degetul un text subliniat cu marker galben dintr-o cărțulie mică.

Eu, atât cât mă pricep, dacă aș fi fost în locul lui Câțu, astăzi, la ora la care citiți chestiile astea, l-aș fi demis deja pe ministrul de interne, toată piramida de șefi ai celor doi și conducerea școlii de poliție absolvită de cei doi și de șefii lor. Că și ăia sunt de vină, polițiștii ăștia sunt programați într-un fel să ajungă la așa ceva, li se inoculează ideea că oamenii în uniformă sunt intangibili, el, căcatul ăla în vesta galbenă poate să facă orice, în timp ce civilul, inginerul ăla pe care l-au omorât, nu e decât un nimeni, un rahat cu ochi care trebuie să fie bucuros dacă are voie să le lingă cismele, sau ce au ei în picioare. Ei, chestiile astea ar trebui să înceteze. Toți cei vinovați ar trebui să plătească, ar trebui să-și piardă toate drepturile suplimentare de care beneficiază sau vor beneficia pentru că i-au slujit cu cinste și demnitate pe cetățenii care le dau leafa (hai să vă aud domnilor polițiști cu bancurile de genul uite încă unul care ne dă leafa”) și poate în față Ministerului de Interne ar trebui făcută o statuie mare cu acest om care a fost ucis de niște criminali în uniformă.

Și ceilalți polițiști, ăia mulți și care nu sunt idioți, ar trebui să iasă astăzi, exact așa cum au ieșit pentru leafă mai mare, și să protesteze în fața Ministerului de Interne pentru ca acesta să facă tot ce poate pentru a separa grâul de neghină, că în fond, criminalii ăia doi lor le-au făcut un imens prejudiciu.

Cândva am scris două povestiri cu polițiști, asta: https://infotimisoara.ro/sectoristul-de-timisoara/ și asta pentru polițiștii locali: https://infotimisoara.ro/o-lectie-de-profesionalism-pentru-politistii-locali/, poate ar trebui să le citească și polițiștii și alții, poate învață ceva din ele.

***

Chiar dacă mai bombănim din când în când, adevărul e că în Timișoara se fac lucruri. Chiar se fac, am fost într-o zi pe Bogdăneștilor, de la un capăt la celălalt, sunt acolo utilaje, se vede că deja s-a făcut câte ceva, la fostă stație Madona a apărut o organizare de șantier…

Se lucrează și pe Lidia, și pe Bulevardul Sudului, într-o zi o să să văd dacă se face ceva și pe strada aia unde e Spumotimul.

Dar ar mai fi o chestie care nu ar fi rău să fie făcută:

Eu, de exemplu, nu știu cum va arăta strada Mareșal Constantin Prezan (Lidia pentru timișoreni). Poate o fi pe undeva o poză ceva, dar eu nu am văzut-o. Am căutat pe site-ul PMT după numele străzii, am găsit vreo 25 de rezultate, procese verbale, PUZ și tot felul de chestii care nu mă interesau, dar nu am găsit o poză făcută pe calculator în care să văd cum va arăta strada după finalizare. Va avea trotuare late, cum erau inainte de “reparare”, să treacă o mamă cu un copil de mână care se încrucișează cu doi îndrăgostiți care merg ținându-se de mână? Că la traficul pietonal care e pe acolo, cam așa ar trebui să fie. Sau va permite să circule doar mama și copilul, urmând să se retragă când vin îndrăgostiții, ceea ce ar însemna o lățime cam de 1.60 metri. Sau mama si copilul vor merge în șir indian, asta însemnând un trotuar de numai 1-1.2m?

Pista de biciclete cum va fi, o bandă pe fiecare latură a străzii sau două benzi pe aceeasi latură, ca pe Eneas? Spații verzi care să delimiteze pistele de carosabil, astfel ca viață bicicliștilor să nu fie pusă în pericol de mașinile care trec, vor fi? Si pistele vor fi delimitate cumva de trotuar? Dacă un copil fuge din padurice spre șosea, există o modalitate de a-l proteja astfel încât să nu ajungă pe șosea?  Va exista o perdea verde care să-i protejeze pe pietoni și pe bicicliști de noxele generate de mașini, sau totul va fi o șosea marca :”Robu”, totul pentru masini și cine vrea să traverseze merge fie la Martirilor fie la Bv, Sudului?

De aceea, ce bună ar fi și o secțiune a drumului, cu mama și copilul desenați acolo la scară, după aceea o vedere 3 D, așa ca o artă. Și astea și pentru intersecția cu Martirilor, alta în dreptul Păduricii, alta la Bulevardul Sudului.

Că dacă oamenii nu văd cum va fi, apar discuții, eu de exemplu am fost acolo sâmbătă și am văzut un trotuar inadmisibil de îngust, practic pentru o singură persoană, cam 1 metru și am văzut că linia bordurilor pentru trotuar se încrucișează cu linia stâlpilor de pe margine. Adică, în acest moment, cum am înțeles eu, sper că am înțeles greșit, într-un loc stâlpul e în dreapta trotuarului, Mai mergem puțin și stâlpul este în mijlocul trotuarului, mai mergem puțin, stâlpii ajung în stânga trotuarului. Și la fel se întâmplă și cu pista de biciclete, dacă pista va fi acolo unde cred eu, există o porțiune cu stâlp/stâlpi exact în mijlocul pistei.

De aceea, ar fi bine să fie puse undeva pe site-ul PMT și poze din alea, facem o secțiune “Lucrări în curs” pe prima pagină, să o găsească oricine, și când intrăm acolo vedem lucrările., Iar când intrăm la lucrare vedem și birocrația dar vedem și pozele alea.

***

Tramvaiele turcești vor fi promovate contra a câtorva zeci de mii de euro. Chiar nu înțeleg chestia asta. Păi, în momentul în care vine primul tramvai din ăla în oraș o să se înghesuie toată lumea în el să vadă cum e. Ziarere numai despre asta vor scrie un timp, o să-l promoveze toată lume gratis pe tramvai, cu vârf și îndesat. Si atunci de ce să dai bani? Să promovezi un tramvai pe care l-ai cumpărat e ca și cum eu aș face reclamă pe banii mei pentru modelul de laptop sau televizor achiziționat. Pur și simplu nu e logic și nu există nici o explicație pentru care cineva ar face așa ceva. Mie mi se pare, puteți să vă supărați și că mă înjurati, pur și simplu o șmecherie pentru a-i da cuiva niște bănuiți, Cu mai puține cuvinte, un act de corupție instituționalizată.

Citește și:  Revista presei–28.11.2020

În locul primarului eu aș face o anchetă internă să văd ce e cu promovarea asta și dacă nu aș reuși să o rezolv singur aș anunța DNA-ul să se ocuope ei, câteva zeci de mii de euro sunt foarte mulți bani (bine, nu pentru toți) și sunt oameni care stau în pușcărie pentru mult mai puțin.

***


Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.

🔸SUSȚINE și tu, dacă poți, publicația InfoTimișoara –> https://www.patreon.com/infotimisoara​


 

***

Elicopterul Ingenuity al NASA urmeaza sa intreprinda astzăil zbor pe Marte. Va fi primul zbor al unui vehicul motorizat pe o alta planeta

Elicopterul Ingenuity al NASA urmeaza sa faca luni primul sau zbor pe Marte si va fi si primul al unui vehicul motorizat pe o alta planeta.

Ingenuity cantareste 1,8 kilograme si a ajuns pe Marte in roverul Perseverance, care a amartizat in luna februarie.
NASA trebuia sa il testeze in urma cu o saptamana, insa din cauza unor probleme tehnice a decis amanarea zborului.
Acesta e programat acum sa aiba loc luni, 19 aprilie, iar Agentia a recunoscut ca e posibil sa nu fie unul reusit. Daca asa va fi, NASA va mai face o incercare saptamana viitoare.

***

O pagină de istorie se încheie în Cuba: Niciun membru al familiei Castro nu se va mai afla la putere

În câteva zile, niciun membru al familiei Castro nu va mai fi la putere în Cuba: congresul Partidului Comunist, care începe vineri, va pune capăt celor şase decenii de “regim frăţesc” care lasă locul unei noi generaţii, relatează agerpres.ro.

După moartea lui Fidel Castro, în 2016, retragerea fratelui său Raul, care va împlini în curând 90 de ani şi care îi predă ştafeta preşedintelui Miguel Diaz-Canel, 60 de ani, întoarce o pagină de istorie pentru insulă şi locuitorii săi, dintre care aproape toţi nu au cunoscut altă familie conducătoare decât cea a celebrilor revoluţionari.

Începând cu orele locale 09:00 (13:00 GMT), mai multe sute de delegaţi ai partidului unic, veniţi din toate regiunile, se vor reuni pentru patru zile în capitala Havana, la Palatul Convenţiilor, pentru a dezbate asupra marilor probleme ale ţării. Reuniunea, ce se va desfăşura în spatele uşilor închise, va avea lor după exact 60 de ani de la proclamarea de către Fidel Castro a caracterului socialist al revoluţiei. Ea va fi difuzată, cel puţin parţial, la televiziune.

Desemnarea lui Diaz-Canel drept nou prim-secretar, postul cel mai important în Cuba, ar urma să aibă loc în ultima zi a congresului, luni. Deja preşedinte al Cubei din 2018, Miguel Diaz-Canel va fi primul civil ce va conduce şi partidul, în cadrul căruia el a activat toată cariera sa.

***

Articol în revista Nature, cu contribuția cercetătorilor români: Primii oameni moderni s-au încrucișat cu omul de Neanderthal

Cercetătorii Oana Teodora Moldovan şi Silviu Constantin de la Institutul de Speologie “Emil Racoviţă” al Academiei Române au semnat recent, în revista Nature, alături de un colectiv internaţional de arheologi şi speologi, un articol care demonstrează că a existat un transfer genetic, rezultat în urma încrucişării, între oamenii de Neanderthal şi primii oameni moderni din punct de vedere anatomic ajunşi în Europa.

***

Filmul incidentului de la Pitesti, in care un barbat a murit sufocat. Omul a fost trantit la pamant si sugrumat de politisti VIDEO

video

Incidentul din piata din Pitesti, acolo unde un barbat a murit in urma unei interventii a Politiei a fost filmat. Din imagini se poate vedea cum politistii chemati sa sprijine pompierii care stingeau un incendiu l-au pus la pamant pe barbatul care se afla sub influenta bauturilor alcoolice.

Un barbat de 63 de ani, din Pitesti, a murit vineri, 16 aprilie, la putin timp dupa ce a fost imobilizat de politisti, intr-o piata din Pitesti. Barbatul consuma bauturi alcoolice la o masa a unui restaurant la care izbucnise un incendiu. Din imaginile surprinse de un martor ocular se poate vedea cum pompierii sting incendiul, iar politistii incearca sa il tina la distanta pe un barbat solid, aflat sub influenta bauturilor alcoolice.
La un moment dat, se poate vedea cum victima este trimisa din zona incendiului si, fara sa opuna
violenta, este trantit la pamant de unul dintre politisti. Dupa ce a fost pus la pamant, barbatul incearca sa se ridice, dar asupra lui se napustesc mai multi politisti care il imobilizeaza.
La scurt timp dupa
interventie barbatul a murit, iar concluzia medicilor legisti a fost ca barbatul a murit asfixiat, moartea sa fiind violenta.

***

Ce arată autopsia bărbatului mort după ce a fost pus la pământ de polițiști, în Pitești

Moartea bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti a fost una violentă, survenită în urma unui politraumatism, a declarat, duminică, medicul şef Dan Manu, care a prezentat rezultatele autopsiei.

“Dorim să prezentăm rezultatele preliminare ale autopsiei. (…) Am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism generator a fost comprimarea părţilor moi ale gâtului şi ale toracelui”, a spus Dan Manu, în prezenţa prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, instituţie ce efectuează cercetări în acest caz, transmite Agerpres.

Bărbatul avea o alcoolemie de 2 la mie, a mai precizat medicul.

“Laboratorul de toxicologie medico-legală m-a informat că are o alcoolemie de peste 2 la mie. Infarct nu este, (…) sunt mai multe traumatisme, şi cranio-cerebrale, evident care s-au putut produce prin cădere şi lovire (…) şi aceste leziuni traumatice, care au dus la asfixia mecanică, traumatismul cervical şi traumatismul toracic”, a precizat Dan Manu.

În urma evenimentului de vineri, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă şi ucidere din culpă, iar cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.

***

Cine este inginerul care a murit în timp ce era imobilizat de poliţişti: „Era un om liniştit şi cu bun simţ”
Cine este inginerul care a murit în timp ce era imobilizat de poliţişti: „Era un om liniştit şi cu bun simţ” VIDEO

Zaharia Barbu, bărbatul de 63 de ani din Piteşti decedat după ce a fost imobilizat cu violenţă de poliţişti, era cunoscut de către vecini ca un om liniştit şi pe care boala soţiei îl afectase foarte mult în ultimele luni.

Vineri 16 aprilie, după ce petrecuse multe ore pe o terasă de la Autogara Sud Piteşti, unde venise din seara precedentă, Zaharia Barbu nu a vrut să plece atunci când acolo a izbucnit un incendiu.  După mai multe refuzuri, bărbatul a fost trântit la pământ de un poliţist, în timp ce un altul i-a pus piciorul pe spate. Bărbatul a decedat în scurt timp, cauza decesului fiind, aşa cum arată clar autopsia, asfixie mecanică. Zaharia Barbu lucrase timp de mulţi ani ca inginer la Arpechim şi se pensionase înainte de 2010. Bărbatul locuia cu soţia sa într-un apartament modest din cartierul Prundu.

***

Doi polițiști au fost reținuți în cazul bărbatului din Pitești decedat ca urmare a intervenției brutale a poliției

image-2021-04-18-24743167-70-barbat-mort

Doi poliţişti au fost reţinuţi, duminică, pentru intervenţia în cazul bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti, unde avusese loc un incendiu, a anunţat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan.

***

Românii cred în Dumnezeu (80,2%), dar doar 25,6% cred că vor ajunge în Rai

Biroul de Cercetări Sociale, un institut independent de cercetări sociologice, a făcut recent publice rezultatele unui studiu cu privire la religiozitatea românilor. Sondajul a fost efectuat în perioada 30 martie – 11 aprilie 2021 pe un eșantion național de 1.420 persoane, alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-2,6% la un interval de încredere de 95%.

***

Patreon

***

„Ne mai mișcăm și noi, Dominic?” În sfârșit, șefii din primărie deschid câteva șantiere mari în Timișoara

Încep să se miște lucrurile în Timișoara. Mai multe proiecte de mult promise timișorenilor au fost începute și pare că în viitorul apropiat vor fi gata. Sunt câteva șantiere importante deschise pe străzi în această primăvară, în orașul de pe Bega, și urmează să înceapă și cel de la Turnul de Apă din Iosefin.

Calea Bogdăneștilor va fi transformată

În această primăvară s-a deschis șantierul pe Calea Bogdăneștilor. Timp de mai bine de doi ani, utilajele și muncitorii vor face parte din peisaj. Proiectul cuprinde reabilitarea liniei tramvaiului 5 și acoperirea cu iarbă a spațiului dintre șine, amenajarea de piste de biciclete de 1,5 metri lățime, lărgirea șoselei la patru benzi pe 2,4 kilometri și plantarea a sute de arbori de-a lungul șinelor.
Investiția, finanțată de Comisia Europeană, depășește 110 milioane de lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este vara anului 2023.

***

Zeci de mii de euro pentru promovarea noilor tramvaie turcești din Timișoara

Primele două etape din campania de promovare a noilor tramvaie cumpărate de Primăria Timișoara cu fonduri europene costă peste 40.000 de euro. Se caută firme, prin încredințare directă.

***

curs

***

Ce s-a întâmplat cu foștii lideri PSD

Catavencii-500_11-17-martie-2021-mic_2_0

Ion Iliescu își trăiește a șaptesprezecea tinerețe, una dintre ultimele. Adrian Năstase se gândește serios să-și scrie memoriile, dar mai întâi vrea să se consulte cu un avocat, ca să fie sigur că s-au prescris toate faptele. Și-a cumpărat recent o mașină care numără automat ouăle de la fermă, ca să nu mai apeleze la adversarii din politică. Mircea Geoană face parte din structurile înalte ale NATO. Plănuiește să mai participe o dată la niște alegeri prezidențiale, doar că de […]

***

Florin Cîțu (prim-ministru): „1 iunie se poate întîmpla doar dacă ne vaccinăm.“

Catavencii-501_12-24-martie-2021-mic_18_

CATEGORIA SECERA ȘI CIOLACUL Marcel Ciolacu (președinte PSD): „A venit Cîțu cu coasa lungă a austerității și a secerat tot ce construisem împreună.“ CATEGORIA PANSEURILE DE STAT Ludovic Orban (președinte PNL): „Pînă la urmă, fiecare cetățean stă așa cum este.“ CATEGORIA ZIUA COVID-ULUI Florin Cîțu (prim-ministru): „1 iunie se poate întîmpla doar dacă ne vaccinăm.“ CATEGORIA DEMNITARI DE RANGĂ ÎNALTĂ Cătălin Drulă (ministrul Transporturilor): „Un cartel se destructurează cu ranga.“

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*