Astăzi poate cea mai importantă știre este că s-a creat un nou antibiotic.
Dragoș Damian ne avertizează că datorită conflictului din Marea Roșie este posibil să asistăm la o creștere a inflației. Care se va adăuga la creșterea inflației bazată pe lăcomie.
Și după ce ieri alaltăieri aproape toată presa românească s-a isterizat pentru că trupul lui Aleksei Navalnîi a dispărut, astăzi aflăm că acesta este la morgă.
Cine ar fi crezut că în Rusia cadavrele de depun la morgă.
Mai mult, aflăm că morga este păzită.
Numai acolo se poate întâmpla așa ceva.
Eu personal am o nedumerire cu privire la pușcăriile rusești.
Din ceea ce putem să citim și am citit o mulțime de ani, am rămas cu o imagine a unei pușcării aflată undeva în Siberia, unde deținuții sunt ținuți în frig, torturați, lipsiți de orice legătură cu lumea exterioară.
Si totuși, de-a lungul timpului am aflat cam odată la două zile tot felul de vești cu privire la Aleksei Navalnîi, acesta dădea interviuri, vedem periodic poze cu el, scria pe Twitter sau pe Telegram, zilele trecute am văzut chiar și un filmuleț în care acesta făcea glumițe cu un judecător sau un procuror și un gardian care era și el pe acolo se distra de minune.
În ciuda faptului că trupul acestuia dispăruse, am putut afla chiar că pe pieptul cadavrului există niște vânătăi produse în urma manevrelor de resuscitare.
Nu știu de ce știrile astea îmi aduc aminte de cele din care aflăm ce discută Putin în pat cu amanta.
Fie că ziariștii ăștia sunt tare buni, fie că sunt niște mincinoși ordinari care nici măcar nu vor roși când adevărul va ieși la suprafață. Sau poate că nu sunt decât proști.
Omul cu drujba îngroapă Argentina in sărăcie
Poate că după această experiență, după ce vor fi constatat că extrema dreaptă nu le rezolvă situația, argentinienii vor încerca și invers.
Poate învață și alții de la ei.
Și pentru că tot nu avem multe știri interesante, mai jos puteți citi o „mărturie” pe care profesorul Jeffrey Sachs a făcut-o în fața Consiliului de Securitate al ONU în din 20 octombrie 2023. Textul este în continuare de mare actualitate și de aceea merită să-l citiți.
Oamenii inteligenți care vor citi acest text vor înțelege multe lucruri, chiar dacă nu le-au știut până acum. Printre altele vor înțelege că întotdeauna cei care doresc pacea sunt de partea binelui iar cei care doresc înarmare și războaie sunt de partea răului.
Restul vor crede în continuare cea ce le spun alții, așa că existența sau părerile lor oricum nu contează.
***
Cresomicina, un compus inovator, a furnizat rezultate promiţătoare împotriva tulpinilor de bacterii care sunt rezistente la medicamentele existente prezent
COMENTARIU Lelia Munteanu: 7 octombrie – povestea unui eşec grotesc
Criza generată de conflictul din Marea Roșie afectează toate rutele navale care aduc spre Europa materii prime, materiale și produse finite din „fabricile lumii” – China, India, Taiwan, Coreea de Sud, Indonezia, Tailanda, Filipine și alte țări asiatice – și, într-o mai mică măsură, petrol și combustibili din Țările Arabe.
Criza din Marea Roșie blochează lanțurile de aprovizionare, transportatorii navali neavând altă soluție decât să renunțe la ruta clasică prin Canalul Suez și să ocolească prin sudul continentului african pe la Capul Bunei Speranțe și apoi prin Atlanticul de Nord pentru destinațiile din Europa de Vest și Nord sau să intre in Mediterana prin Gibraltar pentru destinațiile din Europa de Sud și Est.
Toată Europa este în alertă, pentru că acest ocol a scumpit teribil transporturile pe mare (cu +175%) și pe aer (cu +70%) și, mai rău, a prelungit perioadele de livrare pe mare (până la 90 de zile, de la 40-60 de zile) și pe aer (până la 30-45 de zile, de la 15 zile).
Așadar, evoluțiile din Marea Roșie vor adăuga inflație pe parcursul anului la inflația deja instalată comod încă din ianuarie în România. Toate prețurile au explodat la noi la intrarea în 2024, mai ales la alimente și energie, deși trebuiau să se scumpească doar alimentele cu un anumit adaos de zahăr și produsele purtătoare de accize.
Iar avem „greedflație” – inflație din lăcomie – la fel ca in 2022.
Dacă lucrurile escaladează adaugând la „greedflația” neaosa din primul trimestru efectul scumpirilor generate de blocajul și întârzierile din Marea Roșie atunci inflația de 13,8% din 2022 va fi o amintire frumoasă.
Lula spune că moartea lui Navalnîi ar trebui investigată înainte de a da vina pe Putin
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat duminică că ar trebui să se desfășoare o anchetă amănunțită în cazul morții proeminentului critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi, înainte de a lansa orice acuzații, informează Reuters.
Jurnaliştii de la Novaya Gazeta Europe au aflat, după 48 de ore de la anunţul morţii lui Aleksei Navalnîi, locul în care a fost dus trupul neînsufleţit al rivalului lui Vladimir Putin.
Omul cu drujba îngroapă Argentina in sărăcie
Rata sărăciei în Argentina a ajuns la 57,4% în ianuarie, cea mai mare din ultimii 20 de ani, relatează Reuters , citând calcule ale Pontificia Universidad Católica Argentina (UCA), una dintre cele mai bune universități de economie din țară.
Potrivit raportului UCA, devalorizarea pesoului efectuată de președintele ales Javier Miley în decembrie anul trecut și creșterea preturilor rezultată au înrăutățit rata sărăciei, care se situa la 49,5% la sfârșitul anului 2023 și a crescut la un record de 57,4% în ianuarie.
Raportul mai spune că astăzi, în Argentina, cel puțin 27 de milioane de oameni sunt considerați săraci, iar alte 9 milioane trăiesc în sărăcie extremă (dintr-o populație totală de 47,3 milioane). Reformele lui Miley au dus la o creștere a prețurilor la produsele alimentare de bază, a subliniat UCA. Inflația în Argentina la sfârșitul anului trecut era de 211,4%.
Mărturia prof. Jeffrey Sachs la Consiliul de Securitate al ONU – 20 noiembrie 2023
Domnule Președinte, Ambasadori, Secretar General Guterres, Președintele BND Rousseff, distinși diplomați, doamnelor și domnilor,
Numele meu este Jeffrey D. Sachs. Sunt profesor universitar la Universitatea Columbia. Sunt specialist în economie globală și dezvoltare durabilă. Mă prezint în numele meu în fața Consiliului de Securitate al ONU. Nu reprezint nici un guvern sau organizație în mărturia pe care o voi aduce.
Întâlnirea de astăzi are loc într-un moment al mai multor războaie majore. În mărturia mea mă voi referi la patru: Războiul din Ucraina, care a început în 2014 odată cu răsturnarea violentă a președintelui Ucrainei Viktor Ianukovici; războiul Israel-Palestina, care a izbucnit în mod repetat din 1967; războiul din Siria, care a început în 2011; și războaiele din Sahel, care au început în 2012 în Mali și s-au răspândit acum în tot Sahelul.
Aceste războaie și alte războaie recente au adus milioane de vieți, au risipit trilioane de dolari în cheltuieli militare și au distrus bogăția culturală, naturală și economică construită de-a lungul generațiilor și, într-adevăr, mileniilor. Războaiele sunt cel mai mare dușman al dezvoltării durabile.
Aceste războaie pot părea insolubile, dar nu sunt. Într-adevăr, aș sugera că toate cele patru războaie ar putea fi încheiate rapid printr-un acord în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Un motiv este că războaiele majore trebuie alimentate din exterior, atât cu finanțe externe, cât și cu armament. Consiliul de Securitate al ONU ar putea fi de acord să sufoce aceste războaie îngrozitoare prin reținerea finanțării externe și a armamentului. Acest lucru ar necesita un acord între marile puteri.
Celălalt motiv pentru care aceste războaie se pot termina rapid este că ele rezultă din factori economici și politici care pot fi abordați mai degrabă prin diplomație decât prin război. Prin abordarea factorilor politici și economici subiacente, Consiliul de Securitate poate stabili condiții pentru pace și dezvoltare durabilă. Să luăm în considerare fiecare dintre cele patru războaie pe rând…
Iphone 15 – Calic, meschin, mameleg. Avar, rapace, hrăpăreț
Și mi-am luat telefon nou. Iphone 15. După 10 ani frecat huaweiul. Mi-am adunat doi ani bănuț cu bănuț ca să pot să-mi iau telefonul ăsta. Am tot amânat. Ba, n-aveam chef, ba n-aveam bani destui, ba banii erau mai buni de chiloți, de cărți, de cafele, de scârbe și ulcele. Pe scurt mi-am luat Ifon nou. Și mi-au căzut chiloții când am deschis cutia. N-aveam ștecher. N-aveam ciargăr, bă! N-aveam. Și am trecut peste șocul ăsta cu greu. Apoi, când am vrut să-mi trag aplicații mi-au cerut cardul. Pe mine cine mă apără?
Expoziție de o oră, de Ziua Brâncuși
Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața Bustului Brâncuși din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.
”De opt ani organizez evenimente neconvenționale la bustul Brâncuși din Timișoara. În acest an, în parteneriat cu Asociația Fiii Gorjului și Clubul Rotary, propun un modul scara 1:1 care va fi amplasat în fața bustului, la 2 m de acesta, pentru o oră. În poziție verticală, modulul sugerează un soclu pentru bust. În poziție orizontală, el sugerează un loc de reculegere. Ansamblul de două module constituie o propunere de posibil monument care să onoreze personalitatea marelul sculptor român”- dr.arh. M.C.Donici
Iarna se încheie la Teatrul German de Stat cu trei spectacole pentru toate vârstele
Teatrul German de Stat vă invită la sfârșitul lunii februarie la trei spectacole pentru toate vârstele – despre dragoste, despre autodescoperire, despre puterea femeilor – numai bune pentru a sărbători primăvara care este pe cale să înceapă.
Astfel, în 24 februarie 2024, începând cu ora 19.30, vă invităm la Leonce și Lena de Georg Büchner, regia de Niky Wolcz. Textul lui Büchner, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi romantici din spațiul de expresie germană, spune povestea a doi îndrăgostiți, străini într-o lume irațională, pe care doar ironia și autoironia îi mai poate consola. Personajele sunt melancolice, rătăcite într-un univers fără sens, cu identități difuze, afectați iremediabil de grotescul pe care societatea și clasa politică îl proiectează asupra lor.
Povestea Pelicanului, vaporul-emblemă al Timișoarei
Muzeul Național al Banatului continuă să prezinte sub sloganul „Suvenir istoric” obiective emblematice pentru Timișoara. Acum a venit rândul vaporului Pelicanul.
Ce facem astăzi, 19 februarie 2024, în Timișoara?
Luni, 19 februarie, puteți să mergeți la un vernisaj, la un spectacol de teatru sau la expoziții.