Cea mai mediatizată știre de ieri a fost cea despre alegerile prezidențiale din Rusia.
Ce am înțeles eu din presa românească și uitându-mă la știrile de la televizor este că rușii din întreaga lume, în semn de protest față de Putin, au mers grămadă la secțiile de vot unde au izbit cu ștampila în căsuța aia pe care scria numele său, mama lui de dictator.
O altă știre mult mediatizată în presa românească (și aproape ignorată în ziarele străine) a fost cea despre Trump care ar fi declarat că va declanșa o baie de sânge dacă va câștiga alegerile.
A trebuit să mă uit și în presa americană pentru a afla că de fapt Trump a spus că va declanșa o baie de sânge în privința importului de mașini chinezești.
Dar ziariștii știu că nimeni nu citește decât titlurile, așa că va rămâne că „Trump va provoca o baie de sânge”.
Ceea ce trebuie să înțeleagă cei informați și deștepți este că, fie că următorul președinte va fi Biden sau va fi Trump, președintele de acolo va apăra interesele firmelor americane, și în subsidiar ale cetățenilor americani, dacă interesele acestora nu intră în contradicție cu interesele firmelor, chiar dacă acest lucru va fi făcut în defavoarea oamenilor din China, din Europa sau de altundeva.
Ceea ce nu se întâmplă în cazul majorității politicienilor din Europa, care și-ar vinde și mama dacă ar primi niște dolari pentru ea.
În Franța ia amploare varianta masculină a #metoo, adică bărbații francezi se plâng că au fost violați de tot felul de femei.
Eu am mai spus asta odată și am fost aspru criticat:
Este ridicol ca un bărbat să spună că a fost violat.
Poate doamnele și psihologii nu știu chestia asta, dar nu se poate, nu te lasă natura.
Poate femeia aia să te amenințe cu cuțitul la gât, poate să-ți spună că te dă afară de la serviciu, sau că îți omoară familia.
Chestia aia nu poate fi controlată, așa cum nu poți să dresezi o viperă. Dacă nu vrei și nu-ți place, pur și simplu nu se scoală. Câteodată nu se scoală nici dacă vrei.
Și pentru că tot spuneam mai sus despre știrile din presa românească, săptămâna trecută, aproape toată săptămâna, în toate ziarele a fost publicată o știre în care se spunea că la Galați a fost inventată o pâine cu gust de carne.
Adică mergi la brutărie, îți cumperi o franzelă și te-ai ales în banii ăia și cu o friptură.
Astăzi aflăm că nu este chiar așa, că de fapt este vorba despre o pâine care conține niște proteine, dar e tot o pâine care are gust de pâine, așa cum și pâinea cu cartofi are gust de pâine și nu de cartofi, eventual prăjiți.
Știrea despre pâinea cu gust de carne nu fusese decât o altă știre de genul celor cu românul „Teslea” sau în alte variante „Teslaru”, cu avionul cu reacție inventat de un român, cu olandezii care erau de fapt niște daci cărora englezii le-au spus „Dutch” pentru că traduseseră greșit din scrierea dacică și altele de acest fel.
Mai aflăm și că povestea cu panourile alea solare „on grid” nu e chiar așa cum credeam noi, că în momentul când instalația generează curent contorul începe să se învârtă invers.
Și nu în ultimul rând putem citi prima parte a unui articol interesant despre Adam Smith, un gânditor care credea că economia poate funcționa în baza unor reguli dictate de etică și legăturile empatice care îi unesc pe oameni. Că nu este așa poate constata fiecare dintre noi când merge la prăvălie, unde prețul la pâine este reglementat dar s-au scumpit detergenții.
***
Economistul Christopher Dembik observă că următorul președinte american, oricare ar fi el, va viza excedentul comercial al Europei cu SUA pe un fundal de protecționism.
Fostul președinte al Camerei Nancy Pelosi, D-Calif. , a luat în considerare declarațiile recente ale fostului președinte Trump la un miting din Ohio, sugerând că Trump ar putea căuta să „facă o baie de sânge” în America dacă nu câștigă realegerea.
În timp ce a vorbit duminică cu gazda CNN „State of The Union”, Dana Bash, Pelosi a subliniat că Trump nu poate câștiga viitoarele alegeri și a spus remarca lui „baie de sânge” ca fiind posibil o amenințare pentru americani.
Asistența militară și financiară din țările occidentale către Ucraina nu este în măsură să împiedice înaintarea armatei ruse, a declarat locotenent-colonelul american în retragere Daniel Davis, la The Hill TV. „De-a lungul celor optsprezece luni de conflict, noi, împreună cu Uniunea Europeană, am transferat la Kiev un total de 200 de miliarde de dolari, mii de vehicule blindate […]
Osetia de Sud vrea să se întoarcă la Mama Rusie. Discuții intense cu Moscova
Osetia de Sud, regiune separatistă a Georgiei, a dat semnalul unor discuții intense cu Moscova cu privire la o potențială integrare în Federația Rusă, după cum a relatat agenția oficială de știri rusă RIA, citând declarațiile președintelui parlamentului Osetiei de Sud, Alan Alborov.
The Telegraph: Germania a ciufulit penele francezilor
Declarațiile neașteptate ale președintelui francez Emmanuel Macron despre conflictul dintre Rusia și Ucraina sunt legate de dorința sa de a recâștiga statutul de forță dominantă în Uniunea Europeană și de motive politice interne, scrie The Telegraph , citând numeroase surse din Palatul Elysee și Bundestag. Ziarul descrie schimbarea de ton cu expresia „de la porumbel la șoim”.
John Barnett i-ar fi spus unui prieten apropiat de familie că dacă i se întâmplă ceva, „nu este o sinucidere”, chiar înainte de a fi găsit mort în urma unei împușcături, săptămâna trecută. Trupul neînsuflețit al bărbatului, în vârstă de 62 de ani, a fost descoperit în camionul său, într-o parcare.
Statul de drept în declin în UE, avertizează raportul
Rețeaua de libertăți civile spune că în statele în care partidele de extremă dreaptă influențează puterea, deteriorarea statului de drept riscă să devină sistemică
Statul de drept este în declin în întreaga UE, pe măsură ce guvernele continuă să slăbească controalele și echilibrele legale și democratice, a declarat o rețea importantă pentru libertăți civile, subliniind în special o creștere bruscă a restricțiilor privind dreptul la protest.
Liberties , cu sediul în Berlin, a declarat în raportul său anual , întocmit cu 37 de grupuri de drepturi din 19 țări, că în democrațiile mai vechi cu partide principale la guvernare, cum ar fi Franța, Germania și Belgia, provocările la adresa statului de drept au rămas sporadice.
După mişcarea #Metoo a femeilor victime ale violenței și hărțuirii sexuale – actrițe, modele, cântărețe și multe alte categorii din lumea spectacolului– în Franţa a explodat „Metoogarçons”, hashtag-ul care adună pe rețelele de socializare mărturiile bărbaților care sunt victime ale violenței sexuale, scrie La Stampa.
Biroul Electoral Central (BEC) a respins protocolul de constituire a Alianţei Dreapta Unită formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei, a anunţat Cătălin Drulă. Preşedintele USR a anunţat că decizia BEC va fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi a invitat oamenii la evenimentul de duminică din Piaţa Universităţii de strângere de semnături pentru candidaturile la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie.
De inflația fiscală se poate scăpa doar dacă se „defiscalizează” energia
Știați că în acest moment practică printre cele mai mari prețuri la energie electrică și gaze naturale în Europa? Asta, deși producem destul. Periodic aflăm că la curent necesar e mai mic decât ceea ce realizăm. Așadar n-avem o criză de energie, ci o fiscală!
„E și o problemă a profesorilor pe care nimeni nu o pune la modul serios. Cum stau oamenii ăștia înăuntrul lor după 30 de ani de predat? După 30 de ani de clasă, în condițiile în care tu, ca profesor, ajunge la 50 și ceva de ani să ai într-o școală copii de 14-15… În ziua de astăzi, aici ar trebui să se facă niște evaluări psihologice” , spune Mihai Maci.
de Adriana Stoicescu, judecător Un vânt de “libertate și democrație” bate în Europa, odată cu anunțul intenției Franței de a consfinți constituțional dreptul la avort. Desigur, este dincolo de orice dubiu că orice femeie are dreptul să decidă cu privire la corpul ei. Dar, conferirea atributului de constituționalitate acestui drept este un măr otrăvit al […]
Cercetătorii români NU au inventat pâinea cu gust de carne
Modificarea, propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, vizează lărgirea universului investiţional al fondurilor de pensii private Pilon II şi Pilon III prin posibilitatea investiţiei în obligaţiuni. Acţiunile, precum Nvidia, Apple, UiPath lipsesc momentan
„Românii care și-au pus panouri fotovoltaice au senzația că nu vor plăti energia electrică, ceea ce e complet fals”
Adam Smith și moștenirea sa (i)
Adam Smith, unul dintre cei mai importanți și mai influenți gânditori din istoria modernă, s-a născut la 5 iunie 1723 în orașul scoțian Kirkcaldy. Puțini oameni au lăsat umanității o moștenire atât de trainică și de folositoare ca a sa.
El nu a scris decât două cărți: „Teoria sentimentelor morale” (1759) și „Avuția națiunilor: cercetare asupra naturii și cauzele ei” (1776). Aceste două opere au contribuit însă enorm la depășirea de către umanitate a unei stări de sărăcie aproape universală și la trecerea sa într-o lungă epocă de prosperitate și îmbunătățire a condiției umane.
Publicarea cărții despre avuția națiunilor a fost un eveniment revoluționar – un șoc intelectual care s-a resimțit în lumea întreagă. Lucrarea prezintă sistemul economic existent la acea vreme în toate țările europene și în coloniile occidentale. Reglementările economice detaliate și omniprezente, care grevau economia britanică în secolul XVIII, erau bine cunoscute și frecvent ocolite, la fel ca și sistemele de control economic din alte țări. Însă, în timp ce multă lume era nemulțumită și se plângea, Adam Smith a pus sub semnul întrebării însăși ideea de reglementare, dând naștere unui nou domeniu de cunoaștere: știința economică (economics).